Partyflock

Randy Katana: een ‘oude rot’ met roots van over de hele wereld

Randy Katana: een ‘oude rot’ met roots van over de hele wereld

door , gepubliceerd op
De DJ die de eer heeft om als eerste de interviewsectie van Partyflock.nl te sieren is Randy Katana. Geboren op Sint Maarten, de Nederlandse Antillen, draaide Randy al op 17 jarige leeftijd in de grootste club die de eilanden daar kenden. In 1988 verhuisde hij naar Nederland, na enkele omzwervingen over de hele wereld. Amsterdam werd zijn thuisbasis. De laatste jaren is zijn ster rijzende, en is hij een bekend gezicht in de Nederlandse housescene. Reden genoeg om deze jongen eens flink aan de tand te voelen!

Allereerst, hoe zou je jezelf willen omschrijven?
Zo, dat begint al lekker moeilijk! Maar ik denk dat ik het wel in twee woorden kan omschrijven: Onzekere perfectionist.

Je achternaam, Joubert, doet overigens Fries aan. Waar komt je achternaam vandaan?
De naam Joubert is volgens mijn overleden opa een Franse generaal die tijdens een oorlog naar Nederland was gevlucht. Afstammelingen van hem waren vervolgens weer de zon gaan opzoeken in Curaçao, en ja, toen kwam Randy...

Welke stempel hebben de Antillen eigenlijk op jou gedrukt? Werkt dit door in je muziek?
De Antillen hebben mij in principe de producer gemaakt die ik nu ben. Zoals je kan horen in mijn muziekstijl ben ik opgegroeid met de Merengue, Salsa, Tamboe, Soca (SoulCalipso) Reggae, Dancehall en zo kan ik eindeloos verder gaan. Meng deze achtergrond met de house van tegenwoordig en je zal dan de huidige en de toekomstige Katana stijl kunnen horen.

Maar naast de Antillen heb je op vele plaatsen in de wereld gewoond: Amerika, Zwitserland, Nederland... aan welke plaats heb je speciale herinneringen en waarom?
Aan alle plaatsen waar ik heb gewoond, heb ik speciale herinneringen. In de Antillen heb ik veel familieherinneringen, vooral toen mijn oma nog in leven was. In Amerika heb ik geleerd onafhankelijk te zijn, in Zwitserland heb ik leren overleven en in Nederland heb ik leren leven.

Je zegt dat je hebt leren leven in Nederland, maar gezien het lange leven dat je al achter de rug hebt: in de housescene ben je niet één van de jongste meer.... hoelang ben je nog van plan om door te gaan?
Ik dacht zelf nog zo’n 5 jaar maar volgens Shila (mijn vrouw) is daar geen sprake van: 3 keer per week sporten, minimaal 11 vitaminepillen per dag en lekker veel s..x zijn mijn hulpmiddelen! Ik moet zeker minimaal nog 10 jaar in de dance-scene meekunnen hahahaha!

Maar word je op een gegeven moment niet gewoon té oud, en een karikatuur van jezelf?
Pfff, ik weet het niet hoor.....als ik in zo’n situatie terecht kom, zoals die van de zanger van Boney M in die reclame van die verzekeringsmaatschappij (niets negatiefs over Boney M overigens), waar die nog voor de bejaarden staat te zingen, denk ik toch echt wel dat ik dan zal stoppen...

