Partyflock

Bestaan buitenaards leven waarschijnlijk

 
Forumonderwerp · 19791
Bron: The Observer


Op aarde is er een simpele regel: Waar water is, is leven. Maar in uiterste regionen van ons zonnestelsel, waar water bevroren is bij honderden graden onder nul, kan leven niet bestaan.

Dat is altijd een theorie geweest, maar wetenschappers mochten opnieuw nadenken. Een studie die deze week gepubliceerd is concludeert dat water oceanen gevangen kunnen zijn onder de bevroren oppervlakten van veel van de manen van Jupiter, Saturnus, Neptunes en Uranus.

In plaats te zoeken naar kleine groene mannetjes, denken wetenschappers bij NASA's Jet Propulsion Laboratory dat buitenaards leven kan bestaan in de vorm van microscopische zeewezens gelijk aan degene op de bodem van Aardse oceanen. "Elke plaats dat een vloeibare oceaan heeft is het waard in meer detail onderzocht te worden,", zegt Professor Carl Murray van de Universiteit van Londen's Astronomy Unit.

Er is al lang gedacht dat Jupiters ijzige maan Europa, wiens oppervlakte lijkt op de aardse polen, een oceaan kan bevatten, maar de nieuwe studie concludeert dat op zijn minst acht andere lichamen ook oceanen kunnen hebben klotsen onder een dikke buitenste laag van ijs. In aanmerking komen Jupiter's maan Ganymede en Callisto, Saturnse satellieten Titan en Rhea, en Titania en Oberon welke om Uranus cirkelen.

De theorie is gebaseerd op een wiskundig model dat kijkt naar de hoeveelheid interne hitte dat gegenereerd kan worden door de kernen van deze manen welke, als de Aarde, gesmolten kernen hebben. De hitte kan het ijs laten smelten of vrijkomen in de vorm van vulkanen of thermische ventielen en hete fonteinen.

Hitte wordt evenzo gegenereerd door radioactiviteit in de rotsen en - in sommige gevallen - door de getijdenenergie veroorzaakt door de maan's moederlichaam, zoals de grote planeten Jupiter en Saturnus.

Aangaande het model, genereren veel lichamen in het zonnestelsel genoeg warmte om een laag water te laten smelten. Het model voorspelt zelfs dat Pluto, de kleinste planeet om de zon een oceaan ondersteunt.
Er wordt gedacht dat Varuna, een asteroide die in de verste regionen van ons zonnestelsel cirkelt, genoeg interne hitte kan genereren om water te smelten.

De theorie kan veel mysteries verklaren dat wetenschappers verbaasd heeft laten staan. De Galileo ruimtesonde vloog langs Callisto in 1998 en detecteerde vreemde fluctuaties in het maans magnetische veld. De beste verklaring voor dit is een zout-water oceaan.

Gelijksoortige magnetische detecties zijn opgepikt van nabij Ganymede, de grootste maan in het zonnestelstel. Op Triton, een enorme maan draaiend om Neptunus, zijn enorme geisers gefotografeerd die door het gesmolten oppervlak erupteerden. Europa is bedekt met ijs dat gescheurd is in kanelen en ijsbergen.

Als de oceanen bestaan, zal het diepgaande implicaties hebben voor het idee van bestaan van leven buiten onze planeet.
jammer dat dit niet kon aansluiten op het topic van Alexander;de ufo en de brabanders:)

maar voor een keer dan maar weer...:)
dit is toch weer een heel andere dimensie dacht ik zo :P ;)
laatste aanpassing
jullie weten het ook allemaal zo lekker te verpakken he:D
Dit is al heel vaak in het nieuws geweest ja ;)

Begrijp alleen niet waarom mensen altijd gelijk zo vijandig en bang reageren wanneer je het over leven hebt buiten onze planeet :s
Verlies van controle op eigen realiteit, tis ook erg lastig je te beseffen dat je heel klein en nietig bent eigenlijk....
Ik vind dat nou niet zo lastig te beseffen... hmz maar ik denk ook best vaak na over fylosofische na in RL... tot soms grote ergenis van sommige mensen :D

Why not... toch leuk om je horizon te verbreden buiten dat nauwe menselijke blikveld
:P

Hmmzz, dazzut zeker :) Maar ik kan me heel erg goed voorstellen dat het soms beangstigend is. Je leeft hier op deze kleine planeet, om je heen heb je een ontiegelijk groot universum en om je nou te bedenken hoe groot het allemaal is en het voor te stellen..... Argh ,dat is niet te bevatten.

