Partyflock

Reckless - Trueschool

 

Reckless - Trueschool

door , gepubliceerd op , waardering: 83/100
Reckless - Trueschool (afbeelding)
OrganisatieThe Third Movement Site
ArtiestenCatscan Site
Promo Site
'The Real' is back
Na de releases vorig jaar van "Classics" en "Authentic" is het wederom raak voor "The Third Movement". 5 Maart werd het nieuwe album van Promo & Catscan, jawel, jullie lezen het goed, Promo & Catscan(!) gelanceerd. De heren hebben de handen ineen gesloten en besloten om hun creatieve talenten te bundelen. Onder het motto 'The Real is Back' - 'Hardcore moet weer Hardcore zijn', zijn ze de studio ingedoken met "Trueschool" als resultaat. Onder de naam "Reckless" oftewel roekeloos, ondoordacht impulsief, op het randje en erover, brengen zij ons terug naar de rauwheid van weleer.
Vorig jaar bracht Promo met "Authenic" al een statement om jezelf te blijven en geen concessies te doen aan stijl en creativiteit, ongeacht de trends en verwachtingen van anderen. Hij keerde terug naar zijn alom geliefde 'Promo-Style', maar dan in een hedendaags jasje. Tijdens de release van "Authentic" werd zo tussen neus en lippen door al gemeld, dat er nog een hele stapel aan demo's en tracks niet gebruikt waren voor dat album. Mede omdat een aantal tracks te industrieel en experimenteel waren en zodoende niet op dat album pasten. Wat niet wil zeggen dat het slechte tracks waren. Soms blijft iets gewoon langer op de spreekwoordelijke plank liggen. Eerlijkheid gebied te zeggen, dat we niet weten of Sebastian die overgebleven tracks en demo's heeft gebruikt voor het Reckless-album.
En hoe zit het dan met Catscan? Doordat hij vorig jaar terug was op het oude nest voor de release van zijn album "Classics", sprong er ook bij hem een vonk over. Oude banden werden opnieuw aangetrokken en nieuwe (snode) plannen werden gesmeed,... zeg maar... 'oude jongens krentenbrood'. Een idee was geboren en de heren begonnen te "freaken" met wat geluiden en kicks.... alleen zoals zo vaak bij deze heren, bleef dat niet bij een beetje freaken alleen.
Verwacht geen typische Promo & Catscan tracks op Trueschool, maar een rauwe doch intelligente hardheid, zonder dat het lomp en ongenuanceerd wordt.

"Promo & Catscan is millennium style, Reckless stands for fresh raw new hardcore."

Trueschool
Het album opent gelijk al met een confronterend intro welke vol zit met quotes van Winston Churchill uit 1940. Quotes waaruit blijkt dat de heren meer willen dan alleen maar muziek maken voor de massa. Dat doorzetten en opoffering nodig zijn om succesvol te zijn en dat ze de strijd aangaan met de heersende trends.

"...upon all of whom the long night of barbarism will descend, unbroken even by a star of hope, unless we conquer, as conquer we must; as conquer we shall..."

"...the most sacred pledges that whatever happens they will fight to the end, be it bitter or be it glorious. Nay, if we fight to the end, it can only be glorious..."

"... we shall not hesitate to take every step, even the most drastic, to call forth from our people the last ounce and the last inch of effort of which they are capable..."


