Partyflock

The Relic – Bunker II "Type M 152"

 

The Relic – Bunker II "Type M 152"

door , gepubliceerd op , waardering: 85/100
The Relic Bunker II
LabelNoisj.nl Site
ArtiestThe Relic Site
bekijk bij iTunes
11-November 2011, een dag waarop Industrial Hardcore naar een nieuw niveau werd getild. De release van "Bunker I" was een feit. Duister, onheilspellend en vooral inkt-zwart. Geen cd voor de tere zieltjes onder ons. Eerder de 'blue-print' voor de uiting van agressie en frustratie t.o.v. de hedendaagse maatschappij. Hoe je het ook wil noemen, de toon was gezet! Zie dit maar eens te overtreffen. Nu is er in het industrial genre een uitgebreide interpretatie van hoe hardcore zou moeten klinken. De subtiele wendingen van Ophidian en Shatterling & Insectoid in Isolation staan in schril contrast met de ruige en confronterende klanken van Bioxeed en The Relic. Maar altijd is er die ruigheid die net wat verder gaat dan in reguliere hardcore. Voor Maurice Pinkster was dat echter niet genoeg. "Bunker I" zou en moest overtroffen worden. Bewonderenswaardig aangezien dat een flinke uitdaging zou worden.

Even een snelle introductie voor degenen die niet weten wie Maurice Pinkster is; Hij is degene die "Dark Descent" tot leven heeft gewekt. Een label dat nooit echt in de schijnwerpers heeft gestaan, maar welk wel verantwoordelijk is voor een scala aan memorabele releases. Voordat www.darkdescent.nl/ in 2006 het levenslicht zag, was Maurice één van de producers op het Symp.Tom label (sublabel van Neophyte Records/ Midtown Records). Samen met Mental Wreckage vormt hij ook nog steeds het duo "Dual Mechanism", waaronder de heren nog steeds af en toe tracks uitbrengen. Daarnaast verzorgen de heren ook nog eens 1 van de leukste hardcore radioshows op het net, namelijk "De Ben Harder Show". Al met al een druk baasje deze Maurice Pinkster. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al zijn andere pseudoniemen, waarvan Cubic Nomad, Zanthrax, Hidden Rooms en Maui Pentocosto de bekendste zijn. Maar dat is voor een andere keer, als er onder die namen uitgebracht wordt.

Bunker II
3 jaar na het uitkomen van "Bunker I" is er nu dus "Bunker II "Type M 152". Wederom een aanslag op je trommelvliezen. Intens en een ware veldslag tussen je speakers. De naam refereert naar één van de commandobunkers van de Duitse Atlantikwall-verdedigingslinie tijdens WO-II. Dus graaf je in want na het intro gaan we van start met "Nr.1 Hit Band". Na een knetterend en knisperend begin nemen de waarschuwingssignalen het over en kun je je opmaken voor een gestaag door dreunende artilleriebeschieting. En dat is nog maar het begin. Vanuit onze schuttersput zien we de volgende aanvalsgolf alweer op ons afkomen in de vorm van "The 7th Circle". Pure agressie en schrapend metaal op metaal laten het bloed in je aderen stollen. Voor degenen die nog enig hoop koesterden dat dit het ergste zou zijn, helaas. "A New Horizon" toont geen schoonheid of hoop in bange dagen, maar kondigt een nieuwe periode van onderdrukking en dictatuur aan. Duistere synths worden ondersteund door een bassline die nog het meeste klikt als het ritmisch marcheren van hordes angst inboezemende invasietroepen, die uit zijn op de totale vernietiging van de stabiele staat, om deze te vervangen door een corrupt en totalitair systeem.

