Partyflock
 

Mindcontroller - The Best of Early Rave 91-99

anoniem gepubliceerd op
Tegenwoordig wordt er bij wijze van spreken zelfs van het verjaardagfeestje van de buurman een cd uitgebracht, dus een feest als Mindcontroller verdiend dan ook zeker zijn eigen compilatie cd. De eerste editie van Mindcontroller vond alweer bijna een jaar geleden plaats, op 14 december van het vorige jaar om precies te zijn. Dat dit concept, gebaseerd op oude hardcore, goed aansloeg was al meteen duidelijk. Inmiddels staat de vierde editie al gepland voor 24 januari volgend jaar.

Op de cd staan in totaal 49 tracks uit de periode 1991-1999. Tenminste als we de ondertitel van deze cd mogen geloven (The Best of Early Rave 91-99). Nader onderzoek wijst echter uit dat de oudste nummers van 1993 zijn. Beetje vreemd lijkt me, maar laten we het er maar op houden dat het gaat om de muziek die op de cd’s staat en niet om de naam ervan, de lay-out van het boekje of andere bijzaken.


CD1

De cd begint met een nummer van mijn favoriete producer, Flesh is the fever van The Horrorist. Deze man heeft een hoop vernieuwende dingen gemaakt, waarvan Flesh is the fever wel de bekendste is (wellicht samen met Extreme Terror). Het nummer staat bijna volledig op deze cd en hierna volgen weer twee andere geweldige tracks, te weten Bass Machine en Poltergeist. De cd opent hiermee met enigszins langzame en ‘donkere’nummers. Ik moet zeggen dat mij dit wel bevalt.

Het tempo gaat echter wat omhoog en nummers als French Connection, Intelligent Hardcore en Ok allright passeren de revue. Stuk voor stuk klappers uit het verleden die iedereen wel kent denk ik. Het is een beetje lastig te omschrijven, maar ik vind dat deze cd veel ‘energie’ bezit. De mix loopt lekker door, de nummers zijn een feest van herkenning, het geeft mij in ieder geval een lekker gevoel.

Een ander nummer wat ik er nog wel even zou willen uitlichten is nummer 15, DJ Isaac & The Viper - Freak That Shit. Ik vind het echt jammer dat Isaac zich tegenwoordig niet meer met hardcore bezig houdt, want hij heeft vroeger toch zeker wel een aantal lekker nummers gemaakt, waarvan dit er eentje is. DJ Vince gebruikte een hele tijd een sample van dit nummer op de laatste Thunderdome, wat erg cool klonk. De cd eindigt met wat vrolijkere (maar minstens net zo lekkere) nummers zoals Hold me now, XTC love en Like a dream. Dit soort nummers zijn ook heel populair geweest en mogen dan ook niet ontbreken op een cd als deze.


CD2

Daar waar cd1 relatief gezien rustig begint, is dit bij deze cd niet het geval. Het eerste nummer is namelijk ‘Drummachine’ en dit is toch wel een vrij stevig nummer. Ook op deze cd is DJ Isaac te vinden, deze keer met ‘Bad dreams’, één van de andere goede hardcore nummers die hij geproduceerd heeft. Hierna volgen een aantal nummers die voor de hardcore liefhebber zeker wel bekend in de oren moeten klinken, maar niet zulke grote hits zijn geweest.

Ongeveer halverwege wordt de cd wat harder en komen nummers als Exlxaxl, Six millions ways 2 die en Jiiieehaaaa voorbij. Ik denk dat iedereen deze tracks wel kent. Hierna blijft het tempo er lekker in en volgen er allemaal bekende en lekkere platen, van producers die het verdienen om op een cd als deze te staan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Neophyte (en hun andere projecten), Lenny Dee en The Stunned Guys.

Op het einde van de cd staan nog wel een paar nummers die ik het vermelden waard vind. Ten eerste is dit ‘Drop it’ van 3 Steps Ahead. Iedereen weet denk ik wel dat Peter Paul Pigmans (a.k.a. 3 Steps Ahead) eerder dit jaar is overleden en het is dan ook meer dan terecht dat hij op deze cd is te vinden. Niet alleen uit respect, maar ook om het feit dat dit gewoon een erg goed nummer is, een klassieker wat mij betreft. Na Drop it volgt Smash met ‘Korreckte Atmosphaere’. Ik vind dit een erg lekker nummer en het heeft ook een echt herkenbare eigen stijl (DJ Rob en Tschabos hebben ook wel eens van dit soort nummers gemaakt).


