Partyflock
 
­

Eerste Nacht voor de Nacht · 20 Amsterdamse clubs één kaartje

gepubliceerd door , op
flyer Nacht voor de nacht
Met één kaartje de veelzijdigheid van meer dan 20 Amsterdamse clubs beleven? Het kan op zaterdag 25 februari aanstaande tijdens de eerste editie van Nacht voor de Nacht. Een jaarlijks terugkerend stadsbreed clubevent waarin wordt bewezen dat de stad levendiger en veelzijdiger is dan ooit. Bezoekers kunnen met een passe-partout van € 15,- meer dan 20 clubs op een avond bezoeken, inclusief een inhoudelijk randprogramma met een nachtdebat, nachtdiner, kunstproject I Dance Alone en nog veel meer. Nacht voor de Nacht wordt georganiseerd door Stichting N8BM A'DAM; met het kopen van een passe-partout ondersteun je de stichting in het promoten en ondersteunen van het Amsterdamse nachtleven.

Clubs zijn de kraamkamer van de nachtelijke creatieve industrie en hebben daarnaast een maatschappelijke functie: het is de plek waar mensen samenkomen. Nacht voor de Nacht moedigt bezoekers aan om meerdere locaties te bezoeken en zo de sfeer te proeven in clubs waar ze normaal niet komen.

Van hardstyle tot hiphop
De twintig deelnemende clubs verenigen zich met Stichting N8BM A'DAM in de missie om de Amsterdamse clubcultuur een podium te geven. Initiatiefnemer Nachtburgemeester Mirik Milan is bijzonder trots dat zo'n kleine stad een programmering van wereldformaat heeft. "Je kan de 25 februari de volledige breedte van het Amsterdamse nachtleven ontdekken. Van een hardstyle feest in de Westerunie tot techno in 24-uursclubs als De School en Shelter, tot hiphop in de Jimmy Woo en Disco Dolly. Maar ook diverse soorten house in de grote zalen van de Marktkantine en Warehouse Elementenstraat en eclectische avonden in poptempels als Melkweg en Paradiso. En dat alles met één passe-partout" .

Inhoudelijk randprogramma
Onder het randprogramma vallen onder andere het nachtdebat en installatie kunstwerk I Dance Alone (clubbing as an organism) in De Balie. Het nachtdebat gaat over de diverse pijlers rondom het thema diversiteit met o.a. wethouder Diversiteit Simone Kukenheim, Merijn van den Heuvel (club Shelter) en Kimberley Willems (Museumnacht). De installatie I Dance Alone is een studie van kunstenaar Bogomir Doringer die beelden van nietsvermoedend uitgaanspubliek presenteert. Daarnaast kan de bezoeker tot ver na middernacht dineren tijdens het nachtdiner in het RIJKS waar chefkok Joris Bijdendijk een lans breekt voor kwalitatief eten in de nacht (reserveren doe je hier).

Open Club Deur
Stichting N8BM A'DAM is altijd op zoek naar de dialoog tussen bewoners, ondernemers en de gemeente. Daarom wordt voorafgaand aan Nacht voor de Nacht de Open Club Deur, georganiseerd voor omwonenden van nachtclubs. Buurtbewoners kunnen overdag een kijkje nemen bij de deelnemende clubs en kennismaken met de medewerkers. Een nachtclub is een inspirerende plek waar mensen zich vermaken, werken en waar creatieve ontwikkeling plaatsvindt, maar waar ook omwoners soms overlast van ondervinden. Door hierover in dialoog te blijven wordt er wederzijds begrip gestimuleerd. Het bouwen van bruggen is een missie van Stichting N8BM A'DAM.

Over N8BM
Stichting N8BM A'DAM is in 2014 opgericht om het ambt van nachtburgemeester te professionaliseren door de doelstelling en missies vast te leggen. In 2012 is Mirik Milan verkozen tot de huidige nachtburgemeester. Hij is een actieve gesprekspartner voor alle deelnemers aan de nacht. Ongevraagd en gevraagd geeft hij advies aan de burgemeester, stadsbestuurders en de nachtelijke creatieve sector. Nacht voor de Nacht is Milans nalatenschap aan de stad, waar hij momenteel zijn tweede termijn als Nachtburgemeester vervult. Volgend jaar worden de nieuwe verkiezingen gehouden tijdens Nacht voor de Nacht. Het evenement wordt vanaf 2019 door zijn opvolger ingevuld. Alle aangesloten clubs dragen €1 per kaartje af aan de stichting en helpen daarmee bij aan het professioneel voortzetten van haar werk.