Partyflock
 

Armin van Buuren – Universal Religion Chapter Six

door , gepubliceerd op , waardering: 62/100
Armin van Buuren – Universal Religion Chapter Six
FeestenA State of Trance
A State of Trance
ArtiestArmin van Buuren Site
LabelArmada Music
LocatiePrivilege Site
Genre: trance
trance
Armin van Buuren's overbekende 'A State Of Trance' radioshow wordt nog altijd tot in alle uithoeken van de wereld gepredikt en ook de bijbehorende cd-reeks gaat er bij de hechte mondiale trance commune nog altijd in als hosties. Ook de ASOT thema avonden op het Sodom en Gomorra dat Ibiza heet, trekken elke maandag kuddes pelgrims. Was tot twee jaar terug Amnesia het heilige der heiligen, vorig jaar wisselde 's werelds populairste trance dj plots van kerk en was het Space waar de handen en de sfeer goed de hoogte in gingen. Dit seizoen echter vond het levensgrote ASOT-schip en zijn kapitein zijn basis in de grootste mondiale clubtempel ter wereld: Privilege.
Zoals bekend mag zijn tapet Armin ieder jaar een tweetal livesets, bundelt ze in een fantasievol en mystiek hoesje en stelt ze aan eenieder die wil doneren voor dit muzikaal testament beschikbaar. Trance leeft nog altijd als een religie voort en het valt te prijzen dat Armin nog altijd in zwaar weer zijn 'universal religion' preekt. Hoe halleluja is episode zes eigenlijk?
Touwtrekken met Armin
Even had ik het idee Will Holland's Digitally Enhanced Volume 4 per ongeluk in mijn cd-lader gestopt te hebben. Andrew Rayel's "How Do I Know" lijkt in meerdere opzichten sprekend op Will's "Start Again". Het behelst dezelfde mistroostige zang, dezelfde melancholische toon, maar dan met Jano als zingende spreekwoordelijke tweelingzus van de veel bekendere Jeza. Vocalen zijn een belangrijk startwapen in de eerste twee nummers, gezien ze je prima weten op te zuigen in de sfeer van melancholie welke uiteindelijk uitmondt in euforie. De mix weet je dan ook meteen goed te pakken en dat komt niet alleen door een uitzinnig publiek dat je soms op de achtergrond hoort, maar ook schitterende instrumentale platen als "Fireisland" (van Solarstone met Aly & Fila in de Future Disciple remix) waarin het contrast tussen tokkelgitaar en denderende trancebeats toch een spetterend equilibrium oplevert. De mix kent dankzij haar liveset karakter een energieke drive, maar ook de gekozen platen bieden genoeg stof tot genietend bewegen. Helaas strooien de nieuwe Protoculture en voornamelijk de kersverse Ørjan Nilsen met hun langgerekt en mat karakter wat zand in de goedlopende motor. Hier begint dan ook het getouwtrek tussen de energieke clubnummers aan de ene kant en de brave ideale schoonzoon trance aan de andere kant van de spreekwoordelijke modderpoel. Niet dat de mix daar in belandt maar het zit een ideale luister en dans flow wel in de weg. De upliftende tracks die volgen komen grotendeels uit de middelmaat en ook de overgangen, waarin vaak duidelijk te horen is dat er geknipt is in de liveset van Armin, doen niets meer dan de vaart erin houden. Wel ontzettend tof is de door Armin gecreëerde mash-up van Sasha Carassi & Mikael Jonasson – Void (heeft veel weg van Cirez D's "On Off") en de ASOT 500 Theme dat in een waanzinnige ontlading resulteert en de mix nog een waardig uiteinde geeft.
De set die Armin twee weken later op de dansmat van de Privilege legde is qua sound en karakter goed te vergelijken met die van eerder gedraaide. Vanzelfsprekend komen er wel zeventien nieuwe platen voorbij. De mix vangt aan met de bekende en vertrouwde klanken van Alex M.O.R.P.H. ("Eternal Flame" klinkt óók verdacht bekend) en Omnia ("Infina" is een voortvloeisel van het geweldige "The Fusion"). Ook hier hebben de beginnummers wat meer flair: Jaytech's "Stranger" (in de Kyau & Albert remix) raakt onverbiddelijk je soft spot en de vlezige Tritonal-like twist in Juventa's "Metamorphose" lijkt de mix in een hogere versnelling te gooien. Toch trapt mr. ASOT al relatief snel de koppeling in en schakelt hij, net als op cd één, te vaak terug naar die te brave melodiegedreven trance met lange breaks. Spannend is het allemaal niet, alleen bij enkele momenten leeft de boel wat op. Bijvoorbeeld bij beauties als "K Ta" van de nooit verzakende Andy Moor en een hoogvlieger van Richard Durand en Protoculture genaamd "Pleasure". Beiden zijn dan ook een genot voor de oortjes. Het is een schril contrast met een lelijke overgang die de prima mash-up Sunlounger (vocalen)/Mark Burton (dikke uplifting beats) inluidt. Neptune Project's "The Inside" besluit de mix met een mooie pianobreak met maagdelijke vocalen omringd door een niet meer dan ordentelijk weemoedig uplifting geluid.
Religie versus wetenschap
Ondanks dat de Universal Religion reeks in de loop der jaren wat van zijn glans heeft verloren, zijn de verwachtingen bij vele trancefans toch nog altijd hooggespannen. Het evangelie, ingekorte livesets van Armin, op cd uitgeven is geen makkelijke exercitie. Indien goed uitgewerkt is de verzamelaar een ideale terugblik op een memorabel bijgewoond avondje én kan het een waardige aanvulling zijn van ieders muziekcollectie. De twee avonden in de Ibizaanse Privilege in kwestie slagen in beide opzichten niet bepaald cum laude. De grootste duivel zit hem in het geknip in de doorgaans twee uur durende, vrij energieke livesets (inclusief enthousiast publiek) en dan voornamelijk in de soms abrupte en enkele goddeloze overgangen. Voor de verzotte Armin/ASOT fan vallen er wel genoeg aansprekende titels te bespeuren, al is het grootste gedeelte wel aan de brave en oppervlakkige kant en is de volgorde der nummers niet bepaald hemels te noemen. Hoofdstuk zes is dan ook een compilatie voor alleen de zeer conservatieve Armin volgers geworden. Dat iedereen dat weet.
Score: 62/100
www.arminvanbuuren.com
www.armadamusic.com

