Partyflock
 

Ali Wilson - Phenomenon

door , gepubliceerd op , waardering: 70/100
Ali Wilson - Phenomenon
ArtiestAli Wilson
LabelIn Charge
Genre: tech-trance, progressive, trance

Al sinds hij vanaf 2006 uit verschillende hoeken de ene na de andere portie veren in zijn Engelse reet geplugd kreeg, door niet de minsten uit de elektronische dancescene (waaronder Carl Cox, Judge Jules en Tiësto), geldt Ali Wilson binnen de globale trance gelederen eigenlijk nog steeds als tegen de top aan hikkende belofte. Sinds zijn naam voornamelijk gebonden is aan het [label=117]{element is niet toegankelijk} platenhuis van Marco V wordt wel de ene na de andere floorfiller de wereld in geknald. Wat dacht u van “Heat Haze” of “Shakedown” uit 2008 (twee totaal verschillende platen), of de bijna onvermijdelijke “Pandora” en “Shangri-La” die beiden deze zomer werkelijk overal te horen waren? Ali Wilson heeft iets herkenbaar Engels in zijn geluid, het is immers altijd catchy, veelal aangrijpend melodieus en niet te vergeten barstensvol van energie. En daar lijkt sinds zijn verbinding met In Charge het goede van Marco V (dat onbegrensde, dikbelegde crossover geluid) ingebakken te zijn. Twee jaar heeft de man er over gedaan dit, inmiddels tweede, artiestenalbum af te krijgen. Welgeteld 16 nummers telt de enige schijf die uit mijn ‘Phenomenon’ doosje tevoorschijn kwam. En daar zit meer onbekend werk tussen dan muzikaal spul waarvan de beats al in ieders geheugencellen gegrift staan. En zo hoort het ook natuurlijk.
Ali uit het ‘riff-gebergte’
De cd draait nog maar net op het juiste toerental of ik val al meteen in de zomerse, pianogeleide break van “Sundance”. De aanstekelijke melodielijn, de gevatte hi-hats, dat rare tribal gebrabbel en die mystieke achtergrondsynths; het kenmerkt in alle elementen de frisse en meeslepende benadering van Ali Wilson. Na ruim drie minuten zit deze ‘zonnedans’ er helaas op, valt er een stilte van twee tellen en wordt het me duidelijk dat we hier te maken hebben met een schijf vol gekortwiekte versies. Dat dit ge-edit een slecht plan is geweest, gaat je zeker opvallen als de hele vette synthesizer-riff uit het volgende “Master Plan” er wel erg snel in komt. “Master Plan” in volle lengte is typisch zo’n tech-trance-achtige plaat waar je na een lange, ophitsende opbouw uiteindelijk met de rillingen over je rug kennis maakt met die hypnotiserende, moddervette break en dito climax. Nu is het verrassingseffect in het hoogtepunt in de plaat grotendeels verdwenen. Maar ondanks deze onnodige arbeidstijdverkorting valt er weldegelijk genoeg te genieten, gezien Ali je de ene na de andere ‘peak-time-trance’ productie voorschotelt. “Absolute” (gemaakt met Lee Osborne) spant met haar opzuigende melodie hiermee absoluut de kroon, maar ook “Self Destruct” (met verstaanbare vocalen van Lizzie Curious) ontploft op “Master Plan”-achtige wijze. Alleen de door Chris ‘Going Wrong’ Jones ingezongen, enige potentiële popchart track “Become One” is hoor- en voelbaar niet echt Ali’s ding.
Iets dieper, maar niet minder levendig, zijn de in de verte Sander van Doorn-achtige tracks “Quake” (heeft iets oldschools) en “Shakedown” (ingetogener, maar klinkt vertrouwd oud) en mag “Nebulous” (hele volksstammen gaan hier hoorbaar los op) gerust het diepzinnige broertje van “Sundance” heten. Ja, ook Ali Wilson laat zich van zijn progressive kant horen (“New Dawn”; “Infectious”; “Anarchy”), al zijn het de uplifting momenten en tech-trance elementjes die het lekker enerverend houden. Dat is vliegen en dansen geblazen dus! Maar wat geeft Ali Wilson toch een gave invulling en draai aan zijn producties zeg. Neem het relatief monotone “Off The Hook” waarin geleidelijk een sinistere riff komt opzetten of het ingetogen “Infectious” waar de finale de Marco V-glorietijd doet herleven. Over deze kale held gesproken, “Kaos Theory” is door hem mede mogelijk gemaakt, maar ondanks een stoere V-sound opbouw en uitloop biedt het melodieuze net te weinig allure. Om nu te zeggen dat titeltrack “Phenomenon” fenomenaal is, nee net niet. Maar het is wel de meest zweverige plaat van het album, met klanken die fijntjes herinneren aan Push. En dat mag ook wel eens een keer. Over mooie herinneringen gesproken, de inmiddels wel bekende “Shangri-La” (monsterplaat!) en “Pandora” (tribaltrance tune van deze zomer!) completeren het album in stijl: meeslepend, energiek en heerlijk gevarieerd!
Een klein Phenomenon uurtje later
Na precies 58 minuten zit het er helaas op voor de cd-versie van ‘Phenomenon’ en blijft een hongerig en dubbel gevoel je parten spelen. Want wat was deze cd geweldig geweest wanneer het bestond uit langere versies. Of beter nog: wanneer de nummers lekker vakkundig op z’n Engels in the mix aan elkaar geregen waren. Met tracks in deze korte vorm kun je als dj vrijwel niets en als aandachtig luisteraar zit er niets anders op dan de vinger aan de terugspoelknop te houden na de zoveelste moddervette tune. Een gemiste kans dus! Maar laat er geen misverstand over bestaan, Ali Wilson draagt met dit album een positieve, levendige en vooral verrekte catchy sound uit. Betoverende synths en aanlokkelijke effecten/geluiden op avontuurlijke en volle (tech-)trance beats is in een notendop wat op je af gaat komen. Desondanks, laat deze cd voor wat het is en download in hemelsnaam alle extended versies via de digitale platenboer. Dan haal je pas echt het volle rendement uit een fenomenaal swingend en inspirerend album van een fenomeen-in-wording, dat op trancegebied doet wat Marco V een beetje heeft laten liggen. Doe je dit dan mag je gerust 20 punten bovenop onderstaande beoordeling gooien.
Score: 70/100

