Partyflock
 

Geniaal Awakenings doorstaat heetste dag van het jaar


verslag van Awakenings Festival, 29 juni 2019
door , gepubliceerd op
© Tim Buiting
afbeelding Geniaal Awakenings doorstaat heetste dag van het jaar
Awakenings is al jaar en dag het allergrootste Nederlandse technofestival. Verdeeld over twee dagen verschijnt de internationale crème de la crème in Spaarnwoude. De weersvoorspellingen waren vooraf fantastisch, de line-up veelbelovend en de verwachtingen wederom hooggespannen. Tijd om twee dagen volledig in de Awakenings-sferen onder te dompelen.

Met tachtigduizend bezoekers en meer dan 100 artiesten verdeeld over twee dagen is Awakenings een festival van immense proporties. Doordat het terrein desondanks compact en handig is ingericht, loop je binnen een paar minuten van de ene naar de andere stage. Dit jaar werd er plaats ingeruimd voor een extra stage: de S, verscholen tussen de bomen. Het terrein heeft verder vier grote tenten. Deze doen geenszins onder voor een grote concerthal, door de stevige vloer en hoge plafond. De overige vier stages zijn open areas, waar de V en W de grootste stages van zijn.

Zaterdag / Day One
Op zaterdag gaan de hekken bij onze aankomst open. Een maagdelijk leeg festivalterrein glimlacht ons tegemoet. We openen in het zonnetje bij Claire Morgan. De Australische dj verovert vanaf de eerste plaat de harten van het toestromende publiek. Een lekkere mix van techno, acid en zelfs een vleugje trance zorgt voor een perfect begin van de dag.

Ondertussen lopen we een rondje over het terrein. We zien een stukje van Joyhauser in de al goed gevulde Z-tent. Als ze afsluiten met hun eigen plaat 'Entropy' gaat het al goed los. Later pakken we nog een stuk van de set van Joran van Pol mee en horen we hoe Simulated van Marco V bij Patrice Bäumel op de mainstage voorbij komt.

Sandrien staat 's middags in de Y-tent en dit is traditiegetrouw een van de meest indrukwekkende stages. Het hele plafond hangt vol met rechthoekig verlichtte frames en grote ledschermen. We kijken er met open mond naar. Overigens zijn Sandrien en daarna Ø [Phase] met Matrixxman van grote klasse.

Het is super interessant om een stuk van Rødhåd op de W-stage mee te pakken. De bebaarde Duitser kennen we normaalgesproken van ronkende technosets, maar hier in de openlucht pakt hij het lichter aan. Opzwepende house zorgt er voor dat het, zelfs in de volle zon, nog goed toeven is bij de dj. Knap ook hoe Rødhåd nog genoeg ruimte overlaat voor Maceo Plex die het daarna overneemt. Hoogtepunt bij de set van Maceo is ongetwijfeld de ID Remix van Faithless' Insomnia die na een tijdje door de speakers knalt.

We sluiten af bij Dax J en daarna Nina Kraviz in de Y Area. Vooral de eerste dj maakt een verpletterende indruk. Snoeiharde techno met nét genoeg dansbare elementen. Nina mag het stokje daarna overnemen en neemt een bijzondere beslissing. Ze schroeft het niveau helemaal terug en doet een spannende technoset die eigenlijk alleen de grote Kraviz kan doen.

Als we, vlak voor het einde, langs Adam Beyer lopen horen we een eerbetoon aan Keith Flint, de pas overleden zanger van de Prodigy. Wat een mooie afsluiter van de eerste dag!

© Tim Buiting
© Tim Buiting
© Tim Buiting


Zondag / Day Two
De benen voelen, na een volle dag dansen, wat vermoeid aan. Maar als we het festivalterrein oplopen en de eerste bassen ons tegemoet komen verdwijnt de pijn als sneeuw voor de zon. We zien stukjes van Artbat en Andhim, voordat we bij Colin Benders aan komen lopen. De Utrechtse muzikant die als Kyteman internationale bekendheid kreeg, is te vinden voor een gigantische modulaire kast. Hierdoor zie je alleen zijn rug en grote bos met haar, maar aan zijn meedansende schokkende schouders is goed te zien hoe veel zin hij heeft tijdens zijn set. Ook een voordeel: je kan precies zien wat hij doet op zijn "modulaire synth". Hij veranderd draden en draait aan knoppen. Elke keer hoor je de sound wijzigen. Het mondt uit in een hypnotiserende set die ons continu laat dansen.

Het is letterlijk en figuurlijk vuurwerk bij Boris Brejcha op de mainstage. Het is er gezellig druk en op elke plaat die wordt gedraaid volgt een enthousiaste reactie uit het publiek. Je doet de set bijna tekort om niet alle platen op te noemen, maar vooral de acidtrack Amor van Acid X Tadao en Boris Brejcha's eigen Gravity zijn het benoemen waard.

Uiteindelijk is Area B de plek waar alles samenkomt. KiNK draait daar een opzwepende technoset in het ondergaande zonnetje. De live-elementen van zijn set zijn uitstekend. Middels meerdere controllers weet hij het publiek stapsgewijs door zijn set mee te nemen. Joris Voorn is degene die het van Kink overneemt en terwijl we eigenlijk al onderweg zijn naar een andere plek, horen we heerlijke platen zoals Ringo en We're All Clean. We kúnnen simpelweg gewoon niet weg en dansen alsof ons leven er van afhangt. Daarna is het mooi geweest en lopen we moe, maar voldaan richting huis het donker tegemoet.

Volgend jaar vindt alweer de 20e editie van het festival plaats. Als het net zo goed is als dit jaar, kan Awakenings zich opmaken voor een geweldig jubileum.

© Sam Eye Am
© Tim Buiting
© Simon Trel

2 opmerkingen

Verkeerd feest staat eraan gekoppeld
Dynamike
Werkzaam bij DMP, FD&T Events, Haelen.tk
Artiest Dynamike
Nice stukje (y)
Ik was er alleen de zaterdag maar de hitte zorgde hier en daar toch voor wat ongemak, je wilt bepaalde artiesten gewoon zien maar als het merendeel daarvan in een tent staat wordt het wel een uitdaging om het uit te houden :lol: gelukkig gered door m'n waaier :cheer:
Simulated van Marco V bij Patrice Bäumel op de mainstage voorbij komt.­

Die hoorde ik ook maar ben er nog niet achter welke remix of remake dit was > ?