De eerste volle track is gelijk de titeltrack "Trueschool". Zeer indringende kicks en een drukkende atmosfeer zetten de toon. De bassline is niet continu of standaard four2dafloor, maar ratelt er genadeloos op los. Agressief serpende synths en opruiende, teksten maken verder duidelijk dat er niet te spotten valt met The Real.
"First never Follows" oogt op het eerste gezicht wat subtieler, dankzij een mysterieus opbouwende synthline, maar al snel staat ook hier de benauwdheid toe onder de dreigende klanken van een tweede synthline. Scheurend en pompend slaat Reckless toe. De quotes van Denzel Washigton maken het geheel compleet. "De eerste zijn" is misschien belangrijk, maar zorg dan in ieder geval dat je de waarheid brengt!.
Breng niet zomaar hardcore omdat het hard moet zijn, maar breng hardcore met een hart, met een ziel. Dat laatste is een koud kunstje voor Catscan. Zijn "Souls" resoneert tussen harmonieuze vrouwenzang en synthlines scherper dan je 'Gillette fusion'. De volgende track "Reckless" is rauw, maar klinkt geweldig dankzij de subtiele achtergrond-strings en mooie zuivere vrouwelijke vocalen. Rebels en confronterend. Een compliment en een ode aan "Jyn Erso". Star Wars fans weten nu genoeg. "Peep the Game" is weer van een heel ander kaliber. Deze wat langzamere maar intens pompende track doet denken aan het werk op "The Revolutionist". De boodschap is in ieder geval zoals altijd duidelijk: "Don't support the fonies, support the Real"
Na een muur van geluid afkomstig van het ruige "The Fight" en über-gefreakte "Uncomprehendable, welke niets van je speakers heel laten, gaat Promo los op "The Memory". Een herinnering aan het millennium-tijdperk met z'n onmiskenbare Rie-tie-tie-geluid, maar dan wel een hele verknipte herinnering. Ook Bart Kok heeft duidelijk zijn best gedaan om het verleden weer op te rakelen. "Mass Madness" klinkt in de verte als een verdraaide versie van "Finishing Profiles". Maar het kan net zo goed ook andere associaties naar oude Catscan-tracks oproepen. Heerlijk in ieder geval om deze typische stijl weer eens te horen.
"S.O.B." start met wat in eerste instantie lijkt op een speech van Trump (imitator), maar mondt uiteindelijk uit in een dreigende en intimiderende statement: "We're standing up against you!". En dat past natuurlijk weer precies in de gedachtegang achter dit hele album. Daarnaast is dit niet echt dansvloer materiaal, maar indringende experimentele hardcore. Met synthesizers schrapend als een botte kaasschaaf, trekt Sebastian je trommelvliezen aan gort en de huid van je scalp. Ook "Outside the Box" is weinig subtiel. Cirkelzaag en freesmachine regeren en resoneren op een ritmische ondertoon. Die ondertoon voert niet veel later de boventoon tijdens "Party Starter". Deze track bevat onder meer de oude vocalen van "Kraze – The Party" uit 1988 en brengt weer wat vuur op de dansvloer. Terwijl we het einde van het album naderen, denderen "Our Herritage"' en "Stolen Style" nog even flink door. Aan Promo om het in stijl af te sluiten met een harmonieus en diepzinnig 'outro' na alle intimiderende en opruiende teksten.

"We make what we want, not what others want to hear."
"Trueschool" confronteert en brengt je terug naar het begin van dit millennium. Daarnaast staat het ook zijn mannetje in een tijd waar up-tempo regeert en industrial soms verder weg lijkt dan voorheen. Reckless is herkenbaar en vernieuwend. Aan de ene kant gaan de heren met "Trueschool" terug naar hun roots, aan de andere kant is er ook de "Fuck You"-mentaliteit, waarmee ze aangeven dat ze doen, waar zij zin in hebben en niet datgene waar iedereen op zit te wachten. Het experiment wordt weer verkozen boven de immer aanlokkelijke, toegankelijke deuntjes en het standaard formaat van intro-break-melodie-uitraggen.
Voor iedereen die maar geen genoeg kan krijgen van de oude sound van The Third Movement is dit verplichte kost. En voor iedereen die eens wat anders wil dan de geijkte geluiden en melodielijnen, doe eens gek en schaf dit album aan.

http://bandcamp.thirdmovement.nl/album/trueschool
pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
Trueschool
 1. Aeorien
 2. Trueschool
 3. First Never Follows
 4. Souls
 5. Reckless
 6. Peep The Game
 7. The Fight
 8. Uncomprehendable
 9. The Memory
 10. Mass Madness
 11. S.O.B.
 12. Outside The Box
 13. Party Starter
 14. Our Heritage
 15. Stolen Style
 16. A Clear Horizon

6 opmerkingen

Review las lekker weg, net als dit album heerlijk weg luistert. Erg blij dat ik deze direct heb aangeschaft. :)
Peep The Game en The Memory draai ik momenteel compleet grijs, heerlijk!
Mooie review van weer eens een top hardcore album! Peep the Game en Outside the Box wat mij betreft de absolute uitschieters.­
was dat promo zelf al zei, het is echt geen dansvloer hardcore maar luister hardcore.­ weet zo even niet maar 1 of 2 nummertjes sprongen er tussen uit (zat in de auto en kan ze niet 123 terug halen wat de songnamen waren) maar voor mij is dit te experimenteel.­ je hoort inderdaad soms de oude sound.­ Het is vernieuwend, maar zal het niet snel nog eens opzetten.­
Our Heritage is ook echt geniaal, die zou ik wel eens op een feest willen horen, man wat beukt die track! :respect:
laatste aanpassing
Vind het wel erg veel rawstyle.­ Liever iets meer ouwe kicks gehoord.­ Knap dat hij altijd veel aandacht krijgt, maar vind Wavolizer toch iets spannender op dit moment en mag iets meer aandacht krijgen.­ 4 tracks redelijk tot goed, S.­O.­B.­ .­ De rest mwah.­
Tumult
Werkzaam bij Partyflock
Na het luisteren van het titel nummer wel erg benieuwd, toch wel aanschaffen :D