Partyflock
 
­ Nederland
 
hier een aangepaste versie van mijn reply op start2dance, over de plannen om de stufi in te korten voor studenten 'omdat ze maar moeten werken'

ik geef hier een eigen draai aan het topic, het zal waarschijnlijk een gevecht tussen links en rechts worden, maar niets is zeker.

oh ja dit is een SERIEUZE thread. onzin spui je maar in het "onzin, zeg maar wat je wilt als het maar onzin is" topic
 
de MINIMUM stufi die je KRIJGT opkrikken, voor IEDEREEN, als 'ruil' al die aanvullende beurzen storten. voor half links s2d over me heenvalt, eerst even doorlezen.

sommige ouders (ik heb er 2 bijvoorbeeld) die geven hun kinderen weinig/niets om te studeren, MAAR, je bent wel afhankelijk van wat je ouders verdienen. tis toch op zn zachts gezegd krom, dat mijn stufi afhankelijk is van mn ouders. goed nu dit gezegd, even iets meer ontopic

studenten werken zich nu uit de naad om luxe te leven (ben er ook zo 1), MAAR het is absoluut vereist met de huidige beurs om te werken (zeg een uur of 6 in de week), en dan hel sober te leven. dat vind ik voldoende. als je meer werkt (ik zit op +-12 in de week), heb je meer luxe, simpel.

die maat van me bracht als discussie dat studenten met 'zware' studies niet kunnen werken, en daardoor de aanvullende beurs in stand gehouden moet worden. vind ik niet. ik kan me NIET voorstellen dat je 0,0 aan tijd heb om te werken (kuchkuch zaterdagkuch). hop de fabriek in met die zware studenten (of enquetebureau:P:P)

oftewel, ik pleit voor een HERVERDELING van de subsidie op de studenten, NIET voor een mindering. tis veel eerlijker namelijk. voor studenten met rijke ouders verandert er weinig, voor studenten met arme ouders>> ga maar eens werken luie donder! een maat van mij is een perfect voorbeeld. door toeval en een studerende broer (lees: aanvullende beurs tot 250E) HOEFT hij niet te werken, mar doet het toch, om een stukje luxe te permitteren. de door mij geponeerde voorbeelden laten de *arrogantiemode aan* sterkte van mijn argument zien

graag reacties. ik hoop dat PF de door s2d gegeven titel van achterlijk en dom niet zal waarmaken:)
Ik vind ook dat er altijd wel tijd is om te werken.
Mijn ouders zij 2 verdieners en zitten net boven die kutgrens dus ik krijg minder SF.
Geen xtra geld van ouders dus alles zelf dokken ik werk 16 uur per week en kan hier aardig mee rond komen.
Ik heb hierdoor te weinig tijd voor school dus zie ik liever wat xtra geld van de regering.
Mijn school lijd hieronder en mijn sociale leven ook dus ik pleit oiok voor herverdeling!
Ben ik het niet mee eens, zal wel weer zo'n maatregel zijn van dat fijne nieuwe kabinet (goh, ze hebben er nog geen een genomen waar ik het mee eens ben). Ik vind het wel goed zo als het nu is, waarom iets dat wel okee is veranderen?
 
Kijk, ik die zelf 2 buitenkrantenwijken `s ochtends en daarnaast werkte ik nog min. 10 uur in de week.
Met dat werk ben ik gestopt omdat ik anders waarschijnlijk het dit jaar niet ga halen.

Ik heb het geluk heb dat mijn ouders de boeken en het schoolgeld betalen.

Ik zie de studifi (€67 per maand) meer als een extra iets. Dat bedrag alleen maak ik al op aan koffie op school.

