Partyflock

Armin kickt op trance die thuishoort in clubs

Armin kickt op trance die thuishoort in clubs

door , gepubliceerd op
Armin biedt zijn excuses aan dat er wat uitloop is ontstaan tijdens de eerste drie interviews die hij op deze lange persdag al achter de rug heeft. Ik antwoord hem dat het mij niet veel uitmaakt, maar het interview vindt plaats in een hotel in Amsterdam en de parkeermeter loopt over een minuut of tien af dus de parkeerpolitie zal blij zijn met de uitloop. Iemand biedt aan om even wat muntgeld in de indirecte staatskas te deponeren en zodra hij de kamer uit is kan ik met een gerust hart van start met de vragen voor deze grootheid in de dance/trancescene.

We hebben je nog nooit geinterviewd en vinden het erg leuk dat Partyflock is uitgenodigd vandaag. Hopelijk zijn onze vragen origineel, want ik begrijp dat je al de hele ochtend bezig bent en de rest van de dag nog vol zit gepland met interviews?
Ja dat klopt. Maar ik vind het erg leuk. Fotografen van Partyflock komen vaak langs als ik ergens draai. Dus stel je vragen maar!

Even terug naar 'in den beginne'. In hoeverre was het vanwege je muzikale familie-achtergrond onvermijdelijk dat je ook in de muziekbusiness zou eindigen?
Nou, het is eigenlijk nooit de bedoeling geweest. Dat is het eigenlijk nog steeds niet haha. Nee echt niet! Ik kan hier wel heel stoer een verhaal gaan zitten vertellen, maar inderdaad mijn vader, mijn oom, mijn broer zitten allemaal in de muziek. Ik heb eigenlijk gewoon rechten gestudeerd. Ik heb altijd wel naar dance geluisterd en ben veel naar feesten geweest, maar heb nooit het plan gehad ‘ik ga hier op, wat is het, achttien september 2006 met jou zitten om over de tweede Armin Only te praten’. Dat is nooit het plan geweest. Ik was in principe gewoon voorbestemd om nu in de file op de A2 onderweg naar een advocatenkantoor te staan.

Waarom liep het anders?
Ja ik weet het niet. Er is nooit, ja dat zeggen mensen misschien wel, maar er is nooit een beslissingsmoment geweest 'ik ga nu dj worden'. Er is geen startsein dat aangeeft 'ik neem nu de beslissing’. Ik was gewoon aan het studeren, ik draaide in een discotheek, ik maakte een plaatje dat werd een hit, ik maakte een ander plaatje en dat werd ook een hit. Er was nooit een vooraf opgesteld plan van ik ga nu dit en dit en dit doen. En op een gegeven moment dan zit je gewoon hier. Ik kan het niet mooier maken dan dat het is. Ik vind het gewoon heel kicken om te doen. Ik zou nu ook niet meer anders willen. Ik heb eraan geroken en ik weet wat het is. Het is de mooiste baan die er is. Misschien vind jij je baan ook wel heel leuk, dat weet ik niet...

[photo id=277513 size=medium left clear]
Er zijn dagen dat ik er niet van geniet en dagen dat het wel super is. Werk is werk...dat zul jij toch ook wel hebben op een dag als vandaag met tien keer dezelfde vragen tijdens opeenvolgende interviews?
Je eerste vraag heb ik nog niet gehad en tot nu toe is ieder interview vandaag hetzelfde geweest haha. Maar ik ben nog redelijk fris. Maar goed, er zijn altijd mindere dingen aan een baan of beroep. Over het geheel gezien heb ik de leukste baan die er is.

