Partyflock
 

Fabric 39 - Robert Hood

door , gepubliceerd op , waardering: 75/100
Fabric 39 - Robert Hood
OrganisatieFabricLive
ArtiestRobert Hood
LabelFabric Records
Genre: minimal, techno
techno
Introductie
De voormalige “Minister of Information” van het Underground Resistance collectief, oftewel Robert Hood, kan gezien worden als de schepper van minimal techno. Toen de huidige minimalisten nog bezig waren hun eerste woordjes te leren, was Hood al bezig met het mixen van zijn eigen demo’s. Aangezien hij niemand kon vinden om wat politieke lyrics te MC-en was hij op zichzelf aangewezen. Al snel werd dit opgepikt door Mike Banks en Jeff Mills. Gezamenlijk combineerde ze politieke statements met experimentele beats en Underground Resistance was geboren. Dit bood Hood de mogelijkheid zijn eigen sound te ontwikkelen en vele UR releases later besloten Jeff Mills en Robert het label Axis op te zetten. Hiervoor verhuisde ze in 1992 naar New York en begonnen samen meer housey en abstracte LP’s uit te brengen. Robert Hood zorgde eigenhandig voor een keerpunt in de techno met zijn ‘Minimal Nation’ LP. “Music for the progressive”, zoals in het vinyls staat geëtst, dekt de lading volledig want Hood introduceerde een nieuw minimaal geluid dat nog niet eerder was gehoord. In 1994 introduceerde Robert Hood het M-Plant label om dit geluid een podium te geven.
“M-Plant kind of borrowed from the sound I was using from Axis and really expanded on that sound. I had developed this “grey area” sound - what I mean by that is that in Detroit, even when the sun is out, there’s something in the atmosphere. The sky has a grey haze over it. It’s got to be something from the industrial factories there. I’d never really heard a sound like that before and it came from a Roland Juno - it was a chord sound that really went along with my depiction of what Detroit was at that time. A lot of buildings were abandoned and there was a lot of lifelessness in the city, especially downtown. The M-Plant, in minimalism, kind of reflected that. I remember thinking of Detroit like a museum. You know, like a work of art standing still, suspended in time.”
14 jaar na dato is Robert Hood nog steeds actief. Na verschillende releases op M-Plant, Peacefrog en andere labels is hij in 2005 begonnen met een nieuw concept, Hoodmusic genaamd op Music Man records. Daarnaast is hij ook nog steeds actief als DJ en mocht daarom vorig jaar niet ontbreken bij het Detroit weekend van Awakenings. Aangezien Robert Hood het volgende zegt over de huidige Fabric CD is het te hopen deze net zo zal knallen als zijn sets:
“this mix has to be about the club, I’d like to be dancefloor orientated and to take the listener on a trip.”
CD
Een vluchtige blik op de tracklist laat zien dat hij veel eigen werk heeft geselecteerd. Met tracks als “Who Taught You Math” (3) en “School” (13) is dit geen straf. Vanaf het begin af aan is het hypnotische minimalisme goed hoorbaar, “X-Factor” (4) van Pacou en zijn eigen “Strobe Light” (5) zijn hier goede voorbeelden van. Ook onze eigen Joris Voorn is vertegenwoordig met “Fever (Rephrased)” (7) en kenmerkt zich vanwege het voorstuwende hypnotische geluid. Dan March’s “Sundune” (9) is iets meer bombastisch van aard maar valt prima op zijn plaats in de mix. Met tracks als “Skin Deep” (12) van Jeff Mills, “Informant” (16) van DJ Skull en Pacou’s “All It Takes” (18) borduurt Hood rustig verder op het hypnotische minimalistische geluid waarom hij bekend staat. Er komen een hoop bekende tracks voorbij zoals Solid Decay’s “Legalize” (21), New Energy” (25) van Scorp en UK Gold’s “Agent Wood” (26). Bij de Los Hermanos remix van Robert Hood’s “Still Here” (27) en “Pulp Funktion 2” (28)van John Thomas bereikt de mix zijn hypnotische hoogtepunt. Vooral “Pulp Funktion 2” kenmerkt zich vanwege het zuigende en stuwende geluid. Op abrupte wijze gooit Hood het roer om met het melodieuze “The Greatest Dancer” (29). Ondanks het meer bombastische karakter van de track pas het perfect in de mix. Middels Hood’s recentste creatie “And Then We Planned Our Escape” wordt op ontspannen wijze de aftocht ingezet. Gedurende de mix zijn er enkele ‘elements’ (2, 10, 14, 22, 32) langsgekomen die bestonden uit ritmepatronen, met “Element 12” (32) sluit Robert Hood de mix op solide wijze.
Conclusie
Om gelijk maar met de deur in huis te vallen, het betreft hier erg oude tracks. Afgezien van de vijf ‘elements’ zijn alleen enkele tracks afkomstig van zijn laatste release het recenste materiaal op deze CD. Het merendeel van de nummers stamt uit de periode 2001-2005, met sommige uitschieters uit eind jaren 90. Hierdoor is de CD voor de Detroit en Hood fans weinig nieuws onder de horizon en kan het misschien wat tegenvallen. De mensen die wat minder bekend zijn met de sound van Robert Hood krijgen op deze Fabric CD het perfecte overzicht van een typische Robert Hood DJ-set. Dat houdt een prima gemixt geheel in met als kracht dat er niet één of twee hoogtepunten zijn maar een continue drive die je van het eerste tot het laatste moment doet dansen. Een tip voor de minimalisten die willen weten waar de huidige minimal vandaan komt.
Score: 75/100

