Partyflock

Nobelprijs natuurkunde toegekend

 
Forumonderwerp · 20040
De Nobelprijs voor de natuurkunde is dit jaar toegekend aan drie wetenschappers die nieuwe vensters op het heelal hebben geopend. Raymond Davis Jr. van de University of Pennsylvania en Masatoshi Koshiba van de University of Tokyo kregen de prijs voor de waarneming van kosmische neutrinos.

Neutrino's zijn elementaire deeltjes die in grote hoeveelheden worden geproduceerd door de zon, door supernova-explosies en ook door kerncentrales. Maar ze zijn buitengewoon moeilijk waar te nemen.

Davis detecteerde met een detector, bestaande uit een gigantisch in een mijn geplaatst vat vloeistof, neutrino's die door de zon zijn geproduceerd. Koshiba detecteerde met zijn detector neutrino's die door een supernova-explosie op 23 februari 1987 waren uitgezonden.

De derde winnaar van dit jaar is Riccardo Giacconi van de Associated Universities Inc. (VS). Hij bouwde de eerste satelliet voor röntgenstraling en ontdekte daarmee onder andere de eerste röntgenbron buiten het zonnestelsel. Hij was daarmee de grondlegger van de Röntgensterrenkunde. Buitenaardse röntgenbronnen kunnen alleen met satellieten worden waargenomen omdat de atmosfeer van de aarde röntgenstralen niet doorlaat.

De Nobelprijs kan aan maximaal drie mensen tegelijk toegekend worden, wat dit jaar dus ook is gebeurd. De prijs is dit keer toegekend aan mensen die op het raakvlak van natuurkunde en sterrenkunde actief zijn.
Oja :vaag:
De tering nu staat ie er wel