Partyflock

Interview DJ Dano · Toen ID&T in beeld kwam ging het heel rap

 

Interview DJ Dano · Toen ID&T in beeld kwam ging het heel rap

gepubliceerd door , op
DJ Dano staat al dertig jaar achter de draaitafels. De ster van Daniël Leeflang rees begin jaren negentig snel op de golven van het housevirus dat Nederland toen overspoelde. Nog altijd behoort hij tot de groten van de hardcorescene. Het leven van DJ Dano is door Arne van Terphoven opgetekend in de biografie 'Wat de fok, ouwe', die op 30 september uitkomt via Mary Go Wild.

De 46-jarige Amsterdammer Daniël Leeflang heeft de opkomst van dance, house, gabber en hardcore en feesten als Thunderdome, Mayhem en Multigroove vanaf de eerste rij meegemaakt. DJ Dano was betrokken bij de eerste illegale raves en als lid van 'The Dreamteam' bij de grote feesten en de start van ID&T. Hij leerde mixen van Ben Liebrand, runde jarenlang een eigen radioshow en raakte besmet met dance nadat hij Eddy de Clercq acid house zag draaien in de RoXY. Leeflang bezocht als journalist voor stadskrant Nieuws van de Dag een feest in de RoXY en was als drummer fel gekant tegen muziek met drumcomputers. Maar die uitverkochte avond zette hem aan het denken. "Dus ging ik nog een keer met een biertje in de hand de dansvloer op. Vijf uur later was ik helemaal bezweet en bevangen door de muziek, en dacht: 'Wow, dit is helemaal te gek, dit wordt het gewoon'.

Zijn kop 'Housemusic gaat 't maken!' was opmerkelijk visionair in een tijd waarin alleen Gert van Veen (de Volkskrant) serieus over deze nieuwe muziek schreef. "Van Veen werd door iedereen voor gek verklaard", herinnert Leeflang zich. "Dat kon niet, die nieuwe muziek. Maar je hebt het gezien, het is volgens mij de grootste muziekstroming geworden die we ooit hebben gekend in Nederland."

Om dat voor elkaar te krijgen moest de dance wel eerst vanuit de underground naar de massa, en daarin speelde ID&T een grote rol. De vrienden Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo Lelie uit Landsmeer vroegen eerst nog advies aan Dano en zetten in juni 1992 met The Final Exam het eerste grote officiële dancefeest neer in de Utrechtse Jaarbeurs. Een paar maanden later vond de eerste Thunderdome plaats in IJsstadion Thialf in Heerenveen. The Dreamteam-leden Dano, Buzz Fuzz, Gizmo en The Prophet werden de spil van de Thunderdome-feesten en daarmee de koningen van de hardcorescene. Dano: "Toen ID&T in beeld kwam, ging het allemaal heel rap, en was het algauw niet meer te overzien."

ID&T bracht het dus echt in een stroomversnelling?
"Van 2000 man bij Multigroove in een gekraakte tunnel naar 13.000 man voor mijn neus bij The Final Exam. Bij Thunderdome werd dat steeds meer. Later gingen we ook de grens over naar Barcelona, Italië, Frankrijk en Australië, en was het hek van de dam. Het was één grote katapult van werken en heel veel geld verdienen. Ineens was mijn hobby werk geworden. Dat was wel even wennen."

Hoe is het om daar 25 jaar later op terug te kijken?
"Ik besef eigenlijk pas sinds een paar jaar wat het allemaal met me gedaan heeft. En met de hele industrie. Ik vond het heel eng dat ik als normaal mens op straat werd herkend, dat er foto's van me werden gemaakt in de supermarkt. Ik vond dat raar, voelde me als platendraaier echt niet beter dan een stratenmaker en ben me ontzettend gaan verstoppen in alcohol en drugs."

Hoe belangrijk was Thunderdome voor ID&T, jou en de scene?
"Dat is heel belangrijk geweest. Alleen besefte ik het toen niet, omdat ik echt in een katapult vooruit werd geslingerd. Ik werd ook behoorlijk geleefd, het werd bijna fabriekswerk. Woensdag belden ze dat ze op vrijdag drie nieuwe tracks nodig hadden. Dan sloot ik me drie dagen op in de studio. Vrijdag was het af en die avond moest ik dan weer naar Duitsland, Zwitserland of België, zaterdag en zondag idem dito. Ik realiseerde me pas achteraf hoe belangrijk dat is geweest voor die hele scene. Het was een enorme explosie, waardoor er een geheel nieuwe subcultuur was ontstaan. De muziek die wij toen maakten met The Dreamteam was muziek-exportproduct nummer 1, met vinyl- en cd-verkoop en wij die over de hele wereld te zien en te horen waren. Je mag wel zeggen dat we wat neergezet hebben."

