Partyflock
 

Wavolizer: muzikale revolutie uit Denemarken

anoniem gepubliceerd op
Wavolizer: muzikale revolutie uit Denemarken
10 maart 2016
FeestLoudness
ArtiestWavolizer Site
'Er zit altijd geweldige muziek in iedere stijl, je moet het alleen wel vinden.'

Toen de hardstyle enkele jaren geleden internationaal steeds populairder begon te worden, bereikte het ook Denemarken. De jonge Deen Christian Jensen kwam er al snel mee in aanraking. Hij was meteen overtuigd en speurde het internet af om meer te weten te komen over deze stijl. Uren instructies lezen, discussiëren op fora en jaren van experimenteren volgden. Ondertussen ontstonden er verschillende invloeden binnen de stijl. Onder andere de raw hardstyle. Sommigen zien dit slechts als variatie, anderen noemen het stromingen of subgenres.

Eén van de andere pioniers binnen die ontwikkelingen, Thera, neemt deze stromingen maar wat serieus en richt eind 2008 het label Theracords op. Wavolizer had in die periode al regelmatig contact met Pieter Heijnen: 'Ik spreek hem al een jaar of vier inmiddels, we hadden al contact voor hij zijn eigen label begon. We hadden het veel over het verleden en onze toekomstplannen, of de enorme behoefte naar een eigen studio die hij toen nog niet had. Tijdens die gesprekken werd eigenlijk langzaam duidelijk dat we vrijwel dezelfde smaak hadden op het gebied van muziek en zo groeide die band. We begonnen muziek te delen, gaven elkaar feedback en werden goede vrienden.'

Een bijzondere aanwinst voor Theracords
Het bleef niet bij die vriendschap, tegenwoordig zijn de heren ook collega's. Wavolizer stond niet vanaf dag één onder contract bij Theracords. 'Ik sprak hem er natuurlijk veel over en vond het een interessant initiatief, maar ik zat destijds nog bij GBH, een klein label uit Groot-Brittannië. Het was niet mijn beste werk daar, maar vormde wel de basis en motivatie die ik nodig had om er voor te gaan. Het duurde niet lang voor ik uiteindelijk wel naar Thera ging, maar ik was er niet meteen klaar voor. Pieter stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het geluid, ik vond niet dat mijn producties toen al aan die verwachtingen konden voldoen. Dat motiveerde mij alleen maar om mezelf te gaan ontwikkelen.'

De 20-jarige producer heeft het goed voor elkaar. Zijn nieuwe plaat komt een week na het plaatsvinden van dit interview uit en hij heeft zijn volgende grote project ook alweer afgerond. 'Na bijna een maand puzzelen ben ik net klaar met twee 2012 megamixen voor de Theracords Radioshow, ik wil ze zo perfect mogelijk maken dus ik neem alle tijd die nodig is. Nu is dat klaar en heb ik weer ruimte om me te richten op andere plannen. Zo werk ik momenteel aan een nieuw project met nog iets meer Hardcore en hardstyle invloeden, het is maar net hoe ik me voel. Als ik in de stemming ben voor hardstyle maak ik dat, maar de dag erna is het misschien wel crossbreed.'

Zoals zijn muziek al deed vermoeden, heeft Christian lak aan stijlen en produceert gewoon waar hij zelf zin in heeft. 'Denk aan Crossbreed, van oorsprong een mix van Drum n Bass en Hardcore, maar ik vind het leuk daar ook hardstyle elementen in te verwerken. Ergens tussen Hardcore en hardstyle, hoe mensen het ook willen noemen.'



Inwijding op Loudness
Binnenkort zal blijken hoe het publiek over Wavolizer denkt. Hij is één van de verrassende namen op de line-up van Loudness, maar daarmee niet de minste. Een bijzondere verzameling artiesten gaat raw hardstyle presenteren in alle mogelijke vormen. De drie zalen van de Maassilo Rotterdam zullen na 8 december zeker bij moeten komen van een nacht muzikaal geweld.

