Partyflock

5-HTP "nieuws"

 
Forumonderwerp · 12243
Onderstaand heb ik van s2d, maar vond het wel zo nuttig om het te kopieren en hier neer te zetten :-)

Gebruik, werking en bijwerkingen van 5-htp


Over 5-htp hoor je goede ťn slechte verhalen. Ergogenics' dopingwatcher Werner - Wrrr voor vrienden - en ondergetekende trokken ze allemaal na. Ze waren allemaal waar.
5-htp

5-htp staat voor L-5-Hydroxy-Tryptofaan. Het is een verbinding die ontstaat uit L-Tryptofaan en daarna weer omzet in serotonine. Omdat 5-htp dichterbij serotonine staat, zijn de doseringen ongeveer eenvijfde van die van L-Tryptofaan.


Een voordeel van 5-htp boven L-Tryptofaan is dat 5-htp niet meer kan omzetten in de vitamine B3-variant Niacine. Ergonauten gebruiken daarom vaak hoge doseringen B3 naast hun L-Tryptofaan om die omzetting te verminderen. Dat helpt, maar kan niet voorkomen dat het lichaam een deel van het L-Tryptofaan als bouwstof voor eiwitten gebruikt.(0)
Gebruik van 5-htp: slaap

Je kunt 5-htp gebruiken om in slaap te vallen. Gangbare doses liggen tussen de 100 en 600 milligram. In te nemen voor je naar bed gaat. Inname met wat fruit of snelle suikers verhevigt de werking.
Gebruik van 5-htp: XTC-kater

XTC-gebruikers kunnen er achteraf hun 'kater' mee verlichten. XTC put je serotoninevoorraden uit, 5-htp vult ze aan. Neem je 5-htp alleen niet te snel nadat je je pil hebt geslikt. De kans op een overmaat aan serotonine in je hersenen is dan levensgroot. Dat kan ook gebeuren als je SSRI's als Prozac gebruikt.(1)
Gebruik van 5-htp:afvallen

Ergonauten kunnen er op korte termijn hun eetlust mee onderdrukken en makkelijker afvallen. Als je serotonine hoog is vermindert je honger naar zoetigheid, en in mindere mate, vet. Daardoor eet je automatisch minder en val je af. Italiaanse onderzoekers bereikten dat met dagelijkse doseringen tussen de 750 en 900 milligram 5-htp of 8 milligram per kilo lichaamsgewicht.(2) (3) De proefpersonen aten minder maar hadden ook minder moeite om zich aan hun dieet te houden.(4)
Gebruik van 5-htp: hormoonmanipulatie

Sporters kunnen met 5-htp hun hormoonspiegels veranderen. De effectieve dosering moet daarvoor boven de 200 milligram liggen.(5) Wat 5-htp precies doet is nog niet helemaal bekend. Onderstaande tabel geeft je in ieder geval een idee.Hormoon
Effect
Publicatie

LH
Werkt bij zowel mannen als vrouwen met te weinig LH. Mechanisme is niet direct op hypofyse, waarschijnlijk via hypothalamus.
Lado-Abeal J, Grana M, Rey C, Cabezas-Cerrato J. L-5-hydroxytryptophan does not stimulate LH secretion directly from the pituitary in patients with gonadotrophin releasing hormone deficiency. Clin Endocrinol (Oxf) 1998 Aug;49(2):203-7. [PubMed]

TSH, T4, T3
Vermindert aanmaak TSH bij mensen met te weinig schildklierhormoon. Doet bij gezonde mensen niks.
Heim M, San Marco JL, Bouvenot G, Sauvan R, Simonin R. Action of 5-hydroxytryptophan on serum thyreostimulin and prolactin in primary hypothyroidism. Ann Endocrinol (Paris) 1979;40(6):531-7. [PubMed]

GH
GH komt vrij in pulsen: als je in je diepe slaap komt, na fysieke inspanning, bij honger of bij stress. Als je geen puls hebt doet 5-htp niks. Anders wel. Daarom vinden sommige onderzoeken wel een verhoging van de GH-afgifte en andere niet.
Wirz-Justice A, Feer H, Puhringer W, Graw P, Lacoste V, Gastpar M. Simultaneous improvement of mood and release of growth hormone by L-5-hydroxytryptophan (Ro 3-5940) in normal subjects. Arzneimittelforschung 1978;28(8):1291-2. [PubMed]
Ook in studie van hieronder is een verhoogde GH-aanmaak gevonden.

