Partyflock
 

Defqon.1 Festival 2009 DVD

door , , gepubliceerd op , waardering: 80/100
Defqon.1 Festival 2009 DVD
4 november 2009
Het is alweer heel wat maanden geleden dat Defqon.1 plaatsvond. Een DVD laat nu eenmaal altijd even op zich wachten en deze recensie is eigenlijk ook wat aan de late kant. Maar een recensie over de registratie van het meest populaire event op Partyflock hoort er wel bij natuurlijk, al is het alleen maar om archieftechnische redenen! De cd laten we verder onbesproken. Deze is gemixt door Headhunterz en er staan zeer veel eigen & Scantraxx producties op. 'You either love that or hate that'. Wij houden er wel van: lekker melodieus is het in elk geval!

Defqon Live 2009
We kunnen de intro's van Q-dance doorgaans herkennen aan de zware 'bioscooptrailerstem' uit de Verenigde Staten. Deze DVD begint echter met een Disney-achtig kinderstemmetje. Dit stemmetje vertelt de filosofie achter de mainstage en neemt je mee het verhaal van Defqon 2009 in. Een liveregistratie als je zelf niet bij het event bent geweest is altijd gevaarlijk beoordelen natuurlijk, maar eigenlijk zou het er niet toe moeten doen. Een DVD van een feestje is meestal toch wel leuk: door het meezingen, het enthousiaste meebleren en schreeuwen van het publiek kom je zelf ook in een feeststemming.

Veel gelezen commentaar op Q-dance' andere paradepaardje Qlimax, is dat daar van die lange intro's zijn die je als feestvierder uit je ritme halen. Als je een hekel hebt aan dat gevoel en je dat ook niet kunt waarderen als je een 'feestverslag' kijkt, dan moet je toch even twijfelen of je deze DVD wilt aanschaffen. Er zitten namelijk erg veel rustigere momenten in de muziek. In het begin misten we her en der een fade-in /fadeout van de muziek. Het is 'aan' of 'uit' en soms is de overgang te heftig. Zodra de livesets daadwerkelijk beginnen, zijn de overgangen wel mooi en vloeiend. Daarbij opgemerkt dat de overgangen van de verschillende artiesten erg knap is gedaan met gevoel voor muziek. Daar waar de verschillende nummers niet goed op elkaar aansluiten wordt er gebruik gemaakt van een 'bridge' zoals een stuk tekst over Alice en 'the rabbit hole'. Er wordt bovendien leuk 'gespeeld' met het geluid. Wil je de geluidseffecten goed tot zijn recht laten komen dan dien je wel te beschikken over een 5.1 surroundset waarbij je de boxen op de juiste plek zet.

Het lijkt alsof de editor ook een beetje uit zijn of haar ritme werd gehaald door de rustigere muzikale gedeelten, want de beelden worden na verloop van tijd erg eentonig. Natuurlijk is het altijd een uitdaging om een partyregistratie niet eentonig te laten zijn. Aftermovies van Q-dance kenmerken zich echter juist vaak door creatief beeldgebruik en effecten. We zien op deze DVD de eerste achtendertig minuten alleen de mainstage en er is een overvloed aan beelden van passieve mensen en overhead shots, geen lekkere, snelle switches tussen beelden die gelijklopen met de beat van de muziek. En voor de detailneukerds onder ons: op veel beelden is de schaduw van de camera te zien op het gefilmde publiek.

Op het moment dat de zon ondergaat en je verwacht dat nu de spectaculaire beelden van de avond komen met het vuurwerk en de lasers verplaatsen we naar andere area's. Het beeld wordt nu minder statisch en er is wat meer afwisseling. Er wordt meer gebruik gemaakt van het publiek en van de mogelijkheden die een montage biedt. Effecten als het versneld afspelen van beelden, de beat precies afstemmen op de stampende feestvierders. De beelden vanuit de lucht herinneren je aan de massaliteit van het event: je kunt over de (kale) kopjes lopen. De timeline van de weergave is overigens niet waarheidsgetrouw. Tijdens het uur en achttien minuten zie je de zon meerdere malen ondergaan. Het is een keuze die Q gemaakt heeft, wij hadden waarschijnlijk gekozen voor een natuurgetrouw tijdsverloop waarbij niet de eerste achtendertig minuten alleen mainstage was geweest, maar vanaf het begin vaker geswitcht werd tussen de verschillende area's om te eindigen met de afsluitende set op de main met de daarbij aanwezige dikke lasershow en het traditiegetrouwe vuurwerk.

