Partyflock
 
­ Nederland

Le Guess Who? Festival 2016 internationaler dan ooit

gepubliceerd door , op
Le Guess Who? Festival 2016 internationaler dan ooit
14 november 2016
OrganisatieLe Guess Who? Site
Le Guess Who? is een internationaal toonaangevend festival voor experiment, avontuur en muzikale grensverlegging. Afgelopen weekend, van 10 t/m 13 november vierde het festival haar tienjarig jubileum in de gehele binnenstad van Utrecht, met meer dan 100 optredens in muziekpodia, kerken, theaters en galerieën. Randactiviteiten namen bezit van Utrechtse horeca, werfkelders, de Neude en de verborgen hoeken van de stad.

Deze jubileumeditie van het festival was groter en internationaler dan ooit. 46% van de passe-partouthouders kwam uit het buitenland, en kaarten voor Le Guess Who? 2016 werden in maar liefst 53 verschillende landen verkocht, inclusief Australië, Brazilië, Canada, Japan, Zuid-Afrika, Egypte, Amerika, Mexico, en bijna alle landen in Europa.

Het programma van het festival was even divers en werelds, met naast Westerse acts ook verschillende artiesten uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië. De uit Mali afkomstige Bassekou Kouyaté mocht op de uitverkochte donderdag van het festival openen in een euforische Grote Zaal van TivoliVredenburg, voor het optreden van festivalcurator Wilco. In dezelfde zaal gaf Elza Soares, de Braziliaanse Grande Dame van de Samba, een memorabel optreden dat even emotioneel als krachtig was.

Afsluiter van de tiende jubileumeditie was een exclusief optreden van Junun: een bijzondere samenwerking tussen Israëlische componist Shye Ben Tzur, Radiohead-gitarist Jonny Greenwood en Indiaas ensemble The Rajasthan Express. Deze muzikale versmelting van culturen zorgde voor het gedroomde slotstuk van Le Guess Who? 2016.


Le Guess Who? 2017 vindt plaats van 9 tot en met 12 november op verschillende locaties in Utrecht.