Partyflock

Dave Clarke: 'Draaien voelt niet als mijn werk, draaien voelt als mijn leven'

 

Dave Clarke: 'Draaien voelt niet als mijn werk, draaien voelt als mijn leven'

gepubliceerd op
Dave Clarke: 'Draaien voelt niet als mijn werk, draaien voelt als mijn leven' (afbeelding)
ArtiestDave Clarke Site
“Ik weet het niet precies…”Techno dj/producer Dave Clarke moet diep nadenken over de vraag hoe lang hij nu al draait. Hij herinnert zich feestjes bij vrienden thuis, waar hij al achter de draaitafels dook. Maar ook hele kleine clubs in Engeland – en zelfs de plaatselijke rolschaatsdisco. De eerste keer dat hij geld kreeg om plaatjes te draaien blijkt, na lang denken, zo rond 1986 te zijn geweest.

Destijds had Clarke geen idee dat hij, ruim twintig jaar later, één van de bekendste en meest gerespecteerde DJ’s ter wereld zou zijn. Het past ook niet bij zijn karakter om dat soort dingen heel nauwkeurig te plannen.
“Ik wist toen niet of ik dit de rest van mijn leven zou gaan doen. Maar goed, dat weet ik nu nog steeds niet. Ik heb altijd gedacht: laat ik dit voor een paar jaar doen en daarna zien we wel weer verder. En zo denk ik nu nog altijd. Als ik nog een paar jaar op dit niveau kan dj’en ben ik een gelukkig mens. Trouwens, het zou behoorlijk arrogant zijn in wat voor beroep dan ook om te denken dat je binnen bent op een gegeven moment. Behalve arrogant wordt een mens daar ook lui van en dat gaat ten koste van je creativiteit.”

Pensioen
Clarke houdt zichzelf als dj scherp door in plaats van de trends gewoon zijn eigen hart en muzikale gevoel te volgen. Een benadering die werkt, want hij draait al meer dan twee decennia lang over de gehele wereld en heeft een trouwe schare fans. Pensioenplannen heeft de Britse dj dan ook nog niet.
“Op een gegeven moment moet ik misschien met pensioen, wanneer ik bijvoorbeeld niet meer goed kan horen of al dat reizen niet meer aankan. Maar in het meest ideale moment gebeurt dat omdat ik er zelf mee wil stoppen – niet omdat ik geen boekingen meer krijg.”

­[img left width=300 height=200]http://photo.partyflock.nl/images/34366/main/172089.jpg[/img]Het reizen, dat is – volgens Clarke – het grootste werkaspect van zijn beroep. Draaien vindt hij nog altijd fantastisch.“Draaien voelt niet als werk. Het voelt als mijn leven.”
Maar in het verleden had hij wel eens zulke drukke weekenden dat hij nauwelijks slaap kreeg en tussen de gigs door alleen maar in taxi’s en vliegtuigen zat. Dan reisde hij in drie dagen tijd de halve wereldbol over.
“Dat probeer ik nu niet meer te doen. Als ik in een weekend tussen twee gigs moet kiezen, dan kijk ik welke het beste in mijn reisschema past.”

Non-stop on the road
Met de jaren is Dave Clarke rustiger geworden. Jarenlang was hij non-stop on the road, nu hecht hij meer aan zijn privéleven.
“Ik wil wat meer tijd doorbrengen met mijn vriendin en mijn vrienden. Een beetje een normaal leven leiden. Af en toe eens een weekendje vrij hebben. Niemand vertelt je namelijk dat dat je je hele sociale leven moet opofferen. Natuurlijk ontmoet je veel mensen terwijl je op reis bent en in clubs en op festivals, en dat is heel leuk, maar niet te vergelijken met een ‘normaal’ sociaal leven. Je kan op een zaterdagavond niet zeggen: ik heb vanavond geen zin om uit te gaan, ik blijf lekker op de bank hangen.”

De vraag rijst of de DJ in zijn vrije weekenden dan wel eens naar een club gaat, gewoon om een leuke avond te hebben.
“Ik ga zeker wel eens uit. Een paar weken geleden was ik op een feestje waar mijn goede vriend Anthony Rother moest draaien en voor ik het wist stond ik hem zelf aan te kondigen op het podium. En toen bleef ik ook maar hangen om daarna Estroe nog aan te kondigen. Maar dat voelt dan niet als werk hoor. Het enige wat als werk voelt is wanneer mensen in mijn vrije tijd over werk willen praten. Ik wil ook gewoon van de muziek genieten als ik naar een gig ben.”
Die muziek hoeft niet binnen Dave Clarke’s normale genre te liggen. “Ik ga ook naar concerten, bijvoorbeeld naar Queens of The Stone Age, of laatst naar Patti Smith. Dat inspireert me enorm.”

