Partyflock

Burgerwacht gebruikte buitensporig geweld

 
Forumonderwerp · 1175773
De burgerwacht van Kootwijkerbroek, die zelfs de beschikking heeft over helikopters en speurhonden, heeft verschillende keren buitensporig geweld gebruikt om criminelen te stoppen. De politie heeft de groep daarvoor twee keer op de vingers getikt vanwege het klemrijden van een auto en het te laat melden van een incident. De burgerwacht in het kleine Veluwse dorp heeft vijftig leden die meteen uitrukken als er onraad in het dorp is.

De publiciteit rond de groep heeft een stortvloed aan reacties opgeleverd. De burgerwacht krijgt veel bijval en steun van mensen die vinden dat in hun woonplaats de politie niet adequaat optreedt of laat bij meldingen arriveert.

Politiebond ACP vindt echter dat burgerwachten als die in Kootwijkerbroek een groot risico lopen om over de schreef te gaan. Erwin Koenen, vicevoorzitter van politievakbond ACP noemt het jagen op verdachten met helikopters en honden onacceptabel. ,,Het geweldsmonopolie ligt bij de politie en de overheid. Dit is een vorm van eigenrichting die we niet moeten willen in een rechtsstaat. We zijn blij met buurt-WhatsAppgroepen en betrokken burgers, maar dit gaat ons toch echt te ver.''

En het gaat dus ook niet altijd goed. Zo hebben leden van de burgerwacht op 1 maart 2015 de auto van twee inbrekers in een schuur klemgereden. De verdachten werden vervolgens door de politie aangehouden. De roekeloze actie van de groepsleden was toch aanleiding voor een stevig gesprek met de politie, het openbaar ministerie en de gemeente Barneveld, waar Kootwijkerbroek bij hoort. ,,Een auto klemrijden gaat ons veel te ver'', zegt politiewoordvoerder Simen Klok.

Vechtpartij

Op 5 augustus 2015 grepen leden van de burgerwacht ook gewelddadig in. Dat was tijdens een vechtpartij op het terrein van verhuurservice Van Middendorp in Kootwijkerbroek. Twee klanten kregen toen een conflict met de eigenaar van het bedrijf en gingen slaan met knuppels. Toegesnelde leden van de burgerwacht mengden zich in de strijd en zetten het terrein af met auto's.

Bij de vechtpartij raakten twee mannen uit Kootwijkerbroek zwaargewond en er vielen ook twee lichtgewonden. Wie precies schuldig was, bleek moeilijk vast te stellen, zei politiewoordvoerder René Visser destijds tegen de Barneveldse Krant. ,,Het is een heftige situatie geweest, waarbij flink wat klappen over en weer vielen.''

De burgerwacht heeft ook twee keer verzuimd om de politie tijdig in te schakelen nadat groepsleden een spoedmelding kregen. Ze sprongen eerst zelf in de auto om de achtervolging in te zetten op criminelen en waarschuwden daarna pas de politie. Dat was opnieuw aanleiding voor een stevig gesprek met de leiders van de groep.

De politie zegt ondanks de incidenten prettig samen te werken met de burgerwacht in Kootwijkerbroek. ,,Sinds 2015 is de groep niet meer in de fout gegaan. We hebben ze duidelijk gemaakt dat het geweldsmonopolie bij de politie ligt. Als wij in de toekomst ook maar iets van gewelddadig ingrijpen constateren bij deze groep dan hebben ze een groot probleem'', zegt Klok.:respect:
Buitensporig geweld...­ daar wordt tenminste iets gedaan door de gemeenschap.­
De politie moet eerst 2 jaar een zaak opbouwen voordat er iets ondernomen wordt.­
Maar goed, Kootwijk is ook in de middle of nowhere.­
Oeh blablabla, tegen mensen met een mening mag je altijd buitensporig geweld gebruiken, maar tegen rasechte criminelen niet.­
De burgerwacht :lol:
Nog net iets kutter dan Handhaving en de politie :lol:
Uitspraak van KenZat op donderdag 23 februari 2017 om 11:00:
De burgerwacht :lol:
Nog net iets kutter dan Handhaving en de politie :lol:

Nou deze komen met een helicopter achter je aan. Dat is toch iets indrukwekkender dan een een VW Polo met sjoemelsoftware.