Partyflock
 
Forumonderwerp · 15495
­ Nederland
Party- en ongelukkendrug ghb steeds populairder
22 augustus 2002


- Van onze verslaggeefster


Astra uit Amsterdam heeft diverse geneugten ondervonden van ghb-gebruik. Ze wordt er ontspannen van, seksueel ontremd en kan er bovendien lekker van slapen. 'We beschouwden het echt als een wonderdrug die niet toxisch is en nauwelijks bijwerkingen heeft. Nou, kom daar maar eens om vandaag de dag.'






Astra is een van de 72 ghb-gebruikers die hun bevindingen over de partydrug uit de doeken doen in het woensdag verschenen rapport Ghb: tussen Extase en Narcose, opgesteld door het Criminologisch Instituut Bonger van de Universiteit van Amsterdam en het Centrum voor Verslavings onderzoek (CVO). Ze is niet de enige die lyrisch is over het middel. Volgens de onderzoekers van het Bonger-instituut is het aantal ghb-gebruikers sinds de zomer van 2001 sterk toegenomen.

En dat is opmerkelijk, vindt Ton Nabben, een van de auteurs, want ghb heeft 'het bedenkelijke imago van een ongelukken-drug'. Het narcosemiddel gamma-hydroxy-boterzuur heeft niet voor niets een slechte naam. In 1996 werd het middel landelijk bekend toen zes jongens uit Rotterdam in comateuze toestand werden opgenomen in het ziekenhuis na gebruik van ghb. Daarna werden meer gevallen bekend van mensen die in coma raakten, soms met dodelijke afloop. Onduidelijk is echter of ghb of een combinatie van middelen de doodsoorzaak was.

Na het incident in 1996 ging de overheid het niet geregistreerde geneesmiddel stringenter controleren - de verkoop van ghb in smartshops werd verboden - en daalde het gebruik. Maar de 'vloeibare xtc' vond voedingsbodem in de Zaanstreek, waar veel uitgaansgelegenheden staan.

Een veldwerker van de Brijder Stichting wist niet wat hem overkwam toen hij in een Zaanse club voorlichting kwam geven over ghb, vertelt hij in het rapport. 'Alsof ik het evangelie aan het verkondigen was in Sodom en Gomorra. We gaven tips over verstandig ghb-gebruik, maar kregen van gebruikers te horen: ''Ah joh, ik drink zo drie à vier van die buisjes op!'' Een ander had er al acht op. Ik brak mijn nek over de lege buisjes.'

Inmiddels wordt ghb niet alleen genuttigd door trendsetters - de helft gebruikt het middel overigens thuis - maar door uitgaans publiek in heel Nederland. Ghb, dat doorgaans met xtc wordt gecombineerd, is populair vanwege de aangename roes en het lustopwekkende effect. Bovendien levert het geen kater op.

Tweederde van de regelmatige gebruikers is evenwel een of meerdere keren 'out' gegaan; zij raakten in een comateuze toestand. Zij dronken zo'n drie buisjes ghb, terwijl een buisje van vijf milliliter (kosten: drie à zes euro) al voldoende is voor de gewenste roes, zegt Nabben. 'Het gevaar zit in de dosering.'

Sommige gebruikers nemen 'out'-gaan echter op de koop toe, zegt Nabben, omdat ze zich bij het ontwaken fris voelen en lekker doorfeesten. Tenminste, als ze niet bijkomen in het ziekenhuis. Alleen al in Amsterdam werden vorig jaar 69 bewusteloze ghb-gebruikers door ambulances vervoerd, drie keer zoveel als in 2000.

Volgens Nabben denken sommige gebruikers te geringschattend over de effecten van 'out-gaan', want 'je raakt in een kwetsbare positie'. Zo ontdekten sommige vrouwen dat zij hadden gevreeën, maar konden ze zich daar niets meer van herinneren.

