Partyflock
 
­ Nederland

023TECHNO brengt Joey Beltram, grondlegger van de techno naar Haarlem

gepubliceerd door , op
023TECHNO
13 september 2018
Met veel trots presenteert 023TECHNO op zaterdag 24 november de Amerikaanse producer en DJ Joey Beltram in Patronaat. Een van de absolute grondleggers van de techno die met zijn track Energy Flash (1990) het geluid van de rave-generatie definieerde.

Zonder Joey Beltram zou techno vandaag de dag wel eens heel anders kunnen klinken. Het geluid van deze Amerikaan maakte de weg vrij voor de steviger klinkende techno. In de jaren 80 experimenteerde hij met drumcomputers en synthesizers en bleef weg van de piano chords en soul-achtige sounds die in die tijd heerste. Via zijn 909 drumcomputer combineerde hij snoeiharde baslijnen met schurende sounds. Puur, effectief en uitermate dansbaar. Zijn herkenbare minimalistische sound was geboren!

Zijn track Energy Flash uit 1990 (!) op het roemruchte Transmat records en werd een wereldhit. Het nummer definieerde het geluid van de rave-scene en is nog altijd een absolute mijlpaal in de dance-geschiedenis. Tot op de dag vandaag wordt het nummer in menig DJ-set gedraaid. Nog geen jaar later bracht Beltram onder het alias Second Phase nog zo'n onvergetelijke klassieker uit: Mentasm. Met de 'Hoover' sound (een soort van stofzuiger geluid), legde hij de basis voor nieuwe stromingen als drum 'n bass en hard house. De invloed van Mentasm is tot op de dag van vandaag in tal van nummers voelbaar. De lijst met wapenfeiten van deze techno titaan is inmiddels ronduit indrukwekkend, met releases op ondermeer Drumcode, Tresor en Harthouse, gigs van Awakenings tot Coachella en samenwerkingen met zwaargewichten als Adam Beyer, Carl Cox en Umek.

De sound van Joey past precies in het straatje van het Haarlemse collectief 023TECHNO. Met inmiddels een mooie reeks van succesvolle feesten in thuishonk Patronaat werd het tijd om een tandje hoger te schakelen. Naast de set van Joey Beltram zorgt de vaste crew van 023TECHNO voor een vertrouwde portie meedogenloze beats.

Tickets

Line-up