Partyflock
 
­ Nederland

STRP kondigt aan STRP festival

gepubliceerd door , op
Wij kunnen eigenlijk niet wachten.... Normaal gesproken is april de maand dat we het hoogtepunt van ons jaarprogramma presenteren; STRP festival. Vier dagen met exposities, muziek en performances, inspirerende praatprogramma's en een aansluitend educatieprogramma. Dit jaar besluiten we het festival uit te stellen, zoals iedereen zal begrijpen, vanwege de covid ontwikkelingen.

We hebben gekozen voor een andere aanpak dan andere jaren, onze exposities vinden niet plaats in het Klokgebouw, maar op kleinere locaties in de binnenstad, waaronder meerdere leegstaande winkelpanden. STRP gaat de komende jaren bijdragen aan de revitalisering van de binnenstad met een hoogwaardig cultureel programma dat past bij het DNA van de stad.

Achttien internationale kunstenaars, zowel gerenommeerde als beginnende, vertonen veelal nieuwe werken tijdens STRP festival. Ook presenteren we online onze Scenario talks; bijeenkomsten waarin we de dialoog aangaan over de relatie tussen mensen, experimentele technologie, maatschappij en de toekomst. En wellicht gaan we hiervoor op locatie ook een kleinere groep gasten en deelnemers ontvangen. Als laatste nog een extra en nieuw item in onze programmering, dat houden we nog even geheim! Om een festival mét fysieke ontmoetingen en een collectief gevoel mogelijk te maken, passen we de datums aan naar 3, 4, 5 en 6 juni!

ACT award winnaars
STRP presenteert tijdens het festival de wereldpremières van de twee ACT winnaars. De ACT award (Award for Creative Technology) is één van de manieren waarop STRP kunstenaars ondersteunt met budget, advies, productie en presentatie van werk.

Choreographic Camouflage, een gloednieuw internationaal werk van ontwerper en regisseur Liam Young, en choreograaf Jacob Jonas gaat in première op STRP Festival 2021. De dansvoorstelling en film vertonen een nieuw bewegingsvocabulaire waarmee je kunt ontsnappen aan de algoritmen van de bewakingscameranetwerken die in steden zoals HongKong worden ingezet om individuen te identificeren.

De andere ACT winnaar is Iman Person. Zij is op dit moment aan het afstuderen aan de gerenommeerde Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA), en presenteert haar eerste internationale première. Iman Person realiseert voor STRP de installatie New Air waarin de onderlinge communicatie tussen mensen en andere wezens door middel van winddata, een sculptuur, video en een sonische verkenning wordt onderzocht.

STRP thema 2021
In 2021 richt STRP zich op het thema 'Collectiviteit' en brengt kunstenaars, ontwerpers, technici en filosofen samen. In STRP Festival, dé plek waar kunst, wetenschap en technologie worden samengebracht om alternatieve perspectieven op de toekomst te ontwikkelen, vind je dit thema op verschillende manieren in de evenementen terug. Zoals altijd zijn we het meest geïnteresseerd in werken die het publiek 'activeren', op een fysieke of geestelijke manier.

Door immersieve kunstwerken te combineren met interactieve lezingen, krijgt ook het publiek een mogelijkheid om aan het gesprek deel te nemen. Het festival presenteert werken met een nieuwe blik op het publiek als collectief, hun verbindingen met elkaar, met dieren, planten en andere niet-menselijke wezens, de planeet, de kunstenaar en met het kunstwerk zelf.

In een tijd waarin het individu wordt overrompeld door de complexiteit van de wereld moeten we op zoek naar nieuwe vormen van verbinding – welke vormen zouden dat kunnen zijn? En welke rol kunnen kunst, technologie en de natuur spelen om die nieuwe vormen te bewerkstelligen?