http://www.myspace.com/hoodrob
http://www.fabriclondon.com
http://www.discogs.com/artist/Robert+Hood

Tracklist

  1. Monobox - Silicone Fingers
  2. Element 9
  3. Robert Hood – Who Taught You Math
  4. Pacou – X-Factor
  5. Robert Hood – Strobe Light
  6. Marco Lenzi – Taboo – Molecular
  7. Joris Voorn – Fever (Rephrased)
  8. Fab G – Bust The Vibes (Real Disco Mix)]
  9. Dan March – Sand Dune
  10. Element 3
  11. Diego – Mind Detergent (Robert Hood Remix)
  12. Jeff Mills – Skin Deep
  13. Robert Hood – School
  14. Element 23
  15. John Thomas – Mr. Funk
  16. DJ Skull – Informant
  17. Scorp – One Side
  18. Pacou – All It Takes
  19. Phase – Mass
  20. UK Gold – Agent Wood (Adam Beyer Remix)
  21. The Economist – Caught In A Dream
  22. Element 7
  23. Robert Hood – Side Effect
  24. Mion- Drop The Filter
  25. Scorp – New Energy
  26. UK Gold – Agent Wood (Original Mix)
  27. Robert Hood – Still Here (Los Hermanos Remix)
  28. John Thomas – Pulp Funktion 2
  29. Robert Hood – The Greatest Dancer
  30. Low Life – Exclamation

36 opmerkingen

prima ceedeetje :)
toppie! (Y)
donateur
Ik kijk er naar uit :D
de laatste zijn echt goed, Steve Bug, Ellen Allien, M.A.N.D.Y, Ricardo Villalobos... Jummie :D
top cd.
Een tip voor de minimalisten die willen weten waar de huidige minimal vandaan komt.
Met deze uitspraak ben ik het deels niet met je eens. Als je deze cd luistert kan je vrijwel geen connectie leggen tussen de platen op de cd en hedendaagse minimal. Ik kan mensen adviseren deze "grey area" set (Robert Hood at Mezz Breda Holland 29-12-2007 deel 1 en Robert Hood at Mezz Breda Holland 29-12-2007 deel 2) te luisteren of te kijken op http://www.discogs.com/label/M-Plant.
Verder een goede recentie (Y)
laatste aanpassing
Robert Hood is zeker wel minimal te noemen, het grote verschil met villalobos en co. is dat Hood (z'n tracks) op hoog tempo draait en flink beukt! ben wel benieuwd naar deze mix, zijn Rare Species mix op logistics is trouwens ook een dikke aanrader voor fans van deze sound (Y)
"het grote verschil met villalobos en co"
er is natuurlijk wel veel meer verschil maar goed
donateur
heerlijk album is het(y)
met als klapper
25. Scorp – New Energy