Tracklists

Recorded Live @ Privilege 6 augustus 2012
  1. Andrew Rayel feat. Jano – How Do I Know (Armin van Buuren Intro Edit)
  2. Andy Duguid feat. Shannon Hurley – I Want To Believe
  3. Blake Jarrell – Barbados
  4. Solarstone with Aly & Fila – Fireisland (Future Disciple Remix)
  5. Armin van Buuren feat. Ana Criado – I'll Listen
  6. Abstract Vision & Elite Electronic vs Broning – Relict
  7. Protoculture – Perpetual Motion
  8. Ørjan Nilsen – Burana
  9. Beat Service – Fortuna
  10. Andrew Rayel – Aeon Of Revenge
  11. Skytech – What's Wrong (Skytech Stadium Mix)
  12. Stoneface & Terminal – Green Velvet
  13. A.R.D.I. – Premonition
  14. Matt Davey – Believe In Me
  15. Jorn van Deynhoven – Headliner
  16. Sasha Carassi & Mikael Jonasson – Void *
  17. Armin van Buuren presents Gaia – Status Excessu D (ASOT500 Theme) *
    * Armin van Buuren Mash Up
Recorded Live @ Privilege 20 augustus 2012
  1. Alex M.O.R.P.H. – Eternal Flame (Original Breaks Mix)
  2. Omnia – Infina
  3. Richard Sebastian – Full Disclosure
  4. Jaytech feat. Steve Smith – Stranger (Kyau & Albert Remix)
  5. Juventa – Metamorphose
  6. Faruk Sabanci – Elveda
  7. Daniel Kandi – 3 Strikes UR In
  8. Dash Berlin feat. Emma Hewitt – Like Spinning Plates (Alexander Popov Remix)
  9. Paul Webster feat. Angelic Amanda – Time (MaRLo Dub Remix)
  10. Tomas Heredia – The Witch
  11. Andy Moor – K Ta
  12. Richard Durand & Protoculture – Pleasure
  13. Matt Bukovski – Retrospection
  14. Aligator feat. Daniel Kandi – The Perfect Match
  15. Mark Burton – Understatement*
  16. Sunlounger Try To Be Love *
  17. Neptune Project feat. Polly Strange – The Inside
    * Armin van Buuren Mash Up

