Partyflock
 
­ Nederland

Rechtszaak: zeldzame vleermuis weggejaagd door AIRFORCE Festival

gepubliceerd door , op
Rechtszaak: zeldzame vleermuis weggejaagd door AIRFORCE Festival
2 augustus 2016
FeestAIRFORCE Festival · Breaking Sound Barriers
Datumzaterdag 6 augustus 2016
LocatieVliegveld Twenthe Site
Twee natuurorganisaties slepen de organisator van een groot dance-evenement bij Enschede voor de rechter omdat de dreunende beats een aanslag vormen op het leefklimaat van een aantal zeldzame dieren, waaronder de vale vleermuis. Het gaat om de eerste editie van het AIRFORCE Festival, dat komend weekend wordt gehouden op het terrein van de vroegere Vliegbasis Twenthe. Aangezien er intussen al zo'n 10.000 kaarten zijn verkocht, dreigt voor de organisatie een financiële dreun.

Volgens advocaat Isandra Dunhof-Lampe, die de stichtingen Landschap Overijssel en Lonnekerberg bijstaat, hebben zich op het terrein meerdere zeldzame vleermuizen genesteld: 'Waaronder de vale vleermuis, waarvan eigenlijk werd vermoed dat ie in ons land al was uitgestorven. Een hele bijzondere soort dus. Maar ook zitten hier beschermde dieren als de boommarter en zeldzame vogels als de groene specht en de ijsvogel.'

Op termijn is het de bedoeling dat op de vroegere militaire basis regelmatig evenementen worden gehouden, maar ook bedrijfsmatige activiteiten, terwijl hiervoor geen verbod wordt gevraagd. Volgens De Advocaat speelt bij het AIRFORCE Festival echter mee dat - los van de enorme geluidsproductie - spectaculaire lichtshows worden gehouden, die de dieren de stuipen op het lijf kunnen jagen. 'Net als een megaVuurwerk.'

De organisatie op haar beurt schermt ermee dat het een ecologisch onderzoek heeft laten verrichten, waaruit zou blijken dat de flora- en faunawet niet wordt overtreden. 'We kennen dit rapport, maar is volgens de deskundigen van de beide stichtingen niet volledig', aldus mr. Dunhof.

Komende donderdag wordt in kort geding voor de Zwolse bestuursrechter geëist dat het evenement wordt afgeblazen. Eric van Oosterbaan van organisatiebureau Absolutely Fresh in een reactie: 'Vooral met het oog op die vleermuizen hebben we een gespecialiseerd bureau onderzoek laten doen. Op basis daarvan heeft de gemeente vervolgens de vergunning verleend. En tja, als ik zo'n onderzoeksbureau al niet meer kan geloven, zou ik niet weten wie ik dan nog wel moet geloven.'
Bron: Telegraaf

29 opmerkingen

Killing voor de last minute verkoop dit :yes: Iedereen wacht het af.....en net als de weersvoorspellingen een keer positief zijn :O
Werkzaam bij V.C.N.
Artiest {SHOWLIST artist 41643, 10552}
Uitspraak van Tja B) op dinsdag 2 augustus 2016 om 12:23:
Killing voor de last minute verkoop dit :yes: Iedereen wacht het af.....en net als de weersvoorspellingen een keer positief zijn :O


Misschien wel opzet van de aanklager idd. Op het laatst dwars gaan zitten. Maar het gaat toch wel door. Gemeente geeft niet zo maar een vergunning af. En trekt die twee dagen van te voren weer in. Schadeclaim zitten ze niet op te wachten..
10.000 verkochte kaarten lijkt ook niet heel veel trouwens.....naja, voor een eerste editie....weet iemand wat capaciteit van het terrein is?
Uitspraak van VecinoNL op dinsdag 2 augustus 2016 om 12:53:
Gemeente geeft niet zo maar een vergunning af.


hebben ze kennelijk wel rijkelijk laat gedaan ... vorige week dinsdag pas :O
laatste aanpassing
Het lijkt erop dat de geschiedenis van Zwolle zich lijkt te herhalen. Daar hadden ze toen soortgelijke problemen met 'partijen' die op het laatst een kort geding gingen aanspannen tegen het Hardshock festival aan de whijtmenerplas, om er voor te zorgen dat deze niet door ging. Dat is naar mijn mening ook 1 van de redenen waarom het festival niet meer in Zwolle word gehouden.

Nu proberen ze iets soortgelijks te doen in Enschede. Het festival is al meer dan half jaar geleden aangekondigd. Er zijn onderzoeken gedaan door een ecoloog, of het wel verantwoord is om daar een festival te houden. Volgens de krant is de Organisatie vrij open en transparant geweest naar buiten toe, omtrent de onderzoeken en opzet van het festival. De vergunningen zijn ook ruim voor de tijd aangevraagd. De natuurstichtingen hadden ook al ruim van te voren een rechtszaak aan kunnen spannen om de goedkeuring van de vergunningen aan te vechten. Nee, wachten tot het allerlaatste moment of de vergunningen de deur uitgaan of niet, om dan vervolgens een kort geding aan te spannen.