Maar als je echt geld wil zul je moeten werken. Net alsof je in al je vrije tijd voor de rest met je studie bezig bent. Dat kan ik me dus eg nie voorstellen.
wij hebben gelukkig een handige boekhouder,dus volledig aanvullende beurs.
verder loop ik nu stage met een leuke vergoeding, dan werk ik nog op zaterdag bij,
en beleg ik mijn studiefinanciering (dit moment rendement van 12% pj over 3 jaar)
Miech, jij woont zeker nog thuis.
Ik kan echt onmogelijk rondkomen van alleen m'n stufi, zelfs niet sober leven. Ik moet dus ook bijwerken, iets wat naar mijn mening niet zou MOETEN... Ik vind het niet erg om te werken, dan kan ik ff met wat anders bezig zijn dan m'n studie en zorgt ervoor dat ik met 'andere' mensen in contact kom en niet teveel in één wereldje ga leven.
En niet alleen het leven (woonruimte huren in Amsterdam bv) kost veel geld, mijn studie is ook nog eens super duur. Aan materiaal kosten ben ik zeker zo'n 1500 euro per jaar kwijt, als ik wil gaan afstuderen moet ik om nog eens ongeveer 4000 euro rekenen.
Jij denkt dat er niet zulke zware studies bestaan dat je er geen tijd voor hebt, geloof me die bestaan WEL, kom maar eens bij mij op school studeren...
Als ik op stage ga krijg ik GEEN vergoeding, wel wordt verwacht dat ik zeven dagen per week beschikbaar ben...
Mijn ouders betalen mijn schoolgeld, als ze dat niet zouden doen, zou ik moeten lenen dan wel niet kunnen studeren :-(
Ik denk dat de overheid meer geld kwijt is aan alle studenten die er langer over doen/ stoppen omdat ze bezig zijn met allerlei baantjes dan dat ze de stufi zou verhogen.

Ik vind het heel raar dat je stufi afhankelijk is van het inkomen van je ouders. Dat maakt dat mensen met ouders met een laag inkomen minder afhankelijk zijn.

Het is gewoon raar dat als je druk bezig bent met je toekomst je nauwelijks financiele steun krijgt en dat als je te lui bent om wat uit te voeren je een volledige bijstands uitkering krijgt...

Ze kunnen ook de beurs voor thuiswonenden wel afschaffen, dat is toch maar zo'n fooi. En bij hun betalen de ouders meestal alles. Zo kan de uitwonende beurs omhoog (want nu kan je nog geeneens je huur er van betalen) :-)
 
Ben ik het niet mee eens, zal wel weer zo'n maatregel zijn van dat fijne nieuwe kabinet (goh, ze hebben er nog geen een genomen waar ik het mee eens ben). Ik vind het wel goed zo als het nu is, waarom iets dat wel okee is veranderen?
-------------

nee, de daadwerkelijke maatregels is (nog niet zeker uiteraard) om gewoon te bezuinigen op studenten, sowieso de eerste hoek van de klappen bij bezuinigingen.

enniewee gold, kun je tenminste toelichten waarom je dat dan denkt? onderbouwen wat jouw motivatie is dat het nu goed is? vind je dan niet dat het unfair is tegen VEEL studenten die weinig/geen geld van de ouders krijgen?
 
@ sneeuwwitje: dat klopt ja, dus ik ben dan nog relatief goed af. kun je nagaan wat voor positieve effecten mijn idee voor uitwonenden kan hebben.

zeg maar dat iedereen die uitwoont 600-700 krijgt (nu 450 of zo bij basisbeurs?)

overigens is dat gebeuren van geen stagevergoeding waar jij het over hebt een ABOSOLUTE crime. zouden ze grof moeten aanpakken.

ook ben ik het met je eens dat het raar is dat studenten niet in aanmerking komen voor de standaard uitkering van ehh hoeveel is het 800E in de maand? je wordt gewoon gestraft om te studeren. nou is het zo dat de regering 70% van de studiekosten betaalt, maar dat wordt opgeheven door het ontbreken van het recht op een uitkering.

zware studies? noem er eens 1. nogmaals, er is altijd zaterdag, het enige punt waar ik het echt niet met je eens ben. mensen DENKEN nl. te snel dat ze geen tijd hebben, is mijn ervaring
 
ik werk me de pleuris en ik houd nog niet veel over omdat die studiefinanciering geen reet voorstelt. Ik krijg 56€ in de maand, dat stelt toch geen reet voor man?????
Zoals ik al zei; mijn studie is ZWAAR ik zit op de modeacademie (hbo),ik weet ook dat kunstacademie behoorlijk zwaar is. Ik zelf heb nog wel een leven, maar doe dan ook een jaar langer over mijn studie en loop nu ook grandioos achter :-S De mensen die alles netjes bijhouden hebben geen leven naast school (en hun noodzakelijke baantje, waar eigenlijk ook geen tijd voor is). Vergeet niet dat als je op je zelf woont ook veel tijd aan het 'huishouden' kwijt bent...
Maar veel mensen zullen zich niet kunnen voorstellen dat een studie echt heel zwaar kan zijn.....

