Partyflock
 
­ Nederland

Club Closure per direct gesloten

gepubliceerd door , op
Club Closure per direct gesloten
25 februari 2016
LocatieClosure
Per onmiddellijke ingang sluit het Amsterdamse Closure haar deuren. Het begon met een kleine brand in december en hierna volgde scherp toezicht van de gemeente en moesten steeds meer aanpassingen en verbouwingen plaatsvinden om toestemming te behouden om open te gaan. Toen er ook nog klachten kwamen van buurtbewoners over geluidsoverlast en er ook maatregelen ter isolatie nodig bleken, bleek de koek op. Of eigenlijk de portemonnee leeg. Lees hier het relaas dat de uitbaters op FB plaatsten:

Tot onze grote spijt willen wij jullie middels deze brief inlichten dat onze geliefde club Closure per direct zal stoppen. Door een opeenstapeling van financiële tegenslagen in de afgelopen twee maanden kunnen wij het hoofd niet meer boven water houden. Daarom moeten wij met tranen in onze ogen constateren dat de financiële schade die inmiddels is veroorzaakt niet meer is te overzien en dat wij genoodzaakt zijn te stoppen.

In december 2014 kregen wij de mogelijkheid om een tijdelijke club te beginnen op de Rozengracht 133 in hartje Amsterdam centrum. We sprokkelden al ons spaargeld bij elkaar en een jongensdroom, die wij al velen jaren koesterden, kwam uit. Op 16 januari 2015 opende wij officieel onze deuren. Wij waren dolgelukkig. Closure groeide uit tot een volwaardige club waarvan wij dachten dat het een toevoeging was in het Amsterdamse nachtleven. Met een sterk team en gevestigde organisaties werkten wij dag en nacht aan een clubprogrammering waar wij volledig achter stonden en trots op waren.

Het eerste jaar verliep redelijk voorspoedig voor een tijdelijke club. Het stond dan ook al snel vast dat wij minstens nog een jaar door wilden gaan. Eind 2015 werden wij echter geconfronteerd met de eerste tegenslag. Op 20 december ontstond er een kleine brand om 04:10 uur in één van de opslagruimtes aan de achterzijde van de club. De bezoekers werden binnen 5 minuten geëvacueerd en de brand was binnen 10 minuten onder controle door de brandweer. Ondanks dat de schade aan het pand miniem bleek te zijn, kwamen wij vanaf dat moment onder zwaar toezicht te staan van de gemeente. Dit resulteerde in verschillende inspecties door de gemeente en brandweer in de navolgende week. De conclusie was dat er per direct verschillende veiligheidsaanpassingen aan het pand en de infrastructuur moesten worden doorgevoerd om met goedkeuring van de gemeente tijdens de Kerstdagen open te kunnen gaan. Er werd een week lang, dag en nacht, gewerkt aan de clubruimte om deze vóór aanvang van vrijdag 25 december te laten voldoen aan de richtlijnen van de gemeente. Wij waren euforisch toen wij op vrijdag groen licht kregen om open te gaan.

De inspecties van de gemeente bleven aanhouden in januari 2016. De verouderde staat van het pand vroeg om extra investeringen om aan de normen van de gemeente te voldoen. Wekelijks werden er aanpassingen aan het pand doorgevoerd, met als gevolg dat 2016 voor ons op financieel gebied slecht van start ging. Tot overmaat van ramp confronteerde de gemeente ons met verschillende klachten van buurtbewoners met betrekking tot geluidsoverlast, naar aanleiding van onze 29-uurs marathon voor het 1-jarig bestaan van Closure. Ook hier moesten wij zorgen voor verbeterde geluidswering.

Op zaterdagmiddag 30 januari functioneerde tot onze grote schrik de elektriciteit niet meer. Het lukte ons niet om het systeem op tijd aan de praat te krijgen voor de show van die avond met Moodymann, een gigantische tegenslag. Uiteindelijk konden we de show op het allerlaatste moment nog verplaatsen naar de Westerunie. In de week erop hebben wij uiteraard geprobeerd om met tussenoplossingen toch open te kunnen gaan. Zonder succes helaas, in het weekend van 5 en 6 februari werd de vrijdag verplaatst en de zaterdag geannuleerd.

Het vervangen van de verouderde elektriciteit en het verbeteren van de isolatie van de club ging minstens enkele weken in beslag nemen. Wij beseften ons toen al snel dat dit grote gevolgen zou kunnen hebben voor het voortbestaan van de club. Desondanks hebben wij ons uiterste best gedaan om te voorkomen dat Closure voorgoed zou eindigen. We zetten door. De gemeente eiste dat er een nieuw elektriciteits- en geluidsrapport zou worden aangeleverd. Na nog een flinke investering en de nodige aanpassingen hadden wij verwacht het weekend van 19 februari weer open te gaan. Uiteindelijk bleken onze aanpassingen en het rapport niet voldoende te zijn om Closure door te kunnen zetten.

Als gevolg van de financiële schade door tal van investeringen in het pand, het annuleren en verplaatsen van shows, het niet meer kunnen exploiteren van de club sinds 30 januari en de doorlopende huur moeten wij nu noodgedwongen de handdoek in de ring gooien. Wij hebben alles op alles gezet om de situatie te redden en weer van start te gaan. De tegenslagen bleven zich echter in rap tempo opstapelen waardoor wij nu de stekker eruit moeten trekken. We hebben tot op de dag van vandaag nog geprobeerd om via investeerders de tent te redden, maar moeten nu ook de conclusie trekken dat het voor ons een financieel onhaalbaar jaar zou zijn geworden.