Maar waar gaat het nu om? De bestemming voor de vliegbasis was voor vliegtuigen en straaljagers. Deze maken toch een hoop herrie meer dan een festival? Nu dat de basis is 'stilgelegd' hoeft toch niet gelijk te betekenen dat het tot natuurgebied is verklaard? En dan zou de vergunning ingetrokken moeten worden vanwege 11 zeldzame vleermuizen die daar leven? Het betreft hier een dag festival mensen. Vleermuizen slapen overdag!

Het zijn de natuurstichtingen niet om de vleermuizen te doen, maar ik denk dat het meer gaat om de rust voor de omwonenden. Deze zijn natuurlijk bang dat er daarlijk meer festivals gegeven gaan worden. Daarom word het argument 'natuur' en 'flora en fauna' gebruikt om het evenement te dwarsbomen. Een juridisch en politisch kat en muis spel is het gevolg. Kinderachtig gedrag als je het mij vraagt...

Wie de satellietafbeelding bekijkt, ziet ook, dat het om een vrij kale vlakte gaat, waar het evenement word gehouden. ver van de bossen eromheen:

laatste aanpassing
Toen in dit voorjaar bekend werd dat er op deze lokatie een muziekfestival gehouden zou worden zat ik er al op te wachten hoe lang het zou duren voor er een paar milieuactivisten iets gevonden zouden hebben om dit tegen te gaan. Dezelfde week had men plots een zeldzame vleermuissoort gevonden.... zo voorspelbaar dit kinderachtige gedoe! Als hier een concert v Andre Rieu gehouden zou worden hadden we ze wrs niet gehoord. Nu lees je reacties als 'dan kan ik niet in alle rust in de achtertuin zitten door al die herrie' en weet ik veel wat voor een kul argumenten er allemaal de wereld ingeslingerd worden.


Ik ben al eens op deze lokatie geweest voor een ander feestje, veel meer afgelegen kun je in NL bijna niet zijn met je feest!
Kiek'n wat wordt, ik heb iig wel zin in een feestje zaterdag! :bounce:
Uitspraak van DARKNOIZE op dinsdag 2 augustus 2016 om 14:40:
Het betreft hier een dag festival mensen. Vleermuizen slapen overdag!


dat is ook EXACT het probleem....
on topic: wel triest inderdaad zo lang te wachten, gewoon financieel dwarsbomen zodat ze volgende x gaan twijfelen, of iets van die strekking.
onder het mom van 'gun een ander ook wat', met het gezeik over 'ik kan niet in mijn achtertuin zitten' ...:(
Uitspraak van DARKNOIZE op dinsdag 2 augustus 2016 om 14:40:
Vleermuizen slapen overdag!



Uitspraak van Arrr69 op dinsdag 2 augustus 2016 om 18:47:
dat is ook EXACT het probleem....

Ja wou net zeggen kun jij slapen met tyfus herrie op? 8)

Sneu dat ze zo lang hebben gewacht met deze rechtszaak. Organisatie het zo moeilijk maken op het laatste moment. Had hier dan eerder mee gekomen.
laatste aanpassing
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 4456, 2124}
Artiest {SHOWLIST artist 68299, 89019}
1 Ding begrijp ik gewoon niet.

De word met een festival als airforce goed geld verdient daar ga je toch geen rechtzaak om aanzetten om een paar vleermuizen te pleasen of wel.

De word bij grote festivals altijd wel geklaagd sneu en zielig.

Maar kennelijk zijn er mensen heel kinderachtig bezig.
Dit klinkt wel allemaal heel sneu. Je zou maar eens in Overijssel wonen. Enige provincie waar men hard buigt voor milieu gekkies. Vette feesten zo door de neus geboord :(
Uitspraak van DARKNOIZE op dinsdag 2 augustus 2016 om 14:40:
De bestemming voor de vliegbasis was voor vliegtuigen en straaljagers. Deze maken toch een hoop herrie meer dan een festival?


Heel juist (y)
Uitspraak van Legion of the Lost op dinsdag 2 augustus 2016 om 22:02:
De bestemming voor de vliegbasis was voor vliegtuigen en straaljagers. Deze maken toch een hoop herrie meer dan een festival?


Die zullen wel een geluidsdemper hebben gehad :-D

Maar idd, behoorlijk kansloze actie..... hopen op de goede afloop en dan zaterdag vol gas los!
Misschien hebben deze vleermuizen de landingsbaan nodig om op te stijgen?

Nee maar indd. Overal is wel iets. Dan dit dan dat. Het is een gebied wat vroeger was voor straaljagers etc. Dan zaten die vleermuizen dus daar ook al. Het zijn geen trekvogels...
En als dit festival een ander terrein moet vinden, durf ik te wedden dat daar ook toevallig "13 zeldzame kikkers zitten".
Dit loopt echter al een paar weken.. Dus dit is niet op het laatst moment dat van die stichting uit lonneker . Dit is op het laatste moment naar buiten gebracht en gelekt. Dat is heel wat anders.
Werkzaam bij ITSOTC Events
Artiest {SHOWLIST artist 147032, 24174}
Uitspraak van DARKNOIZE op dinsdag 2 augustus 2016 om 14:40:
Daarom word het argument 'natuur' en 'flora en fauna' gebruikt om het evenement te dwarsbomen. Een juridisch en politisch kat en muis spel is het gevolg.