Veel gebruikers weten dat ghb - ook wel beschouwd als afkorting van 'geil hemels bronwater' - kan leiden tot seksuele losbandigheid. Het middel kwam eind jaren negentig in het nieuws als rape drug: mannen zouden stiekem het narcosemiddel in drankjes van vrouwen gieten en ze daarna verkrachten. Dat beeld is niet helemaal juist, stellen de onderzoekers. De drugs wordt wel degelijk ingezet bij seksueel misbruik, maar veelal kennen dader en slachtoffer elkaar. En vaak hebben zij samen ghb gedronken. De grens tussen vrijwillige en onvrijwillige seks kan flinterdun zijn, aldus het rapport.

Hoewel negatieve berichten geen effect hebben op de reguliere gebruikers, waarschuwen zij wel andere geïnteresseerden voor akelige effecten, zegt Nabben. Met name op internetfora wordt volgens de onderzoeker gecorrigeerd. Zo roept Anton andere gebruikers op het 'genot van ghb voor zichzelf' te houden en niet te bejubelen. Want 'men weet nog heel weinig over de effecten van ghb, simpel.'
 
Om de eventuele vragen voor te zijn: het is NIET de bedoeling dat er hier wordt gevraagd om GHB of mensen die het kunnen regelen..
Wordt dit toch gedaan dan worden de replies verwijderd inclusief eventueel degenen die er om vragen..

Inzake admin.
laatste aanpassing
GHB :s

Dat was 1 keer en noooooooooooooooit weer :S:S:S
GHB is oke als je er verstandig mee kan omgaan, als een volwassen persoon. En zelfs dan is het nog gevaarlijk. Ik heb er zowel goede als slechte ervaringen mee, maar ik gebruik het nog wel. GHB is "nie sjlecht" :P
Ja idd slechte ervaringen, maar probeer t te vergeten hehehe :s
2 admin--> ??? waarom is mijn reply foetsie ????

%) %) %)
het slaat echt nergens op :frusty:
Kamaya, de wonderen zijn de wereld nog niet uit, ik ben het dit keer zowaar met je eens!

Denk dat GHB best te gebruiken is als je er idd verantwoord mee omgaat maar zoals uit bovbenstaand stukje al blijkt is dat veel te vaak niet het geval. En zolang de effecten niet bekend zijn blijf je je eigen proefkonijn!
Hahaha eens moest de eerste keer zijn WJ...:D

(k) voor jou..
(k) terug lief wandelmaatje...zou weer eens tijd worden.Nu kunnen we tenminste gewoon lekker lief weer een wandelingetje maken, zonder GHB! ;-)
laatste aanpassing
Je moet gewoon absoluut geen drank er bij nemen en een maatstaaf nemen niet meer dan 1 buisje in de 2 uur
laatste aanpassing
als wij het gebruiken nemen we ook echt achterlijk weinig, wel is een maat van me een keer in het ziekenhuis beland hier door, hint check profiel pic
jp= 1 buisje een uur......
ligt er helemaal aan hoe groot je bent, en hoe zwaar.....
ook hoe groot je maagje is.....

maar 1 buisje 2 uur is in ieder geval veilig.....

dames kunnen vaak minder hebben....

maar in comi met een pilletje is het echt super....

1/2 buisje 1 uur, en 2 pilletjes over de hele dag.

zo heb ik Mysteryland gadaan en ik voelde me super.....

enne niet 'out' gegaan.....

gewoon voorzichtig doen...
 
Artiest William Tech
al met al klinkt dit stukje best positief moet ik zeggen, dat is best ongewoon voor een krant.
Ik vind het ook wel geinig dat ze zelfs van de afkorting Geil Hemels Bronwater op de hoogte zijn :D

Er staat trouwens wel een fout in, GHB staat voor gamma-hydroxy-butyraat en niet voor gamma-hydroxy-boterzuur hahahaha :D
ik heb het gelezen jaaah :)
nog nooit geprobeerd en ik zal het zekers ook nooit proberen.
 
"Het middel kwam eind jaren negentig in het nieuws als rape drug: mannen zouden stiekem het narcosemiddel in drankjes van vrouwen gieten en ze daarna verkrachten. Dat beeld is niet helemaal juist, stellen de onderzoekers."