Wij willen onze welgemeende excuses aanbieden dat wij aan jullie niet eens meer een waardig afscheid kunnen geven. Helaas zijn wij niet in staat geweest om de situatie op te lossen. Met pijn in ons hart nemen wij nu afscheid en bedanken wij ons hechte team: het barpersoneel, de beveiliging, nachtmanagers, geluid- en lichtmannen, programmeur en marketeer, voor hun tomeloze inzet. Alle bezoekers voor de fijne sfeer en mooie avonden die we met jullie hebben mogen beleven. De organisaties en vele artiesten die ons verwend hebben met hun vernieuwende muziek. En ten slotte alle relaties en zakelijke contacten waarmee wij zo goed hebben samengewerkt.

Jullie waren geweldig!

Warme groeten

Joey Muijlwijk & Oliver Louw

7 opmerkingen

Het is jammer dat er weer een club moet sluiten.
Maar als ik het verhaal lees, kan je bijna niet anders concluderen dat het terecht is.
Een gebouw dat veel onderhoud nodig had, bewezen onveilig was, stroom die het niet deed....
Een hele waslijst die de ondernemers waarschijnlijk niet gezien hadden toen ze hun roze bril ophadden.
Ondernemen is leuk, en iedereen die initiatieven ontplooit verdient een pluim.
Maar het houdt niet in dat je de realiteit wel onder ogen moet willen zien.

Hoe dan ook: Jammer en hopelijk kunnen de ondernemers snel elders weer de draad oppikken.
Ben er nooit geweest, maar in het korte bestaan bijna alleen maar slechte verhalen gehoord. Waardeloos deurbelleid (een beetje waar De School nu ook tegen aan hikt, wat imo geen goed teken is), slecht afgesteld geluid en slechte ventilatie zijn dingen ik keer op keer langs hoorde komen. Dan maak je het jezelf als club knap lastig om overeind te blijven staan denk ik.
@heartpressure Beetje jammer dat je er nooit geweest bent en wel je oordeel klaar hebt staan.

Ik vond de deurbeleid top. De mannen aan de deur deden hun werk vriendelijk in plaats van acterend als een testosteronbom. De echte dansliefhebber was binnen en de mannen met pakken al in de rij op de meiden springend, blatend dat ze een tafel wilden, werden netjes verteld dat dit niet de juiste plek voor hun was.
Niets mis met de ventilatie. Er waren altijd koele en minder koele plekken te vinden.
En de Function1 geluidsystemen vulden de hut met een supergeluid.

De eigenaren hebben hun nek uitgestoken om goede muziek naar Amsterdam te brengen. Daar werd ik erg gelukkig van.

Het is dan ook super jammer dat het niet gelukt is om ook de randzaken te tackelen. Het pand MOET veilig, dat zeg ik als collega (concurrentie oogpunt, gelijke monniken gelijke kappen) en als gast.

Nogmaals @Heartpressure Het is heel jammer dat je er nooit geweest bent om twee redenen. A. Je hebt een topclub gemist. B. Je het nu moet doen met een mening van horen zeggen en met mijn mening, terwijl je er ook zelf over had kunnen oordelen.

Mvg X
Uitspraak van CrazyX op zaterdag 27 februari 2016 om 12:09:
Ik vond de deurbeleid top. De mannen aan de deur deden hun werk vriendelijk in plaats van acterend als een testosteronbom. De echte dansliefhebber was binnen en de mannen met pakken al in de rij op de meiden springend, blatend dat ze een tafel wilden, werden netjes verteld dat dit niet de juiste plek voor hun was.


nou ik zal je zeggen ik en met mij enkele bekenden hebben juist de ervaring dat of de portiers bij de Jimmy Woo thuis horen of dat zij beleid opvolgen want er werd meerdere keren nogal moeilijk gedaan
Heel erg jammer dit, ben er uiteindelijk maar één keer geweest en heb een prima avond gehad! Zonde...
 
Je club Closure noemen en dan ook echt dicht gaan
Uitspraak van CrazyX op zaterdag 27 februari 2016 om 12:09:
je oordeel klaar hebt staan.


Ik noem nergens mijn oordeel. Ik begin notabene nog met het melden dat ik er nog nooit ben geweest (daarmee hinted naar dat ik er dus ook vrij weinig over kan van zeggen). Daarna meld ik alleen van horen zeggen. Ik vind het nogal grappig dat iemand (een portier) een mens op zijn of haar kleding kan beoordelen of deze voor de muziek komt of niet. Daarnaast heb ik het nog niet eens gehad over moeilijk deur beleid in specificatie. Daarmee wil ik zeggen dat ik regelmatig langs heb horen komen dat er ook op huidskleur/etniciteit werd geweigerd. Dat eerste wat je noemt over
Uitspraak van CrazyX op zaterdag 27 februari 2016 om 12:09:
de mannen met pakken al in de rij op de meiden springend, blatend dat ze een tafel wilden

kan ik me nog enigszins bij inleven.
Maar "alle mensen zijn gelijk" past volgens mij bij veel clubs niet echt binnen het plaatje.

Uitspraak van CrazyX op zaterdag 27 februari 2016 om 12:09:
terwijl je er ook zelf over had kunnen oordelen.


Ik verwacht met de boven genoemde dingen dat ik er (als blanke, autochtone mannelijke Nederlander) waarschijnlijk niet met mijn vrienden (diverse afkomsten/etniciteiten) binnen was gekomen om eerlijk te zijn.