Partyflock
 
­ Nederland

Freeze festival
met terugblik op carrière van Mouth of Madness

gepubliceerd door , op
Freeze festival
13 september 2008
FeestFreeze festival 2008 · A Time Full of Madness
Datumzaterdag 20 september 2008
LocatieDe Harmonie Site
Op zaterdag 20 september 2008 komt de top van de popmuziek in Friesland en verre omstreken weer samen in Stadsschouwburg De De Harmonie in Leeuwarden. Het Freezefestival, dit jaar de 12e editie, wordt traditiegetrouw georganiseerd door Stichting Friesland Pop ism Stadsschouwburg de De Harmonie. Deze popkoepel wil door middel van het festival een staalkaart bieden wat Friesland te bieden heeft op muzikaal gebied. Met Freeze produceert stichting Friesland Pop een uniek festival. Nergens in Nederland is een popkoepel welke een festival als dit organiseert met deze bezoekersaantallen. Het Freeze Festival start traditiegetrouw op de vrijdag ervoor met Freeze on Friday in verschillende uitgaansgelegenheden in Leeuwarden. Voor het programma van Freeze on Friday zie www.freezefestival.nl

Tijdens het jaarlijkse Freeze Festival is elk genre vertegenwoordigd: van keiharde metal en dansbare pop tot dance en rebelse hiphop. De dance is dit jaar goed vertegenwoordigd: MC Da Mouth of Madness (Sietse van Daalen) blikt, op verzoek, terug op zijn carrière als MC en pakt groots uit met een aantal gasten. Over het gebaar van Freeze om Sietse een line up te laten samen stellen zegt hij: “Het is natuurlijk een enorme eer waarbij de muziekstijlen waarmee ik in het verleden echt iets heb gehad hun opwachting maken. We mogen als house, hiphop, hardcore en dance liefhebbers in Friesland ook best onze handen dicht knijpen met een organisatie als Friesland Pop”. “Ik vind het dan ook heel spannend. Freeze is sowieso een drukbezocht festival waar voornamelijk Friese acts een hoofdrol vervullen”. “Ik verwacht dus ook een gemengd publiek, van alternatief tot hiphop en gabbers. Wat me opvalt is dat al deze mensen intens kunnen genieten van classics en hardcore”.

Time Full of Madness.
Zijn eerste gast is Da Sito & Family (wie dit zijn, blijft nog even een verrassing) die een mix aanbiedt van hiphop, r&b en soul met een knipoog naar de house. Sowieso bestaat deze gelegenheidsformatie uit verschillende rappers, zangeressen en DJ's die iets betekend hebben in de begindagen van de Hip Hop/House in Leeuwarden. Sietse: “te gast is o.a. Steffen Morisson bekend van het nummer “Still You” misschien ook wel leuk om te vermelden dat alle beats gemaakt zijn door Big Mike, bekend van diverse producties”.

Daarna neemt DJ Michelin het over met Club classics uit de beginperiode van de house. De man achter Spanky Tunes is gevraagd om de clubclassics te draaien die in Café Oldstyle gedraaid werden. Als oud-DJ van Vat '69 introduceerde hij de eerste houseplaten in deze discotheek. Da Mouth of Madness was regelmatig MC op Michelin's eigen semi-illegale tunnelfeestje richting Harlingen. Sietse: “Hij gaat classics draaien in de breedste zin van het woord, hij vertegenwoordigt dan ook mijn Café Oldstyle periode”.

De derde gast is DJ Marlin. Sietse: “Hij is een goede persoonlijke vriend van me waarmee ik (samen met anderen) behoorlijk wat deuren heb ingetrapt om te zorgen dat heel wat muziekstijlen en trends ook in Leeuwarden te horen zouden zijn”.
Samen met o.a. Da Mouth of Madness richtte hij de befaamde Above & Beyond en EmotionZ feesten op. Deze serie feesten haalde DJ's als Tiësto, Marco Bailey, Remy. Michel de Hey, Marco V etc naar Leeuwarden. Als resident DJ van Above & Beyond was hij verantwoordelijk voor de muzikale lijn van deze feesten. Samen met DJ UZI en Da Mouth of Madness stond hij o.a. op Loveparade. Op Freeze zal hij een Above & Beyond waardige set draaien aangevuld met nodige klassiekers uit de befaamde Above & Beyond tijd.

TMF Hakkuh is nog steeds het best bekeken programma van TMF en werd mede gepresenteerd door Da Mouth of Madness. Samen met DJ UZI, de derde gast, blikt hij terug op deze tijd het Thunderdome `96 tijdperk. Samen vormden ze het meest legendarische duo uit Leeuwarden. Zo stonden ze in de jaren ’90 op zo’n beetje alle grote festivals, feesten en in discotheken door heel Europa. Deze avond zal DJ UZI laten zien waarom zij de sensatie van Thunderdome '96 waren en waarom iedere houseliefhebber nu nog met respect over dit feest praat. Sietse: UZI heeft in Leeuwarden natuurlijk geen introductie nodig en verwacht dat hij de zaal op zijn kop gaat zetten. Aan UZI heb ik veel te danken want zonder deze DJ was er geen Mouth of Madness. Op dit feest dan ook geen line up zonder hem”.