Maar je bent eigenlijk pas vanaf 2003-2004 fulltime DJ.. Wat maakt het DJ vak zo veel anders dan het producersvak, en wat heeft je ertoe bewogen om fulltime te gaan DJ-en?
Tsja, wat is het verschil tussen voor de schermen en achter de schermen? Het verschil is enorm en heeft vooral te maken met je sociaal leven, en je eigen karakter. Na de val van de “CD compilatie” (door downloads) in 2003, was ik van plan om de filmindustrie in te gaan. Ik had al de nodige apparatuur gekocht en was ook al ingeschreven voor een cursus ‘Digital Film’ in Rotterdam. Ik had het inschrijfgeld betaald en zou 3 dagen per week studeren, terwijl ik ondertussen voor 0900-lijnen reclamespotjes maakte. Maar al een aantal jaren probeerde Shila (mijn vrouw) mij te overtuigen om professioneel te gaan draaien. Ikzelf zag het niet zo zitten, omdat ik me niet zo’n DJ voelde. Ik voelde me te onzeker. Maar een week later kreeg ik van de school te horen, dat de lesdagen zouden veranderen en de vraag of ik nog mee wilde doen. Voor ons voelde dit als een teken van ‘boven’ om de Digital Filmcursus op te zeggen en toch het draaien een kans te geven. Shila regelde daarna dat ik kon draaien in XL (Kingdom Venue). Dit was ergens rond oktober 2003........en toen ging het los.........

Dus als je geen DJ/Producer was geworden, was de filmindustrie ingegaan? Grappig! “Fancy Fair” was toch wel je grote (commerciele) doorbraak in de housewereld. Hoe is dit nummer tot stand gekomen?
Ha ha...deze vraag heb ik zo vaak al moeten beantwoorden. Het was eigenlijk bedoeld als een productie voor een goeie vriend van mij. Maar zijn management destijds zag het nummer niet zo zitten, ze vonden het “te underground”, dus heb ik het maar onder mijn eigen naam uitgebracht. Echt zo’n typisch verhaaltje ook eigenlijk, wel komisch. De bedoeling was om een “pannenkoek” track te maken......maar in plaats van een “pannenkoek” is het toch een dikke vette steak geworden. Hahahaha!

Je sound is te plaatsen in het hokje ‘trance’, maar toch is het zeer energiek en heeft het raakvlakken met een de club-sound. Hoe zie je dat zelf?
Er zijn inderdaad veel mensen die mijn sound als trance categoriseren, maar helaas is dit niet correct. De juiste naam zal TTT zijn nl: Tribal Tech-Trance. Mijn sound is een Zuid-Amerikaanse Groove (tribal) met wat vettere beats (techno) gemixed met Trancegeluiden (trance) om het wat toegankelijker en sfeervoller te maken.

Voor welke collega’s heb je respect, en voor welke juist minder? Welke collega’s zijn als vrienden voor je?
Ik heb enorm veel respect voor alle Nederlandse DJ’s die in de wereld top-100 lijst staan, en dan vooral Thijs (Tiësto). Hij heeft het DJ vak “legaal” gemaakt...Minder respect heb ik voor de DJ’s, die alleen maar anderen weten af te kraken op internet, vermoedelijk door hun eigen onzekerheden. “Vrienden” is een heel groot woord. Ik heb wel een groot aantal collega’s, waarmee ik een zeer goede vriendschappelijke band heb.

Een collega van je, DJ Jean, heeft gezegd dat je van dj’s de ‘Skillz’ moet respecteren. Wat is jouw ding waar jij één van de besten in bent?
Het is altijd moeilijk om uit te leggen waar je denkt de beste in te zijn, omdat het een eigen mening is. Dit komt altijd arrogant over, maar ik denk dat ik een leuke “Skill” heb die nog niemand kent… Op dit moment kan ik er nog niet veel over loslaten, maar aan het einde van dit jaar wel en anders zeker begin volgend jaar, zal ik gaan beginnen deze “Skillz” te tonen…

Je maakt ons nieuwsgierig... we wachten af! Maar wat zou jij graag nog willen bereiken cq doen in je leven?
Als ik heel goed over nadenk zie ik mezelf toch graag een climax bereiken met mijn werk, waardoor ik in staat zou zijn om voor een enorme internationale crowd (50.000 plus) te draaien en deze op zijn kop te zetten...

