DEN HAAG - De kankerverwekkende stof
acrylamide, die vooral in chips en patat
voorkomt, veroorzaakt jaarlijks
mogelijk 110 kankerdoden. Dat schrijft
minister Borst van Volksgezondheid in
een brief aan de Kamer.
.
Acrylamide staat sinds april in de
wetenschappelijke belangstelling.
Zweedse onderzoekers maakten toen
bekend dat ze de stof hadden aangetroffen
in voedingsmiddelen. Bij proefdieren is
acrylamide kankerverwekkend.
Deskundigen in andere landen bevestigen
de Zweedse bevindingen. De
Wereldgezondheidsorganisatie acht
breed opgezet onderzoek naar acrylamide
noodzakelijk.
.
Uit onderzoek van de Nederlandse
Keuringsdienst van Waren van ruim 200
producten blijkt inmiddels dat
acrylamide vooral voorkomt in chips,
frites (vooral uit de diepvries) en
zoutjes, en in mindere mate in brood,
toast en beschuit.
.
Kinderen die vaak frites en chips eten,
lopen een verhoogd risico, aldus de
Keuringsdienst van Waren. Uit
berekeningen van het RIVM blijkt dat
Nederlanders gemiddeld per dag ongeveer
27 microgram acrylamide binnenkrijgen,
80 procent via frites en chips.
.
Acrylamide ontstaat vermoedelijk door
verhitting tijdens frituren, bakken,
braden en roosteren. In gekookt voedsel
zit de stof niet.
dus.. Geen junk food meer?????????????????????
acrylamide, die vooral in chips en patat
voorkomt, veroorzaakt jaarlijks
mogelijk 110 kankerdoden. Dat schrijft
minister Borst van Volksgezondheid in
een brief aan de Kamer.
.
Acrylamide staat sinds april in de
wetenschappelijke belangstelling.
Zweedse onderzoekers maakten toen
bekend dat ze de stof hadden aangetroffen
in voedingsmiddelen. Bij proefdieren is
acrylamide kankerverwekkend.
Deskundigen in andere landen bevestigen
de Zweedse bevindingen. De
Wereldgezondheidsorganisatie acht
breed opgezet onderzoek naar acrylamide
noodzakelijk.
.
Uit onderzoek van de Nederlandse
Keuringsdienst van Waren van ruim 200
producten blijkt inmiddels dat
acrylamide vooral voorkomt in chips,
frites (vooral uit de diepvries) en
zoutjes, en in mindere mate in brood,
toast en beschuit.
.
Kinderen die vaak frites en chips eten,
lopen een verhoogd risico, aldus de
Keuringsdienst van Waren. Uit
berekeningen van het RIVM blijkt dat
Nederlanders gemiddeld per dag ongeveer
27 microgram acrylamide binnenkrijgen,
80 procent via frites en chips.
.
Acrylamide ontstaat vermoedelijk door
verhitting tijdens frituren, bakken,
braden en roosteren. In gekookt voedsel
zit de stof niet.
dus.. Geen junk food meer?????????????????????