:bounce:
laatste aanpassing
zoals al gezegd in de recentie..het meeste kende ik wel en draait ie vaker. ondanks dat blijft het lekker om te horen
Uitspraak van LP3 op maandag 31 maart 2008 om 15:33:
Robert Hood is zeker wel minimal te noemen, het grote verschil met villalobos en co. is dat Hood (z'n tracks) op hoog tempo draait en flink beukt!
das bullshit, deze cd bestaat maar uit een aantal minimal tracks. de rest is gewoon techno. verder missen villalobos en co. iets heel belangrijks naar mijn mening en dat is diepgang en soul.
laatste aanpassing
Uitspraak van anders op maandag 31 maart 2008 om 15:21:
Met deze uitspraak ben ik het deels niet met je eens. Als je deze cd luistert kan je vrijwel geen connectie leggen tussen de platen op de cd en hedendaagse minimal.
Weet ik, bedoel ook meer de filosofie achter minimal. Dat is niet iets wat de huidige minimalisten hebben uitgevonden.

Uitspraak van anders op maandag 31 maart 2008 om 16:17:
de rest is gewoon techno
Omdat het niet te duiden is onder de huidige naam minimal, maar het merendeel is wel minimalistisch van karakter en in die zin zou je het beter minimal techno kunnen noemen ofzo.
Maar ik begrijp je punt, het heeft weinig weg van de huidige minimal. Toch adviseer ik minimal liefhebbers dit ook eens te luisteren, hiermee is het wel begonnen in '94!
Uitspraak van Lennart! op maandag 31 maart 2008 om 15:38:
..het meeste kende ik wel en draait ie vaker. ondanks dat blijft het lekker om te horen
Same here, staan een paar gruwelijke tracks op!
Uitspraak van Kai-zen op maandag 31 maart 2008 om 16:56:
Maar ik begrijp je punt, het heeft weinig weg van de huidige minimal. Toch adviseer ik minimal liefhebbers dit ook eens te luisteren, hiermee is het wel begonnen in '94!
True
donateur
Vaag...
De mensen
De trax ( zelfs hoe deze benoemd worden :roflol: )
De feesten ( die er al nauwelijks zijn )
Echt, ik ben 3 x op een minimal feest geweest met en zonder drugs..
Maar ik snap het gewoon niet, hoe je dit mooi kan vinden..
Kan er totaal NIET op los gaan, en dat is zeker een vereiste op een party..
Sfeer is meestal ook ver te zoeken (n)
Uitspraak van |Prod!gy| op maandag 31 maart 2008 om 20:27:
Vaag...
De mensen
De trax ( zelfs hoe deze benoemd worden )
De feesten ( die er al nauwelijks zijn )
Echt, ik ben 3 x op een minimal feest geweest met en zonder drugs..
Maar ik snap het gewoon niet, hoe je dit mooi kan vinden..
Kan er totaal NIET op los gaan, en dat is zeker een vereiste op een party..
Sfeer is meestal ook ver te zoeken
Dit is niet helemaal de juiste cd om die frustraties bij te uiten volgens mij. Waar jij op doelt is de huidige minimal, dit is oldskool minimal :)
laatste aanpassing
Dik album hoor! Niet heel 'minimaal', veel is gewoon detroit techno. Eigenlijk zijn alleen de tracks van Hood zelf de echte minimale nummers. Als men echt wilt weten waar de minimale muziek vandaan komt luister dan gewoon zijn tracks (bv. minimal nation).
Uitspraak van Default op maandag 31 maart 2008 om 22:02:
Eigenlijk zijn alleen de tracks van Hood zelf de echte minimale nummers.
Ben ik niet helemaal met je eens.
Blijkbaar associëren de mensen het woord minimal gelijk met het huidige Duitse geluid, de minimal alhier is minimaal van karakter maar wel gewoon snel en hard. Maar het geldt niet voor alle nummers idd.
 
