Partyflock

Kramnik wint van machine in schaakpartij

 
Forumonderwerp · 19945
Schaakmeester Vladimir Kramnik leidt het duel tegen het door de Nederlander Frans Morsch geprogrammeerde schaakprogramma Deep Fritz bij de wedstrijd "Brains in Bahrain".

In de eerste partij speelde hij gelijkspel, maar in de tweede partij wist hij Fritz te verslaan. Als hij het acht partijen lange duel wint, ontvangt Kramnik $1.000.000,-

Het computerprogramma zette zijn loper terug in de twaalfde zet, spelend op een gelijkspel. Kramnik maakte hier gebruik van en nam de controle over het bord.

In de ervoor gehouden schaakcomputer-competitie versloeg het programma Deep Fritz alle andere schaakprogramma's die op een normale computer gespeeld kan worden.

Het historische duel van Deep Blue tegen Kasparov, die Kasparov verloren had, was van een hele andere orde. Deep Blue bestond uit 256 parallel geschakelde processoren, en rekende op Brute-Force. Deep Fritz werkt meer met algoritmes kan op een ordinaire PC gespeeld worden.

Als Kramnik overigens verliest krijg hij alsnog $600.000,- gekregen, en als hij gelijkspel speelt krijgt hij $800.000,-.
Geen muismat voor de computer maar schaakmat. :D
Kramnik wint ook derde partij van computer

De schaakgrootmeester Kramnik heeft ondanks een minder goede opening ook de derde wedstrijd gewonnen van het schaakprogramma Fritz. De stand is nu 2.5-0.5 in het voordeel van de wereldkampioen.

Kramnik, die met zwart speelde, nam een half uur de tijd om "18...Nb4" te spelen. Na afloop van de partij verklaarde hij zeker te zijn geweest van winst na het zwakkere "19.a3" door de computer. 30 nauwkeurige zetten waren nodig om deze winst aan te tonen. Het spel van de schaker oogstte daarbij veel lof van de aanwezige commentatoren.
:vaag: heb toevallig vorige week een artikel in Computable gelezen over Diepe Frits ... de makers zeiden dat het juist goed zou zijn als hij zou winnnen ipv de machine ... maar de reden daarvoor ben ik ff vergeten :S