Partyflock
 
­ Nederland

Earth X 10th anniversary

gepubliceerd door , op
Earth X 10th anniversary
27 oktober 2009
FeestEarth X · 10th anniversary
Datumzaterdag 14 november 2009
LocatieParadiso Site
10 Jjaar Earth X! De Amsterdamse organisatie earth opgericht in 1999 doorkruiste het afgelopen decennium Nederland. Frisse muziekstijlen werden geïntroduceerd en een nieuwe standaard op visueel en theatraal niveau werd neergezet. Op 14 november volgt de bekroning op 10 jaar lang nachtplezier met een groot feest in Paradiso.

5 november 1999 was de eerste Earth X in de Amsterdamse Melkweg. In de line-up toen stonden Sasha, Sander Kleinenberg en oprichter DJ Per. Het was het begin van een nieuw muzikaal era in het Nationale nachtleven. Earth X bracht voor het eerst een audiovisueel spektakel, waarin alle onderdelen van het feest een geïntegreerd geheel vormden. Video, artwork, performances en het digitale domein, alles op elkaar afgestemd in een eenduidige uitstraling.

In 10 jaar tijd introduceerde earth veel latere wereldtoppers zoals James Holden, Sasha, John Digweed, Hernán Cattáneo, Peace Division, Dave Seaman, Layo&Bushwacka, Danny Howells, James Zabiela, Sister Bliss, Satoshi Tomiie en vele anderen. Maar ook voor Nederlandse artiesten was Earth X een belangrijk platform, zo groeiden mannen als Lucien Foort, Sander Kleinenberg, Matthew Dekay, Lemon8, Junkie XL en Pako&Frederik mee met Earth X en schoten door naar het internationale slagveld.

Nu bijna 10 jaar later is Earth X actiever dan ooit, naast de events is er een artiestenmanagement & boekingsburo en worden er diverse culturele en commerciële evenementen georganiseerd. De verjaardag van earth wordt de laatste 5 jaar steevast in Paradiso gehouden, dit is dan ook de best denkbare plek voor Earth X.

Programma Earth X
In de grote zaal is er een bijzondere artiest geboekt in de vorm van James Lavelle. Cross-over muzikant Lavelle bracht in zijn prille beginjaren als oprichter van het Mo’Wax label het legendarische ‘Endtroducing’ album van DJ Shadow uit. Met diezelfde DJ Shadow vormde hij lange tijd de cross-over electronica band Unkle. Zij werkten samen met grote artiesten als Thom Yorke (Radiohead), Massive Attack, Carl Craig en Queens of the Stone Age. Naast zijn live carrière is hij uiterst succesvol als dj. Op zijn 18e startte hij zijn eerste avond in Oxford waar hij samen met Gilles Peterson jarenlang de booth bemande. Ook was hij resident in de Fabric, voor de Londonse club stelde hij de eerste Fabric live compilatie samen. Als meest recente wapenfeit bracht hij de mixcompilatie GU026 uit op Global Underground. Resident DJ Per ontbreekt uiteraard niet in de grote zaal, als oprichter en creatief leider geeft hij earth al 10 jaar vorm. De line-up wordt gecomplementeerd door Nuno dos Santos & Patrice Bäumel, berucht door hun 360 avonden in de Amsterdamse Trouw en vernieuwende kijk op muziek.

Programma bovenzaal
In de bovenzaal staat een programma met een aantal Earth X favorieten. Zo zal de live-act van het moment Olene Kadar al vroeg in de nacht zijn kunsten vertonen. Ook Earth X coryfee Sandrien maakt haar opwachting voor een dikke dj-set, evenals ONNO. Verder: Ken Abel, voor velen ook wel bekend als The Funky Bastard, en de line-up wordt gecomplementeerd door nieuwkomer Freddy Spool. En verder is er een artillerie eenheid aanwezig evenals visuals door het Schwung Collectief, deco-delux, entertainment uit handen van Benchellal en Cherry on Top, een kelder met activiteiten door Boulderdash en uiteraard showmaster PPholl.

Tickets
De kaartverkoop is al van start, tickets voor Paradiso zijn te koop via de Earth X website of via ticketservice, postkantoren, gwk’s, free record shops, vvv’s en de losse Paradiso voorverkoopadressen.

1 opmerking

Werkzaam bij Piekup
Artiest {SHOWLIST artist 58705, 35999}
Gefeliciflapstaart!