De laatste twintig minuten zijn weer volledig geweid aan de mainstage, maar nu is de zon daadwerkelijk onder. Er is veel gezegd over de set van Headhunterz, maar feit is dat Willem stond te genieten achter de decks! En dat maakt deze beelden leuk! Waar de beelden van de main overdag statisch waren, zijn de beelden in het donker dat niet. Je ziet Headhunterz uit zijn dak gaan, het publiek is in een euforische stemming, omdat ze weet dat het de laatste kans om te knallen moet benutten. De beelden stralen hierdoor meer sfeer en dynamiek uit. Het vuurwerk en de lasers zijn vanuit meerdere posities gefilmd en deze afwisseling van gezichtspunten maakt het prettig om naar te kijken. Eigenlijk zou je de DVD meteen moeten fast forwarden naar de laatste minuten. Screw ‘Spoorloos’ en ‘het Familiediner’, deze afsluitende minuten van Defqon 2009 vormen emo tv pur sang! Rode traanoogjes van een mannelijke bezoeker en een geëmotioneerde Headhunterz. Ja, het was weer een mooi feestje op een prachtige zonnige dag!

Making of
Hier krijgen we een kijkje in de keuken van Headhunterz en hoe hij het maken van het anthem van Defqon.1 2009 heeft beleefd en hoe het anthem tot stand is gekomen. Ook zien we beelden van het 'testen' van het anthem tijdens zijn optreden in de Matrixx. Endymion toont hoe de hardcore remix van 'Scrap attack' gemaakt is en we horen wat hun ultieme Defqon-herinnering is. Tevens zien we hoe 'The red' is opgebouwd. Duidelijk een moment om te beseffen hoeveel werk er eigenlijk zit in een event als Defqon. Heb jij je ooit gerealiseerd dat er een bliksemafleider op de mainstage zit? Waarom was de mainstage een draak? Welke 'scrap' is er allemaal gebruikt? Hoeveel autobanden zijn gebruikt voor de poten des draaks? Een vijf minuten durende aflevering van 'How it's made' Q-dance stijl!

Naast de live-registratie en making of kun je nog kijken naar 'Boys vs Girls' waarin de jongens en meiden verschillende opdrachten krijgen uit te voeren tijdens het evenement en er zijn interviews met publiek en artiesten. De artiesteninterviews zijn gelukkig kort en humoristisch. Charly Lownoise en Mental Theo gaan terug naar toen met foto's van vroeger: vooral de ballenknijperzwembroeken en waanzinnig foute jumpsuits werken goed op de lachspieren! 'The awards' moet als idee ontstaan zijn tijdens de jaarlijkse bedrijfsborrel. 'Welke practical joke kunnen we gaan uithalen?' Arie Koomen en Edo Brunner steken op humoristische wijze de draak met het fenomeen ‘awards’. Het is duidelijk dat beiden eigenlijk totaal niet weten wat Defqon precies is, maar dat maakt het misschien nog wel leuker dan een kenner afsturen op de artiesten!

Conclusie
Wat ons betreft is het een leuke DVD om in de kast te hebben staan als je het event bezocht hebt of fervent Q-dance aanhanger bent. Het blijft leuk als herinnering, ook al is de herinnering in je eigen geheugen vaak tienmaal beter omdat het je eigen herinnering is!

P.S. Heb jij haar ook gespot? Die ene Q-dance doos? Daar sta je dan met je blote poes vol in beeld….toch wel sociaal dat men een balkje over eventueel zichtbare, te persoonlijke lichaamsdelen heeft ge-edit.

Score: 80/100


www.q-dance.nl

Tracklist

CD
 1. Headhunterz - Scrap Attack
 2. Pavo - Raven
 3. Headhunterz - Megasound
 4. The Prophet - Recession
 5. Headhunterz - The Muzical Revolution
 6. Project 1 - Rate Reducer (Headhunterz Remix)
 7. Wildstylez - Phantom Beat
 8. The R3bels - Keep The Rythm
 9. Builder - Her Voice (Zatox & The Rebels Remix)
 10. Noisecontrollers - Astral
 11. Headhunterz - The Sacrifice
 12. Wildstylez - Single Sound
 13. Headhunterz - Rock Civilization
 14. Alpha2 - Unleashed
 15. Headhunterz - The Fear of Darkness
 16. Wildstylez - K.y.h.u. (Noisecontrollers Remix)
 17. R3zonance - Weapon (Zatox & The R3bels Mix)
 18. Headhunterz & Wildstylez meets - Tonight
 19. Headhunterz - The Sacrifice (Evil Hardcore Mix)
 20. Headhunterz - Scrap Attack (Endymion Remix)