20 opmerkingen

Vind de cd s best lekker eigenlijk...en voel me toch niet echt n conservatieve volger ;)
Vind de cd's ook best goed, zeker een 83% voor mij!
De "geknipte" stukken zijn mij ook niet zo opgevallen, heb je hier een voorbeeld van?
donateur
Echt wel 2 top cdtjes :jaja:

Uitspraak van Devian op donderdag 18 oktober 2012 om 14:14:
83% voor mij!
jup!! (Y)
 
Trance in zwaar weer? Trance is nog nooit zo populair geweest. :)
Qua kwaliteit ben ik het met je eens ja: het is tegenwoordig hard graven om nog een kwalitatieve, originele track te vinden, maar dat geldt voor de meeste genres.
 
mee eens. De cd's zijn erg saai op een paar nr's na die ik alweer vergeten. :(
Uitspraak van Devian op donderdag 18 oktober 2012 om 14:14:
De "geknipte" stukken zijn mij ook niet zo opgevallen, heb je hier een voorbeeld van?
Veel van de overgangen zijn snel/abrupt, dat is waarschijnlijk omdat de bewuste 2 platen in de liveset niet achterelkaar gedraaid zijn.
Beste voorbeeld staat in de tekst.
Uitspraak van verwijderd op donderdag 18 oktober 2012 om 17:30:
Trance in zwaar weer? Trance is nog nooit zo populair geweest.
Ik bedoel, trance zoals we het kennen is toch steeds minder trance en steeds meer house en pompen aan het worden.
Daarnaast valt het met de populariteit wel mee hoor.
Teveel vastlopers, zoetsappige vocale plaatjes en het mixwerk (al dan niet als gevolg van het knippen en plakken) is dramatisch. De platen die ik zelf aardig vind, zijn op 1 hand te tellen. Mensen die deze cd kwalitatief sterk vinden, zijn in mijn ogen geen kritische luisteraars, maar armin-worshippers.
Uitspraak van verwijderd op donderdag 18 oktober 2012 om 17:30:
Trance in zwaar weer? Trance is nog nooit zo populair geweest.
Typisch gevalletje appels met peren vergelijken. Ondanks dat trance populair is, is de kwaliteit dramatisch. De populariteit is veelal te danken aan het feit dat trance meer mainstream is geworden door de grote hoeveelheid vocale tracks. Het is meer pop, dan echt trance. De vraag blijft wel: wat is nou echte trance?
Uitspraak van verwijderd op donderdag 18 oktober 2012 om 17:30:
het is tegenwoordig hard graven om nog een kwalitatieve, originele track te vinden, maar dat geldt voor de meeste genres.
De kwalitatieve tracks zijn zeker te vinden, maar je moet iets verder kijken dan de tracklists van de gevestigde namen. Met name de populaire stromingen kenmerken zich door het kopieergedrag van de 'grote' jongens.
Ik moet zeggen dat ik veel vocale tranceplaten wel aardig tot goed vind. Maar ik ben een beetje klaar met die trousekant waar Armin ook heen lijkt te gaan. Beide cd's staan vol met die shit. Heb maar enkele keren genoten van die cd's. Voor de rest me kapot geërgerd aan al dat gebeuk zonder noemenswaardige melodie. Doe mij tegenwoordig maar de melodieuze progressive, balearic, uplifting en vocal trance. De rest kan me voor mijn part gestolen worden.
Oke eerlijk gezegd niet de beste mix compilatie uit het reeks, maar 62% vind ik ook wel weinig. Armin opvolger of niet, ik heb er van genoten ;)
 
donateur
Uitspraak van Trancepim op vrijdag 19 oktober 2012 om 00:49:
Ik moet zeggen dat ik veel vocale tranceplaten wel aardig tot goed vind. Maar ik ben een beetje klaar met die trousekant waar Armin ook heen lijkt te gaan. Beide cd's staan vol met die shit. Heb maar enkele keren genoten van die cd's. Voor de rest me kapot geërgerd aan al dat gebeuk zonder noemenswaardige melodie. Doe mij tegenwoordig maar de melodieuze progressive, balearic, uplifting en vocal trance. De rest kan me voor mijn part gestolen worden.
Dat is natuurlijk kwestie van smaak, maar ben het wel met je eens. Armin gaat een verkeerde kant op vind ik. Ferry doet het dan toch een stukje beter naar mijn weten ;-). Maar goed, dat is ook smaak. Ik vind de mixjes erg tegenvallen als ik heel eerlijk mag zijn. Of trance nou wel of niet populair is, het goede mixwerk mag niet ten koste gaan kansloos knipwerk om maar geld af te troggelen bij mensen voor dit soort goedkope shit! Vind je het gek dat mensen dan dit soort mixen eerst gaan zoeken op het internet.
Samengevat in mijn ogen goedkope verkoop meuk.
 
