Partyflock

Verboden feest in de hemkade mag doorgaan

 
ZAANDAM - De voor zondag geplande Wasteland Party in uitgaanscentrum Hemkade in Zaandam, omstreden na de dood van twee drugsgebruikende feestgangers, mag doorgaan. Dit heeft de bestuursrechter in Haarlem vrijdag bepaald.

Burgemeester R. Vreeman van Zaanstad had het feest eerder die dag verboden. Volgens hem is het evenement in strijd met afspraken die naar aanleiding van twee sterfgevallen zijn gemaakt. Hemkade zou zich gaan richten op een brede, zeer regionale doelgroep. Houseparty's, afterparty's of andere activiteiten met een verhoogd risico op het gebruik van drugs, mochten niet meer. De burgemeester stelt dat het risico op drugsgebruik juist wel aanwezig is bij een Wasteland Party.

De exploitant van het etablissement was het niet eens met de beslissing van de burgemeester en spande een kort geding aan tegen de gemeente. Waarom de rechter in zijn voordeel besloot, is nog onbekend. De motivering volgt later.

Vorig jaar november kwam een 28-jarige vrouw uit Zeist om het leven nadat zij XTC had gebruikt op een Wasteland Party in de discotheek. In dezelfde 'dancing' was een maand eerder een tiener uit Leiden door drugsgebruik overleden .

Het kort geding was sinds november de vierde rechtszaak tussen de gemeente en de exploitant. De gemeente Zaanstad won de vorige drie. Burgemeester Vreeman is dan ook verbijsterd dat de bestuursrechter het feest laat doorgaan. "Ik moet als burgemeester de openbare orde en veiligheid handhaven, maar ik word nu voor een groot probleem geplaatst. Ik kan het feest niet tegenhouden. Ik mag hopen dat het goed gaat."