Daarom is de behoefte aan controle denk ik zo groot. Het herinnerd je er aan hoe kwetsbaar je eigenlijk bent
IDD, de mens is vaak arrogant :D net als paar 100 jaar geleden... de aarde is plat... de zon draait om de aarde... de aarde is het centrum van het heelal... en ga zo maar door. NOg steeds zijn veel mensen nog steeds deze fase niet ontgroeid.

De mens stelt gewoon niets voor echt helemaal niets;) Al willen vele mensen geloven dat dat anders is :D

Ook kan je over vele zaken lang en "zogenaamd" diep nadenken... maar deze denkwijze blijft maar beperkt door de simpele manier waarop wij tegen alles aankijken. We kunnen het daarom met zoveel zaken zo ontzettend mis hebben. En aan de andere kant kunnen bepaalde zaken zoveel simpler zijn dan we maar kunnen bevatten

you never know...
laatste aanpassing
Wat trouwens wel vergeten wordt... dat voor leven niet perse water nodig hoeft te zijn ;)
Kijk als je het "koolstof"-leven hebt dan wel... maar mogelijk zijn er andere vormen van leven die een hele andere opbouw hebben... misschien zelfs vanuit ons oogpunt uit energie, of zaken die wij helemaal niet kennen.
Bevatten heeft voor een groot deel ook te maken met acceptatie. Accepteren dat iets buiten jezelf om gaat. Dat je niet het geen bent waar de aarde omdraaid.

Hmm, ik vind niet dat de mens helemaal niets voorstelt. We zijn tot grootse dingen instaat... Alleen zouden we als collectief eens op moeten houden met onze neiging tot zelfdestructie

Idd zullen er vast en zeker andere vormen van leven bestaan die niets van doen hebben met onze manier van bestaan. Wij als mensen zijn erg afhankelijke wezens. Als je na gaat hoeveel dingen we nodig hebben om te kunnen bestaan.... Freakzz of nature.
terwijl het me waarschijnlijker lijkt dat er bestaans vormen zijn die onder minder prettige omstandigheden kunnen leven...
ik bedoel, dat men moet beseffen dat men niets voorsteld tov het enorme heelal... tijd en andere dimensies... en maybe other life
ja leuk...
maak me maar weer wakker als ze buitenaards leven gevonden hebben, ik houd me wel ff bezig met andere dingen hehehehe :)

dat er leven is lijkt me heel duidelijk, maar of wij het vinden betwijfel ik en al helemaal op korte termijn
Wie zegt dat er nu al geen contact is? :P

Achja, ik weet het ook niet hoor. Maar zoveel verhalen over mensen die iets gezien hebben of iets meegemaakt... Al is er maar een verhaal waar van de honderd duizend verzonnen verhalen, dan hebben we dus al een soort van contact gehad. Toch?
laatste aanpassing
die amerikan die spannen allang samen met E.T's, Predators & Aliens van andere planeten... pfff logisch dat zoiets niet bekend word gemaakt... maar ik ben r geweest.... AREA51... linke soep daar...dat je t ff weet
alex>> good point, de wetenschap (ja zelfs hun) gaan ervanuit dat er perse water nodig is. hoeft helemaal niet. sterker nog, het is behoorlijk arrogant gedacht dat water de enige levenscreerende stof is in het oneindige heelal
Dus toch ..Beam me up.
Jah dat BEAM me up trouwens... daar zijn ze al een lange tijd druk mee bezig... 2 jaar geleden konden ze "al" een foton van het ene punt naar het andere punt verplaatsen.

Dus dat komt ook nog wel ooit... :)