Christian hoopt eigenlijk al lang op deze kans: 'Het lijkt me geweldig om met zoveel Theracords artiesten op één avond te gaan draaien. Dat heb ik eigenlijk altijd al een keer willen doen dus ik kijk er al een tijdje naar uit. Los van ons eigen label staan er ook geweldige andere artiesten waar ik heel benieuwd naar ben trouwens. Delete bijvoorbeeld, die heb ik altijd al een keer willen zien draaien. Zijn stijl spreekt me enorm aan, maar ook naar The Machine ben ik heel benieuwd. Voor zover mij bekend wordt dit ook zijn eerste live-optreden, het wordt hoe dan ook geweldig om getuige te mogen zijn van die set.'

In april 2011 heeft hij Loudness zelf al een keer mee mogen maken. Hij weet dus wat hem te wachten staat. 'Zoals alle artiesten die het kennen zullen zeggen: wat een overweldigend goed publiek en zo'n unieke sfeer. Thera draaide die avond voor het eerst op Loudness dus ik moest er bij zijn natuurlijk, maar het is een geweldige gedachte dat ik daar straks zelf mag staan. Ik ben ook heel benieuwd wat het publiek doet en ga natuurlijk proberen om de sfeer te voelen en pas me daar op aan. Hopelijk staan ze open voor mijn eigen geluid en kan ik ze iets nieuws laten horen. Ik breek graag grenzen en probeer ook tijdens het draaien die verschillende stijlen te combineren dus ik hoop dat jullie er klaar voor zijn!

Voor zover ik kan oordelen na twee optredens in Nederland is het publiek daar enorm enthousiast en wordt dat alleen maar groter als er 'nieuwe dingen' gebeuren op het podium. Ik begreep ook al dat verschillende bezoekers erg positief reageerden toen ik aan de line-up werd toegevoegd dus heb er alle vertrouwen in dat we er een onvergetelijk feest van gaan maken. De raw hardstyle is natuurlijk al een hardere variant op de oorspronkelijke stijl, maar dat de liefhebbers van die muziek ook open staan voor nóg een tandje harder en rauwer is fantastisch.'

Vernieuwend produceren en verrassend draaien
Wat zijn producties betreft is dat in ieder geval geen probleem, zijn gedurfde platen worden goed ontvangen. Is je laatste productie ook weer een persoonlijke mijlpaal? 'Het zou logisch zijn om te zeggen dat ik het meest trots ben op mijn recentste release, maar ik ben eigenlijk minstens net zo trots op mijn vorige. Daarmee veranderde ik mijn eerder oldschool hardstyle-achtige sound in mijn echte eigen geluid met net iets hardere invloeden. Dit was aanzienlijk harder dan mijn eerdere releases, zo hard dat Pieter eerst nog vrij sceptisch was. De BPM was eigenlijk erg bovengemiddeld en daar twijfelde hij een beetje over, maar ik heb hem nog een keer lief aangekeken en kreeg mijn zin. Die release werd gelukkig goed opgepakt, zelfs door een aantal artiesten uit de industrial hardcore. Dat genre spreekt mij ook enorm aan, niet alleen als inspiratiebron. Het tempo moet gewoon uitnodigen om te gaan stampen. Dat heeft Crossbreed van zichzelf al, je kan de meeste nummers in- en uitmixen wanneer je maar wilt in de track. Met de nieuwe hardstyle kan dit vaak niet, in tegenstelling tot die van vroeger. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik voorheen veel interesse had in oldschool hardstyle. Het geeft je als artiest gewoon veel meer mogelijkheden om een verrassendere en energiekere set neer te zetten. Die nummers kunnen veel breder ingezet worden.'

Het leven in Denemarken
Niet veel mensen uit Denemarken kennen hem als Wavolizer, de scene is hier niet zo groot meer als drie jaar geleden. 'De echte liefhebbers blijven natuurlijk wel bestaan en een aantal Deense collega's hebben me gefeliciteerd met de boeking voor Loudness, maar verder is de scene hier vrij dood.' Het is daardoor natuurlijk alleen maar mooier om vanuit Nederland zoveel goede reacties op je werk te krijgen, of niet? 'Dat vind ik echt heel gaaf ja. Soms is het best wel vervelend dat ik in Denemarken woon trouwens, dat is soms nog een kleine hindernis met boekingen.

