Wat is waar van de stelling 'hoe bruiner het brood, hoe gezonder het brood'?
Wit brood wordt gemaakt van "bloem". Hierbij is alleen het binnenste van de tarwekorrel gebruikt, de kiemen en zaden zijn volledig uitgezeefd. Bloem is wit van kleur. Voor bruin brood wordt "meel" gebruikt waarbij de zemelen en kiemen (buitenkant korrel) gedeeltelijk zijn uitgezeefd. De kleur van "meel" is daardoor heel lichtbruin. Volkorenbrood wordt gemaakt van "volkorenmeel", de gehele tarwekorrel is vermalen en het brood bevat vaak halve en hele tarwekorrels. De kleur van "volkorenmeel" is daardoor lichtbruin. De stelling 'hoe bruiner het brood, hoe gezonder het brood' is hieruit voortgekomen, want het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel bevindt zich in de buitenste laag van de korrel, de zemel. Wit brood bevat ook alle vitamines (vitamine B1,B6) mineralen (zoals ijzer) en voedingsvezel, maar in bruin- en volkorenbrood zit iets meer. Doordat brood door mout donker van kleur kan worden gemaakt, is het dus belangrijk(er) hoeveel van de tarwekorrel gebruikt is bij de bereiding van brood (oftewel is het brood van bloem, meel of volkorenmeel gemaakt).
Is witbrood niet gezond?
Witbrood is wel degelijk gezond. Zoals hierboven aangegeven bevat witbrood dezelfde vitamines en mineralen als bruin- en volkoren brood en bevat het ook voedingsvezel. Alleen bevatten bruin- en volkorenbrood meer van deze belangrijke voedingsstoffen. Je kunt stellen dat witbrood gezond is, en dat bruin- en volkorenbrood nog gezonder zijn. Mensen die alleen witbrood (en geen andere broodsoorten) eten, kunnen door gevarieerd te eten en voldoende andere vezelrijke producten (zoals groente en fruit) voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezel binnenkrijgen.
Wit brood wordt gemaakt van "bloem". Hierbij is alleen het binnenste van de tarwekorrel gebruikt, de kiemen en zaden zijn volledig uitgezeefd. Bloem is wit van kleur. Voor bruin brood wordt "meel" gebruikt waarbij de zemelen en kiemen (buitenkant korrel) gedeeltelijk zijn uitgezeefd. De kleur van "meel" is daardoor heel lichtbruin. Volkorenbrood wordt gemaakt van "volkorenmeel", de gehele tarwekorrel is vermalen en het brood bevat vaak halve en hele tarwekorrels. De kleur van "volkorenmeel" is daardoor lichtbruin. De stelling 'hoe bruiner het brood, hoe gezonder het brood' is hieruit voortgekomen, want het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezel bevindt zich in de buitenste laag van de korrel, de zemel. Wit brood bevat ook alle vitamines (vitamine B1,B6) mineralen (zoals ijzer) en voedingsvezel, maar in bruin- en volkorenbrood zit iets meer. Doordat brood door mout donker van kleur kan worden gemaakt, is het dus belangrijk(er) hoeveel van de tarwekorrel gebruikt is bij de bereiding van brood (oftewel is het brood van bloem, meel of volkorenmeel gemaakt).
Is witbrood niet gezond?
Witbrood is wel degelijk gezond. Zoals hierboven aangegeven bevat witbrood dezelfde vitamines en mineralen als bruin- en volkoren brood en bevat het ook voedingsvezel. Alleen bevatten bruin- en volkorenbrood meer van deze belangrijke voedingsstoffen. Je kunt stellen dat witbrood gezond is, en dat bruin- en volkorenbrood nog gezonder zijn. Mensen die alleen witbrood (en geen andere broodsoorten) eten, kunnen door gevarieerd te eten en voldoende andere vezelrijke producten (zoals groente en fruit) voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezel binnenkrijgen.
Bron: www.brood.net
laatste aanpassing
Voedingsvezels, kortweg vezels genoemd, is eigenlijk een verzamelnaam van een aantal stoffen die voorkomen in de celwanden van planten. Ze geven de plant stevigheid en vorm. Als mensen plantaardige producten eten, komen de vezels terecht in onze darmen. We kunnen deze vezels niet verteren, maar ze hebben wel een belangrijke functie voor de darmen. Het resultaat is dat ze de stoelgang verbeteren.
Vezels zijn belangrijk voor de vertering, en dat begint zodra het voedsel in de mond komt. Vezelrijke voedingsmiddelen moet je beter en langer kauwen dan ander voedsel. Door het kauwen wordt extra speeksel afgescheiden evenals extra maagsap. Wanneer deze stoffen zich vermengen met de het eten, zwellen de vezels in de voeding op en helpen zo mee aan een gevoel van verzadiging. Vezels zorgen ook voor een snellere en betere verplaatsing van de voeding door de darmen.
Vezels zijn belangrijk voor de vertering, en dat begint zodra het voedsel in de mond komt. Vezelrijke voedingsmiddelen moet je beter en langer kauwen dan ander voedsel. Door het kauwen wordt extra speeksel afgescheiden evenals extra maagsap. Wanneer deze stoffen zich vermengen met de het eten, zwellen de vezels in de voeding op en helpen zo mee aan een gevoel van verzadiging. Vezels zorgen ook voor een snellere en betere verplaatsing van de voeding door de darmen.
Uitspraak van verwijderd op woensdag 20 juli 2005 om 16:06:blue band Vet lekker
nee strikje gaat dr niet af

