'Je maakte een plaatje en dat werd een hit'. Je hebt inmiddels heel wat succesvolle releases op je naam staan en allemaal binnen het segment trance. Beschrijf de muziekstijl trance voor jou of hoe jij vindt dat het publiek het zou moeten ervaren
Nou, ik vind niet dat het publiek iets zou moeten ervaren. Iedereen is uniek en iedereen zal bepaalde muziek goed of slecht vinden. Niets is zo persoonlijk als een muzieksmaak. Alleen voor mij is trance toch iets anders dan wat de meeste mensen denken. Voor mij is trance een hele brede verzamelterm voor een hoop verschillende stijlen binnen de dance. Alleen voor sommige mensen zal dat misschien geen trance zijn. Voor mij is trance nog steeds die oude Oliver Lieb sound, LSG, Gat Decor’s 'Passion' en 3 Phase - 'Der Klang der Familie'. Dat soort oude Detroittechno achtige dingen, dat is voor mij wat eigenlijk nu trance is. Maar nogmaals, iedereen heeft een eigen definitie van trance. Dat is altijd heel moeilijk discussiëren. Maar voor mij refereert echte trance meer aan een gevoel van euforie, meer een 'state of trance' dan zeg maar een bepaalde muziekstroming. Heel veel mensen associëren trance tegenwoordig toch een beetje met commercieel, voorspelbaar, goedverkopend. Maar dat is niet de reden waarom ik deze muziekstroming al jaren steun. Ik bedoel, ik maak al trance sinds 1996 en toen was het nog niet zo populair. Ik heb altijd in deze muziekstijl geloofd en ik zal het ook altijd blijven steunen. Laat ik het zo zeggen: het is leuk dat mensen mij nu zo waarderen en naar mijn feesten komen, maar als dat niet zo zou zijn geweest zou ik nog steeds deze muziekstijl steunen. Dit is gewoon mijn ding.

Dan was je waarschijnlijk doordeweek toch advocaat geweest en zou je in het weekend draaien....
Waarschijnlijk wel ja haha.

Voortbordurend op dat advocaat-zijn en je rechtenstudie: is het je backup plan? In hoeverre ben je er nog mee bezig om je vakkennis op peil te houden? (Vraag van Lange)
Het is wel mijn backup plan ja. Maar ik heb geen tijd om veranderingen binnen mijn vakgebied bij te houden. Misschien moet ik nog wel eerst een opfriscursus doen voordat ik er weer mee aan de slag kan. Ik mis af en toe wel een beetje het gebruik van je hersens zeg maar. Maar dit (dj-zijn, red.) is gewoon veel te leuk, het is gewoon kicken om dit iedere dag weer te mogen doen. En ik geniet er dus ook zeker van.

Mijn eerste keer Armin live was in Club Heaven in Adelaide en er gingen Australische vrienden van me mee en die gingen compleet los en zeiden dat ze nog nooit zo'n vette set hadden gehoord. Voor mij heel anders dan toen ik naar een feest ging waar jij draaide in Nederland. In hoeverre merk jij zelf ook een verschil tussen publiek in Nederland en in andere landen waar je draait?
Adelaide? joh! Ik voel in die zin een verschil dat men in Nederland wel wat verwend is, omdat we in Nederland gewoon heel veel talent hebben. Maar Armin Only is wel uitgegroeid tot een internationaal evenement. Je zult ook in Ahoy heel veel buitenlanders zien. Trance is ook iets universeels geworden. Of ik nu in Adelaide sta of op de Ocean Diva in Amsterdam, dat maakt voor mij eigenlijk niet zo heel veel uit. Ik pas natuurlijk mijn set wel aan, maar in principe draai ik dezelfde muziek. Ik denk dat verschillen meer komen door het moment op de avond waarop je draait dan dat er echt een verschil van volk is. Laatst draaide ik in Brazilië echt laat, om vijf uur pas, dan draai je wat dieper en harder dan als je 's avonds om één uur geprogrammeerd staat. Tuurlijk is er wel een verschil tussen landen, want in bijvoorbeeld Amerika en Australië is het allemaal nog vrij nieuw dus vinden mensen het allemaal nog heel spannend en in Nederland is dat wat minder. Men heeft eerder zoiets van 'dat riedeltje kennen we nou wel'. Maar in principe is er met trance toch een soort global experience als ik het zo mag zeggen. Dat heeft niks met mij te maken maar met de muziek an sich. Er is een hele stroom mensen, dat zie je ook op Partyflock, die gewoon van trance houdt.