Op 5 vinden we het eerste samenwerkingsproject. The Relic werpt samen met de Canadees Razor Edge een donkere schaduw over het slagveld. Onheilspellend en zwart verhaalt "The Shadow" over totale verwoesting. Pulserend als een howitzer rolt de bass door je speakers. De dreigende vocals en subtiele achtergrond-synths zorgen voor de verdere ontreddering. De uitzichtloze situatie wordt alleen maar erger in "Intentional Indifference". Van een echte strijd is al lang geen sprake meer. De donkere monoloog benadrukt de wanhoop nog meer. Er is geen samenhorigheid meer alleen nog maar bewuste onverschilligheid in een ontwrichtte samenleving. Met "52 Hertz" schetsen The Relic & Mute een futuristische omgeving. Machinaal als de apocalyptische T1000-fabriek uit "Terminator Salvation". Een echte plek des onheils. Echoënde bassen en opkomende synthesizers laten alle hoop vervagen. Het tempo gaat omhoog en de melancholische melodie laat niets te raden over. Het tijdperk van 'mechanical warfare' is begonnen.
Tijdens "Awaken" gaat het er nog een tikkie ruiger aan toe. Op een hoog tempo worden de kicks op ons afgevuurd. Een bombardement waaraan niet te ontsnappen valt. De simpele doch pakkende synthesizer loop is zo pakkend dat je onmogelijk stil kan blijven zitten. Uiteindelijk komen we dan toch bij de bron van al dat kwaad. Verstoten uit de hemel, manipulatief, destructief en zaaier van dood en verderf, "The Black Angel". Deze al wat oudere track is afkomstig van "The Fallen"-EP (SMPT015) uit 2010. Dat neemt niet weg dat de intensiteit er niet minder om is. Een hele sterke track. Ook de volgende plaat heeft een binding met de onderwereld en gaat zelfs nog erger te keer. "Children of Hell", uitgebracht onder het Zanthrax-alias, laat niets heel van alles wat je lief is. Een spervuur aan beats en snerpend scherpe synths etsen zich door je trommelvliezen.

Tijd om je in te graven heb je niet, want ook Mindwalker komt gezellig meedoen met dit feestje van "Mutual Destruction". Slopen, slopen en nog eens slopen is het devies. De gewapende bunker waar we ons in bevinden, begint toch zo langzamerhand af te brokkelen en bij iedere inslag komt het stof van het plafond. Hoe lang kunnen we ons nog wapenen tegen "Hell's Servant"? Of moeten we ons uiteindelijk toch over geven aan de dreigende synths en repetitieve bassline? We zijn bijna aangeland bij de finale van onze loopgravenoorlog, maar voor het zover is moeten we eerste nog afrekenen met de meedogenloze Sei2ure remix van "Walker", waarna Maurice samen met Carnage via "Noventa" een einde maakt aan deze uitputtingsslag. Sei2ure maakt van het statische origineel van "Walker" een ritmischer en pakkende track, die uitnodigt tot een blitzkrieg op de dansvloer. In korte tijd zoveel mogelijk rendement halen uit geluid en lichaam. Zeer geschikt voor een strakke industrial-set. Dat geldt ook voor het energieke "Noventa". Wederom wordt onze bunker bestookt met een regen aan munitie. Bassen en hi-hats worden afgewisseld met dromerige achtergrond-strings. Zeer verleidelijk om onze bunker te verlaten en ons kogelwerende vest af te werpen, maar vergis je niet, ook deze track weet je diep te raken. Doet een beetje denken aan het laatste album van Mindustries – "Minds in Motion". Na deze laatste vernietigende aanval te hebben overleefd, is het tijd om onder het puin van onze verwoeste "Bunker II – Type M152" uit te kruipen en de apocalyptische wereld te aanschouwen.

Verdict
Maurice heeft wederom een bataljon aan zware tracks weten te produceren en remixen, welke stuk voor stuk hun mannetje staan tijdens één op één gevechten. Gewapend met loodzware bassen en geslepen bajonetten rukken deze krijgsliederen alle energie uit je. Zelfs de Bunker kan je maar met moeite beschermen tegen zo'n aanvalsmacht.