Sietse: “Ik heb natuurlijk ook een hoop te danken aan Q-dance. Om hen ook een plek te geven heb ik gekozen voor één van de betere en meest veelzijdige DJ uit hun stal. Natuurlijk heb ik het over Pavo die ik begin jaren 90 heb leren kennen".
Wie kent deze DJ niet? Bij het ontstaan van de house in Nederland was hij er al bij. De man heeft meer DJ skills dan menig DJ platen. Samen met Da Mouth of Madness stond hij de laatste jaren op alle grote Q-dance podia. Op Sietse’s verzoek heeft hij platen bij elkaar gezocht uit de beginjaren van de hardstyle á la Qlubtempo. Dit in combinatie met zijn fenomenale techniek zorgt voor spetterend slot van Freeze 2008.

Normaal gesproken wordt een feest aan elkaar gepraat door een MC. Voor Freeze is gekozen om de beelden dit werk te laten doen. In overleg met Sietse is hiervoor VJ: Kitsune.tv, bekend van o.a. shows bij Tiësto gevraagd. Als bezoeker heeft hij alle bovenstaande muzikale fase’s meegemaakt. Bovendien was hij ook mede oprichter van de Above & Beyond feesten. Zodat oprecht gezegd kan worden dat hij elk tijdsbeeld waarheidsgetrouw in beeld kan brengen. Hiervoor zijn diverse VHS banden, fotorolletjes etc gedigitaliseerd zodat niet alleen de muziek maar ook de beelden het juiste tijdsbeeld weergeeft.

Overige programmering.
Naast bovenstaande danceprogrammering zijn natuurlijk ook de andere zalen van Stadsschouwburg de De Harmonie geopend. In de andere zalen vind je onder andere Mies Elektries en Lourens Lefreak met hun Liquid feest of artiesten als Ilanois, D-A-A-N of Syb (van de Kast) maar ook bands als Adept welke vorig jaar moest afhaken wegens een aantal Amerikaanse optredens en dit jaar staan er nog een aantal buitenlandse optredens. Naast de al genoemde artiesten zijn er nog diverse andere artiesten en entertainment

Jubileum Freesonica.
Freesonica viert dit jaar haar vijfjarige bestaan. Het Freeze Festival is ook dit jaar weer de aftrap van het Freesonica bandcoachingsproject. Freesonica biedt Friese bands handvaten en ondersteuning om meer naamsbekendheid en optredens te realiseren, vooral buiten de regio. Dit door middel van een aantal intensieve workshops en coaching van diverse professionals uit het werkveld. Na het Freeze Festival start de tour van de bands met als einddoel een cd-presentatie. Vrijwel alle Freesonica-acts uit de afgelopen jaren treden op tijdens het Freeze Festival onder de noemer 'Freesonicarnivale'.

The Internationals.
Bijzonder project op dit Freeze festival is de start van de internationale uitwisseling. Naast de top uit Friesland komt er ook internationaal talent naar Leeuwarden. Het Freeze Festival is namelijk tevens de kick-off van het internationale uitwisselingsprogramma van stichting Friesland Pop: `The Internationals`. De organisaties die al deze talentvolle jonge acts deze kant opsturen zijn: Poppunt (België): Blackie & The Oohoos, ORA/Rocktraum (Denemarken): Kiss Kiss Kiss, FDI-Music (Duitsland): Dr. Norton, Icelandic Music (IJsland): Retro Stefson en Brighton Music Network (Engeland): The Crave. In de periode na Freeze zullen de Freesonica-acts de podia in Hamburg, Brighton, Hasselt, Aalborg en Akureyri bezoeken. Voorafgaande aan het Freezefestival zullen de uitwisselingsbands nog een aantal optredens en masterclasses verzorgen op de diverse scholen in Leeuwarden

Locatie.
Dit alles in één van de mooiste locaties van Nederland. De stadsschouwburg de De Harmonie met een unieke architectuur waar bijna geen pop en/of dance-evenementen worden gegeven. Stadsschouwburg De De Harmonie in Leeuwarden is een theater wat qua bezoekcijfers tot de top 5 van Nederland behoort. De De Harmonie beschikt over 3 verschillende grote podia en nog 3 individuele zalen met een totale capaciteit van 3000 bezoekers. Per jaar worden er meer dan 350 voorstellingen, concerten en festivals georganiseerd. Als de best bezochte culturele aanbieder van Noord-Nederland is De De Harmonie voordurend op zoek naar nieuwe impulsen en vindt deze bijvoorbeeld in samenwerkingsverbanden voor bijvoorbeeld het Freezefestival of dance-event EmotionZ. Om een indruk te krijgen van deze unieke locatie kijk even op www.Harmonie.nl. Voor het Freeze worden alle 6 de zalen en foyers gebruikt als festivalterrein

Kortom redenen genoeg voor iedere muziekliefhebber om zaterdag 20 September een bezoekje te brengen aan het Freezefestival 2008.

11 opmerkingen

leuk,staat aleen een KLEIN foutje boven aan :

Op zaterdag 20 september 2009

Ik dacht al,die zijn d`r vroeg bij,maar is toch 2008

(Y)
Prima geschreven nieuwsbrief(y)
Leuk om te lezen maar vast nog leuker om mee te maken.
Goeie gozer, altijd in voor een dolletje

:respect: voor Sietse
Zeer relaxte gast!! Altijd tijd voor een praatje!
Niets dan respect voor iemand die het al zo lang vol houd in de scene!! :respect:
Sietse is een topper!:lief:
Gaat een dik feest worden.:D
Artiest Ree
Gezellig (y)
Artiest {SHOWLIST artist 41177, 37500}
zal wel weer gezellige bende worden
ik heb er iig vet zin in!!!!
Voor de fans: http://ikbinsueil.hyves.nl/events/2694456/Aart_en_Ed_op_Freeze/?pageid=5UVQX7H8YWSGOO8G0