We kunnen één ding met zekerheid zeggen: Wavolizer gaat ons vast nog veel moois brengen. Hij denkt buiten het boekje, durft zijn eigen pad te trekken en is onvoorspelbaar. Een frisse wind die in onze scene natuurlijk meer dan welkom is, maar dat gaan we op 8 december wel merken in de Maassilo.

Tekst: Pim Dijkgraaf

19 opmerkingen

 
super gave producties:respect:
:respect:
Uitspraak van actief op woensdag 21 november 2012 om 15:13:
gave producties


Zeker! :D
Hardstyle is wat mij betreft helemaal dood, met uitzondering van toppers zoals Thera en Wavolizer. Houden de goeie sound nog een beetje levend in een genre dat gedomineerd wordt door de shit van headhunterz, Scantraxx etc. :kots:
 
Werkzaam bij Partyflock
Debt Of Blood en Excitement Initiated _O_
Een van de weinigen die nog wat durft te experimenteren in het genre. Niet bang zijn om grenzen te overschrijden. Helemaal top!
Crossbreed? Super vet! leuk interview ook en ik ga ff snel wat meer wavolizer luisteren. Die in het interview staat is wel heel erg gaaf. Staat ook precies voor Theracords, veel diversiteit.
Luister Dept of Blood :kwijl:

Uitspraak van Rik op woensdag 21 november 2012 om 17:59:
Een van de weinigen die nog wat durft te experimenteren in het genre. Niet bang zijn om grenzen te overschrijden. Helemaal top!


Ckers. Darkstyle gaat het helemaal worden :P
laatste aanpassing
 
Is die gast pas 20? Damn, nooit geweten, hij draait ondertussen toch ook al een hele poos mee aan de top :)
Artiest Hitout
Een artiest die ook mij als (industrial) hardcore en crossbreed liefhebber kan weten te boeien, goed bezig! :)
Uitspraak van Too Many Daves op woensdag 21 november 2012 om 16:15:
Hardstyle is wat mij betreft helemaal dood, met uitzondering van toppers zoals Thera en Wavolizer. Houden de goeie sound nog een beetje levend in een genre dat gedomineerd wordt door de shit van headhunterz, Scantraxx etc. :kots:


Dit dus! (Y)

Uitspraak van actief op woensdag 21 november 2012 om 15:13:
super gave producties:respect:


En dit ook! :)
Werkzaam bij JP dance events
Artiest {SHOWLIST artist 40343, 66932}
Dit is bal! Hangt lekker overal tussen stijlen in en ramt er heerlijk overheen.. staat ook mijlen ver van de cliché hardstyle als je het mij vraagt. Tenminste sommige platen lijken meer hardtechno of hardcore. (y)
 
Uitspraak van toerist op woensdag 21 november 2012 om 23:32:
Darkstyle gaat het helemaal worden


Kijk, nog een medestander, zo noem ik het ook al een jaartje of 2!
Wat een meester deze man. Goed intervieuw ook trouwens!
Artiest {SHOWLIST artist 98267, 26665}
Held :respect: Quietly, Excitement Initiated en Debt of Blood !
Heerlijk zo hier en daar een trommeltje en wat snares op toffe momentjes.

Uitspraak van Hitout op donderdag 22 november 2012 om 20:58:
Een artiest die ook mij als (industrial) hardcore en crossbreed liefhebber kan weten te boeien, goed bezig! :)


Same here!
Maakt idd zeer fijne plaatjes! Hem op Ground Zero zien (en horen) afsluiten! Was echt errrrg vet! :D
Goed interview met een topartiest. Niks dan lof voor deze man.
Voor mij dus precies andersom dan bij 2 reacties hierboven: dankzij Wavo ben ik meer en meer industrial gaan luisteren... en wat heeft hij een geweldige set neergezet op Loudness! Wandering mind gevolgd door Strike Again 2004, en tegen het einde aan Favorite Sin... Afsluiten met End Boss op een hardstyle feest! Wat een held! Niets dan lof voor deze kerel.