Conclusie

Over de tracklist ben ik zelf behoorlijk tevreden. Zo op het eerste gezicht zou je denken dat alle grote hits er wel op staan. Er zijn echter in de periode 91-99 zoveel goede nummers verschenen, dat nog genoeg cd’s hiermee kunnen vullen. Ik denk dan ook dat we wel kunnen aannemen dat er nog meerder Mindcontroller cd’s zullen volgen. Het enige nummer wat misschien ontbreekt is Mindcontroller zelf (van Evil Maniax meen ik). De cd is vrij aardig gemixed, al merk je wel dat het door de computer is gedaan. Soms is er bijvoorbeeld middenin een nummer een stukje geknipt, echter gelukkig niet op een al te storende manier.

Critici zullen waarschijnlijk zeggen dat de echte hardcoreliefhebber al deze nummers al in zijn bezit heeft en dat deze cd alleen is gemaakt om geld in het laatje te brengen in tijden dat hardcore weer erg populair is. Voor een deel is dit natuurlijk waar, maar ik ben het er zeker niet helemaal mee eens. Ok, ik kende al deze nummers al en heb er veel van in mijn bezit, maar ik denk dat er maar weinig mensen zijn die deze muziek nog dagelijks draaien. Ik in ieder geval niet, simpelweg omdat het een beetje naar de achtergrond verdwijnt door het grote aanbod aan hardcore (en dance in het algemeen) hede ten dage. Ik ben dan ook van mening dat het geen kwaad kan om zo’n cd uit te brengen en het nog maar eens onder de aandacht te brengen. Vind je het niks, dan koop je de cd gewoon niet, zo simpel is het. Ik luister er in ieder geval met veel plezier naar en het doet mij goed om al die oude nummers weer eens voorbij te horen komen.

Greetz, Iguana_
Tracklists
CD1
 1. The Horrorist - Flesh Is The Fever
 2. E-Man - Bass Machine
 3. Dr. Macabre - Poltergeist
 4. G-Town Madness - Silence
 5. B.S.E. - Headache FM
 6. French Connection - French Connection
 7. Marshall Masters - I Like It Loud (original mix)
 8. The Darkraver & DJ Vince - Intelligent Hardcore
 9. Digital Boy - Ok, Alright! (Digital Boy '96 remix)
 10. Bass Reaction - Technophobia
 11. The Masochist - Killing Scum (DJ Promo meets Shaolin remix)
 12. Wasting Program - Bring That Shit Back
 13. Distortion & MC Raw vs Bass-D & King Matthew - Raveworld
 14. The Mover & Rave Creator - Atmos-Fear
 15. DJ Isaac & The Viper - Freak That Shit
 16. The Stunned Guys & DJ Paul - Thrillseeka
 17. DJ Lancinhouse meets The Stunned Guys - Atmosfera
 18. Rotterdam Terror Corps - We're Gonna Blow Your Mind
 19. Jones & Stephenson - The First Rebirth
 20. Neophyte vs The Stunned Guys - Get This Motherfucker
 21. Highlander - Hold Me Now (Bass-D & King Matthew remix)
 22. Bertocucci Feranzano - XTC Love
 23. Bass-D & King Matthew feat. X.D. - Like A Dream (Bass-D & King Matthew remix)
 24. Sequential One - Dance (remix part II)
 25. Inferno Brothers - Slaves To The Rave (PCP mix)
CD2
 1. Bald Terror - Drummachine
 2. DJ Isaac - Bad Dreams
 3. Vanugenth The 5th - Here We Go Again
 4. Square Dimension - A Brand New Dance
 5. 6-Pack - Alcoholic Party
 6. The Prophet - Allright Now Here We Go
 7. DJ Buzz Fuzz - Frequencies
 8. Public Domain - In The House
 9. DJ Lancinhouse vs DJ Jappo - Exlxaxl
 10. Turbulence - Six Million Ways To Die
 11. The Stunned Guys - Party Rico!
 12. Diss Reaction - Jiiieehaaaa
 13. Lenny Dee - The Dreamer
 14. Bodylotion - Always Hardcore
 15. The Stunned Guys - Beats Time
 16. Neophyte - Execute
 17. Da Beatblower - Fuck Your S Off (Stunned Guys mix)
 18. Masters Of Ceremony - Hardcore To The Bone
 19. Darrien Kelly & Scott Brown - Geleihoofd
 20. 3 Steps Ahead - Drop It
 21. Smash - Korreckte Atmosphaere
 22. T.O.P.D.R.O.P. - Achtung!
 23. Shadowlands Terrorists - Shadowlands Anthem
 24. Riot Squad - Riot in NY
Stemresultaat: geweldig
geweldig10975%
zeer goed64%
goed2014%
ok0
voldoende64%
onvoldoende0
slecht11%
zeer slecht0
waardeloos32%

