Partyflock
 
­ Nederland

Gehoorschade door festivals: een blijvend probleem

gepubliceerd door , op
Gehoorschade door festivals: een blijvend probleem
11 maart 2019
Voor veel festivalliefhebbers is een festival niet compleet zonder lekker harde muziek. Helaas zorgen die decibels er ook voor dat maar liefst zes op de tien festivalbezoekers last hebben van hun gehoor. Dit kan allerlei verschillende vormen aannemen: van een tijdelijke piep in je oren tot blijvende gehoorbeschadiging. Dat is niet gek, want de geluidsboxen op een gemiddeld festival staan vol open. Voorkomen is beter dan genezen. Hoe doe je dat?

Aantal decibel
Volgens de wet mag het geluidsniveau niet hoger zijn dan 103 decibel, maar dat is eigenlijk niet toereikend. Op dit niveau is het risico op gehoorbeschadiging nog steeds groot. Vanaf honderd decibel kan je namelijk al binnen een uur last van je gehoor krijgen. Staat de muziek slechts op tachtig decibel? Ook dan kunnen je oren beschadigd raken wanneer je meer dan acht uur aan het feesten bent. Het is dus ontzettend belangrijk om te weten hoe je je oren kunt beschermen. Wanneer je gehoor namelijk beschadigd is, wordt het in de toekomst alleen maar moeilijker om te genieten van de muziek op jouw favoriete festival.

Gehoorbeschadiging voorkomen
Ondanks dat alle festivals in Nederland zich aan bepaalde regels moeten houden omtrent het geluidsniveau, is het ook verstandig om jezelf te beschermen tegen gehoorbeschadiging. Een van de beste manieren om dit te doen is door oordoppen te dragen. Waar deze vroeger nogal groot en oncomfortabel waren, is dat nu helemaal anders. Met huidige technieken is het namelijk mogelijk om ergonomische oordoppen te maken, die als gegoten zitten. Sommige exemplaren hebben bovendien een speciale muziekfilter, waardoor je de muziek nog steeds kraakhelder hoort. Je hoeft dus niet in te leveren op de muziekkwaliteit wanneer je je oren wilt beschermen. Ben je op een festival geweest zonder oordoppen? Geef je oren dan de kans om te herstellen door een stille ruimte op te zoeken. Daarnaast zijn er ook speciale apps verkrijgbaar die het geluidsniveau kunnen meten. Twijfel je dus of de muziek te hard staat op een festival? Check het dan even met de app, zodat je zeker weet dat je oren veilig zijn.

Verzekering en gehoorschade
Wanneer je toch gehoorschade hebt opgelopen, zijn er gelukkig wel middelen om je klachten te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan een gehoorapparaat of een tinnitusmaskeerder. De kosten kunnen echter wel oplopen, dus het is goed om te weten wat je zorgverzekering vergoedt. Bij een bepaalde mate van gehoorverlies, krijg je je gehoorapparaat gewoon vergoed. Controleer per verzekeraar hoe dat zit. Bij een constante piep in je oor moet een audicien eerst vaststellen hoe ernstig het probleem is, maar ook in dit geval kan je tinnitusmaskeerder vergoed worden vanuit de basisverzekering. Houd er alleen wel rekening mee dat de kosten voor je gehoorapparaat eerst van je eigen risico af gaan. Daarnaast moet je ook nog een eigen bijdrage betalen van 25%. Deze eigen bijdrage kan je wel laten vergoeden wanneer je een aanvullende verzekering afsluit. Het is dus goed om je zorgverzekering te vergelijken, zodat je de goedkoopste zorgverzekering vindt met de beste dekking voor gehoorschade. Overstappen naar zo'n goede verzekering kan pas weer na het festivalseizoen, want van half november tot eind december is dat mogelijk.

5 opmerkingen

 
In dit geval is voorkomen de enige optie.
Genezing is er (nog) niet.
Eerste die travo en nu dit. Pricewise weet me wel te vinden. Om nou voor een festivalbezoek een zorgverzekering te nemen. Ik had die link niet gelegd.
titel slaat nergens op... t zou moeten zijn: gehoorschade door prutswerk vd overheid.. wanneer gaat de overheid eindelijk de regelgeving rond festivals eens herzien zodat t publiek veilig kan uitgaan?

eigenlijk is er maar 1 oplossing: alles verbieden. grote groepen mensen produceren nl al veel meer geluid als veilig is voor je oren, laat staan als er ook nog muziek bij gespeeld word...
Uitspraak van Darkside Connection op zaterdag 16 maart 2019 om 15:32:
titel slaat nergens op... t zou moeten zijn: gehoorschade door prutswerk vd overheid.. wanneer gaat de overheid eindelijk de regelgeving rond festivals eens herzien zodat t publiek veilig kan uitgaan?

eigenlijk is er maar 1 oplossing: alles verbieden. grote groepen mensen produceren nl al veel meer geluid als veilig is voor je oren, laat staan als er ook nog muziek bij gespeeld word...

Ja en als ze dan toch bezig zijn: laat ze ook meteen een algeheel verbod leggen op andere ongezonde dingen zoals alcohol, sigaretten, McDonald’s, fabrieken, Schiphol en auto’s. Op naar het nazi-tijdperk!

Nu ff serieus: props voor de Partyflock-redactie dat dit artikel nog steeds bovenaan de homepagina staat, goed om mensen bewuster te maken. Ik kan me nog steeds verbazen als ik vooraan sta bij een grote set speakers en om me heen zie hoe weinig mensen er zonder bescherming lopen.
Uitspraak van Fabian op zaterdag 23 maart 2019 om 10:38:
Ik kan me nog steeds verbazen als ik vooraan sta bij een grote set speakers en om me heen zie hoe weinig mensen er zonder bescherming lopen.


Ik verbaas me nergens over.



Alles kapot !!!
laatste aanpassing