-->> nou onderzoekers jullie zitten er dan vet naast. Want dit is wel degelijk de waarheid. En niks dat die vrouwen er iets van wisten, ze zijn vet een oor aangenaaid toen. Maarja dan denken ze maar dat het vrijwillig was, dus echt niet he..

Bij mij hebben ze die shit in me jus gedaan, en ik proefte er niks van. Ik had die dag 2 liter vodka op, dus dan weten jullie al hoe ik daarna thuis ben gaan doen. Ik snapte er niks van, want zo ziek en raar heb ik me nog nooit van vodka gevoeld. Tijdens mijn rare trip was ik alleen, dus ben maar hulp gaan zoeken, en die melde me wat er in me drinken gegooid was. LINK was ik, hoe durven ze dat te doen GVD...

Ja ik heb erg veel geluk gehad die dag, en GHB, nee dank je wel.

Maar wat ik dus eigenlijk niet snap, je gaat op stap, en pakt een downer,GHB dus, wat is daar het nut eigenlijk van. Op een party moet je juist energie hebben, en niet als een zandzak aan de kant zitten. Dan kun je beter thuis blijven toch...
 
Volgens mij is butyraat hetzelfde als boterzuur...
 
GHB is op zich wel oke. ALS ik het neem dan is het niet meer dan 2 buisjes vind ik meer dan genoeg en je hebt hetzelfde gevoel lijkt mij als meerdere buisjes of is dat niet zo??
Zal zelf nooit GHB gaan gebruiken, gewoon geen behoefte aan..
Voel me relaxed genoeg met een pilletje op.
Zijn genoeg mensen om me heen die het wellis gebruiken of gebruikt hebben, 1e keer dat een vriend van me het gebruikte was in 94.
Dus weet dr genoeg van, heel veel meegemaakt..
Nadeel is zekers dat je nooit weet hoe sterk t is, maar dat is met XTC toch hetzelfde geval..
Idem dito met de gevolgen voor later, iedereen weet dat overmatig gebruik van welke drugs dan ook gevolgen heeft voor je gezondheid, zekers op langere termijn..
Als ik naar een feest ga wil ik gewoon feesten, uit mn dak gaan..
GHB is een downer, maar dan rook ik liever een jointje of zo.
Ennuh ben al botergeil van mezelf ;)
ok ik denk dat i kdan un b-tje weet wat ik dus niet ga nemen ik rook al joints genoeg
Is ieder voor zich..
Heb de afgelopen jaren gemerkt dat het echt verschillende uitwerkingen heeft, hangt van de persoon af..
Een pilletje geeft mij al wat ik wil, duz..
 
thuis ok..
op feesten? nee!!
g in combinatie met een p is echt fantastisch..

alleen je moet gewoon niet zuipen en kijken hoeveel je neemt

less is more..

en lekker niet zo verrot de andere dag..

cu
:)
Ik heb tegenwoordig al een Anti-oprijd-broek aan op feesten om me van al die geile GHB-ers te weren. ;D
Pff flikker op met die bende.Nooit genomen,zal het ook nooit nemen. Snap nog steeds niet dat mensen een slaapmiddeltje gaan nemen op een feest.En altijd maar die shit verdedigen.Zeggen dat het niet gevaarlijk is als je weet hoe je ermee om moet gaan. Het moet altijd eerst flink fout gaan voordat mensen toch anders erover gaan denken. Voor mij is het gewoon: GHB WEG ERMEE!!! (N)

GREETZ!!
Artiest {SHOWLIST artist 48346, 59806}
Heb het ook nooit gehad en ben het ook niet van plan!

Hoor er verschillende verhalen over, maar de dosering blijft gewoon moeilijk dus vind het te link en heb er teveel verkeerd zien gaan van de G!
 
Wat ik niet zo goed snap: Mensen gaan er regelmatig van out. Ook mensen van PF. Juist deze mensen roepen vaak dat het geweldig spul is.