Prolactine
Neemt in niet al te hoge doseringen alleen toe bij vrouwen, niet bij mannen. In de studie van hiernaast gebruikten de onderzoekers 200 milligram intraveneus, samen met een medicijn dat de omzetting van 5-htp buiten de hersenen blokkeerde. Dat medicijn verminderde echter ook de aanmaak van dopamine. Dat zou voor een deel wel eens de toegenomen aanmaak van prolactine kunnen verklaren.(a)
Onderzoeken waarbij proefpersonen voor langere tijd 5-htp kregen laten zien dat die toename van prolactine echter tijdelijk is. Op de wat langer termijn stijgen alleen de aanmaak van cortisol en groeihormoon.(
a. Lancranjan I, Wirz-Justice A, Puhringer W, Del Pozo E. Effect of 1-5 hydroxytryptophan infusion on growth hormone and prolactin secretion in man. J Clin Endocrinol Metab 1977 Sep;45(3):588-93. [PubMed]
b. Mashchak CA, Kletzky OA, Spencer C, Artal R. Transient effect of L-5-hydroxytryptophan on pituitary function in men and women. J Clin Endocrinol Metab 1983 Jan;56(1):170-6. [PubMed]

Cortisol
Komt in lage doseringen van 200 milligram alleen vrij bij depressieve vrouwen. Niet bij gezonde mensen, niet bij depressieve mannen. Maar die dosering is so-wie-so erg laag.
Stijgt bij hoger doseringen wel. Zie boven.
Maes M, De Ruyter M, Claes R, Bosma G, Suy E. The cortisol responses to 5-hydroxytryptophan, orally, in depressive inpatients. J Affect Disord 1987 Jul-Aug;13(1):23-30. [PubMed]Meer cortisol en vooral meer groeihormoon dus. Een combinatie die vetafbraak versnelt.
Gebruik van 5-htp: pijnbestrijding

Sporters kunnen 5-htp gebruiken om hun pijndrempels te verhogen. 5-htp is een aanjagers van de aanmaak van de natuurlijke pijnstiller beta-endorfine.(6) Onderzoek naar sporters die voorzichtige doses L-Tryptofaan kregen wijst erop dat ook meer serotonine de pijngrens verlegt. L-Tryptofaan leidt niet tot meer endorfines, wel tot meer serotonine. Toch konden 12 sportmannen in een Spaans en overigens slecht opgezet onderzoek ongeveer vijftig procent langer lopen op een loopband als ze het aminozuur hadden geslikt.(7)
Gebruik van 5-htp: fibromyalgia

5-htp kan, samen met een MAO-remmer, migraine aanvallen bij mensen met fibromyalgia voorkomen. Hoe precies is nog onbekend. Gebruikers moeten rekening houden dat er kleine kans is op een hoofdpijnaanval die lijkt op de aanval die je krijgt als je verboden kaas hebt gegeten - zonder dat je dat iets fouts hebt gedaan.(8) Overigens vermindert 5-htp ook de andere klachten (pijn, slecht slapen, onrust, vermoeidheid) bij fibromyalgia.(9)
Gevaren van 5-htp: agressie

Gebruikers van middelen die de concentratie serotonine in de hersenen verhogen worden soms gewelddadig en agressief. Misschien is 5-htp geen uitzondering. Ratten die injecties met 5-htp kregen slachtten muizen met zichtbaar meer genoegen af dan normaal. Goed, de doseringen waren fors: 100 milligram per kilo lichaamsgewicht.(10) Dan ga je rare dingen doen. Maar ook lager doseringen kunnen op termijn kwaad. Als je maar lang genoeg gebruikt.
Gevaren van 5-htp: 'Peak X'