Score: 85/100

www.noisj.nl

pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
 1. The Relic - The Bunker (Intro)
 2. The Relic - Nr. 1 Hit Band
 3. The Relic - The 7th Circle
 4. The Relic - A New Horizon
 5. The Relic & Razor Edge - The Shadow
 6. The Relic - Intentional Indifference
 7. The Relic & Mute. - 52 Hertz (A Lonely Heart)
 8. The Relic – Awaken
 9. The Relic - The Black Angel
 10. Zanthrax - Children Of Hell (Re-Programmed By The Relic)
 11. The Relic & Mindwalker - Mutual Destruction
 12. The Relic - Hell's Servant
 13. Cubic Nomad ft. The Relic - Walker (Sei2ure Remix)
 14. The Relic & Carnage – Noventa

16 opmerkingen

Wat een dikke platen hoor ik voorbij komen zeg. Vind dit kwalitatief zoveel beter geproduceerd dan de standaard hardcore.

Ga maar weer eens een albumpje kopen :)
Nice one! :)
Echte hardcore, geproduceerd door een man die echt hardcore is. _O_ Knaller van een album. :)

Tenminste niet van die draaiorgelreut die puur voor de knaken in elkaar wordt geknutseld, de halve top40 onderweg sampelend...
52 Hertz (A Lonely Heart) en Children Of Hell (Re-Programmed By The Relic) zijn dusver m'n favoriet. Hier staan sowieso gemiddeld meer echt goede tracks op. Meer variatie ook, iets wat de vorige albums duidelijk misten.
Bazenplaat :yes:
JVDL
Artiest Phaeton
In een verleden ooit es wat Fix plaatjes van meneer Pinkster aangeschaft. Dat vond ik vette releases. Daarna nooit meer iets van de man weer gehoord (tja grote steen ;) )
Na het horen van dit album ook gelijk maar ff deel 1 aangeschaft. Lekker hoor die tragere Hardcore!
Heb heb Noisj label altijd wat links laten liggen (op het Omkara Album na) maar ben wel benieuwd naar de andere releases!
laatste aanpassing
Uitspraak van JVDL op woensdag 14 januari 2015 om 08:02:
Heb heb Noisj label altijd wat links laten liggen (op het Omkara Album na) maar ben wel benieuwd naar de andere releases!

Dude... Noisj is een van de weinige grote labels waar je nog echte hardcore kan vinden :D
I know. Ben meer van de Millennium Hardcore en de Mindustries, Genosha & nog meer de Pcp/Arcadipane sounds ;) Draai dat spul nog vol liefde (y) en het verveelt me geen moment.

Het hoeft ook niet allemaal Super vaag en duister te klinken in mijn oren/ogen . Maar een duister tintje is nooit verkeerd.

Al moet ik zeggen dat ik een deel van deze tracks net ff te traag vind . Maar wel heerlijk weg luistert.


Heb Noisj nooit echt gevolgd, maar heb zeker een paar dikke releases gemist (y)
laatste aanpassing
Uitspraak van JVDL op woensdag 14 januari 2015 om 09:34:
Mindustries, Genosha &­ nog meer de Pcp/Arcadipane sounds

Dan moet je duidelijk het Dark.Descent sublabel volgen. :)
[reclame]En traumatic records[/reclame] ;p
.
Artiest Natrion
Uitspraak van Jan des Boevie op donderdag 15 januari 2015 om 07:37:
[reclame]En traumatic records[/reclame] ;p

Ook heerlijk label ja :respect:
Alleen die CRPTC release is dan weer wat minder, die kun je beter overslaan :P
Uitspraak van JVDL op woensdag 14 januari 2015 om 08:02:
Heb heb Noisj label altijd wat links laten liggen

Uitspraak van JVDL op woensdag 14 januari 2015 om 09:34:
Heb Noisj nooit echt gevolgd

Dan heb je heel wat moois gemist. :)
laatste aanpassing
The Relic - The Black Angel
Zanthrax - Children Of Hell (Re-Programmed By The Relic)
Wat een dikke nummers :kwijl: