Partyflock

Calvin Harris – 18 Months

Calvin Harris – 18 Months

door , gepubliceerd op , waardering: 88/100
Genre: electro, house
Toen ik op de redactie te horen kreeg dat ik 18 Months mocht reviewen, kon een klein vreugdesprongetje niet uitblijven. Calvin Harris, verantwoordelijk voor een hele berg hits is een klein genie, die conclusie mogen we wel trekken na 'I Created Disco' en 'Ready For The Weekend', de twee voorgangers van 18 Months. Buiten die twee full albums heeft Harris inmiddels vele award nominaties op zijn naam staan, waarvan hij een aantal ook daadwerkelijk wist te verzilveren. Een bijzondere knappe prestatie aangezien deze Brit slechts 28 jaar oud is. Dat de man ook hot is onder de 'pop' artiesten zal niemand iets verbazen. Als je namen als Lady Gaga kunt weigeren voor productiewerk... dan mag je toch wel zeggen dat iemand het 'gemaakt' heeft. Maar goed dit wil ook niet alles zeggen, dus laten we eens een kijkje nemen wat '18 Months' voor ons in petto heeft.

Opener 'Green Valley' mag als intro dienen, een track die ons niet bepaald opwarmt voor wat komen gaat… en dat is; een dosis hits om U tegen te zeggen!
Het welbekende 'Bounce' (feat. Kelis) kennen we allemaal nog wel, een track die geruime tijd in elke discotheek op aarde grijsgedraaid werd. Hetzelfde kunnen we ook zeggen van de twee platen die daarop volgen, 'Feel So Close' & de monsterhit 'We Found Love' waar Harris zijn productiekunsten laat samensmelten met de laidback stem van Rihanna. Maar voornamelijk die eerst genoemde verdient toch nog een speciale vermelding, 'Feel So Close' is nog steeds een track met een even eenvoudig als briljant geschreven tekst met een evenzeer simpele maar o zo mooie melodie, laten we zeggen,een klein meesterwerkje. Met 'We'll be coming back' breit Harris nog maar een hit bij zijn inmiddels steeds grotere verzameling om daarna met het tamelijk bizarre 'Mansion' een rustpunt te creëren. Een rustpunt dat bruusk verbroken wordt door de clubhit 'Iron', een bom van een track die mede geproduceerd werd door onze eigen Nicky Romero.

Wat voornamelijk zo ontzettend knap is aan 18 Months is dat Harris het voor elkaar gekregen heeft om gedurende heel het album nergens de aandacht te laten verslappen. Met 15 tracks en geen enkel opvullertje verdient Harris op dat vlak dan ook een dikke pluim. En dat de hits nog lang niet op zijn bewijzen ook de nieuwere tracks die we wat later terugvinden op het album, zoals het knallende 'Drinking from the bottle', waarmee de raps van Tinie Tempah meer dan zo maar wat opvulsel zijn. Ietsje verder moet Harris gedacht hebben; als ik die ene hip hop grootheid uit Engeland heb, moet die andere er ook bij… zodat Dizzee Rascal op 'Here 2 China' zijn immer vette lyrics ten gehore brengt en daardoor de track een lekkere aparte vibe meegeeft. Na 'Awooga' –waarmee hij nog snel een van de betere clubhits van het moment te pakken heeft – is het over en uit, maar niet voordat hij met het erg mooie & melancholische 'Thinking about you' afzwaait.

Met 18 Months levert de Brit zijn derde uitstekende full album op rij af. Natuurlijk, het klinkt poppy en commercieel maar de kracht van Calvin Harris is dat hij het nergens geforceerd en bedoeld commercieel laat klinken. Het grote aantal gastartiesten dat op 18 Months komt opdraven, staan er ook niet op om de verkoopcijfers wat extra power mee te geven (hoewel ze dat ook vast zullen doen), nee, ze staan allen in dienst van Harris zelf, niet andersom dus. Ze maken het al uitermate sterke album nog net dat tikkeltje beter… in zijn genre (wat dat ook moge zijn) levert Calvin Harris zonder twijfel een van de beste albums van het jaar af. Een, jawel, bom van een album! Overigens staat er op de deluxe versie nog een mix met onder andere de Michael Woods remix van 'We'll be coming back', de Rehab remix van 'Bounce' en natuurlijk de grote hits van Harris zelf op vakkundige wijze gemixt.

Score: 88/100

www.calvinharris.co.uk

pagina laatst gewijzigd op
Tracklist
18 Months
 1. Green Valley
 2. Bounce (featuring Kelis)
 3. Feel So Close
 4. We Found Love (Rihanna featuring Calvin Harris)
 5. We'll Be Coming Back (featuring Example)
 6. Mansion
 7. Iron (Nicky Romero featuring Calvin Harris)
 8. I Need Your Love (featuring Ellie Goulding)
 9. Drinking from the Bottle (featuring Tinie Tempah)
 10. Sweet Nothing (feat Florence Welch)
 11. School
 12. Here 2 China (with Dillon Francis, featuring Dizzee Rascal)
 13. Let's Go (featuring Ne-Yo)
 14. Awooga
 15. Thinking About You (featuring Ayah Marar)

8 opmerkingen

Dit is gewoon een heel goed album! En dat blijkt maar weer, want een hoop tracks die hier op staan zijn al grote hits geworden!
Green Valley, Mansion &­ School vind ik persoonlijk niks..­
De rest is gewoon goed! Er zijn dan ook een hoop uitschieters: Feel So Close, We Found Love, We'll Be Coming Back, I Need Your Love en Thinking About You!
Helemaal mee eens!!!!

Wat een BOM dit album.­
marthijn:bier:
Werkzaam bij Partyflock
staan erg goeie tracks op!


Uitspraak van Solis op zondag 9 december 2012 om 22:16:
Er zijn dan ook een hoop uitschieters: Feel So Close, We Found Love, We'll Be Coming Back, I Need Your Love en Thinking About You!

touche B)
dik album hoor, BAM!!!

ik realiseer me nu ook pas hoeveel lekkere nummers deze man al op zijn naam heeft staan
weet nog dat ik 'm een jaar of 4 geleden op Ibiza hoorde draaien als opwarmer voor Sander Kleinenberg, en het werkelijk helemaal niks vond... Inmiddels ben ik aardig bijgedraaid (of heeft hij zich verbeterd, het is maar hoe je het wil zien :) ), dit is gewoon een lekker catchy album