Maar de feesten waar je nu veel op draait, zijn de ‘erotische feesten’, en die zijn niet van dergelijke grootte.. Is er een speciale reden voor dat je veel op erotische feesten draait, of sluit de muziek die je produceert en draait toevallig aan bij dit soort feesten?
Ha ha ha...Ik vind het vreemd dat ik deze vraag zo vaak tegen kom in Nederland, maar volgens mij zijn Nederlandse feesten tegenwoordig allemaal lichtelijk erotisch getint...Ik denk ook dat het komt door het feit, dat Shila en ik vaak op deze erotische feesten kwamen, waardoor we een bepaalde vriendenkring hebben opgebouwd. Als ik op bepaalde locaties draai, wordt het een soort reünie...Deze feesten krijgen dan meestal vanzelf een erotisch tintje....als je begrijpt wat ik bedoel!

Daaraan gekoppeld: wat is volgens jou de beste plaat om seks op te hebben?
Ik kan eigenlijk niet op maar één plaat maar seksen, omdat die maximaal 7 minuten duurt. Wij gaan meer voor het langere werk. Wij hebben zo’n 5 bak CD speler waarin de CD’s blijven rouleren. Deze CD’s maak ik niet zelf, maar ik krijg kopietjes van verschillende vrienden. Het is ook maar één DJ van wie ik al zijn CD’s draai tijdens onze stoeipartijen, en dat is : DJ Santito... Mensen die hem niet kennen: zijn muziek is zeker aan te bevelen!

Wat is het raarste dat je is overkomen tijdens een gig?
De eerste keer dat ik in de Matrixx ging draaien had ik een paar vrienden meegenomen. Ik had ze niet op de gastenlijst laten zetten omdat ze met mij naar binnen gingen. Toen ik bij de Matrixx aankwam, en ik zei dat ze bij mij hoorden, kreeg ik er behoorlijk van langs van de eigenaar: "Je kan niet je hele familie meenemen!!!" Ik was zo verbaasd dat ik niet wist wat ik moest antwoorden. Uiteindelijk ging Shila naar hem toe om te vragen wat het probleem was, bleek het een vergissing te zijn, hij dacht dat ik een danser was omdat ik trendy kleding aanhad. DJ’s zijn nooit trendy gekleed, zei hij...ha ha ha...Was erg vreemd, maar voelde me wel gevleid. We hebben er ook een goeie vriendschap aan over gehouden...

Overigens heb je een tijd gewerkt bij BPM, maar ook bij Only-DJ’s, in samenwerking met Pascal (Precision). Waar is het met Only-Dj’s misgegaan?
Ik heb altijd gedacht dat ik een zakenman was, maar het bleek dus niet zo te zijn. Ik heb meer gevoel voor andermans problemen dan mijn eigen. Als ik in eerste instantie BPM failliet had laten gaan dan was Only-Djs enorm succesvol geweest, en zou ik dan ook in wezen vanuit Thailand van het succes moeten kunnen genieten...Nee ik heb gekozen om alles met iedereen netjes af te handelen en dat heeft Only-Djs de nek gekost jammergenoeg.

Nu sta je 2 juli op het feest Disco vs Dance in Leidschendam, wat heb jij met Disco? Wat deed je zelf tijdens de hoogtijdagen van het Disco tijdperk?
Ik ben niet zo’n type die in een bepaald tijdperk vast blijft zitten. Ik ben gek op vernieuwing veranderingen en de toekomst. In de Disco periode stond ik in het weekeinde ook voor de spiegel met mijn Tony Manero kleding (met hoge Godfather hakken) mijn HAAR te kammen om de clubs onveilig te maken...

Zie jij Disco-invloeden in de hedendaagse housemuziek?
In de trance van vier jaar geleden zeker, maar tegenwoordig niet zo veel meer.