Je geniet van het draaien en doet dit ook vaak, maar je hebt ook een produceer-Armin in je zitten en Armada Music is daar de uitkomst van. Wat wil je bereiken met het label?
Dat hebben we eigenlijk al bereikt: het familiegevoel. Vorige week was de closing op Ibiza en dat was echt heel gaaf, want we hadden op het einde alle dj's bij elkaar gehaald. We hebben met zijn allen een buiging gemaakt naar het publiek. Armada is ook een beetje het doorbreken van hokjes. We hebben natuurlijk een houselabel, trancelabel, een progressivelabel en we zijn nog meer aan het verbreden. In principe is Armada niet echt een trancelabel. Zo zijn we wel begonnen natuurlijk, omdat dat het makkelijkste was, maar het is nu een hele brede platenmaatschappij. Electro-minimal hoort daar ook bij. Het leuke van Armada vind ik eigenlijk dat het boekingen met produceren combineert. Er is eigenlijk geen producer meer die niet dj't en er is bijna geen dj meer die zelf geen platen maakt. Vroeger had je natuurlijk heel erg die scheiding. Dj Jean stond in de It en een dj kwam zijn nieuwe plaat brengen naar Jean en die draaide hem in de It. Dat was vroeger. Tegenwoordig zou deze dj hem zelf draaien in de It, omdat hij na Jean geprogrammeerd staat.

[photo id=267906 size=medium right clear]
Je haalde al een aantal keer het Armin Only concept aan. Waarom verdiende je, volgens jou, je eerste Armin only solo night?
Waarom verdiende ik die? Eh, dat is zo gegroeid. We zijn in 2001 begonnen met Armin Only, ik heb in Australië een Armin Only tour gedaan, ik heb in Amerika Armin Only's gedaan en de laatste twee Armin Only's vorig jaar maart op de Ocean Diva waren helemaal uitverkocht. Dus dan denk je ook 'ja je kunt nou wel weer twee keer 1600 man doen, maar moeten we niet een keer proberen om het echt naar een hoger niveau te tillen'. We hebben eigenlijk een risico genomen om te zorgen dat het concept door kon groeien. Het is dus het publiek dat het bepaalt. Het publiek gunt of misgunt je alles. Bij het publiek valt of staat alles.

Wat kunnen we verwachten van 11 november?
Nou ik ben niet van plan om het wiel opnieuw uit te vinden, in die zin dat ik niet iets heel anders ga doen dan vorig jaar, maar het wordt wel het diapositief van vorig jaar. Vorig jaar hadden we een schip bijvoorbeeld, dit jaar is het thema wel water, maar er is absoluut geen schip. De artiesten die er vorig jaar waren die zul je dit jaar, misschien op één of twee uitzonderingen, niet zien. Nieuwe artiesten, nieuwe muziek. Ik zat ook heel erg te twijfelen of ik het wel zou doen dit jaar, ik heb ook heel lang gewacht om uiteindelijk ja te zeggen. Ik had gewoon een aantal eisen, omdat ik niet wilde dat het een herhaling wordt van zetten. Dat kennen mensen nu wel. Maar er was zoveel animo voor weer een Armin Only en dat heeft me ook uiteindelijk over de streep getrokken. Omdat ik op internet de reacties zag en ik emailtjes kreeg van mensen. En toen had ik zoiets van 'ok, ik wil het wel doen, maar wat gaan we dan brengen?'. We hebben gebrainstormd en gebrainstormd, we hebben geloof ik wel zestien vergaderingen gehad met zijn allen. En uiteindelijk is daar een plan uitgekomen waarvan ik denk 'ja nou als dat lukt, dan wordt het wel weer heel gaaf!'. Dat is eigenlijk de reden geweest om het weer te doen.

Armin Only is steeds groter gegroeid. Van Ocean Diva naar Ahoy en iets soortgelijks is ook bij bijvoorbeeld Tiësto gebeurd. Veelal grote lokaties, omdat er in kleine en middelgrote clubs te weinig capaciteit is. beebs vraagt zich af of je het niet jammer vindt dat er op je boekingen in kleinere lokaties óf 'kijk-volk' afkomt, óf dat het afgeladen vol is?
Ik zie in principe de grotere feesten als uitzondering op de kleine. Ik vind dat deze muziek in principe thuishoort in clubs. Daar is het voor gemaakt en daar zal ik ook altijd trouw aan blijven. Daarom heb ik ook afgelopen weekend tweemaal de Ocean Diva gedaan, eenmaal in Rotterdam en eenmaal in Amsterdam. En Rotterdam was echt heel gezellig en totaal anders dan in Amsterdam. Maar alleen was het wel weer te druk op de Amsterdamse versie vond ik zelf. Maar ik zal altijd de clubs trouw blijven.