Dat inspiratie inderdaad ook van buiten de techno kan komen, blijkt wel uit Dave’s muziekcollectie. Die, overigens, zeer bescheiden is. Op zijn kantoor staan special editions van cd’s van The Stranglers en The Damned, oude punkbands waar hij groot fans van is. Verderop hangen twee planken met cd’tjes – de nieuwste van eerdergenoemde Queens of The Stone Age, de nieuwe Cat Power, wat compilatie-cd’s – en dat is het dan. Geen ellenlange rijen cd’s of volgestouwde platenkasten.
“Al mijn vinyl en de meeste van mijn cd’s heb ik laten digitaliseren, dus alles wat ik nodig heb staat in mijn computers. Meerdere ja – ik ga geen risico’s nemen met mijn muziekcollectie natuurlijk. Ik heb ook nog eens vier back-ups, hier en in Engeland.”

[dump right id=1376]3voor12whitenoise
Clarke’s liefde voor muziek leidde hem uiteindelijk ook naar radio. Een jeugdliefde – als klein jochie van een jaar of 8 zat hij al radiootje te spelen op zijn kamertje. Hij nam zelfs de advertenties op van het lokale radiostation in Brighton, waar hij destijds woonde, zodat hij in zijn eigen zolderkamershow ook commercials kon draaien.
“Ja, heel gênant ja. Gelukkig zijn alle tapes vernietigd…”

Ooit had Dave Clarke een radioshow op het Belgische station Studio Brussel, maar daar stopte hij mee omdat dat destijds niet te combineren viel met zijn drukke dj-schema. Het nieuwe streven om wat meer tijd vrij te maken voor andere dingen heeft geleid tot een nieuwe radioshow, White Noise Radio, die hij wekelijks maakt voor de VPRO op 3FM. Clarke zelf noemt de show een platform om “cutting edge alternative dance music” te draaien. Belangrijk, volgens de dj, want: “Er is veel te weinig aandacht voor dance-muziek op de radio – alleen commerciële dance wordt veel gedraaid. Maar er is zoveel meer dan dat. Daar ligt dus de uitdaging voor mij, om dingen te laten horen die je nergens anders hoort. Muziek die mij raakt of verrast. Ik zou in de toekomst best nog wat minder willen gaan draaien om nog meer radio te kunnen maken. Dan zou ik nog meer de breedte in kunnen dan nu. Je hebt mijn muziekcollectie gezien; die is behoorlijk eclectisch. Het lijkt me wel wat om ook een echte rockshow maken, met muziek die je nergens anders hoort. Maar voorlopig ben ik vooral een ambassadeur voor dance-muziek.”

Als je als DJ staat te draaien in een zaal, kun je direct zien hoe het publiek reageert. Dat is als radio-DJ anders, daar hoor je hooguit achteraf hoe mensen je programma vonden. Clarke zegt dat hij die directe feedback niet mist – hij vermaakt zich prima als hij zijn show opneemt, staat dansend achter de draaitafels en geniet van de muziek.

“Ik presenteer 3voor12whitenoise niet als artiest, en ook niet als clubDJ. Ik maak wel wat mixjes voor de show, maar daar gaat het niet echt om. Ik zie mijn rol in 3voor12whitenoise veel meer als iemand die zijn favoriete muziek deelt met andere mensen. Sommige radio-dj’s doen alsof ze je beste vriend zijn en vertellen je van alles en nog wat over hun leven en hun muzikale smaak , maar zo ben ik niet - ik laat je gewoon muziek horen en soms vertel ik wat ik er goed aan vind. Soms ook niet. ”

Whitenoiseon the road
De show is behoorlijk interactief. Zo kunnen mensen ook zelf audio opsturen naar 3voor12whitenoise – muziek die ze ergens op internet hebben gevonden, maar ook eigen demo’s. “Dat is geweldig, want zo ontdek je verborgen juweeltjes. Ik kreeg laatst een audiofile opgestuurd van ene Strange Connections. Fantastisch! Of, uit Spanje: C- Systems. Als ik iets goed vind, dan draai ik het. Zelfs al komt het vijf minuten voor ik de show opneem binnen. Net als met dj-en probeer ik niet teveel van te voren te plannen welke platen ik ga draaien. Ik laat dat een beetje aan de vibe over.”