Maar nog ff over die uitkeringen; Een uitkering is zo'n 1000 euro ofzo. Volgens de overheid is dat het bestaansminimum. Als student krijg je iets van 200 euro. Dat is dus 1/5 van dat bestaansminimum. Studenten moeten naast 'bestaan' ook nog een studie bekostigen. Vaak betalen ze een veel hogere huur dan iemand met een uitkering (die krijgen huursubsidie). Dat is toch wel heel krom?

Maar voor thuiswonenden: Wat doen jullie met die 56 euro p/m? Moet je wel je eigen studiemateriaal betalen, of moet je meebetalen aan het huishouden? Of wordt het alleen maar gebruikt voor feesten? Want als dat laatste het geval is kunnen ze het net zo goed afschaffen.

Miech, zoals jij al aangeeft betalen jouw ouders je college-geld. Er zijn ouders die dit echt niet kunnen betalen, zeker niet voor meerdere kinderen. Als je dat ook nog eens allemaal zelf moet betalen blijft er naast je baantje weinig tijd over om te studeren.
Ze moeten het college-geld gewoon afschaffen en dan iedereen gelijke stufi :-p
 
ik doe een opleiding in nijmegen en een kamer hier is veel te duur aangezien ik maar minimum krijg en van dat minimum net een kamertje van 9 m2 hier kan aankomen... dus dat wordt naar huis reizen... aangezien ik vaak tot 4 les heb houdt dat in dat ik met GELUK om 17:45 thuis ben en dan moet ik huiswerk maken want je moet toch 40 uur per week maken voor school (waar je ruim overheen gaat met mijn opleiding). Ik werk op zaterdagmiddag (joehoe 4 euro per uur is minimale loon nou lekker hoor) en dan mn zaterdagavond is voor stappen en zondag voor slapen en huiswerk... nu mag mij verteld worden wanneer ik dan extra bij zou moeten gaan verdienen??!
mn ouders steunen me wel maar lang niet in alles dat ik wil of wil hebben of moet hebben... dus eigenlijk is het een beetje dom... mn studiefinanciering zou hoger mogen van mij en dat van andere soms lager aangezien die dan bijna 600 krijgen terwijl beide ouders ook werken (maar 1tje zwart).

bovendien zou er strengere controle moeten zijn want meer als de helft liegt ook over de situatie thuis en krijgt daardoor extra veel en ik als eerlijk meisje krijg volgens mij nu net 53 euro...

daar ga j nog niet eens 1x van uit!

maar goed is ook niet bedoeld om van uit te gaan maar t is om j een idee te geven van hoe stom de situatie is.

ik kan me niet voorstellen dat het recht getrokken gaat worden aangezien in maart (heb t artikel nog :)) een stuk in de krant verscheen door katholieke universiteit nijmegen dat merendeel van de studenten onder de norm zaten van inkomen om een fatsoenlijk leven te kunnen leiden... hierin stond ook dat het meer bijverdienen niet mogelijk zou zijn met een opleiding zoals die op het hbo zijn en vooral niet als je niet eens in de buurt zou wonen... de kamers (studentenkamers) waren ook belachelijk in bedrag gestegen....


laatst heb ik zelfs een weekje op een kamer gezeten (ivm een stage) en ben eten gaan kopen bij de coop, verse groenten, fruit, aviko aardappels en drinken + brood. ik was kwijt: meer als 20 euro!
als ze mij mn studiefinanciering verminderen moet eerst het levenmiddelenpakket bestemd voor een normaal mens, de primaire behoefte onderdak en voedingsmiddelen, in waarde dalen want anders is het onbetaalbaar....
 
whehehe lekker lang antwoord! hopelijk een beetje te volgen :)
Lekker kortzichtig Miech. Ik krijg zo'n 200 Euro aan studiefinanciering, maar dat gaat, samen met nog een deel wat ik zelf moet verdienen, direct naar mijn studies. Werk me normaliter helemaal de tering en doe dat buiten de vakanties om zo'n 24 uur in de week. In de vakanties werk ik sowieso zo'n 55 uur in de week, omdat ik anders helemaal niets heb om wat te doen.

