Partyflock

Ramp dreigt voor Suriname

 
Forumonderwerp · 20054
PARAMARIBO - De Surinaamse president Venetiaan heeft dinsdagavond gewaarschuwd voor een ramp als de grote stroomstoring in de hoofdstad Paramaribo lang aanhoudt. Daarom pleitte hij voor gezamenlijke inzet van alle betrokken partijen om de situatie onder controle te krijgen. "De calamiteit kan anders uitgroeien tot een nationale ramp en dat moeten we voorkomen."

Door een defect in een waterafvoerleiding in de krachtcentrale in het stuwmeer van Afobaka is de elektriciteitsvoorzi­ening vanaf maandagmiddag met 75 procent verminderd. De krachtcentrale wordt beheerd door aluinaardeproducent Suralco.

Venetiaan heeft benadrukt dat het energiebedrijf EBS in Paramaribo en de waterleidingmaatscha­ppij met man en macht werken om het ernstig tekort aan drinkwater dat door het gebrek aan stroom is ontstaan, weg te werken. Verwacht wordt dat de watervoorziening woensdag weer op het normale niveau is.

De economische gevolgen voor de overheid, bedrijven en particulieren zijn niet bekend, zegt Venetiaan. Zijn boodschap werd uitgezonden via enkele radiostations en een televisiezender die op verzoek van de regering stroom krijgen om de bevolking te informeren.

Ook ziekenhuizen en bakkerijen krijgen elektriciteit. De verschillende buurten in de Surinaamse hoofdstad krijgen volgens een niet bekend schema bij toerbeurt stroom. Bij de pompstations die open zijn, staan lange rijen. De regering en de oliemaatschappijen hebben gewaarschuwd voor het hamsteren van brandstof. De brandweer heeft gewezen op gevaren bij het laten branden van kaarsen en andere alternatieve lichtbronnen.

Suralco, de grootste stroomleverancier van Suriname, heeft in een verklaring excuses aangeboden voor het ongemak. De aluinaardeproductie van Suralco is door gebrek aan energie volledig stil komen te liggen.
dus voordat men stroom had ontdekt, was de wereld één grote ramp?