De grootste uitdaging van de radioshow vindt Dave Clarke het werken op locatie. Dat zijn soms marathonuitzending van 7 uur, zoals vorig jaar op het Spaanse muziekfestival Sonār, waarin Clarke dan zelf ook nog een set draait.“Ik moest andere artiesten interviewen voor 33voor12whitenoise, ondertussen de mail checken om te kijken of er nog nieuwe audiofiles waren opgestuurd, platen uitzoeken, dj-sets instarten en zelf een set van 2 uur draaien in mijn show. En daarna moest ik nog het podium op om een set draaien voor 12.000 mensen. Dat geeft een enorme adrenalinekick. ”

Clarke smeedt dan ook plannen om deze zomer met zijn 3voor12whitenoise radioshow te gaan touren en uit te zenden vanuit clubs in Nederland en België, misschien zelfs ook Ierland en Istanbul, waar zijn radioprogramma tegenwoordig ook te beluisteren is. Als DJ is hij deze zomer in elk geval te bewonderen op het Awakeningsfestival in Spaarnwoude. Voor meer informatie over zijn boekingen kun je terecht op www.daveclarke.com. 3voor12whitenoise is elke zaterdag te horen van 23:00 tot 01:00 uur op 3FM en is daarna te beluisteren op www.3voor12.vpro.nl.

82 opmerkingen

Pimm0
Werkzaam bij Vier
Hij is vele jaren terug de man geweest die mij met techno liet kennis maken.

Thnx Dave;)(Y) T blijft een held
Dave Clarke :respect:

niet echt boeiend interview trouwens
held :respect:

zijn set op lowlands en ADE waren best de bom b)
Uitspraak van Pimm0 op woensdag 16 april 2008 om 16:19:
Hij is vele jaren terug de man geweest die mij met techno liet kennis maken.­

Eind 2005 Pim? ;)

Clarke :respect:
Uitspraak van Bartjan\\\ op woensdag 16 april 2008 om 16:27:
niet echt boeiend interview trouwens

Erg mager ja.

Ik heb laatst ook al een mailtje gestuurd naar PF over het feit dat er bijna alleen maar HS/HC/Trance dj's worden geinterviewd.

Nu eindelijk eens een grote naam als Dave Clarke, is dit alles wat ze eruit halen.. :(
Absoluut een held, iemand met een grote passie voor het vak, mooi om te zien (Y)

En wellicht niet erg uitgebreid en diepgaand interview, maar wel leuk om te lezen :jaja:

Uitspraak van Bramble op woensdag 16 april 2008 om 16:54:
Ik heb laatst ook al een mailtje gestuurd naar PF over het feit dat er bijna alleen maar HS/HC/Trance dj's worden geinterviewd.­
Moet Partyflock wel beschikken over interviewers die zich bezig houden met andere stijlen. Kennelijk is dat niet zo :)
Waarom staat er tegenwoordig niet meer bij wat de naam van de interviewer is?
Misschien wil de interviewer dat zelf niet?
Uitspraak van Pimm0 op woensdag 16 april 2008 om 16:19:
Hij is vele jaren terug de man geweest die mij met techno liet kennis maken

stond ie toen al in de matrixx ? :d
Wat staat ie er toch weer lekker droog op die bovenste foto :d

Zijn set op impulz 2001 is toch nog steeds 1 van de betere(y)
laatste aanpassing
soms heben dj's hun eichen talent ondeken,en als je waarde van,muziek noten ondekt,heeft,mooier kan,het niet,,met wat hep,ben ik te vrede,de waarde bleift, de beste dj van de wereld,is maar voor un jaar.­
laatste aanpassing
Clave Darke!! :respect:
mad skills...­nooit een tegenvaller....­heb de beste man een keer mogen ontmoeten....­heel serieus en praat veel over muziek.....­gaf me wel twee kaartjes voor zn gig.­ tnx dave....­respect
Dave Clarke blijft een held :respect:
op mn 3e feest (innercity 2001) heeft ie me helemaal weggeblazen met klappers.­ sindsdien fan (k moet ook wel zeggen dat ik hem een paar jaar minder heb gevonden).­ de laatste tijd draait ie weer gruwelijk
laatste aanpassing
Zeker de held !! :respect:

all time favourite dj
Uitspraak van Dark Noise op woensdag 16 april 2008 om 21:40:
Draaien is ook mn leven
en je bent ook een man..