Uitspraak van Kai-zen op maandag 31 maart 2008 om 16:56:
Toch adviseer ik minimal liefhebbers dit ook eens te luisteren, hiermee is het wel begonnen in '94!
Maak daar maar 1992 (of misschien nog wel eerder) van. Prima geschreven stukje overigens.
Uitspraak van Kai-zen op maandag 31 maart 2008 om 16:56:
Toch adviseer ik minimal liefhebbers dit ook eens te luisteren, hiermee is het wel begonnen in '94!
Plastikman - Sheet One uit '93 klinkt toch ook al behoorlijk minimaal.
Uitspraak van Kai-zen op maandag 31 maart 2008 om 21:33:
dit is oldskool minimal :)
Heette het toen niet gewoon techno??
Het begrip "minimal" is sinds de laatste paar jaren, beetje gelijk met het microhouse of clickhouse.
Robert Hood is naar mijn mening Detroit techno.
Uitspraak van |Prod!gy| op maandag 31 maart 2008 om 20:27:
Maar ik snap het gewoon niet, hoe je dit mooi kan vinden..
Had er in het begin ook wel wat moeite mee, tegenwoordig zit er wel meer swung in en je hoort bijna niets anders meer dan Mnml in Amsterdam.
Behalve op de speciale edities van Awakenings.
Ben zeker wel nieuwsgierig naar de cd van meneer Hood.
Uitspraak van Frinzy op dinsdag 1 april 2008 om 11:22:
Heette het toen niet gewoon techno??
Ja, ook wel minimal techno maar ja toen heette het nog gewoon techno. Zeg er toch ook niet mee dat het niet zo is.
Ben het met prod!gy eens!!!!
De z.g.minimal is lekker voor thuis of op het werk,maar niet om op los te gaan,prima muziekie hoor maar laten we het niet groter maken dan het is.volgens mij bestaat deze sound al jaren en jaren!(ouwe lul)ben zowiezo niet van het labelen van muziek wat maakt het allemaal uit???al die stijlen.....lekker belangrijk!!!
DANCE DANCE DANCE!!!!!
Uitspraak van evod op dinsdag 1 april 2008 om 14:38:
z.g.minimal
Begin er nou genoeg van te krijgen hoor, ik blijf mezelf herhalen.... dit is geen minimal zoals dat heden te dagen klinkt!!
Detroit techno met minimaal karakter!!
De sound van nu is daar op geinspireerd. Als je over die huidige sound wat te melden hebt, doe dat dan bij cds in die stijl! Heb je wat te melden over het oude minimale geluid en de evolutie tot het huidige geluid, doe dat dan hier.
laatste aanpassing
Als je de vorige 3 edities van Fabric goed vindt (M.A.N.D.Y. - Steve Bug - R. Villalobos), is dit waarschijnlijk niet jouw ding, niet de mijne i.i.g.
laatste aanpassing
Uitspraak van Kai-zen op dinsdag 1 april 2008 om 17:59:
(R)evolutie
:D
Uitspraak van Kai-zen op dinsdag 1 april 2008 om 17:59:
Detroit techno met minimaal karakter!!
goede omschrijving
Om Hood nou te bombarderen tot de Schepper van minimal is me iets te kort door de bocht. Dan zie je toch de Duitse mannen van het eerste uur over het hoofd, zoals Mike Ink, Thomas Brinkmann en Wolfgang Voigt. Hoods rol is zeker niet te onderschatten, maar er hebben meer lieden hun gietertje leeggegoten op de wortels van minimal. Vooral in Duitsland, wat dan wel weer logisch is.
laatste aanpassing
Heerlijke cd. maar inderdaad voor veel mensen waarschijnlijk:
Uitspraak van clubsem op dinsdag 1 april 2008 om 22:13:
Als je de vorige 3 edities van Fabric goed vindt (M.A.N.D.Y. - Steve Bug - R. Villalobos), is dit waarschijnlijk niet jouw ding
 