55 opmerkingen

Ik vind het jammer dat tijdens het grootste gedeelte van de (vuurwerk-)afsluiting de aftiteling beeldvullend door het beeld loopt...was toch het moment van de avond welke ik graag had teruggezien

Verders topDVD-tje (y)
inderdaad een top dvd'tje.
vind hem alleen wel erg kort. Had graag meer gehoord en gezien van de artiesten!
1 nummer per artiest op de mainstage vind ik toch erg weinig..
had ok best wel van de black en blue ingemogen en wat langer!
cd2 eruit en een langere cd1, dan was het écht goed geweest :D
 
Uitspraak van "The Mad One" op donderdag 5 november 2009 om 09:27:
Ik vind het jammer dat tijdens het grootste gedeelte van de (vuurwerk-)afsluiting de aftiteling beeldvullend door het beeld loopt

ja idd dat is jammer!

Ik had eerlijk ook wel een stukje van de set van charly en theo verwacht want dat ging me een partijtje los!

Verder idd een topdvd mooie herinneringen aan een mooi feest :D
Artiest Eluzive
Voordat ik een mening ga uiten moet ik zeggen dat ik er zelf niet geweest ben, maar vorig jaar ben ik er ook niet geweest en ik vond die dvd van vorig jaar een stuk beter dan deze. De afwisseling van de Area's is een stuk beter dan bij deze dvd, ook is die van vorig jaar langer. Ik vond 't eigenlijk wel jammer dat het na een dik uurtje al afgelopen was. Verder is wel leuk dvdtje hoor, prima voor in de verzameling!
 
Werkzaam bij El Sombrero
P.S. Heb jij haar ook gespot? Die ene Q-dance doos? Daar sta je dan met je blote poes vol in beeld….toch wel sociaal dat men een balkje over eventueel zichtbare, te persoonlijke lichaamsdelen heeft ge-edit.

:D :D
nu pas een recensie ??? ? :O
heb die dvd al grijs gedraaid... maar hijs wel fijn btw B)
 
Artiest {SHOWLIST artist 39929, 73283, 87730, 109879}
dvd is vet, evenals de cd, staan heerlijke knallers op.
Uitspraak van verwijderd op donderdag 5 november 2009 om 10:53:
Ik had eerlijk ook wel een stukje van de set van charly en theo verwacht want dat ging me een partijtje los!

idd ongeloofelijk. hier ging men het meest los gedurende de dag. de set van het feest.

voor de rest wel een mooie dvd. met ook muziek uit jurassic park in het begin. (ook weer monsterthema)
forever young was bij mij ook bijna een tranentrekker. wat een prachtig moment met dat vuurwerk.
ben je 29 en dan is de tekst ook wel erg van toepassing op zo'n feest waar de meesten toch jonger zijn. :D

heb nu al weer zin in defqon 2010.
Uitspraak van feestganger op donderdag 5 november 2009 om 12:16:
de set van het feest.

De set van jouw feest.
Hoe kun je oordelen over de andere sets op het moment dat je zelf bij CL&MT stond?
Mapo is azijnzeiker ;)
Werkzaam bij Partyflock
Uitspraak van Android B) op donderdag 5 november 2009 om 12:04:
nu pas een recensie ??? ? :O

Anders lees je de recensie ook even :)
 
Het is meer een Headhunterz DVD..
het feest was vrij matig.. dus de DVD hoef ik ook niet te hebbe.. doe mij maar de DVD van Decibel dan..
en die afsluiting met forever young, ja das gewoon kut.. afsluiten met een moddervette track!!
Ik heb de dvd gewonnen! O:)
Zeer slechte dvd!!!
Geen impressie van het feest op deze manier. Andere area's worden met deze dvd echt te kort gedaan.
Tevens had de dvd wel wat langer mogen zijn....
P.S. Heb jij haar ook gespot? Die ene Q-dance doos? Daar sta je dan met je blote poes vol in beeld….toch wel sociaal dat men een balkje over eventueel zichtbare, te persoonlijke lichaamsdelen heeft ge-edit.

:jaja: :lol:
Daar waar de verschillende nummers niet goed op elkaar aansluiten wordt er gebruik gemaakt van een 'bridge' zoals een stuk tekst over Alice en 'the rabbit hole'.

