Partyflock

S versies verschillende drugs

 
Forumonderwerp · 1176239
Middag allen,

Ik hoorde laatst iemand die kreeg S-citalopram. Diegene heeft een tijd eerder 'normale' citalopram gebruikt en van de S versie moest hij de helft nemen. Nu werkt dit veel beter tegen zijn klachten en ben ik eigenlijk nieuwsgierig wat nu het verschil is tussen een S en 'normale' versie. Ik weet dat het molecuul andersom draait, maar vroeg me af of dit hetzelfde is als bijvoorbeeld R en S keta? Zo uit mijn hoofd werkt bij keta de ene langer dan de andere en piekt de kortere meer, oftewel bij de 1 heb je lange tijd een leuke roes en bij de ander krijg je een piek en is het sneller afgelopen. Is dit te vergelijken met bijvoorbeeld de S- citalopram? En moet ik de 'normale' citalopram als R versie zien? Of heeft een S en R versie bij verschillende drugs verschillende werkingen?

Groeten
Normale citalopram is een mix van s en r. In dit geval is t erg waarschijnlijk dat de r versie niets doet, of misschien zelfs een ietwat negatief effect heeft. Aangezien het niet bevordelijk is, kan het er dus beter uitgehaald worden. Dit wordt met steeds meer medicijnen verplicht.
Edit: Dit speelt idd bij erg veel stofjes, de r versie is vaak niet actief. In sommige gevallen is het zelfs zo dat de s versie een medicijn is, terwijl de r versie dodelijk is.
laatste aanpassing
Je zegt het zelf al dat het steeds vaker verplicht is, maar als het dodelijk is waarom wordt het dan sowieso niet verwijdert? Heb jij iets van wetenschappelijke artikelen/ een boek waar dit in staat? Vind ik namelijk wel leuk om in te verdiepen :), eens kijken of ik toegang kan krijgen tot die documenten. (Via uni namelijk veel toegang tot)
Bij stoffen die schadelijk/dodelijk zijn is dat natuurlijk altijd al zo. Bij stoffen waar dat niet zo bij is wordt het vaker verplicht zodat de lever minder af hoeft te breken. Ik heb dit zo uitgelegd gekregen bij structuur-activiteitsrelaties, ik weet zo dus niet of er interessante bronnen bij staan. Ik zal zodra ik thuis kom ff voor je kijken.
Ah Oke, dacht al. Als je dat zou willen, dat zou super zijn! Thnx :)