Wat vindt je van de hedendaagste dancescene, en welke ontwikkelingen zie je daarin?
Ik vind dat Nederland momenteel koploper is op de dancescene in Europa, gevolgd door een zeer up and coming oost Europa. Er is zeker een overkill aan grote evenementen, en clubs gebruiken te vaak dezelfde concepten. Maar hoe dan ook het publiek gaat meestal voor de gezelligheid en niet perse voor muziekstijl of DJ. Er zijn aardig wat feesten die uitverkocht zijn, zonder line up. Dit is uniek. Dit geeft de dancescene in Nederland zijn kracht.

Wat vindt je van partysites, en welke rol hebben zij in de scene van nu?
Ik vind sites als Dancelinx en Partyflock een zeer groot succes. Ik kijk zelf wekelijks naar de forums voor reacties van de feest bezoekers. En zeer zeker op Partyflock naar mijn fans. We hebben hier behoorlijk gefeest toen ik de 1000 fans had gehaald...(ben daar zeer trots op)

Op naar de 10.000 fans zouden wij zeggen! Denk je dat mp3 daarin heeft geholpen, jou populariteit als Dj, maar ook voor house in het algemeen?
De mp3 heeft zeer zeker mijn wereld op z’n kop gezet omdat ik een platenmaatschappij had en zelf ook produceer, maar ik denk dat het meer een kwestie is van tijd. De mp3 is bezig onze hele manier van denken van de muziekindustrie te veranderen. We moeten de mp3 meer zien als een nieuw medium die we moeten gaan verkopen, dan als een medium die in de weg zit van de verkoop van de huidige bestaande mediums zoals CD en Vinyl. De markt voor de mp3 is vele malen groter.

Tot slot van de ‘serieuze’ vragen: wanneer mogen we weer nieuwe dingen van je verwachten?
Voor dit jaar staan er al twee releases klaar n.l.: “Pleasure Island” (thema voor het feest op het java eiland) en “Play it loud” en”Play it Louder”. Deze laatste twee zijn bijzonder. In dit project wilde ik iets doen wat nog nooit is gedaan. Dit is aardig gelukt. Ik kan helaas niet verklappen wat het is, maar hou mijn site in de gaten voor de release datum.

Tot slot nog enkele keuzes die we aan je voorleggen, waarbij jij moet kiezen..
Kaal of Kammen?
Kaal. Weinig keuze voor mij!!! Ik vind dat als je slecht haar heb kan je beter de rest ook weghalen. Transplantatie of toupet en dat soort zaken stralen onzekerheid uit...

Hardstyle of Hardcore?
Hardstyle. Het is niet mijn ding, maar als ik een stuk jonger was zou ik hoogstwaarschijnlijk wel met vrienden op Hardstyle feesten te vinden zijn... Hardcore vind ik te agressief.

DJ of Producer?
Producer. Toen ik alleen producer was kon ik goed ontspannen in de weekeinde. Als DJ moet ik dit door de weeks doen...Maar wat dacht je van allebei zijn dan ......wuuaaaaa.....

Bovenop of onderop?
Bovenop. Onderop is ook goed overigens, hahaha!

Techno of Progressive
Progressive is diep maar toch met een ziel. Tribal Progressive helemaal mijn ding

Sinterklaas of de kerstman?
Kerstman. Van mij mag de Sint in Spanje blijven, mijn kerstboom staat er al op 1 december)

Lelijke eend of Opel Manta?
Opel Manta. De uitstraling is vreselijk, maar een ongeluk in een lelijke eend zie ik niet zitten. ps: Automaat graag!

Geld of gezond zijn?
Gezond zijn. Spreekt voor zich denk ik.

Dance Valley of Mystery land?
Dance Valley. Dance Vally 2004 was mijn eerste grote festival en Mystery land ga ik dit jaar voor het eerst optreden, lijkt me waanzinnig om te doen!

Randy, we bedanken je voor de tijd en moeite, en veel succes in de toekomst!

