Partyflock

Databank voor gestolen gsm's

 
Forumonderwerp · 19320
Politiekorpsen gaan gezamenlijk iets doen tegen het grote aantal gsm's dat gestolen wordt. Per maand worden er ongeveer 20.000 stuks gestolen.

Vanaf vandaag kan iedereen kijken op www.politie.nl of de telefoon die men wil gaan kopen als gestolen staat geregistreerd. "De smoes 'ik wist het niet' gaat nu dus niet meer op" zegt Geert Draaisma van de Amsterdamse politie.

Om het personen oninteressant te maken gsm's te stelen, zetten de korpsen uit de vier grote steden twee wapens in waardoor de gsm onklaar kan worden gemaakt: Yunu en Imei, genaamd naar 2 vrouwelijke stripfiguren.

Yunu staat voor Your Unique Number. Door deze beveiligingscode, die ieder mobieltje heeft, te activeren werkt het toestel enkel en alleen met deze code. Als een heler of dief er een andere sim-kaart inzet, doet de gsm niets. "Het zit op ieder toestel, maar vrijwel niemand gebruikt die functie", zegt Draaisma.

Ook Imei, het serienummer van de gsm, is belangrijk bij de opsporing van een gestolen toestel. Als de politie de beschikking krijgt over dit nummer kunnen de zogenoemde sms-bombardementen worden afgevuurd naar de onrechtmatige gebruiker.
Beetje jammer alleen, want iedereen weet dat het veranderen van het IMEI of de andere beveiligingen een piece of cake is
ik wou net zeggen...

met een datakabeltje van 10,- heb je er zo een andere imei nummer inzitten...