Partyflock
 
­ Nederland

ADE Green kondigt eerste programmadetails aan

gepubliceerd door , op
ADE Green kondigt eerste programmadetails aan
24 augustus 2017
Hoe maken we een evenement volledig circulair? Hoe versterkt het nachtleven de LGBTQ+-gemeenschap en vice versa? En welke innovaties gaan het komende festivalseizoen bepalen? Deze vragen en meer worden beantwoord op 18 oktober, tijdens ADE Green 2017. De eendaagse conferentie in het DeLaMar Theater speelt een leidende rol in het toekomstbestendig krijgen van de muziek- en evenementenindustrie. Vandaag maakt de organisatie het eerste deel van het internationaal-georienteerde programma bekend, met onder andere Nadya Tolokonnikova van Pussy Riot.

Voor het vijfde jaar op rij brengt ADE Green – mede mogelijk gemaakt door Absolut en ADE - de belangrijkste denkers en vernieuwers op het gebied van innovatie, duurzaamheid en maatschappelijke verandering samen met de elektronische muziekgemeenschap. Het uitwisselen van kennis, elkaar inspireren en tot samenwerkingskansen komen om de sector te vernieuwen is het credo.

"Tijdens ADE is Amsterdam het middelpunt van de internationale elektronische muziekscene, waar ruim 9.000 invloedrijke spelers en 375.000 festivalbezoekers bijeenkomen. De industrie heeft wereldwijd bereik en impact als geen ander. Die kracht wil ADE Green aangrijpen om de sociale- en duurzaamheidstransitie aan te jagen op grote schaal. Bovendien lenen festivals en evenementen zich uitstekend als testing ground voor innovatie op het gebied van logistiek, afval, energie, mobiliteit en watermanagement", aldus Richard Zijlma, directeur ADE.

Art for Social Change
Het rijkgevulde programma kent onder meer panels, workshops en debatten. Naast duurzaamheid en innovatie vormt ook maatschappelijk verandering dit jaar een belangrijk thema. In dat kader bevestigt ADE Green de komst van headliner Nadya Tolokonnikova: conceptueel kunstenaar, politiek activist én lid van de beruchte Russische punkrockformatie Pussy Riot. Wegens provocerende optredens rondom feminisme, LGBTQ+-rechten en verzet tegen President Putin belandden de drie bandleden in 2012 in een strafkamp, waarna Tolokonnikova een autobiografie annex handboek schreef voor aspirant-revolutionairen. In een intiem interview beschrijft ze de geest van verzet en geeft ze haar blik op de rol die artiesten zouden kunnen spelen in de start van een revolutie.

In-depth programma
Verder bevestigd is het panel "Unlocking Engagement: How Experience Fuels Responsibility", waarin Teresa Moore - directeur van A Greener Festival en onderzoeker op het gebied van publieksattitudes en –gedrag – twee betekenisvolle cases bespreekt: 10,000 HOURS, de vrijwilligersorganisatie met een missie, en de Eco Coin, een alternatieve munteenheid voor ecologische waarde. In het panel "Designing Out Waste: How To Become a Circular Festival" wordt heroverwogen hoe we producten ontwerpen en gebruiken, om afval te minimaliseren en de impact op het milieu te drukken. Aan het woord zijn sustainabilityspecialisten van Metabolic, DGTL, Lab Vlieland en Roskilde, ingeleid door Sophie Thomas (The Great Recovery). Paul Schurink (Green Events Nederland), ook wel 'Mister Green Energy' genoemd, host een workshop over het ontwikkelen van een slim energieplan, gevolgd door expert klimaatcommunicatie George Marshall die in zijn lezing scherpstelt hoe we een breed publiek in beweging kunnen krijgen over klimaatverandering, om de door hem geconstateerde 'collectieve stilte' rondom dit acute probleem te doorbreken. Maar ook plastic is een hot topic. Tijdens "The Plastic Panel" bespreken Teddy Vrijmoet (Vierdaagsefeesten), Chris Johnson (Shambala), Tijl Couzij (ITGWO) en Melinda Watson (RAW Foundation) de wereldwijde reikwijdte van dit probleem, met als resultaat hands-on oplossingen voor het terugdringen van plasticgebruik.

Elevatorpitch
De sociale- en duurzaamheidsopgaven van festivals vragen om inventieve oplossingen. Tijdens het PechaKucha-stijl panel "Festivals Leading The Way To A Sustainable Future" biedt ADE Green een podium aan de meest interessante, opmerkelijke en veelbelovende nieuwe iniatieven op dit gebied. Er is nog een wildcard beschikbaar; ideeën, ingezonden via adegreen@amsterdam-dance-event.nl maken kans op een pitchplek op het podium. Gamechangers die eerder de revue passeerden en na ADE Green succes boekten zijn KarTent (duurzame festivaltenten van karton), Gerrard Street (circulaire koptelefoons) en ICEK (extreem zuinige koelsystemen). Verdere programmaonderdelen worden nog aankondigd.

"De overstap naar een nieuwe economie vergt nieuw denken. Juist in onze sector is het cruciaal bestaande processen door te lichten en aan te passen, met collectief gebruik van elkaars kennis en technologien. Duurzaamheid, innovatie en maatschappelijke verandering moeten een integraal onderdeel vormen van het hedendaagse festival- en evenementenbeleid. Dat dit kan - zonder concessies te hoeven doen aan de bezoekerservaring, of met de vinger te wijzen - is inmiddels bewezen", aldus Carlijn Lindemulder (organisator ADE Green).

Kaartverkoop en info
ADE Green vindt op woensdag 18 oktober 2017, van 10:00 tot 17:30 plaats in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Toegangskaarten kosten € 35 en zijn verkrijgbaar via amsterdam-dance.event.nl.
ADE Green is tevens toegankelijk voor 1- en 5-daagse ADE-conferentietickethouders.