Heb geen geld en ook geen tijd om me ook maar enigszins bezig te houden met een rijbewijs (ben ondertussen bijna 24) en kan lang niet doen wat ik wil. 1 van mijn studies staat bekend als 1 van de zwaarste studies en als je echt serieus aan het werk bent ervoor, dan ben je echt zeer veel tijd kwijt. Zou dat dan niet meer mogen? Als je gewoon iedere euro (wat betreft alles) zelf moet betalen, dan ben je gewoon heel veel kwijt!

Kortom, ik werk meer dan eigenlijk zou kunnen, maar ben alsnog veel te veel kwijt voor alles... door bijv. dat van mij te verminderen, zou ik een studie bijv. moeten laten vallen, omdat het gewoon niet meer te doen is. Waarom kreeg men vroeger dan wel gewoon haast een heel maandloon om te spenderen als studiefinanciering??? Dat is al belachelijk!
 
Maar nog ff over die uitkeringen; Een uitkering is zo'n 1000 euro ofzo. Volgens de overheid is dat het bestaansminimum. Als student krijg je iets van 200 euro. Dat is dus 1/5 van dat bestaansminimum. Studenten moeten naast 'bestaan' ook nog een studie bekostigen. Vaak betalen ze een veel hogere huur dan iemand met een uitkering (die krijgen huursubsidie). Dat is toch wel heel krom?
-----------
absoluut.

sorry sneeuwwitje, je moet echt ff goed lezen, want ik krijg NIETS van mn ouders qua studie. boeken, collegegelden, alles zelf dokken. alleen kost en inwoning, en daar is alles mee gezegd (oh ja en verzekeringen:))

gelukkig ben je het met mee eens (en dat is eigenlijk toch het idee van dit topic) over de gelijke stufi voor iedereen, uiteraard eerlijkheidshalve nog een scheiding tussen thuis en uit.

wat ik met die 'drukke' studies wil zeggen, en nou moet je het niet persoonlijk opvatten. zit je nou ECHT 40 uur per week aan je studie? en zo ja, kan het NOG tijd over betekenen (zaterdag). huishouden? ja absoluut, ben je aardig wat tijd aan kwijt ja. maar bedenk wel, dat mensen zelf voor een bepaalde studie kiezen. ik wil volgend jaar (als ik die kuthbo haal:)) psychologie doen, weinig lesuren, en dan kan ik een parttimejob nemen, ergens een huis betrekken (eindelijk, tis niet dat ik hier thuis WIL zitten), wat werkervaring opdoen, leuk centje verdienen (op hbo-niveau, toch leuk:):)) en nog leren ook

maar dat laatste is een beetje offtopic, sorry

heidi>> waarschijnlijk voel je je nu ook aangevallen (sorry) maar kun je dan wat meer vertellen over je studie? niet dat ik je niet geloof, ik vind het alleen extreem moeilijk voor te stellen dat mensen 40 uur per week (of meer) aan hun studie zitten. zeker in de eerste 2 jaar kwam ik aan 30-35 lesuren in de week (en vrienden van mij schrokken hier zelfs van:O), beetje huiswerk (2 a 3 uur per week) maar thats it
 
overigens wil ik even de mensen complimenteren met de kwalitatief goede replies:)
 
prhyme>> de jouwe was er tusseningeslopen, zag ik niet haha.

ehm tja, wat kan ik hier op zeggen. 24 uur per week? das best veel. de meeste uitwonende (in amsterdam) die ik ken en ALLES zelf betalen zitten vaak op 12-15 uur per week werken.