MENSEN: OUTGAAN IS NIET GEZOND, EN AL HELEMAAL NIET NORMAAL !!!

Zijn jullie nu echt zo :vaag: ??
Gelukkig zijn er aan de reacties te zien ook nog mensen die wel na kunnen denken.

Nog 1 ding: Ieder voor zich hoor, maar ik wilde het gewoon ff kwijt.
laatste aanpassing
 
waarschijlijk vinden ze het stoer om out te gaan ofzo!
ben jij nog out gegaan afgelopen weekend?? ik wel ik ging helemaal knetters out vet kickend!!!



ofzoiets??
ik ben lekker overgedrogeerd..

heerlijk gewoon..

raar hoor als je dat moet horen uit de mond van een oude bekende.. en zelers als je ex vriendin dat loopt te verkondigen..

k*twijf
wat een verhaal shit zo lang
 
ik ben het compleet eens met bellie, had het niet beter kunnen zeggen :D
Artiest {SHOWLIST artist 141318, 1859, 17165}
kben het ook eens met Bellie :)
nuff said.
 
de ervaring leert dat elke regelmatige gebruiker op een gegeven moment overmoedig word en out gaat.
ik heb gehoord dat als je GHB uitgewerkt raakt dat je dan vet moe wordt en slap in je poten is het dan zo dat als je nog een buisje neemt dat je dan weer energie krijgt. ik weet het het is een downer maar je krijgt er een soort aangecshoten-pillen gevoel van. dat betekend dus ook dat je wel degelijk wat energie ervan krijgt.
 
dat is per persoon verschillend technolover maar het kan idd wel
dat maakt het dan ook wel weer een stuk gevaarlijker
 
Klopt technolover, maar dat blijf je met elke drug houden.

De 1 gaat hard van 1 pil en de ander moet er 3 slikken of voelt misschien na 5 pillen nog helemaal niks.

Als je geen risico wilt lopen, moet je geen drugs gebruiken.
Helaas zijn de gevolgen bij ghb snel wat fataler.
stimmt ja. maar ik heb ook gehoord dat de werking van GHB niet echt afneemt, natuurlijk de eerste keer si het heftigst, maar niet zoals met veel andere drugs dat ej er op een gegeven moment tegen kunt en steeds meer en meer nodig hebt.
al met al het blijft drugs en het is allemaal kut voor je, maar toch wil ik het nog een keertje proberen die GHB. wil gewoon weten wat het gevloe nou is.

pe@ce
Na drie pillen voel je echt wel wat.
ZOZOZO... MAARLIEFST 3 PILLEN...

STOERRRRRRRRR

BEETJE JAMMER HOOR...

heb redelijk wat gebruikt vroeger, maar ik ben echt heel blij, en zelfs een beetje trots op mezelf dat ik die troep flink heb afgebouwd...

ik red het nu meestal wel op een, en anders 1,5. wil ik meer heb ik pech..

natuurlijk heb je steeds meer nodig, maar je hebt het allemaal zelf in de hand.
 
klopt, ghb = geen gewenning
Euh:s Lisette,

Heb je het tegen mij of Nasty Bitch?
 
gebruikt al 4 jaar.....en ben nog nie eens in de buurt geweest van out gaan.....ben dr van overtuigd dat aan de gebruiker ligt......hoe die ermee omgaat.......
En ook ik gebruik nix anders meer dan GHB..
P'tjes vindt ik gewoon troep..
Maar GHB is daarintegen weer heel fijn spul..
Alleen je moet wel weten hoe je er mee om moet gaan..En dat is niet eens zo een moeilijke zaak..
Jammer dat veel mensen denken dat het toch wel ff kan een biertje of een buisje meer.. Niet dus,,
Begrijp ook niet dat er nog steeds mensen zijn die outgaan..
Is er niet genoeg gewaarschuwd?
 
buzzzz 5 september 2002 01:02
ben dr van overtuigd dat aan de gebruiker ligt......hoe die ermee omgaat.......


Dat weet ik wel zeker ja !