:lol: Gast, dat is gewoon de break van Darkest Dreams (van de Beat Providers) :)
Uitspraak van Ol' Bannink! op donderdag 5 november 2009 om 14:26:
Geen impressie van het feest op deze manier. Andere area's worden met deze dvd echt te kort gedaan.

Dat is toch altijd zo geweest bij de Defqon dvd's.
De main krijgt alle aandacht en de rest wordt zo goed als geen aandacht aan besteed :nee:

Nee deze dvd is voor mij het aanschaffen niet waard, laat ze eens naar de DVD van Decibel kijken.
Hierin komen alle area's goed in beeld en krijg je echt een heerlijke impressie van hoe het was! :)
Hey mensen even een vraagje. Op de DVD is Music Made Editz van dbstf te horen, heeft iemand deze misschien al van de dvd geript?:x
Builder - Her Voice (Zatox & The Rebels Remix)

Wtf?
echt een main dvd was het, vond er weinig aan ben heel niet op de main geweest ook.. weet nu wel wat ik gemist heb op main niet veel :lol:
bagger dvd veel te main gericht, veel te mainstream liedjes en teveel gewijt aan het einde
 
Uitspraak van MindQontroller op donderdag 5 november 2009 om 12:47:
die afsluiting met forever young, ja das gewoon kut

was aardige anti-climax :nocheer:
Vond de DVD echt niks aan, tenminste het live-gedeelte dan. Alleen maar mainstage, alsof het festival uit niks anders bestaat. Oh ja ze hadden ook nog een hardcore area, 2 minuten hardcore-area (wat een van de drukste van het feest was). Ik baalde hier echt van, zo vind ik deze DVD absoluut geen goed totaalbeeld geven van het hele feest. De montage van de mainstage-beelden is ook behoorlijk saai en matig. Ook jammer dat de set van HHZ zich slechts beperkt tot alleen het einde, al vind ik het wel tof dat het einde van het einde zo uitgebreid aan bod komt. Toch weer ff kippenvel.

Die extra's met die interviews enzo vind ik altijd wel lachen, dat kon ik dus wel waarderen.

Onvoldoende voor deze DVD. Hopen dat die van Decibel wel alle area's een beetje uitvoerig behandeld en niet alleen de mainstage en 10 minuten de rest.
Uitspraak van Pimm' op donderdag 5 november 2009 om 18:21:
Op de DVD is Music Made Editz van dbstf te horen

Is dat een nieuw nummer van hun? Van die titel heb ik nog nooit gehoord namelijk :x
Artiest {SHOWLIST artist 52485, 55752}
Geen idee weet wel dat er een remixje van music made addict is die draaien ze op hun backstage filmpje van defqon.. Misschien dat hij ivm die kleine aanpassing music made editz heet?
jammer dat de andere areas te kort voorbij komen
leuke intervieuws en extra's
en de cd: Builder - Her Voice (Zatox & The Rebels Remix)
het is de Headhunterz Remix ;)
Uitspraak van Beauchamp op donderdag 5 november 2009 om 13:20:
Ik heb de dvd gewonnen!

Leuk voor je!
De DVD is niks vergeleken met het feest zelf.. daar kon je pas los!
ik heb het album al gedownload egt vette nummers van de headhunterz(Y)
 
dvd valt tegen, de dvd van vorig jaar was veel beter en die duurde volgens mij ook een stuk langer, en er is meer dan alleen mainstage op defqon verder zitten er ook diverse dubbele stukjes in, de extra's zijn daarin tegen erg leuk
laatste aanpassing
 
een van de minste dvds van defqon vind ik
Score: 80/100

ik geef 60 punten, te weinig van andere zalen laten zien(allen maar 1 plaatje en dat is in mijn optiek te weinig)

Verder wel oke! :)
 
je vriest je ballen dr af en dan komen ze nog met de defqon dvd aanzetten :rot:
slechtste DVD van defqon1
owjah en die gaste van de awards...

opstroppe
Uitspraak van Ol' Bannink! op donderdag 5 november 2009 om 14:26:
Geen impressie van het feest op deze manier

dat iedereen zwaar naar de klote was daaro? :P wil je dat weer zien?
Had liever toch veeel meer gezien van de BLUE (daar ging het echt los) en de PURPLE...
Uitspraak van NOW-N op donderdag 5 november 2009 om 22:57:
Is dat een nieuw nummer van hun? Van die titel heb ik nog nooit gehoord namelijk