Wil je meer informatie over Randy Katana, kijk dan op zijn site: www.randykatana.com
Wil je Randy Katana binnenkort zien en horen draaien, kijk dan in zijn persoonlijke draaiagenda

131 opmerkingen

beetje laat maar hij draaide super op disco vs dance ook al is het mijn stijl niet, je gaat gewoon dansen en dat is een goed teken (y)

Keep on going ;)

ps. waar blijft het volgende interview, of is het 1x in de 3 maanden?
vet intervieuw hoor :):):) ;););)
laatste aanpassing
ik kan er maar een ding van zeggen.­erg open berijk je het meest mee!!! greetz
Uitspraak van kiesmijuit op donderdag 14 juli 2005 om 21:57:
Saai...­

Van mij part halen ze de interviews eraf...­

Ja en daarom zit je ook altijd op de site van Exilim-Output, waar ze met ' Fuck Partyflock' shirtjes lopen...

Dus..
Super interview van een super DJ!
We want The sound of Katana !


see u at dancevalley ...­
Goed interview Snuggle.

Naast dat Randy echt heerlijk draait is hij ook nog eens een toffe gast (y)
Just a (K)!
Er is reeds genoeg gezegd!

(K)J
Randy Katana:respect: :bounce:
ook weer helemaal TOP op pleasure island:)
R.A.N.D.Y......................

supaaaa flyyy, intahvieww!!!!!

see je snel weer :D

keep up the good work....

respect maximummmm
vooral blijven doorgaan randy
als je over een jaar of 10 stop volg ik je wel op
AAAAAAUUUUUUUWWWWWWWWW
groetjes aan shila
Leuk interview ;)

We gaan je a.s zaterdag horen op ons eerste feest DECISION in Club IK :jaja::bounce:
laatste aanpassing
superrrr....­

a.­s zaterdag ben ik van de partij...­
Wat een leuk intervieuw om te lezen zeg.­
Randy , je ben en blijft mijn TOPPER! Club-Ik was weer super, op naar de volgende set...­

kus voor shila ook!

xxx
Paula
:gaap:!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
een keer gehoord en beleeft is meteen verkocht randy katana
super
lekker
net als shila toppertjesssssssssssssssssss
Echt leuk om te lezen :D Randy Katana is en blijft top (y)
Zeker 1 van mijn favo's !
Het leven begint bij veertig dus Randy kan zeker nog heel wat jaartjes mee.­ Super sound.­ Leuk intervieuw.­
Yorrr
Artiest Jr.
het is
gewoon een
top dj
Randy :respect: was geweldig bij City in Trance.. ook vette foto's gemaakt :D
Randy...­wat was je weer SUPER gister in Almere, Free Festival.­ Helemaal uit mn dak.­
laatste aanpassing
RANDY EN SHEILA,JULLIE BLIJVEN DE NUMMER 1 !!!!
11 NOVEMBER OP DE HEMKADE ZIJN WE EINDELIJK WEER
VAN DE PARTIJ!! TREK HET T SHIRT WEER AAN MET JOUW CARTOON WEET JE HET NOG??? GREETINGS!! MARCO EN MONIQUE.­
Op http://groningen.i-see.tv/channels/1035/ (XXX-kanaal) staan meerdere zwoele video's van XXX-feesten, waaronder een video met een interview met Randy!
laatste aanpassing
check randy op FREAKY FRIDAY op 18 mei in club poema te utrecht..­ samen met le gideon(organza)
maximo en alfonso.­kijk op de site van club poema hier op partyflock voor meer info(ook voor fotos van eerdere freaky friday feesten)
laatste aanpassing
randy wordt toch zeker noooit te oud!
Gaaf interview!

Hier iemand die weer in een bandje zal genieten bij de Tropicana reunion!
Net zo als de vorige zwembad party's
Heerlijk!!!!!

Thanks weer Randy
aii Wel errug intervieuw van me Papa Randyyy !! yeahh .. (H)
N fijne kerel zonder kapsones die helaas door niet iedereen op waarde wordt ingeschat.­
Gelukkig heb je je vaste fans en hopelijk draai je nog lang op goede feesten.­