Partyflock
 
­ Nederland

Le Guess Who?

gepubliceerd door , op
Le Guess Who?
25 november 2009
Van 26 tot en met 29 november vindt de derde editie van meerdaagse muziekfestival Le Guess Who?? plaats. De gehele Utrechtse binnenstad zal worden omgedoopt tot een Mekka voor liefhebbers van creatieve vernieuwende en vooruitstrevende (Canadese) muziek en bijbehorende kunstvormen. Op verschillende locaties zoals Tivoli, Sju, DB’s, Tivoli de Helling en Ekko is het een komen en gaan van kwaliteitsacts.

Dat Mood Elevator niet uit een vaatje tapt was al langer bekend. Als voorstanders van muzikale verbreding strijden zij al jaren voor diversiteit. Daarom heeft Le Guess Who?? Mood Eevator benaderd om op zaterdag 28 november de afterparty te hosten. Natuurlijk vindt deze plaats in thuishonk Tivoli de Helling. Een nobele taak die in zorgzame handen is bij deze specialisten van de nacht. Want met The Field, Bibio, Nice Nice, Dorian Concept, Luke Abbott, Freek Fabricius en onze eigen Pitto zorgt Mood Elevator in samenwerking met dit mooie festival voor een fraaie muzikale duit in het overvolle zakje.

Al dit fijns even netjes op een rij! The Field De Zweedse producer The Field bracht minimal techno naar de indie-scene. Op zijn verfijnde platen maakt hij dankbaar gebruik van alle technieken die vijf decennia elektronische muziek hebben opgeleverd. Om ze vervolgens toe te passen op een manier die geheel eigen is. Betoverend en verslavend kruipt de muziek langzaam je hoofd in, om er niet meer uit te gaan. Bedrieglijk simpele technobeats met traag voortkruipende trancemelodieën die nooit de aandacht opeisen, maar hem langzaam maar zeker gewoon krijgen, of je nu wil of niet. Genoeg voor Thom Yorke om The Field een remix voor hem te laten maken. Verplicht voor technofans en uitermate geschikt voor iedereen die zich altijd al afvroeg waar minimal techno nou om draait: dansen en dromen Bibio Tussen fingerpicking folk en laptopelectronica zit Bibio, een Britse producer die intrigerende miniatuurtjes maakt van gesamplede gitaren, synthesizers en natuurgeluiden. Hevig geïnspireerd door de laptop ambient giganten Boards of Canada, maar organischer en akoestischer, is zijn muziek luchtig, vol adem en vederlicht. Met zijn nieuwste plaat debuteert hij op het legendarische electronica-label Warp Records. Daarmee is hij nu dan collega geworden van zijn helden Boards of Canada, maar ook van Grizzly Bear, Aphex Twin en Prefuse 73. Wie opveert bij al deze namen, heeft veel te zoeken bij de gelaagde, zachtjes knetterende en harmonisch rijke muziek van Bibio

Nice Nice bestaat uit gitarist Jason Buehler en percussionist Mark Shirazi, die samen volstrekt unieke muziek maken. Het basisinstrumentarium is beperkt, maar met een flinke verzameling effectpedalen weten ze ingenieuze, prikkelende loops en grooves uit hun instrumenten te halen die de gemiddelde laptopmuzikant stikjaloers zullen maken. En hun complexe, dubby muziek is nog volledig geïmproviseerd ook. Buehler en Shirazi beheersen het soort virtuositeit dat normaal zelden tot goede grooves leidt, maar bij Nice Nice worden zowel het hoofd als de heupen bedient. Denk aan Excepter, Lightning Bolt of Black Dice, of beter nog: denk helemaal niet, maar onderga. Luke Abbott Sommige elektronische geluiden klinken zo hemels dat je bijna gaat geloven dat de hemel niets meer is dan een enorm hok vol keyboards, synthesizers en laptops, waar dan de hele dag het soort herhalende, naïef simpele, prachtige melodietjes uit komen zoals Luke Abbott ze maakt. De verknipte broken beats die hij ook maakt, zullen voor sommigen de hel zijn, voor anderen juist een boeiende kleurschakering die de hemel gewoon net dat beetje spannender maakt.

En iedereen die losse benen heeft en een flinke dosis fysieke creativiteit, zal er perfect op kunnen dansen. Minimal techno die kietelt, verrast en die langzaam en zalig je verstand buiten spel zet. Dorian Concept De Oostenrijkse Olivier Thomas Johnson alias Dorian Concept was het soort kind dat velen van ons in verschillende variaties geweest zijn. Op zijn 7e kreeg hij zijn eerste Yamaha keyboard en speelde uren lang dolenthousiast met alle maffe geluidjes uit het apparaat. Onder lichte dwang begon hij vervolgens met pianolessen, om daar later weer vanaf te stappen omdat de Super Nintendo hem meer interesseerde. ‘Boys will be boys,’ zullen we maar zeggen. Dorian Concept bleef vasthouden aan zijn fascinatie en haalt inmiddels de prachtigste geluiden, stuiterende beats en geschifte grooves uit zijn keyboards en synthesizers. Waarmee Boards of Canada en Flying Lotus er weer een waardige collega bij hebben. Iedereen die van speelgoed hield of houdt, houdt van Dorian Concept. Al deze bijzondere acts worden bijgestaan door twee Utrechtse meesters. Te noemen, Freek Fabricius van het roemruchte 030303 collectief en onze eigen Pitto die de eer heeft gekregen om deze prachtige nacht in stijl af te sluiten. Mood Elevator zou Mood Elevator niet zijn zonder de altijd verrassende bijdrage van da_renzo en zijn vrienden. Zij maken iedere editie bijzonder met hun sfeer verhogende capriolen in de foyer. De biertafels staan al klaar dus er mag ook deze avond weer naar harte lust worden geborreld! Mood Elevator kijkt hier ontzettend naar uit. Eenheidsworst is voldoende. Dit wordt met stip de meest verrassende editie tot nu toe. Liefhebbers. Mis dit niet!

8 opmerkingen

Superdikke line-up :)
Artiest {SHOWLIST artist 48347, 59806, 91185}
Wordt genieten :)
 
Heel veel zin in.
 
Werkzaam bij {SHOWLIST organization 3319, 2662}
KEURIG!!!