In 1998 werd de supplementenwereld opgeschrikt door het opduiken van dezelfde verontreiniging die in 1991in een grote partij L-Tryptofaan bleek te zitten in 5-htp. 'Peak X', noemen onderzoekers van de FDA de stof die de ziekte eosinophilia-myalgia syndrome of EMS veroorzaakt. Toen waren er 1500 gevallen, waarvan 38 dodelijk.(11) Bron van de ellende was een Japanse fabrikant die zijn proces niet onder controle had.
Gevaren van 5-htp: perifeer serotonine

Serieuzer is de bijwerking die Life Extensionist Steve Harris via UseNet publiek heeft gemaakt.(12) Volgens Harris zet een deel van 5-htp niet in de hersenen maar in de lever om in serotonine. Vooral als je er B6 bijneemt verloopt die omzetting vlot.


Die 'perifere' serotonine is ronduit gevaarlijk: het activeert bloedplaatjes om te stollen en vernauwt kleine bloedvaatjes. Daardoor kunnen de bloedvaten die het hart van zuurstof voorzien dichtslibben of andere bloedvaatjes het begeven. Mensen met hart- en vaatziekten moeten daarom verre blijven van 5-htp, stelt Harris. Maar ook voor gezonde mensen is het gebruik van 5-htp misschien niet verstandig. Veel onderzoekers gebruiken niet voor niets stoffen als Carbidopa. Die blokkeren het omzettingsproces in het lichaam.


Harris adviseert daarom om alleen 5-htp te gebruiken zonder B6 en met Carbidopa - of anders helemaal niet. Voor L-Tryptofaan geldt dit allemaal niet, voegt Harris er nog aan toe. Die stof kan alleen in de hersenen omzetten in serotonine.


Niet iedereen reageert op 5-htp door buiten de hersenen meer serotonine aan te maken. Maar alleen een urinetest kan uitwijzen of jij tot de gelukkigen behoort.


Harris' alarm heeft de supplementenmakers en goeroes ook na zes jaar nog nauwelijks bereikt. Wil dat zeggen dat Harris ongelijk heeft? Wijzelf denken van niet. Daarvoor lijkt Harris teveel op klokkenluiders als Ivonne 'Quercetine' Rietjens [Link] en Diane 'Chroompicolinaat' Stearns [ErGs].
Conclusie

Wat? Heb je nou dat hele klerestuk moeten lezen om er uiteindelijk achter te komen dat je feitelijk geen ene drol aan 5-htp hebt?
Dat valt reuze mee.


Ja, zonder middelen als Carbidopa of urinetests is continu gebruik van 5-htp gevaarlijk. We raden het af. Manipulatie van je serotoninespiegel kan echter wel degelijk interessant zijn voor sporters en patiŽnten. Maar daarvoor moet je L-Tryptofaan hebben. Het vervijfvoudigen van de dosering is waarschijnlijk niet nodig als je het middel combineert met Niacine of Sint Janskruid.


Houd er wel rekening mee dat de hersenen afstompen door langdurig continugebruik van serotonine-boosters. 'Zes weken gebruik - zes weken niet' lijkt ons een goede vuistregel.
ik neem wel een banaan en een glas melk...≠
Ik pak het ALLEEN de dag voor dat ik van plan ben om te gaan slikken. En wanneer ik thuiskom en de dag daarna.
(dus echt om de drugs kater te verminderen zeg maar).


En dan merk ik echt enorm veel verschil. Heb deze week (op maandag na) heel de week gewerkt, en heb me geen moment rot gevoeld of wat dan ook.
(terwijl ik dit weekend toch aardig gek gedaan heb).

Dus geen dinsdag dip, concentratie problemen, onverklaarbare shagerijnige of emotionele momenten, etc :)

LANG LEVE DE 5HTP
laatste aanpassing