Is het realistisch om zo'n totaalconcept als Thunderdome nu nog neer te zetten?
"Zeker weten. Er zijn zo veel hardcoreliefhebbers over de hele wereld. Dat zag je ook wel in 2012 op de laatste Thunderdome in de RAI. Maar hardcore is in de jaren negentig heel erg uitgemolken. Je had bij wijze van spreken in een cafetaria in Lutjebroek ook een hardcorefeest. Het was echt een overkill, en in 2000 is het even helemaal ingestort. Er was te veel aanbod, iedereen was hardcore-dj en ik had er ook helemaal geen plezier meer in. Gelukkig is DJ Promo zo eigenwijs geweest om er op zijn manier mee door te gaan. Daarna heeft het weer een heel frisse boost gekregen. En het bestaat nog steeds. Elke drie maanden een Thunderdome-feest is niet meer realistisch, maar eens in de paar jaar kan best. Ik ben nu 46 jaar, net terug uit Moskou, en ben gevraagd om op Lowlands liedjes te draaien die ik begin jaren negentig heb geproduceerd."

Wat waren de hoogtepunten?
"Als je nu kijkt naar Martin Garrix die op zijn twintigste 16 miljoen per jaar op zijn rekening kan bijschrijven. Dat was toen natuurlijk helemaal niet zo. Maar er zijn zo veel mooie hoogtepunten geweest in mijn carrière. Bijvoorbeeld de tour door Australië, de eerste keren Thunderdome, The Final Exam, Mayhem, Multigroove, mijn eerste boeking in Zwitserland, de Love Parade in Zwitserland, Mayday in Duitsland, mijn radioprogramma Manic Monday – het is te veel om op te noemen. Het was gewoon één rush van toffe dingen. Pas een paar jaar geleden ben ik gaan beseffen dat het toch wel een grote invloed heeft gehad, en daar ben ik wel trots op. Die biografie komt er niet zomaar."

Op naar nog dertig jaar DJ Dano, Dreamteam en Thunderdome?
"Het is dat mijn oren heel slecht zijn, maar ik heb er nog heel veel plezier in en ga door totdat mijn rikketik ermee ophoudt."

Wat de fok, ouwe
Het leven van DJ Dano is door Arne van Terphoven opgetekend in de biografie 'Wat de fok, ouwe', die op 30 september uitkomt via Mary Go Wild. Die avond is er een feest in de Westerunie in Amsterdam, in samenwerking met Multigroove, waarbij al Dano's Dreamteam-collega's aanwezig zullen zijn. Kaarten zijn verkrijgbaar via multigroove.nl.

8 opmerkingen

Ik heb Wat de Fok in 2 dagen uitgelezen.­ Het leest makkelijk weg , zit vol humor en beschrijft heel goed dat jaren 90 sfeertje.­ Vind het boek persoonlijk wel een toppertje en het geeft (denk ik) ook een hele goede beschrijving van de persoon Dano.­
laatste aanpassing

Uitspraak van Dano1974 op maandag 26 september 2016 om 16:59:
Ik heb Wat de Fok in 2 dagen uitgelezen.­ Het leest makkelijk weg , zit vol humor en beschrijft heel goed dat jaren 90 sfeertje.­ Vind het boek persoonlijk wel een toppertje en het geeft (denk ik) ook een hele goede beschrijving van de persoon Dano.­

Dit had precies mijn reactie kunnen zijn! Echt een fantastisch boek, vond wel dat het einde een beetje afgeraffeld werd en het niet echt duidelijk is, hoe het nu met hem gaat! Echt superbizar om te lezen dat bij Dano drugs meer kapot heeft gemaakt dan hem lief was. Fantastische kerel is het en heb altijd fijn samen gewerkt met hem. DIt boek is een echte aanrader!

Daan het ga je goed :)
Met Dano gaat het heel erg goed op dit moment.­
Hij geniet van leven samen met zijn gezin.­ Hij draait nog steeds met veel plezier.­
Heerlijk boek. Heerlijke kerel :)
Boek besteld en is onderweg.­ Ben heel benieuwd..­ Die Final Exam weet ik ook nog goed..­ Wat een tijd was dat..­
Heb het boek bijna uit, wat een tof boek!!
Wie weet waar je redelijk betaalbaar kan parkeren in de omgeving?