Uitspraak van Frinzy op dinsdag 1 april 2008 om 11:22:
Het begrip "minimal" is sinds de laatste paar jaren
Nou nee hoor. Ik heb ooit een keer een interview in 1998 gezien met Jeff Mills op tv station ARTE waar hij het toen 'al' over minimal had.
Uitspraak van Passetti op woensdag 2 april 2008 om 16:16:
Dan zie je toch de Duitse mannen van het eerste uur over het hoofd, zoals Mike Ink, Thomas Brinkmann en Wolfgang Voigt.
En niet te vergeten Ingmar Koch (Dr. Walker). Check maar eens een release als deze van hem: http://www.discogs.com/release/33315. Robert Görl was er overigens ook al vroeg bij.
laatste aanpassing
Artiest {SHOWLIST artist 51895, 51893}
Uitspraak van LP3 op maandag 31 maart 2008 om 15:33:
Robert Hood is zeker wel minimal te noemen,
Dat scheld woord "minimal" mag je bij hood echt niet noemen!
Detroit is de naam!
tegenwoordig heeft alles wel invloeden van elkaar. met dat geneuzel gaan we de hele essentie voorbij....MUZIEK!!
al noemen ze het fucking schlager...... doet dat iets af aan wat je oren horen?
laatste aanpassing
donateur
De tering, dikke treklijst! (Y)
donateur
Uitspraak van Hi-hat Clap op maandag 7 april 2008 om 11:39:
Dat scheld woord "minimal" mag je bij hood echt niet noemen!
Detroit is de naam!
er is ook kwaliteits minimal hoor, van jaren terug, bijv vd hand van Hood
maar op deze cd staat meer techno heb ik het idee
ziet er goed uit
 
donateur
Vandaag eindelijk de cd voor het eerste geluisterd en ik ben er erg over te spreken (Y)
Lekker die oude sound, warm en swingend B)
Wat betreft de vergelijking Robert Hood en minimal door de reviewer, ik kan me hier deels wel in vinden. De minimal van tegenwoordig klinkt natuurlijk heel anders, maar het werk van Hood heeft zeker vaak wel een minimalistisch karakter. Alleen vind ik deze cd daar juist geen goed voorbeeld van. Dit is meer swingende techno vind ik :jaja:
 
Artiest {SHOWLIST artist 139692, 27893}
Robert Hood zou niet eens de stichter willen zijn van 'het grote herhalings techno bijverschijnsel 'minimal'... Begrijp me niet verkeerd; er wordt al tientallen jaren minimalistische muziek gemaakt, waarvan sommigen heel goed en sommigen heel slecht zijn. Artistiek gezien wordt het minimaal gebruik maken van de middelen vaak gezien als essentieel, maar dat gaat natuurlijk niet op voor deze 'zijweg'. Het is wel lekker om op te gaan in een dj-set met het idee dat het -uber-essentieel is, met allerlei mensen die dat ook vinden. Ik zie het gros van de 'minimal'producties niet als een ontwikkeling binnen het technogenre, niet als essentieel dus, maar als een saaie, luie herhalingsoefening om erna te kunnen verkondigen dat ze hebben bijgedragen aan iets dat ze zelf als essentieel hebben gekroond.De uitbraak van de -Do it yourself -'producertjes' is bye the way een blok aan het been van het toch al verdwaalde minimalmannnetje.

Wat Robert Hood heeft kunnen toevoegen aan zijn tracks is persoonlijkheid! Hood maakt Techno. Net zoals Richie Hawtin Techno maakt en draait. Get Real!
Muziek moet je verrijken, je wilt toch dansen, spacen en vieren dat je met z'n allen uit je dak kan gaan. The same shit all over again remains shit!
Iedereen mag trouwens vinden wat hij/zij wil over Robert Hood zijn cd, maar kap met die verwijzing naar het ge-minimal van nu.
laatste aanpassing
Gister voor de eerste keer gehoord! Moet zeggen, lekker plaatje. Dit is echt zo'n mix, hoe vaker je hem luistert des te dikker hij wordt.
Geweldige CD! (Y)