Partyflock
 

Zenles in een wereld vol lawaai - Charly Lownoise

anoniem gepubliceerd op , waardering: 78/100
Al jaren weet ik dat Charly Lownoise naast dj ook actief is in de wereld van zen. Ik heb dat altijd interessant gevonden: die tegenstelling tussen twee werelden: die van de luide muziek, drugs, drank, vrouwen, geld, bezittingen en, eigenlijk, meer oppervlakkigheid en de wereld van rust, reinheid, connecties met mensen en de natuur en het op je gemak zijn met jezelf.

Veel mensen die mediteren en, naar eigen zeggen, de rust hebben gevonden zijn haast evangelisch bezig anderen te overtuigen dat rustig aan doen, stoppen met haasten en stress ontwijken gelukkig maakt. Adrenaline is iets vies en drukte is onacceptabel. Maar wat als je nu jezelf vindt in allebei de uitersten? Ramon heeft daar een goede balans in gevonden: zen gebruiken als oplader zodat je op andere momenten kunt pieken. Een belangrijke les uit dit boek is dan ook dat je niet hoeft te kiezen. Je kunt verschillende levenswijzen combineren. Soms meer van de drukte toelaten om vervolgens weer een poosje terug te keren bij en in jezelf. Je moet vooral luisteren naar jezelf.

'Zenles in een wereld van lawaai' is een toegankelijk boek, informatief met autobiografische elementen. Fans van Charly Lownoise lezen over zijn ' andere kant' en krijgen een introductie in zen, meditatie en visualisatie. Voor mensen die al meer kennis bezitten, regelmatig mediteren of wellicht (stilte)retraites bezochten, is het een inkijkje in hoe een wereldberoemde dj tot inzichten is gekomen en zijn persoonlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. Het verhaal van Ramon wordt overigens afgewisseld met de inspirerende verhalen van bijzondere mensen die Ramon tegen is gekomen in zijn leven. Het gaat hier om mensen van uiteenlopende achtergronden en leeftijden waardoor ze meerwaarde geven aan het verhaal.

Conclusie
'Een goed, literair boek schrijven' lijkt hier niet het uitgangspunt geweest. Ramon wilde zelf een testament van zijn afgelegde route. Het opschrijven en delen kan alleen maar zorgen dat mensen zoals jij en ik ook op zoek gaan naar verlichting, spiritualiteit, rust of hoe je het ook wenst te noemen. Als je hetgeen je leest echt laat bezinken en tot je neemt (na elk hoofdstuk volgen de belangrijkste punten in een handige, herhalende samenvatting), de tips en bronnen bestudeert, vind jij misschien ook wat je zoekt….