kijk, en mijn plan is natuurlijk niet waterdicht, tis geen enkel plan op dit gebied. zullen altijd 'verliezers' blijven. gaat erom dat het nu zo krom is dat de ouders verantwoordelijk zijn voor de hoogte van je stufi, en je bent VOLWASSEN bij de wet (als in: onafhankelijk van ouders).

het is overigens ook helemaal niet erg flink bij te lenen, doe ik ook. so what dat je een schuld van 10 (euro?)ruggen hebt. met een hbo of wo verdien je dat dik terug later. mbo tel ik nu niet mee, daar zijn de studiekosten veel lager (ook de stufi, maar de verhouding gaat nog steeds krom in het nadeel van hbo/wo)

nu ga ik even naar mn scriptiebedrijf, lees jullie zo wel weer:)
Sorry miech, idd niet goed gelezen, ben nog een b'tje suffig %-)
Maar ik zit echt wel meer dan 40 uur in de week aan de studie, gok een uurtje of 60 :-S
Je zegt wel dat je er zelf voor kiest, maar ik ga niet een studie uit de weg omdat 'ie zo zwaar is, zou wel erg zwak zijn.
En ik wil niet als ik klaar ben met een enorme schuld zitten, ik vind 10 ruggen veel, als ik ga werken verdien ik echt nog heel weinig in het begin (en daarna ook :-p) Als ik klaar ben wil ik financieel nergens meer van afhankelijk zijn...
Uiteraard kun je lenen, maar is dat nou bij voorbaat de bedoeling?

Even in reactie op dat wat jij daarvoor zei. De laatste weken heb ik voor 1 studie gemiddeld 100 SBU gemaakt. Was allang blij dat ik voor die andere weinig meer hoefde te doen, maar kom volgende week wel in de knoop met een afsluitende mondeling.

Kijk, ik kan me goed voorstellen dat sommigen problemen hebben met het geld. Maar men moet niewt vergeten dat de mensen die nu meer krijgen, dat die dat ook nodig hebben.. sommigen uiteraard uitgezonderd.
Het is gewoon krom, dat men vroeger een heel maandsalaris kreeg en dat men het nu moet doen met een paar pakjes sigaretten...
 
hmm je doet 2 studies? dat is natuurlijk erg bewonderenswaardig, maar zeg nou zelf, dat stelt je in een aparte situatie waar in een evt wet geen rekening gehouden moet worden, objectief gezien.

en eigenlijk zijn we wel een stukje offtopic gegaan, nl dat we het nu hebben over hoeveel tijd een studie mag kosten, ipv of het niet wenselijk is de stufi gelijk te trekken voor iedereen, ipv de personen bevoorrechten die EN steun van ouders krijgen EN een lading van de overheid krijgen.

kijk de ALLERlaagsten hebben wel pech, maar feitelijk geen andere situatie dus dan ik heb, netto gezien. oftewel, mocht ieamnd met een laag inkomen (de ouders dan) met dat argument komen, lach ik ze gewoon uit.

oftewel, de verdeling is eerlijker, de laagste inkomens zonder oudersteun gaan erop vooruit (80% vermoed ik van de laagste inkomens, maar kan het niet hard maken), dus iedereen blij (behalve de personen die van 2 wallen eten, but fuck them;))
 
ehmm niemand meer?
 
Het gaat er dus grotendeels om wat ik begrijp (heb de rest niet gelezen) Dat studenten van arme ouders of ouder met nog een studerend kind meer krijgen dan studenten met ouder boven de grens...

Mochten die studenten met amre ouders geen zin hebben om te werken hebben ze genoeg aan de stufi.... maar ik hoeveel gevallen moeten die studenten van de armen hun geld toch aan de opleiding uitgeven...

Jij gaat er direct vanuit dat de student het geld ZELF houd... Een vriend van mij heeft dit dus ook echt nodig voor SCHOOL en betaald daar alles mee... Hij werkt om zich de rest te kunnen permitteren... Oftewel wat jij zegt miech is een beetje zwart wit... zijn genoeg studenten die er WEL hun studie mee moeten betalen omdat het niet anders kan...