"dwarsbomen & kat en muis" in 1 zin gebruiken met "flora en fauna"..... ik vind helemaal mooi (Y)
Uitspraak van Nolz op woensdag 3 augustus 2016 om 09:37:
▶Uitspraak van DARKNOIZE op dinsdag 2 augustus 2016 om 14:40:Daarom word het argument 'natuur' en 'flora en fauna' gebruikt om het evenement te dwarsbomen. Een juridisch en politisch kat en muis spel is het gevolg.
"dwarsbomen & kat en muis" in 1 zin gebruiken met "flora en fauna"..... ik vind helemaal mooi (Y)


Die man is zo scherp (y) :lol:
Artiest Exodus
Hopelijk gaat het wel door voor de mensen die gaan !
Als m'n vriendin nou eens van hardcore hield zou een hoop schelen :lol:
Uitspraak van Pepsi. op woensdag 3 augustus 2016 om 05:15:
Dit loopt echter al een paar weken.. Dus dit is niet op het laatst moment dat van die stichting uit lonneker . Dit is op het laatste moment naar buiten gebracht en gelekt. Dat is heel wat anders.


Rechtszaak hebben ze kennelijk mee gewacht tot de vergunning definitief was..... hebben ze eerder al officieel bezwaar gemaakt tegen de plannen? Dan mag je aannemen dat de gemeente afweging heeft gemaakt. En als er dus ook rapporten zijn dus aangeven dat schade meevalt.....dan lijkt het me een gevalletje 'Airforce gaat gewoon door'.....
Uitspraak van ThemcQ op woensdag 3 augustus 2016 om 11:03:
Hopelijk gaat het wel door voor de mensen die gaan !
Als m'n vriendin nou eens van hardcore hield zou een hoop schelen :lol:

Dus jij gaat niet naar hardcorefeesten, omdat je vriendin er niet van houdt?

Ik vind het trouwens echt diep triest dat onder het mom van een paar vleermuizen een rechtszaak aanspannen tegen Airforce. Op ongeveer de zelfde afstand ligt een snelweg, een provinciale weg, een golfclub, verschillende bedrijven en zelfs een vliegclub! Waarom klagen ze die mensen dan niet aan...
Super rot voor de organisatie, hopelijk gaat het door!
Uitspraak van Pepsi. op woensdag 3 augustus 2016 om 10:34:
Die man is zo scherp (y) :lol:


of was het een bad decision om dit te plaatsen? ;) #bat
als ik dit alles zo lees noem ik de actie tegen airforce echt triest. Je woont in de buurt en je wilt gewoon geen muziek op je zaterdag kom dan daar mee. Wat een fucking bullshit is dit. Dat dit goed is voor de economie daar hoor je niks over nee er komt een festival aan onee dat word dreunen ja en zo wat. Echt diep triest.
Uitspraak van Sven Carnage op woensdag 3 augustus 2016 om 13:31:
Dus jij gaat niet naar hardcorefeesten, omdat je vriendin er niet van houdt?


moet me inhouden idd maar alsnog pak ik genoeg feesten
Area's komen rechtsonder op de foto hierboven dus niet bij de landingsbaan ! Denk dat 10.000 feestbeesten op dat stuk wel aardig wat is. We gaan het zien en er mooi feestje van maken
kutvluchtelingen :s :s
Uitspraak van ThemcQ op woensdag 3 augustus 2016 om 11:03:
Hopelijk gaat het wel door voor de mensen die gaan !
Als m'n vriendin nou eens van hardcore hield zou een hoop schelen :lol:


haha zit je onder het spreekwoordelijke duimpje??
Airforce gaat door bevestigt op Twitter
Uitspraak van JSKI op woensdag 3 augustus 2016 om 20:54:
▶Uitspraak van ThemcQ op woensdag 3 augustus 2016 om 11:03:Hopelijk gaat het wel door voor de mensen die gaan !
Als m'n vriendin nou eens van hardcore hield zou een hoop schelen :lol:
haha zit je onder het spreekwoordelijke duimpje??


Hihi nee valt mee
Uitspraak van ThemcQ op donderdag 4 augustus 2016 om 15:38:
Airforce gaat door bevestigt op Twitter


En hier op Pf ook gewoon ;)
Uitspraak van Nolz op woensdag 3 augustus 2016 om 09:37:
▶Uitspraak van DARKNOIZE op dinsdag 2 augustus 2016 om 14:40:Daarom word het argument 'natuur' en 'flora en fauna' gebruikt om het evenement te dwarsbomen. Een juridisch en politisch kat en muis spel is het gevolg.
"dwarsbomen & kat en muis" in 1 zin gebruiken met "flora en fauna"..... ik vind helemaal mooi (Y)


Tellen is ook moeilijk he? :p het zijn 2 zinnen.