Partyflock
 
­

Noorderlicht Café komt met opvallend programma tijdens ADE

gepubliceerd door , op
flyer ADE BAR Love Forever
Het gonst in de stad: ADE komt eraan. Woensdag 19 oktober barst het festival los en voor de meeste bezoekers is het vijf nachten later pas weer afgelopen. De gehele dance-industrie plus zo'n 300.000 clubgangers zijn vertegenwoordigt in Amsterdam om te netwerken en te feesten. Iedere zichzelf respecterende club heeft het beste programma met de vetste line-up samengesteld, meestal in samenwerking met externe organisaties en platenlabels. Hoe val je als nieuwe locatie nog op in dit overdonderende feestgeweld?

Allereerst door dichtbij jezelf te blijven, bedacht Jasper Helmer - eigenaar van Café Noorderlicht. Al tien jaar runt hij met zijn compagnon één van de mooiste locaties van Amsterdam, alwaar hij de meest uiteenlopende feesten met bands en dj's uit binnen- en buitenland organiseert. Maar house en techno staan er nauwelijks op het programma, eerder reggae, soul, funk en wereldmuziek.

Toen vanuit de stichting NDSM-werf - die het omliggende evenemententerrein beheert en programmeert - het idee kwam een camping in festival-stijl te openen tijdens ADE, was Jasper Helmer gelijk enthousiast om mee te doen. "Met dit gezamenlijk initiatief vanuit de werf konden we echt iets nieuws en interessants neerzetten wat nog niet eerder is gedaan. Op de NDSM bouwt ADE SLEEP/OVER een te gekke camping met verwarmde units om te slapen, sauna's, hot-tubs, een bijzondere aankleding en een uitgebreid programma met oa ADE University en camping-disco's in een spiegeltent. Noorderlicht bevindt zich midden in het hart van deze camping met iedere avond een ander feest en overdag antikater ontbijtjes voor de campinggasten."

Als nieuwe locatie binnen ADE zet Noorderlicht direct een opvallend programma neer. Geen doorsnee feestjes met 'alleen maar dj's', maar bijzondere samenwerkingen met organisaties en artiesten die je niet zomaar tegenkomt in de standaard club. Zo staat op woensdag- en donderdagavond de voorstelling 'Before Present' op het programma. Deze performance van de Nationale Opera is een cross-over productie met Sjamsjoedin, de DJ-producer van het collectief van Nobody Beats The Drum.

Op donderdag vindt in Noorderlicht de laatste ADE editie van RAUW plaats. Deze clubavond van Joost van Bellen begon maar liefst 14 jaar geleden in "Club 11" (Post CS) vanuit de gedachte dat niet alles in de dancewereld zo gelikt en gestyled hoefde te zijn. De "punk van de dance" zag tijdens RAUW het licht waarbij artiesten als Boys Noize en Felix da Housecat hun electroclash door de speakers knalden.

Vrijdagavond is Noorderlicht het speelveld van BAR uit Rotterdam. Deze hippe club uit de havenstad waagt voor het eerst tijdens ADE de oversteek naar de hoofdstad om met een hele eigen line-up en achterban hun feest uit Rotterdam in Amsterdam te vieren.

De zaterdag programmeert Noorderlicht zelf met een eigen feest onder de naam "Amsterdam Bands Event". Met een knipoog naar de naam van ADE wordt voor één avond een totaal nieuwe weg ingeslagen: een feest zonder dj's. "Als podium voor vooral livemuziek kan Noorderlicht binnen al het DJ geweld natuurlijk niet 5 dagen lang concessies doen", aldus programmeur Jesse Meijer. "Daarom hebben we voor 'ons feest' alleen maar bands geboekt die een elektronische sound produceren. Heel vet om op te dansen en dus ook nog eens interessant om naar te kijken".

Als afsluiter heeft Noorderlicht op zondag vanaf 16:00 uur 's middags een heuse 'gathering' met internationale crews en organisaties geprogrammeerd, waaronder Souq Festival (FR), Feel Festival (GER) en Amsterdamse organisaties als Chocolate Club, Zuaer Kitchen en Beat Unique. Zij brengen allemaal hun eigen artiesten, muzikanten, decorbouwers en performers naar de werf om gezamenlijk ADE af te sluiten. Dat wordt dus een gedenkwaardige afsluiter in Noord.