Ik mag het houden maar krijg dus verder nix extra... betaal ALLES zelf... behalve me studie en kost en inwoning... oftwel het een compenseerd het ander....
 
even kleine rechtzetting (hadden we het op msn al over:)) dat ik juist wil dat het niet gebeurt op deze manier.

werken moet een student wel vind ik, is goed voor ze/ons, maar wel op dusdanige manier dat het de studie niet in gevaar brengt, alleen als je er zelf met de pet naar gooit.

heb tot nutoe nog geen tegengeluiden gehoord op het gebied van rechttrekken, onafhankelijk van ouders

is...dan...echt...iedereen...het met me....eens?
Het heeft er helemaal niets mee te maken dat iedere student als gelijke zou moeten worden gezien en dus evenveel studiefinanciering zou moeten krijgen. Studiefinanciering is namelijk niet bedoel als een soort van kadootje.
Er wordt studiefinanciering gegeven om iedereen de mogelijkheid te geven te kunnen studeren. Zowel arme als rijke mensen. Iedereen moet de kans krijgen om te kunnen studeren. Vandaar dat mensen die het wat minder breed hebben meer studiefinanciering krijgen dan mensen met een wat grotere portemonnee. Dit verklaart ook waarom uitwonenden meer krijgen dan thuis wonenden.
Men wil gewoon voorkomen dat mensen besluiten om maar niet te gaan studeren omdat ze vanwege de afstand uit huis zouden moeten gaan en dit niet op zouden kunnen hoesten.
 
goed>>je WEET neem ik aan dat het afhankelijk is van de ouders. DAAR wil ik iets aan doen. komt erop neer als je (relatief) rijke ouders hebt die niet willen dokken, je de lul bent. erg scheef nietwaar?
Hmmm, ik begrijp je standpunt wel. Alleen dan kan elke zak die rijke ouders heeft gaan zeggen dat die helemaal nix bijdragen en dat ie wat meer geld wilt.

Bij "arme" mensen kan je er altijd vanuit gaan dat zij niks tot weinig kunnen bijdragen in de kosten van het kind omdat zij dat simpelweg niet kunnen.
 
het staat los van wat de student zegt, maar wat de regering zegt. en bedenk het volgende. minder admin.kosten bij ibg door gezeik/aanvragen>> minder personeelskosten, weer wat meer stufi.

maar jij bent de eerste die het eens op een links/rechts discussie gooit:)
Haha, das was niet echt de bedoeling, want jij pleit alleen voor een herverdeling, niet voor een mindering. Maar toch, ik blijf bij dit standpunt.;)

Leuke discussie btw:)
Mar je kunt mij niet vertellen dat er procentueel net zoveel studenten zijn met rijke ouders dan met 'arme' ouders die alles zelf moeten betalen. Relatief gezien zullen studenten met 'rijke' ouders veel vaker hun studie gefinancieerd krijgen en dat is ook wat ik om me heen zie.

Maar ja, later voel ik me weer minder schuldig tegenover me ouders.... (niet eigenlijk..:))
 
heb je zeker gelijk in. maar het is wel rechtvaardiger, of vind je van niet? misschien is dat mijn vvdhouding, zou kunnen hoor

maar mijn ouders zijn 2x modaal, dus schrijf mij maar bij de 'studenten met rijke ouders die niets dokken'
hmpz, ik kan van mijn studiefin. niet eens mijn huur betalen :S .. ik heb wel ouders die mij nog wat bij betalen, maar naast school werk ik oowk nog 22 uur in de week! enige dag dat ik vrij ben is de zondag ..

en dan willen ze de ov oowk nog gaan afschaffen :S :@
de studiefinanciering is nog steeds niet gestort :S
Correctie het is wel gestort :D heb net gekeken :D woehoe morgen knalluh :D
Tsja Miech, dan ben jij juist 1 van de weinigen die pech heeft. Als ze bijv. de ov afschaffen.. dan kan ik studeren wel vergeten. Als ze studiefinanc. afschaffen, dan is studeren idem verleden tijd.... enz enz...
 
eigenlijk had ik er betere aan gedaan de 60 gulden vergoeding bij het NIET nemen van een ov moeten nemen. woon nl. niet erg ver van mn school (4 strippen, ga bijna nooit met de train)