Partyflock
 

Amsterdam Open Air: In case you missed it

gepubliceerd door , op
Indien je de pech hebt gehad om Amsterdams hipste feestje te missen: what did you exactly miss? In ieder geval de meest uitbundige stages, uitgebreide decoraties, hipste outfits en al je favoriete muzikale bangers!

Wie wat waar?
Al jaren is Amsterdam Open Air ofwel AOA een van de meest geliefde festivals, iets waarbij de fear of missing out vaak sterk aanwezig is de weken voor het evenement. Bezoekers komen hier vaak elk jaar terug. Dit jaar was er weer een gigantische productie voorafgaand aan het festival. AOA staat bekend om het grote terrein met een uitgebreid aanbod aan muziekstijlen en stages. Het is eerder de vraag wat hebben ze niet? Waar afgelopen jaar bij de meeste festivals werd gedownsized was daar bij Open Air niet per se sprake van. Alles was tot in de puntjes geregeld. Open air weerspiegeld al jaren de trends uit Amsterdam en dat is op verschillende manieren te zien. Dit zagen wij direct aan de stages die werden gehost door de meest populaire concepten en events zoals Strafwerk, Overbruggen, Daily paper en Afrolosjes. Buiten de stages om heeft open air een groot aantal samenwerkingen die alle andere zingtuigen prikkelen. De lekkerste drankjes waren beschikbaar bij de Bacardi stage, er was een fashion market, een stand met skincare, een pop-up van WONDR experience en nog veel meer. Amsterdam Open Air heeft een soort ''voor ieder exact wat wils'', en behoudt alsnog volledig het hippe karakter. Je blijft je verbazen op wat er allemaal te zien en beleven is op het terrein. Het festival is dan ook echt meer dan alleen een muziek festival.

In het bijzonder had AOA dit jaar een samenwerking met HandicapNL. Uit persoonlijke ervaring sprekend kan ik vertellen dat met een handicap (of in mijn geval voetbreuk) naar een festival gaan niet te doen is. Voor veel mensen is een festival dé manier om in het weekend te genieten, ontladen, mensen te ontmoeten en even heel gelukkig te zijn. Een goed festival levert herinneringen op die niet snel te vergeten zijn. Als je dit niet kan is dat natuurlijk ontzettend jammer. Deze samenwerking is een super mooi initiatief van Amsterdam Open Air om ook mensen met een handicap te includen. Zo was er het sit-down café; dit was een ronde bar met een dj in het midden waarbij een paar keer per uur het dak naar beneden zakte zodat iedereen op gelijke hoogte zit. Op die manier ontmoeten gehandicapten en niet-gehandicapten elkaar op hetzelfde level en is er gelijkheid en verbinding. Het sit-down café was op zowel zaterdag als zondag stamp vol, de sfeer was enorm gezellig en het feest was echt aan. Open Air brengt op deze manier mensen van 2 werelden samen, en verbind ze zonder dat dit beladen voelt. Sterker nog mensen gingen hier echt los. Diversiteit wordt op Open Air volledig omarmt en iedereen is gelijk. Dit merk je op het hele festival, er zijn zo veel verschillende soorten mensen maar we zijn allemaal gelijk.

Food & drinks
Ook hier slaat Amsterdam Open Air vrijwel nooit de plank mis. Je kan overal met pin betalen en bent dus niet steeds in de weer met munten. Er zijn meerdere plekken waar je eten kan halen, zo is er zelfs een snackmuur (personal favorite) en een grote food court. Hier heb je keuze uit allerlei soorten eten en ook veel vegetarisch. Het eten was erg lekker en misschien nog wel het fijnste was dat er een hele snelle doorloop was. Zo waren er bijna nergens enorme rijen, ook bij de bar viel dit enorm mee. Een heel groot pluspunt want lang wachten op een festival wil niemand! Daarnaast vielen de prijzen ook mee ten opzichte van andere grote festivals dit jaar.

