Partyflock
 
­ Nederland

Magneet Festival lanceert volledige dance-programmering

gepubliceerd door , op
Magneet Festival staat bekend om haar bredere culturele programma van theater, kunst, experimentele bouwwerken, live muziek en ook elke dag minstens één stage met dance-muziek. Een mix van nieuwe namen en oudgedienden, zoals Shinedoe, DJ Dimitri, Michel de Hey en Olivier Weiter. Magneet Festival vindt plaats op 22, 23 en 24 en 29, 30 en 31 augustus op de Oostpunt van het Amsterdamse Zeeburgereiland.

All is One
De dance-programmering is de openingsdag, evenals de slotavond, in handen van All is One, met artiesten als Kareem Raïhani, Miss Melera en natuurlijk mede-Magneet-oprichter en één van 's werelds eerste vrouwelijke dance pioniers: Isis. De Haarlemse dj Miss Melera verzorgt op vrijdag 22 augustus een mix met traditionele stijlen als old school-techno en progressive-, deep- en tech-house. Op slotavond zondag 31 augustus zal Kareem Raïhani een mix van wereldmuziek en moderne westerse dance laten horen. Ook fan van wereldmuziek is DJ Esta Polyesta, die Magneet Festival het eerste weekend komt verblijden met een dansbare set die werelds met westers combineert, evenals akoestisch met electronisch en traditioneel met modern.

Dertig jaar Dimitri
Naast Kareem Raïhani, doet dé godfather van de Nederlandse dance op de laatste avond het festival aan. Dance-veteraan Dimitri Kneppers is onder meer bekend van zijn legendarische clubavonden in de Amsterdamse RoXy ("Hi-tech Soul Movement"). Dit jaar viert Dimitri zijn dertigjarig jubileum en zal ter ere hiervan een speciale set komen draaien met 'muziek van toen en nu' op de allerlaatste dag van Magneet Festival 2014.

We are E
Zondag 24 augustus is het avondprogramma overgelaten aan We are E. De muziek van rijzende ster Olivier Weiter zal het uiteenlopende publiek doen samenkomen. Als resident van de Amsterdamse Club Trouw, komt Patrice Bäumel met techno-muziek voor volwassenen. Een andere artiest uit de koker van We are E is René Engel, die de liefde voor de meer traditionele muziekstijlen als funk, hiphop, soul en jazz in een nieuw jasje steekt en vertaalt voor het moderne publiek.

AD Bookings
Ook AD Bookings doet een avondprogramma op Magneet Festival. Op vrijdag 29 augustus wordt de programmering van de Dance Stage verzorgd door AD Bookings, met onder anderen grand dame van de Nederlandse techno Shinedoe, Rotterdamse meester Michel de Hey, Amsterdamse grootheid Steve Rachmad en de sinds jaren gevestigde dj-en producer Wouter de Moor met releases op ondermeer Pokerflat, Bla Bla en Remote Area.

Zaterdag 30 augustus een extra grote dance-line-up
Elke dag programmeert Magneet alle muziekstijlen, maar zaterdag de 30e is wel een extra grote dance-line-up te vinden. Deze dag is de dance-programmering in handen van een oude bekende van het festival: Gijs Tettero. In samenwerking met de hostings Magneet Electric, VBX en Konstrukt programmeert hij de gehele dag de Dance Stage, de Bubble Stage en een deel van de Magneetbar op het festival. Naast Tettero zelf, artiesten als Prunk, Homework, Beesmunt Soundsystem & Maximiljan Duitsland. VBX neemt een reeks dj's mee, waaronder Carlos Valdes, Frank Haag, Avos en Reiss. Vanuit Konstrukt komen Doka & SHLTR, TWR72 en JSSL. De festivaldag van 30 augustus wordt vervolgens afgesloten door Man With No Shadow in de Magneetbar.

Concept Magneet Festival
De muzikale grenzen worden bij Magneet Festival nadrukkelijk opgezocht. Op het gebied van dance wordt gestuurd op een brede programmering. De eerdergenoemde Esta PolyEsta is hier een voorbeeld van, evenals Willie Wartaal en Grandmaster Flash, waarvan al eerder bekend werd dat zij het festival aandoen. Daarnaast onderscheid het Magneet Festival zich als crowdsourced festival. Kunstenaars, creatieven en gelijkgestemden komen zes dagen samen om een ervaring neer te zetten voor hunzelf en voor de bezoekers. Mensen kunnen zich via Facebook aanmelden en een idee indienen op het co-creatie-platform www.magneetfestival.nl om zo onderdeel te worden van het festivalprogramma. "Iets bijzonders creëren doe je samen," aldus Jesse Limmen, oprichter van Magneet Festival.