Geen idee wat ik van deze cd moet vinden, ken de platen allemaal niet, zal hem voor de gein eens downloaden.
Uitspraak van verwijderd op donderdag 18 oktober 2012 om 17:30:
Trance in zwaar weer? Trance is nog nooit zo populair geweest. :)
Trance Energy bestaat niet meer, tranceplaten staan niet in de hitlijsten, het gros van de tijd als je op een feest staat hoor je voornamelijk houseplaten, helaas ben het niet met je eens. Door het teveel gebruiken van tech house en electro house-invloeden is de echte trance de nek om gedraaid en het gros van de fans van het eerste uur teleurgesteld, en de DJ Mag-top-100 wordt gedomineerd door house- en electro-dj's.
En allemaal die van kloten ontdane rommel van tegenwoordig trance noemen vind ik ueberhaupt al een beetje ver gaan. Ace da Brain, Alphazone, Marcos, Mat Silver vs Tony Burt, DAT was pas trance. En in die tijd, pakweg 8 jaar geleden, stonden ECHTE tranceplaten varierend van dieper spul zoals Motorcycle - As The Rush Comes, tot en met licht kazige maar melodieus briljante platen als Ron van den Beuken - Timeless, en Peran - We Want To Be Free gewoon in de hitlijsten, soms zelfs in de top-10.
Daar is nu niets meer van over. Ik denk dat je deze mening toegedaan bent omdat je overal van trance gejatte houseplaten (de hele SHM/Avicii sound is gebaseerd op de leadmelodie van Mauro Picotto - Proximus) hoort en voormalige trance-dj's deze platen ziet draaien. 't Is echter netzomin trance, als dat hedendaagse hardstyle, dat veel jatwerk van hardcore van de millenniumwisseling bevat, ineens hardcore is. Ergens is het niet eens zo'n gekke gedachte want genregrenzen vervagen continu, maar om nu te zeggen dat trance populairder is dan ooit terwijl een simpele populariteitspoll als de DJ Mag top100, of de singles sales charts wereldwijd, het omgekeerde laat zien, vind ik wel apart.
laatste aanpassing
 
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 19 oktober 2012 om 16:23:
Armin gaat een verkeerde kant op vind ik. Ferry doet het dan toch een stukje beter naar mijn weten ;-). Maar goed, dat is ook smaak. Ik vind de mixjes erg tegenvallen als ik heel eerlijk mag zijn. Of trance nou wel of niet populair is, het goede mixwerk mag niet ten koste gaan kansloos knipwerk om maar geld af te troggelen bij mensen voor dit soort goedkope shit! Vind je het gek dat mensen dan dit soort mixen eerst gaan zoeken op het internet.
Samengevat in mijn ogen goedkope verkoop meuk.
Houd eens op met je blind te staren op grote deejays. Zat 'mindere goden' die veel beter bezig zijn. Steve Allen, Ben Alonzi, Matt Church, stuk voor stuk 10 keer de dj en de producer die de gemiddelde DJ Mag top100-ster van nu is. En dan te bedenken dat dit slechts 3 willekeurige lokale trance-dj's en producers zijn die allemaal uit dezelfde buurt in Londen komen, van dat soort gasten zijn er wereldwijd dus duizenden. ;)
laatste aanpassing
 
Uitspraak van Vage Nico op donderdag 18 oktober 2012 om 22:01:
Ik bedoel, trance zoals we het kennen is toch steeds minder trance en steeds meer house en pompen aan het worden.
Dat ben ik met je eens; doe mij maar de epic en vocal trance van 1997 tot 2004. :)
Daarnaast valt het met de populariteit wel mee hoor.
Nederlandse trance is net pas aan het opkomen in de VS.
Uitspraak van AREA 51 op donderdag 18 oktober 2012 om 22:53:
De kwalitatieve tracks zijn zeker te vinden, maar je moet iets verder kijken dan de tracklists van de gevestigde namen.
Ik kijk sowieso niet naar de grote jongens: zoek altijd zelf (Soulseek, Youtube, Facebook, etc); dat doe ik al sinds ik begon met trance draaien (1998). :)
Uitspraak van AREA 51 op donderdag 18 oktober 2012 om 22:53:
De vraag blijft wel: wat is nou echte trance?


Allemaal echte trance wat mij betreft. Trance is in mijn ogen simpelweg elektronische muziek die door middel van melodie je in een staat van trance brengt (dus ook clubtrance, vocal trance, epic trance, progressive trance, etc). :)
Uitspraak van verwijderd op vrijdag 19 oktober 2012 om 19:30:
Trance Energy bestaat niet meer, tranceplaten staan niet in de hitlijsten, het gros van de tijd als je op een feest staat hoor je voornamelijk houseplaten, helaas ben het niet met je eens. Door het teveel gebruiken van tech house en electro house-invloeden is de echte trance de nek om gedraaid en het gros van de fans van het eerste uur teleurgesteld, en de DJ Mag-top-100 wordt gedomineerd door house- en electro-dj's.
Dus een stijl is alleen populair als het in de hitlijsten staat en ID&T ( :kots: ) er feesten mee geeft? Drum & Bass is in Engeland al twintig jaar nonstop mateloos populair, maar stond ook niet in de reguliere hitlijsten; dat is iets van de afgelopen jaren. En je ziet nu dus ook dat de echte scene daaronder lijdt: gelijk komt er allemaal dagjesvolk de feesten van de echte liefhebbers verzieken met overmatig drank- en drugsgebruik, irritant gedrag omdat de geëikte hitjes niet worden gedraaid, etc.
Echte trance is erg nog zat, je moet alleen even verder kijken dan die voorgekauwde bende die Nederland ervan maakt. In Engeland, Egypte, Duitsland, Zwitserland, Israel en zelfs sommige Zuid-Amerikaanse landen hebben ze nog bergen echte trance. The Future Sound Of Egypt is hier een prachtig voorbeeld van.
laatste aanpassing
Nocturnal Creatures is wel een dikke plaat inderdaad!
 
Uitspraak van verwijderd op zaterdag 20 oktober 2012 om 03:10:
Dus een stijl is alleen populair als het in de hitlijsten staat en ID&T ( :kots: ) er feesten mee geeft?
Ik zie het heel simpel: de charts en de dj mag top 100 zijn populariteitsindexen. Trance is meer dan ooit (nummer 1-positie van Armin dit jaar uitgezonderd) ingehaald door house en electro, afgaande op wat daar te zien is. Je kan wel zeggen dat het populairder is dan ooit, maar dat is gewoon niet correct. House is veel populairder en dat was een paar jaar terug precies omgekeerd.
 
Uitspraak van verwijderd op zaterdag 20 oktober 2012 om 18:33:
Ik zie het heel simpel: de charts en de dj mag top 100 zijn populariteitsindexen. Trance is meer dan ooit (nummer 1-positie van Armin dit jaar uitgezonderd) ingehaald door house en electro, afgaande op wat daar te zien is. Je kan wel zeggen dat het populairder is dan ooit, maar dat is gewoon niet correct. House is veel populairder en dat was een paar jaar terug precies omgekeerd.
Relatief gezien, maar absoluut gezien is trance groter dan ooit; de totaalomvang van de scene is groter dan ooit.
[H]eerlijke recensie (y)
laatste aanpassing
 
Artiest {SHOWLIST artist 44702, 68263}
Arming _O_
 
Commercie -> Dj Mag -> Armin, nuff said lijkt me! Alleen het grote publiek willen pleasen met middelmatige zooi je moet het maar willen verkopen aan je fans.... Niet alleen Armin, maar ook Markus en zo kan ik nog wel even doorgaan maken zich hier schuldig aan, een goede plaat komt bijna niet meer voorbij zeker nu deep prog al jaren dood is en de opbouw in platen sterk is veranderd als je dat vergelijkt met oude classics, de sfeer is nu helemaal verdwenen, iemand als Armin kan zo weer die kant op gaan en een groot deel van de trancescene weer goeds laten horen, maar waarom zou je als zoveel debielen op je afkomen die deze crap schijnbaar zo ontzettend waarderen dat de tent toch wel vol staat.... zucht! Doe mij maar echte tranceclassics.....
 
donateur
Toch vind ik de cd wel geslaagd! Vooral door cd 2 word ik in een sprookjesachtige fantasie wereld getrokken. Iets wat lang ik niet meer heb gehad bij een cd de laatste tijd.