Naast Armin Only in november komt er ook een 'Best of..' release aan. In welke zin is die release een ijkpunt in je carriere?
Het is een afsluiting van een bepaalde periode. Ik heb gewoon heel veel losse eindjes. Veel mensen vragen mij bijvoorbeeld om ‘Communication part 3’. Een plaat die ik alleen gemaakt heb voor mijn eigen sets en ik was ook niet van plan om die te releasen. Ik heb eigenlijk niet zoveel zin om die op een nieuwe album te zetten, want dat vind ik een herhaling van zetten. Dit jaar ben ik tien jaar officieel als producer bezig en ik heb mijn hele catalogus nu gekocht van oude liedjes en oude titels en ik heb gewoon een hele hoop tracks in het verleden laten liggen die ik nooit gereleased heb. Dat zijn speciale versies.....het is ook eigenlijk niet een 'best of' het is meer een verzameling van unreleased en remixed tracks uit het verleden. Het is meer een soort anthology, hoe zeg je dat? Heel veel mensen weten bijvoorbeeld ook niet van heel veel platen van 'vroegah', dat ik daarachter zit.

Ben je dan ook van plan om muzikaal een nieuwe weg in te slaan?
Met ‘Shivers’ ben ik die natuurlijk al een beetje ingeslagen, maar ik zal altijd wel trouw blijven aan trance. Je ziet die sound natuurlijk wel ontwikkelen en daar ga ik natuurlijk wel in mee. Maar Armin van Buuren is trance en dat zal het ook altijd blijven.

Vraag van nilicule: Wat vind je, mede gezien je achtergrond in de rechten, ervan dat je fans je shows via het internet verspreiden?
In principe mag het niet en daarom stimuleer ik het zelf ook niet. Het klinkt allemaal heel flauw en schoolmeester-achtig, maar in principe moet je het zo zien: op het moment dat jij niet betaalt voor een download ben jij bezig met het kapotmaken van de muziekindustrie. De prijs voor cd’s is op dit moment gewoon te hoog, maar omdat jij voor je muziek van internet niet betaalt is er ook geen ruimte voor nieuw talent. Aan de andere kant, en dat is ook een feit, zonder de downloads was ik niet zo ver gekomen. En ik ben ook blij dat mijn radioshow via internet verspreid wordt. Ik vind ook dat mijn muziek door zoveel mogelijk mensen gehoord moet worden. Ik denk dat als je zou vragen of mensen vijfentwintig cent over hebben voor iedere ASOT-aflevering er een heleboel ‘ja’ zullen zeggen. Ik verdien zelf niets aan die show, echt niet, geen één euro en ik wil er ook niets aan verdienen. Maar het is natuurlijk ook niet helemaal eerlijk tegenover de producers van de muziek die natuurlijk hun tracks ter beschikking stellen voor mijn radioprogramma en vervolgens hun set op het internet zien staan. Dat doet best pijn en dat kan ik me best voorstellen. Er moet een systeem komen waar we elkaar in het midden ontmoeten. Het is een discussie waar we uren aan kunnen besteden. Ik ben er heel blij mee dat internet bestaat en dat downloads bestaan. Er moet alleen snel een oplossing gevonden worden voor de problemen. Ik heb zelf overigens nog nooit gedownload.

Nog een aantal wat persoonlijkere vragen over de persoon Armin van Buuren. Ben je religieus?
Ja, ik ben wel religieus. Ik bid niet, maar ben wel katholiek opgevoed en ik heb er wel wat van meegekregen. Ik ben er vrij passief in eigenlijk. Ik zou wel wat meer naar de kerk willen en ik geloof ook wel dat er iets ‘hogers’ is, maar ik geloof dat iedereen zijn eigen interpretatie daarop heeft en zo heb ik ook de mijne. Maar ik hou het wel redelijk voor mezelf, heb ook niet zo de behoefte om dat te delen met anderen.

