Partyflock

MDI klaagt website aan wegens anti-semitisme

 
Forumonderwerp · 19363
Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) heeft de linkse website Indymedia aangeklaagd wegens antisemitisme. Het Meldpunt viel vooral over de bewering dat 'Joden uit zijn op wereldheerschappij' en een oproep van een zogenaamde christelijke organisatie die zegt 'in Europa al volop bezig te zijn met het vernietigen van synagogen waar haat wordt gepredikt'.

Volgens MDI directeur Ronald Eissens heeft het MDI in juli ook al contact gehad met Indymedia. Na druk hebben ze destijds een dertigtal uitingen verwijderd. ''Ze werken dus wel mee, maar houden de boel vervolgens niet schoon'', aldus Eissens

Indymedia betreurt de aangifte. Vooral omdat de site zelf zegt tegen racisme en antisemitisme te zijn. Op de site kunnen lezers zelf ook op berichten reageren. Volgens een woordvoerder van Indymedia is het soms twijfelachtig of iets antisemitisch is: ''Daar hebben we ook zelf wel eens discussies over. We proberen de site zo goed mogelijk te monitoren, maar soms glipt er iets doorheen. Bijvoorbeeld omdat iemand een bericht 's nachts plaatst of omdat het een reactie is op een oud onderwerp."

Eissens is daarvan niet onder de indruk: "Ik heb wel eens tegen Indymedia gezegd: 'Jullie zijn een openbaar urinoir, maar wij zijn niet de toiletjuffrouw.' Door de toenemende spanning in het Midden-Oosten is het aantal antisemitische uitingen het afgelopen jaar sterk gestegen, constateert Eissens. "Mensen die toch al iets tegen joden hebben, gebruiken de situatie als een stok om mee te slaan."

Indymedia is in meerdere landen actief. Ook in Duitsland, BelgiŽ, Frankrijk, Zweden en Amerika liggen de sites onder vuur vanwege het toelaten van dit soort uitingen. In Nederland kwam de site begin dit jaar opmerkelijk in het nieuws door het plaatsen van een bericht waarin men pleitte voor het aanvragen van de doodstraf voor Pim Fortuyn.

In het vierjarige bestaan van het MDI zijn tot nu toe drie veroordelingen uitgesproken na een aangifte van het meldpunt. Daarnaast zitten er nog achttien aangiftes bij het Openbaar Ministerie in de pijplijn.