154 opmerkingen

 
KIJK....­weer ff wat duidelijke,lekkere stampende hardcore uit grootmoeders tijd...­ben beetje zat van al die industrial, wat tegenwoordig iedereen schijnt te draaien...­DREUNENDE BEATS!!!en niet heg geluid van losliggende hoogspanningsmasten.­
Zo dat ziet er fijn uit ik wist nog niet dat dit uit was, maar dit is gewoon fucking nostalgie.­ Back 2 da old days.­ En op zich ja een gedeelte heb ik al op vinyl ander gedeelte op cd maar zo'n cd'tje doet je er toch weer aan herrinneren en dat is gewoon wrede shit.­ Maar ik ga hem zeker zaterdag direct halen.­

Enne fijne recentie.­
 
Heb al deze nummers al op andere cdtjes, toen deze muziek nog gewoon hardcore genoemd werd en niet Early Rave...

%-)
 
hey mensen...
Kunnen we niet even aan de minder rijke onder ons denken (de studentjes bijvoorbeeld :P) en dit cd-tje ff op kazaa aanbieden???
Niemand heeft dat nog! :vaag:
 
Arme student! :gaap:
Probeer SoulSeek eens, daar staat dat hele album op. Succes!! :p :-p
 
nou eigenlijk een beetje een overbodige cd voor mij..­heb alle nummers al..­maar is wel handig dat ze allemaal op 2 cd's staan..­maar geef mij maar de nieuwe hardcore
 
Heerlijke nummers staan erop!
Zo dat is echt een vette cd.­
Ligt het nou aan mij of moet je voor soulseek betalen ?
Geen idee....

maar iig dit is de stijl muziek die ik lekker vind en regelmatig draai.. 90's hardcore :)
Vanmiddag heb ik m gehaald, wat een lekker cd'tje (gaat nog vele uren maken in m'n speler).­

Heb na t horen van de cd echt veel zin gekregen in volgende week.­

PS: Prima verslag
 
Is zekers vet cdtje helemaal geweldig maar alle nummers had ik al maarja nu wel in remix!!!
SUPERR!!!!!!!!!!!(Y)
Beetje minder dat Name Of The DJ dr niet op staat, maar ja voor de rest wel relaxede cd


laaat....­
2 bushes: zeik niet man, anders hadden ze wel een 18-dubbele cd kunnen maken :P


het is een hele lekkere CD, het eninste "jammere" is dat de meeste oldskool liefhebbers 95% van deze nummers al op CD hebben...


maar voor de beginnende oldskool liefhebber is t een must (Y)
topper cd :respect:

iedereen om me heen heeft er nou wel genoeg van gehad maar hij blijft goed!
ondanks dat ik dat ik ook een grote hoeveel heid van die nummers op cds heb staan
 
Vincent aka Demassus ->
Inderdaad een hele lekkere cd maar de oudste nr zijn uit 1996 op deze cd!

Echt niet, oudste is van 93 (zoals ik ook al in mijn recensie schreef)

First Rebirth is bijvoorbeeld van 93, en minimaal nog eentje, waar me even de naam van is ontschoten :)
En Don't Touch that Stereo had er ffz wat beter op kennen staan dan I Like It Loud, Braincracking???????­??????

maar ja even goed lekker cdtje hoor gaysbert!!!!!
 
Kan niet stil blijven zitten als ik deze cd op heb staan, moet knallen dan...­kan ook niet w8en tot zaterdag, kunnen we weer lekker gaan knallen hoor....­
 
Lekkerrrr cdtje! :D
relaxte cd hoor :)
Zekerz een lekker cd'tje met allemaal gouwe ouwe uit de hardcorescene.­De meeste nummers heb ik hier al van dus de cd ga ik niet halen maar degene die de nummers nog niet hebben is deze cd zeker voor aan te raden.­
Deel 2 is ook al uit en die is gemixed door dr Z-vago, ook een goede cd maar is lang niet zo goed als deze door de aanwezigheid van vrij nieuwe en rauwe nummers van dj promo en friends.­
Lekker al die old skool. Krijg spontaan flashbacks.
Bin dear don that but still loving it. :)
Vooral cd 2 is top........ hele orginele platenkeuze, en lekker up-tempo...... krijg gelijk weer flashbacks naar Thunderdome A Decade (y)
 
Een heeeeerlijke cd ,vooral cd 1 is super!!
Echt een aanrader!
lijkt me zeker een vette cd