De muziek
AOA heeft dus voor alle zintuigen wel iets om mensen te verassen. Betreft de line-up dit jaar was ik het meest enthousiast over Cynthia Spiering, Tjade en Partiboi69. Op zaterdag waren er een aantal hoogtepunten. De set van Cynthia Spiering was zoals verwacht enorm goed, die begon wat zachter en eindigde alsnog met harde techno. Ook had Tjade op zaterdag zijn eigen stage waar veel talent binnen de house / trance achtige vibes draaiden. Dit was persoonlijk voor mij de leukste stage. Een soort kas leek het, met veel licht. Open Air speelt hier ook in op de trend van hard house en trance die nu steeds populairder wordt. De muziek was super vrolijk en energiek, de laatste 3 uur waren er veel onverwachte hits in een house jasje geremixed wat super tof was. Tjade zelf sloot af met weer een super goede set. Het enige nadeel hier was dat het af en toe druk was en de rook machine iets te hard aan stond. Op zondag waren er andere stages. Frenna zorgde voor enorme drukte, en terecht omdat zijn optreden de hele menigte mee sleepte met zijn recent uitgebrachte hits. De dailypaper stage zorgde de hele dag voor een enorm feest, het was hier echt gezellig en de energie lag hoog. Het is niet altijd een succes als er verschillende muziekstijlen op een festival worden gecombineerd maar Open Air slaagt hier als een van de weinigen wel in. In de laatste uurtjes sloot Partiboi69 af met een steengoede set.

Terrein
Elk jaar is Open Air op Gaasperplas, wat met de metro super goed te bereiken is. Het is een vrij groot terrein wat op verschillende plekken een verschillende vibe creëert. Zo is er een kleinere stage die een intiemer en mysterieuzer gevoel geeft tussen de bomen en struiken in. Zelfs de opbouw van de stages is erg gevarieerd. Waar de ene stage open en aan het water is, is de andere stage kleiner en rond en de main stage die deels op een heuvel loopt. De decoratie is dit jaar wederom ook alles behalve beperkt. Er is overal over de top artwork, grote spiegels waar honderden selfies in genomen worden, slingers in de bomen en meer. Je kijkt je ogen uit. Dit geldt overigens ook voor het aantal mooie mensen wat er op het festival rondloopt, overal parels!

Yay & Nay's
Op AOA is dus enorm veel te beleven. Alles wat hiervoor genoemd is, is maar een klein deel van wat er werkelijk allemaal te doen en zien is op het festival. Of je nou komt voor de muziek, om nieuwe mensen te ontmoeten, je mooiste outfit te showen, lekker te eten of workshops te doen, Open Air heeft het allemaal. Er waren zelfs ruimtes om tot rust te komen als je overprikkeld raakt, wat met alle indrukken niet geheel onwaarschijnlijk is. Het is duidelijk dat de voorbereiding voor Open Air ieder jaar groot zijn, alles is tot in de puntjes uit gedacht. Helaas kan je je nooit maximaal op het weer voorbereiden. Dit was dan ook wel een beetje een nadeel van de zaterdag, door de enorme regenval was het halve terrein een modderbak. Gelukkig was er op bepaalde stukken stro gelegd, maar niet overal. Aan het einde van de dag was het een soort modderbak waar je uit moest komen. Omdat er zo veel mensen in een keer weg gingen was dat een beetje chaotisch, dit kon wat beter geregeld worden. Een andere nay was dat het op zondag op veel plekken stonk, wat betreft sanitaire voorzieningen zou open air hier nog wel wat in kunnen verbeteren. De nay's overschaduwen echter bij lange na de yays niet. De line-up, decoratie, en variatie van het hele festival maakten het dit jaar weer een groot succes wat je niet moet hebben willen missen. Amsterdam Open Air speelt haarfijn in op de trends, niet alleen door de hipste dj's maar ook je favoriete drankjes, brand activaties en misschien wel het aller belangrijkste: inclusiviteit. Op open air maakt het niet uit wie je bent en waar je vandaan komt, iedereen heeft er zijn plek en zijn mensen. Een groot applaus voor de organisatie van Amsterdam Open Air die dat waar kan maken!

Geschreven door: Evaroben