www.aliwilson.co.uk
www.incharge-records.com

Tracklist

  1. Sundance
  2. Master Plan
  3. Quake
  4. Become One (feat. Chris Jones)
  5. Shakedown
  6. Nebulous (feat. Matt Smallwood)
  7. Absolute (feat. Lee Osborne)
  8. Self Destruct (feat. Lizzie Curious)
  9. New Dawn
  10. Off The Hook
  11. Infectious
  12. Shangri-La
  13. Anarchy
  14. Kaos Theory (feat. Marco V)
  15. Phenomenon
  16. Pandora

19 opmerkingen

Artiest {SHOWLIST artist 48347, 59806, 91185}
Goede, uitgebreide recensie! Ik vind deze CD een verademing als je kijkt naar het huidige aanbod in het genre. Veel cross-over tracks en een fijne algehele drive :)
Helemaal mee eens! Ali Wilson = Te Gek!
Uitspraak van Flat Yari op donderdag 23 december 2010 om 14:53:
Veel cross-over tracks en een fijne algehele drive
Daarom zou Ali Wilson de ideale man voor een feest als Trance Energy zijn.
laatste aanpassing
donateur
Al sinds hij vanaf 2006 uit verschillende hoeken de ene na de andere portie veren in zijn Engelse reet geplugd kreeg, door niet de minsten uit de elektronische dancescene (waaronder Carl Cox, Judge Jules en Tiësto), geldt Ali Wilson binnen de globale trance gelederen eigenlijk nog steeds als tegen de top aan hikkende belofte.
Op de valreep pak je nog even de PF Award voor de Openingszin van het Jaar mee.
:cheer:
Waar ga je 'm neerzetten?
Artiest {SHOWLIST artist 62105, 11259}
Nice one! Lekker uitgebreid idd (y)
 
(permanent verbannen)
Het riff-gebergte :roflol: :respect:
Vind zelf veel tech-trance helemaal niks (lijkt teveel op dirty house veel van die shit) maar deze man is een uitzondering. Ben het ook wel met de conclusie eens, die edits zijn heel erg storend, het zijn toch maar stukjes van de track en niet de gehele track, die je in zijn volledige coolheid moet kunnen aanluisteren.
laatste aanpassing
Uitspraak van schwingg op vrijdag 24 december 2010 om 10:23:
Waar ga je 'm neerzetten?
Ik vond 'm eerlijk gezegd niet eens zo geweldig bekken. :bloos:
:bier:
Ali maakt zeker beste platen.
Ik vraag me serieus af waarom de tracks ge-edit en ingekort zijn, want als dit schijfje zo'n 60 minuten duurt, dan betekent dat toch dat er 20 minuten op de schijf onbenut zijn. Wie verzint dat en waarom? Ik kan geen goede reden bedenken en bij de laatste 2 albums van Marco V zelf, was de kritiek ook niet van de lucht!
Ja, het is ongelooflijk maar waar.
Waarschijnlijk zijn die 20 minuten net te weinig om van alle 16 tracks de extended op schijf te kunnen knallen.
 
tja ik snap het release beleid van cds tegenwoordig ook niet echt meer moet ik zeggen. (in algemene zin)
bonus tracks via web, of enkel via itunes, etc.
de web versie heeft alle full length nummers, een bonus nummer (shakedown 2010) én een dj mix van deze tracks. (en dat voor minder geld dan je voor de cd betaalt)
precies de vereisten waar de recensent om vraagt om een dikke 10 te krijgen.
een hele dikke 10 dus voor ali wilson met dit album!
laatste aanpassing
Meest ondergewaardeerde artiest van het moment imo! Mag, nee MOET, veel meer kansen krijgen op de NL podia. Maarja, zolang je niet a la AvB draait, krijg je niet veel kansen hier in NL. Wat dat betreft heeft ID&T een topmove gemaakt om TE om te dopen in Energy! Maar goed, to the point :-).
Dit is het vetste artiestenalbum van dit jaar, without a doubt. Wat een vette tunes en wat idd hierboven gezegd is, de extended versies kun je gewoon online kopen en dan kun je deze score rustig 99/100 maken ;-) :-P. De tracks 'Self Destruct', 'Infectious', 'Off The Hook' en 'Phenomenon' stijgen boven de rest uit (reken de tracks met Marco V en Lee Osborne even niet mee, want die zijn al maanden eerder gereleased..).
Uitspraak van actief op dinsdag 28 december 2010 om 02:16:
de web versie heeft alle full length nummers, een bonus nummer (shakedown 2010) én een dj mix van deze tracks
Waarom staat in hemelsnaam die continuous mix niet op de cd release vraag ik me af. :/
Artiest {SHOWLIST artist 13109, 55359, 47652}
donateur
Geweldig hoe deze dude zich heeft ontwikkeld, ken zn muziek nog van toen ie knetterende uk hardhouse maakte (plaatjes die op Vicious Circle uitkwamen waren dik!!!). Goeie reviewwwww!
Ik wacht op de extended mixes of nee ik zie al dat ik niet hoef te wachten, extended mixen + dj mix in pakket ftw :D
laatste aanpassing
Heel fijn cd'tje, lekker swingend thuis!
Biertje erbij, en alleen maar genieten
 
donateur
Prima album, vrij geviareerd ook en met een aantal lekkere knallers (Y)
Alleen die radio edits zijn natuurlijk erg suf, temeer er nog 20 minuten aan muziek op de cd had gepast :/
En als 16 extended versies teveel zou zijn geweest, dan had een album met (bijvoorbeeld) 12 volledig nummers voor mij ook prima geweest. Liever dat dan 16 korte tracks.
 
donateur
Heb nu ook uitvoerig de Extended Version kunnen beluisteren, hier gaat duidelijk mijn voorkeur naar uit.
In deze versie komen de tracks tenminste volledig tot hun recht.
Enige is dat 2 uur wel wat lang is voor een artiestenalbum, beter dan ongeveer 12 volledige tracks op een album. Maargoed, zo is er altijd wat te zeiken ;)
Wat me ook erg aanspreekt aan de Extended Version is de continuous mix die bijgeleverd is, 80 minuten lang non-stop de heerlijke tracks van het album, zonder opbouw en uitloop. Deze zet ik nog het liefst op eigenlijk (Y)
Edit: Pandora is trouwens voor mij wel een van de beste (trance)tracks van 2010 (Y)
laatste aanpassing