Wat doe je in je vrije tijd ter ontspanning?
Euhm...series kijken....eigenlijk ben ik best wel een family-man. Gisteren met mijn familie naar het strand geweest ondanks het weer. En ik kook wel eens, echt waar, heel stom maar dat vind ik kicken. Wat dat betreft ben ik best wel een huismus. Thuis zijn is echt helemaal top.

[photo id=257474 size=medium left clear]
Ga je zelf nog wel eens stappen of kan dat eigenlijk niet meer?
Af en toe als er tijd voor is en zeker in Miami tijdens de Winter Music Conference doe ik altijd wel mijn best om ook eens een paar sets te gaan beluisteren van collega-dj’s. Maar echt uitgaan in de zin van het is vrijdagavond en ik ga lekker naar de Paradiso? Nee dat zie je mij niet zo snel doen. Helaas. Dat mis ik wel.

Waar in je leven ben je het meest trots op en waar het minst?
Het meeste toch wel op wat ik bereikt heb met als hoogtepunt Ahoy vorig jaar. En het minst trots .... we hebben allemaal onze zonden, maar ik ben wat dat betreft niet zo’n grote zonderaar. Misschien die paar avonden dat ik echt heel erg dronken was en mezelf zwaar laveloos kotsend over de vloer eh....ik denk dat ik daar toch wel het minst trots op ben. Maar ik denk dat iedereen die avonden wel eens een keer meemaakt.

Ben je het meest trots op wat je bereikt hebt omdat je er hard voor hebt moeten werken?
Nee, gewoon omdat je een verschil hebt kunnen maken voor heel veel mensen. Nog steeds de grootste genoegdoening is wat je voor mensen hebt kunnen betekenen. Als je e-mails krijgt dat mensen op het punt hebben gestaan om zelfmoord te plegen, maar dat mijn muziek hen er doorheen heeft gesleept. Dat soort mails krijg ik toch best wel regelmatig. De eerste keer dat ik zo’n brief kreeg in mijn postbus was echt van ‘jezus!’. Die brief heb ik ook nog. Dat ik dan een verschil heb kunnen maken voor mensen die een eenzame tijd hebben gehad. Dat bedoel ik dan met dat ik wat bereikt hebt. Het gaat dan niet om financieel of hoe groot je bedrijf is, maar dat je voor sommige mensen het leven wat makkelijker hebt kunnen maken.

Als afsluiter van de lange vragen: op je site staat dat je een gelukkig man bent. Waarom ben je zo gelukkig?
Wat ik net zei, dat je het verschil mag maken. Dat je iets gedaan hebt met je leven als je straks wegbent. En natuurlijk dat je iets doet wat je leuk vindt. Dat is echt heel belangrijk en ik kan dat niet vaak genoeg zeggen ook tegen andere mensen: doe in godsnaam iets wat je leuk vindt. Dat maakt het allemaal zoveel makkelijker.

Nog een paar dilemma’s
Produceren of draaien op een feest?Oef! Ik denk produceren, omdat je dan niet meer gebonden bent aan het publiek. Je bent nog vrijer. Het ligt wel heel dicht tegen elkaar aan hoor.
Kate Moss of een Rubens vrouw? Ken ik allebei niet. Ik leg uit dat hij de keuze heeft tussen graatmager of lekker iets vastpakken Doe mij dan maar een Rubens vrouw. Ik ben niet van graatjemager.
Burger King of Hungry Jack’s?Burger King
Uitslapen of vroeg opstaan?Uitslapen!

Hopelijk kun je nu eindelijk aan je lunch beginnen! In elk geval bedankt voor je tijd en succes met je Armin Only in Ahoy!
Jullie, als heel Partyflock, ook bedankt. Dat meen ik echt. Ik had nooit gedacht dat Partyflock zo groot zou worden. Jullie zijn er voor een groot gedeelte de oorzaak van dat het in Nederland zo goed gaat met de dance. En dat heeft internationaal effect. Dat mag ook wel eens een keer gezegd worden over Partyflock vind ik. Of je het nou eens ben met alle kritieken: als iets goed is dan werkt het gewoon!