Ja intro is een beetje anders :P
de afsluiting die echt zo geweldig was is perfect in beeld ge bracht, de rest van de dvd matig!
De laatste twintig minuten zijn weer volledig geweid aan de mainstage,

Gewijdt is het geloof ik :'),

Netjes en waarheidsgetrouw geschreven, inderdaad een beetje matige afsluiting van de dvd ;(
Artiest {SHOWLIST artist 36661, 38868}
hardstyle schmardstyle...
Uitspraak van Kroegfilosoof :9 op zaterdag 7 november 2009 om 01:25:
Gewijdt is het geloof ik :'),

Als je het corrigeert, doe het dan goed... :')

"gewijd"
P.S. Heb jij haar ook gespot? Die ene Q-dance doos? Daar sta je dan met je blote poes vol in beeld….toch wel sociaal dat men een balkje over eventueel zichtbare, te persoonlijke lichaamsdelen heeft ge-edit.


dacht dat er een link kwam naar haar profiel? heheehhe :D
Uitspraak van ;NvdB op vrijdag 6 november 2009 om 14:20:
Had liever toch veeel meer gezien van de BLUE (daar ging het echt los) en de PURPLE...

+ 10 altijd de beste stages van defqon
Uitspraak van MAQ op zaterdag 7 november 2009 om 19:59:
+ 10 altijd de beste stages van defqon

true:D + black/grey ook egt genoten
Uitspraak van MAQ op zaterdag 7 november 2009 om 19:59:
Uitspraak van ;NvdB op vrijdag 6 november 2009 om 14:20:
Had liever toch veeel meer gezien van de BLUE (daar ging het echt los) en de PURPLE...

+ 10 altijd de beste stages van defqon

Klopt als een bus, op deze dvd staat wel errug weinig blue en purple
Die Q-dance doos vond het niet zo erg om uit de kleren te gaan wuhahaha :lol: is een Dutch Porn model!!!;) :D uhmm en heb haar link wel hoor??;) haha
laatste aanpassing
Uitspraak van Yolo Piloot op donderdag 5 november 2009 om 22:32:
Oh ja ze hadden ook nog een hardcore area, 2 minuten hardcore-area (wat een van de drukste van het feest was). Ik baalde hier echt van, zo vind ik deze DVD absoluut geen goed totaalbeeld geven van het hele feest. De montage van de mainstage-beelden is ook behoorlijk saai

Dat flikken ze elk jaar weer op de dvd's alleen maar mainstage onzin, en 2 minuutjes hardcore daarna weer dat mainstage logootje in beeld... ELKE DVD WEER! alsof het feest maar uit 1 area bestaat :rot:
Tis me inmiddels het kopen of zelfs downloaden niet eens meer waard helaas, zonde van mijn schijfruimte!:rot:
laatste aanpassing
Uitspraak van [NL]:rot:~~Jimmy a.k.a Skippy~~:rot: op dinsdag 10 november 2009 om 13:47:
Dat flikken ze elk jaar weer op de dvd's alleen maar mainstage onzin, en 2 minuutjes hardcore daarna weer dat mainstage logootje in beeld... ELKE DVD WEER! alsof het feest maar uit 1 area bestaat

Sluit ik me bij aan.....
Had zelf graag wat meer van Grey gezien.
Misschien volgend jaar optie om 2 dvd's ervan te maken; 1 van de main, en 1 van de andere stage's. (of een Blue Ray schijfje volproppen :) )
Uitspraak van m i Q e op dinsdag 10 november 2009 om 16:11:
Had zelf graag wat meer van Grey gezien.

De set van Lownoise en Theo! :D Bomvol, chaos en een heerlijke sfeer!
Uitspraak van Pigmans op vrijdag 6 november 2009 om 20:58:
de afsluiting die echt zo geweldig was is perfect in beeld ge bracht, de rest van de dvd matig!

+1
 
Beetje teveel hardstyle op de DVD voor de rest wel oke
P.S. Heb jij haar ook gespot? Die ene Q-dance doos? Daar sta je dan met je blote poes vol in beeld….toch wel sociaal dat men een balkje over eventueel zichtbare, te persoonlijke lichaamsdelen heeft ge-edit.

Het wordt elk jaar gekker, volgend jaar 2 neukende wijven? :no:
dvd is leuk samengevat. Erg jammer van de aftiteling. Dat was t meest vette van die dvd!!!
Maaaarrrr volgend jaar zijn wij er gewoon weer bij!!!!:P