Wat een gelijkenissen met Dave Clark zeg (Y) ;)
Dave Clarke Top 10 April 2008

1 ) Beuys Von Telekraft "My name is Telekraft"
2 ) Strange Connection "Midnight in Paris"
3 ) The Clone Machine "Clone Machine (DXR Remix)
4 ) Pain Struck Stanley Dumb "Automaticon"
5 ) Angel Alanis "Too Bad So Sad"
6 ) DJ Bone "Tru Warriors" (Ritual)
7 ) Ritzi Lee "Back Draft"
8 ) J Kamata "Pump da Cat"
9 ) Lady FourSquare "Xcite Bike" (Angel Alanis Remix)
10) Faceless Mind "Ocean Movers"


Check de aankomende WHITENOISE uitzending. ;)
laatste aanpassing
Uitspraak van Viz84 op woensdag 16 april 2008 om 16:44:
Eind 2005 Pim?

Clarke

hehe nee nee pinkpop 2001 ofzo
Inderdaad in de begin tijd van feestjes één van mijn grootste helden.­ Maar als ik dan constateer dat ie op SMS en Lowlands precies hetzelfde draait als vroeger kan ik hem weinig vernieuwend noemen.­

Wel respect voor de man verder hoor!
Dave Clarke :respect:
Uitspraak van technowaus op woensdag 16 april 2008 om 18:08:
Zijn set op impulz 2001 is toch nog steeds 1 van de betere

afgelopen week nog op max. vol door de speakers geknald :bounce:
Uitspraak van technowaus op woensdag 16 april 2008 om 18:08:
Zijn set op impulz 2001 is toch nog steeds 1 van de betere(y)

Waar is die te vinden??

Ontopic: :respect:
Uitspraak van Pimm0 op woensdag 16 april 2008 om 22:25:
hehe nee nee pinkpop 2001 ofzo

ach man, toen was je nog veels te druk met je nintendo ;)
Dave=­voetjes van de vloer
Een paar weken geleden was ik op een feestje waar mijn goede vriend Anthony Rother moest draaien en voor ik het wist stond ik hem zelf aan te kondigen op het podium.­ En toen bleef ik ook maar hangen om daarna Estroe nog aan te kondigen

Was hij 28maart in de Melkweg????
Epox
Artiest Epox
held :yes:
Was echt geniaal op Lowlands :lief:
zoals vorig jaar op het Spaanse muziekfestival Sonar

dit was echt de vetste, ziekste set ooit van hem.
Jaja grandioos gewoon!!!!!

een echte held!!!!
Dave je bent mijn grote held :respect:
Zie je op het awekenings festval :D
laatste aanpassing
Uitspraak van technowaus op woensdag 16 april 2008 om 18:08:
Zijn set op impulz 2001 is toch nog steeds 1 van de betere

Zeg maar eerder zn beste :D
Uitspraak van DJ Sequence op woensdag 16 april 2008 om 19:16:
Een fabuleuze DJ natuurlijk! 'I want you' blijft voor altijd een heldentrack.­

Bedoel je niet Carl Cox???
Uitspraak van Iguana_ op woensdag 16 april 2008 om 18:24:
Ik doe geen interviews (meer) ;)

Je sais, ik maakte alleen 'n flauw grapje. Was uit verveling denk ik. ;P
Uitspraak van Deadly Rhythm op donderdag 17 april 2008 om 11:16:
Zijn set op impulz 2001 is toch nog steeds 1 van de betere

Dan hebben jullie hem niet op awakenings Uk gehoord Wat een masterlijke set was daT!!! Phoee....:respect:
Compromisloos en geheel zijn eigen shit doen. Maximaal respect. Lang leve World Service 1 en de bijbehorende 4x12" sampler :respect:

White Noise beste danceshow van Nederland ( op MOH Radio Live na uiteraard :9)
Uitspraak van Bramble op woensdag 16 april 2008 om 16:54:
Ik heb laatst ook al een mailtje gestuurd naar PF over het feit dat er bijna alleen maar HS/HC/Trance dj's worden geinterviewd.­

Nu eindelijk eens een grote naam als Dave Clarke, is dit alles wat ze eruit halen..­

ben ik niet met je eens, ook zijn de interviews met hs djs e.d. niet altijd om over naar huis te schrijven...
Uitspraak van Dynamic Reflection op woensdag 16 april 2008 om 20:42:
Ik was verkocht toen ik zijn "World Service" CD voor het eerst hoorde! Damn, wat een klappers stonden daarop! :O Blijft een held! :respect:

ik vind Remixes and Rarities ook nog steeds erg cool ;)
absoluut een koning en held der techno.­ interview had beter gemogen
M10
Artiest M10
Uitspraak van Zeebaars III op donderdag 17 april 2008 om 16:33:
no vinyl, no dj

ga met je tijd mee mummy ;-)
maar matig interview ja..dave clarke :respect:
Uitspraak van M10 op zondag 20 april 2008 om 23:22:
ga met je tijd mee mummy ;)

hey hey hey ;Pniet al het digitale is vooruitgang!
laatste aanpassing
Bedoel je niet Carl Cox???

Ik bedacht mezelf net dus ook dat ik het idee had hier iets heel stoms neergezet te hebben na een afscheidsborrel op mijn werk. :D

Wow, :bloos: schaamrood! :D
Goh, staat er weer een interview online, kunnen mensen alleen zeiken.­

Probeer het zelf eens als je het beter kan?
Ga zelf eens iemand interviewen.­

Misschien had Dave wel maar 3 minuten tijd.­ Dan is dit nog HEEL WAT wat je eruit kunt halen.­
Reset1
Artiest Reset1
Respect voor deze man
Dave Clarke live @­ rave city zurich 1994 geniaale set.­
MvDJ
Artiest Ed live, MvDJ
Een van de weinige dj's die 100% één is met de muziek en de apparatuur waarmee hij draait. :respect:
Uitspraak van Dynamic Reflection op woensdag 16 april 2008 om 20:42:
Ik was verkocht toen ik zijn "­World Service"­ CD voor het eerst hoorde! Damn, wat een klappers stonden daarop! Blijft een held!

vinyl b)

Toch jammer dat ie nu met CD draait (N)
laatste aanpassing
Uitspraak van Quantise op woensdag 23 april 2008 om 10:34:
Toch jammer dat ie nu met CD draait

(y)

nou inderdaad. Wat ik helemaal sneu vind, is dat ze dan een cd-speler gaan bouwen die dezelfde eigenschappen heeft als een draaitafel

over opnieuw het wiel uitvinden gesproken :S
Uitspraak van dj tony producer op woensdag 16 april 2008 om 18:20:
soms heben dj's hun eichen talent ondeken,en als je waarde van,muziek noten ondekt,heeft,mooier kan,het niet,,met wat hep,ben ik te vrede,de waarde bleift, de beste dj van de wereld,is maar voor un jaar.­laatste aanpassing 17 april 2008 15:56

Say What?! :s
laatste aanpassing
hahahahahahahahaha DRAAIEN hahahahahahhaha
ja tessa ahahha lekker draaien :roflol:
laatste aanpassing
Uitspraak van Zeebaars III op donderdag 24 april 2008 om 13:52:
Uitspraak van Quantise op woensdag 23 april 2008 om 10:34:
Toch jammer dat ie nu met CD draaitnou inderdaad.­ Wat ik helemaal sneu vind, is dat ze dan een cd-speler gaan bouwen die dezelfde eigenschappen heeft als een draaitafel

over opnieuw het wiel uitvinden gesproken

helemaal mee eens!
Ohh wat was het toch losgaan met pasen op Dave zijn set!
Nu nog leren mixen dan is het perfect.­

Plaatjes uitkiezen kan die wel...­
Uitspraak van Deadly Rhythm op donderdag 17 april 2008 om 11:16:
Zijn set op impulz 2001 is toch nog steeds 1 van de betere

Zeg maar eerder zn beste

yep! en niet te vergeten ILT 98 de III parts van elk een kwartier! *heilig*
Dave clarke - the storm

Vanwege die plaat ben ik techno gaan luisteren en maken.­ top!
vinyl

Toch jammer dat ie nu met CD draait

juist door de komst van digitaal kunnen ze harder draaien! die naald in het vinyl wil een beetje gaan zwabberen als het te hard gaat. Dus een fantastische vooruitgang digitaal!
impulz 2001... mijn eerste techno feest met een meester set van dc...:respect: was gelijk verslaafd... :D
Uitspraak van Lizzard op zondag 11 mei 2008 om 12:35:
Zijn set op impulz 2001 is toch nog steeds 1 van de betere

Zeg maar eerder zn beste

+shockers... ook masterlijk, wat een genialiteit