Partyflock

Première Europe in 8 Bits en Eindbaas afterparty tijdens IDFA in Melkweg

 

Première Europe in 8 Bits en Eindbaas afterparty tijdens IDFA in Melkweg

anoniem gepubliceerd op
Europe in 8 Bits preparty (flyer)
Op zaterdag 23 november gaat Europe in 8 Bits – de eerste documentaire over chiptune muziek in Europa - tijdens het openingsweekend van IDFA@Melkweg in wereldpremière. Chiptune is een wereldwijde ondergrondse scene van muzikanten en vj's die oude, beperkte hardware (zoals spelcomputers) gebruiken. Dit zorgt voor een brede variatie aan geluiden en beelden met unieke en herkenbare (retro) kenmerken. De nacht wordt gehost door de Nederlandse chiptune party-organisator Eindbaas, die aansluitend aan de film een afterparty zal verzorgen.

Het programma wordt officieel geopend met lo-fi installaties & visuals door de Nederlandse hardware kunstenaar Gijs Gieskes en de Spaanse nieuwe-media kunstenaars van Distortled Box. Om 20:30 openen de deuren van de Melkweg Rabozaal zich voor de première van de documentaire Europe In 8 Bits. Deze film vertelt het volledige verhaal van de chiptune scene: hoe het is begonnen, hoe snel het zich over de wereld heeft verspreid en hoe de gelimiteerde technologie van spelcomputers juist tot ongekende creativiteit leidt. De Europe In 8 Bits crew heeft de afgelopen 3 jaar de scene in Europa op de voet gevolgd en vastgelegd.

'Zonder glimlach de filmzaal uitlopen is geen optie.'
- IDFA over Europe In 8 Bits

De zaterdag eindigt met de officiële IDFA@Melkweg Eindbaas afterparty: een twee uur durende achtbaan van dansbare chiptunes, geproduceerd en live gespeeld op originele Nintendo Gameboys uit 1989 door Men of Mega Nederland en een back-to-back set door Ralp en Culomono Spanje. Eindbaas Frans Twisk vult de avond aan met een selectie van muziek uit de scene.

Op vrijdag 29 november is Europe in 8 Bits nogmaals te zien in de Melkweg Rabozaal, dit keer gevolgd door een Q&A.

Op vrijdag 22 november organiseren Eindbaas en Europe In 8 Bits samen een exclusieve gratis pre-party. Maar liefst 6 internationale artiesten die ook aan bod komen in de documentaire zullen live hun kunsten vertonen in de DJ club Cue Bar aan het Rembrandtplein. Kijk op www.eindbaas.org voor meer informatie.

Programma zaterdag 23 november
20:00 - 20:30: Hardware installaties & visuals door Gijs Gieskes Nederland & Distortled Box Spanje
20:30 - 22:00: Officiële IDFA wereldpremière van Europe In 8 Bits
22:00 - 00:00: IDFA afterparty met live optredens van Men of Mega Nederland, Ralp & Culomono Spanje, DJ set door Frans Twisk (Eindbaas, Nederland)
00:00: IDFA afterparty met diverse DJ's

Over de documentaire Europe in 8 Bits
In de jaren negentig speelde iedereen Donkey Kong en Super Mario op hun Gameboys. Een kleine twee decennia later trokken een aantal creatievelingen de apparaten onder een laag stof vandaan en transformeerden ze tot muziekinstrumenten. En nu staan ze als dj in kleine clubs voor enthousiaste menigtes met hun oude gameconsole als draaitafel. De 8-bit tonen herinneren aan de jaren tachtig, maar zijn herverpakt tot iets radicaal nieuws.

In de aanstekelijke documentaire volgen de quotes van de sterren van de 'chipmuziek' elkaar in hoog tempo op. Samen vertellen ze van binnenuit het verhaal van de opkomst en betekenis van chiptunes. Die laat zich niet reduceren tot een nostalgisch terugverlangen naar de puberjaren. Het is ook een vorm van rebellie: tegen het idee dat nieuwe en complexere technologie het leven beter maakt. Juist vanuit de beperking van de 8 bits kan de creativiteit tot grote hoogtes worden gestuwd. En dat alles gelardeerd met vrolijke animaties, hilarisch archiefmateriaal en bovenal opzwepende muziek. Zonder glimlach de filmzaal uitlopen is geen optie.Over Eindbaas
Gestart in 2009 en sindsdien heeft Eindbaas een ongekende reputatie opgebouwd en is uitgegroeid tot het best bezochte chiptune feest ter wereld. Als Ambassadeurs van de chiptune scene hebben meer dan 60 artiesten opgetreden op de 3-maandelijkse edities in zowel Utrecht als Amsterdam. Het is het fundament van de hedendaagse Nederlandse chiptune scene en met een collectief van Nederlandse artiesten hebben ze door Nederland getoured, is er een online label gestart en heeft Eindbaas zelfs een editie in New York City georganiseerd. Eindbaas is volledig klaar om de wereld te veroveren.