Die steek ik in mijn zak. Zelfs al had ik een bekeuring gekregen: een dergelijk groot compliment van een dergelijk groot dj is heerlijk om te krijgen.

124 opmerkingen

super dj, super producer en wat ik zo lees heeft hij ook een fijne persoonlijkheid. (y)
Uitspraak van Karian op dinsdag 26 september 2006 om 12:07:
Is altijd zo met persdagen Leven van een interviewer gaat op zulke dagen alleen om wachten, maar Armada had een mooie lokatie en iets te drinken...­al in al dus prima geregeld.­ Enige nadeel is dat de artiest vaak gaar is van het lullen dus ik vraag wel eens een vroeg tijdstip

Maar goed, Armin had er kennelijk zin in want hij heeft iig de tijd genomen voor al zijn antwoorden

Zo'n 1,5 jaar terug had ik dezelfde eer voor Dancelinx. Dus ik zag mezelf weer helemaal in Hotel Arena zitten bij het lezen van dit leuke interview! ;-);-) Leuk hoor!
En die relaxdheid van Armin is echt.
Had bij mijn interview de recorder niet goed ingesteld *bloos* *bloos*...waardoor ik me echt een blondie voelde (interview je je grootste held sinds jaren, gebeurt je ZOiets!?!)
Maar Armin slikte een keertje (waarschijnlijk z'n ergernis die hij wegmoffelde hahaa ;-)), bestelde nog een kopje koffie voor ons, ging er nog eens ontspannen voor zitten en deed vervolgens het hele interview gewoon NOG eens met me!!
Kijk!!(y) Toffe gast is het gewoon!!

Kan me ongeveer voorstellen hoe je je die middag/ochtend gevoeld hebt Karian! ;-)
Tof interview!! (y)
Leuk interview!
yep toppie interview,als het goed is krijgen mn vrouw en ik een uitnodiging van brain bout en armin only bij te wonen,met alle toeters en bellen vip,hotel,backstage enz,... eens kijken of brain zich an zijn woord houd ik ben er in ieder geval bij hoe dan ook ;-)
Jaaaaaaaaa, echt gaaf thanx.­
En Armin is echt een super vent en ofcourse een super DJ
Uitspraak van Veersesmurf op dinsdag 26 september 2006 om 23:35:
Ik heb hem aardig wat keren horen zeggen: Get your mp3-players ready, here's a new A State Of Trance

Dat wil nog niet zeggen dat je het gedownload hebt, kan ook omgezet zijn van wav naar mp3.
leuk intervieuw ben benieuwd naar armin only !
zeer mooi interview en idd leuk om te lezen
en zo zie je maar weer dat dj's ook veel te danken hebben aan PF :respect: zoals armin veel lof over heeft voor PF!!!
super interview..................­

erg lekker om te lezen en leuke vraagen
Armin,

goede producent, maaruh nadat ik hem heb ontmoet hier in Ierland walg ik echt van zijn ego.­ GATVERDAMME!

Ik hoef hem ook echt niet meer te zien!
leuk interview!
het is toch een lieve he die armin:p
heeft rechten gestudeerd?en nu is hij werelds beroemde dj:)
moet kunnen toch!!

kus
leuk interview! kon ik er 11 november maar bij zijn, maar zal wel 18+ zijn... net een half jaar te jong :(
Voor t eerst lees ik zijn intervieuw...­
Hij is voor sommige mensen een goed voorbeeld van "­doe wat je hart zegt .."­
Ik zelf heb een lange moeten afleggen en mezelf te kunnen zijn door als vrouw door t leven te gaan.­
En dat doet Mister van Buuren zeer uitmuntend met zijn geweldige baan als DJ.­

Mijn groot complimenten .­
Leuk intervieuw.­

Armin je bent mijn held.­
MvDJ
Artiest Ed live, MvDJ
Burger King of Hungry Jack’s?

:lol: