Partyflock
 

Leer DJ HYSTA kennen: "het achterlaten van mijn stempel is mijn favoriete aspect van producen"

door , gepubliceerd op
Leer DJ HYSTA kennen: "het achterlaten van mijn stempel is mijn favoriete aspect van producen"
11 februari 2021
ArtiestHysta
Ze groeide op in Zuid-Amerika en wist op dat moment nog niet dat ze haar passie voor hardcore produceren in Europa zou vinden. Thais Morel, beter bekend als DJ HYSTA, was pas 16 toen ze begon met het leren van hardcore productie. Het was liefde op het eerste gezicht toen ze in aanraking kwam met de Franse raves, vertelt ze. "Daarna begon ik al snel met het organiseren van mijn eigen feestjes met vrienden."

"Na school begon ik meteen, tot laat in de nacht terwijl ik probeerde mijn kamergenootjes niet wakker te maken."
In de tijd dat Thais opgroeide speelden vooral de jongens hun muziek op feestjes, en dat zette haar aan het denken. Vanaf dat moment begon ze met het leren van mixen en producen wanneer ze maar kon, "na school begon ik meteen, tot laat in de nacht terwijl ik probeerde mijn kamergenootjes niet wakker te maken." Ze wist zeker dat ze haar leven wilde wijden aan het maken van hardcore, en zo spendeerde ze steeds meer tijd aan het leren ervan. "Het was belangrijk voor me om mijn passie te delen, dus draaide ik ook op school. Zelfs mijn docenten en klasgenoten dansten en genoten ervan!"
Maar muziek is niet het enige waar Thais mee bezig is. Als kind hield ze altijd van tekenen en het was haar droom om een illustrator te worden. Na het afronden van de Graphic School op 19 jarige leeftijd zette ze haar eigen Graphic Company op, "het is een manier van mezelf uiten als een artiest geworden."

"Hij is zo'n grote inspiratie voor me sinds mijn eerste stappen in de hardere muziek."
Op de vraag wie haar inspireert, reageert de jonge producer meteen enthousiast met DJ Promo. "Hij is zo'n grote inspiratie voor me sinds mijn eerste stappen in de hardere muziek. Iedere keer als ik wat geld had verdiend, kocht ik dan ook meteen zijn vinyl platen. Hij is een deel van waarom ik zo veel van hardcore houd. En ook vind ik het geweldig dat hij doorgaat met het produceren van vinyls. Ik vind digitale releases ook geweldig, maar het goede oude spul is niet te verslaan!"

"Ik hoop dat mijn verhaal een motivatie kan zijn."
DJ HYSTA's eerste grote optreden was 4 jaar geleden in Frankrijk. "Ik was zo gestrest dat ik al twee dagen niet kon eten. Ik mocht het podium op na Le Bask's optreden en herinner me dat hij persoonlijk langs kwam om me te feliciteren. Ook stimuleerde hij me om muziek te blijven maken. Ik was zo enthousiast en hij motiveerde me echt."
Naast het creatieve proces is DJ HYSTA's meest favoriete aspect van een hardcore producer zijn het achterlaten van een stempel in het genre. "Ik had in het begin echt niet gedacht zo ver te komen. Ik was gewoon wat aan het mixen op random raves, en nu reis ik de wereld over met mijn eigen muziek. En ik heb ook al zoveel inspirerende mensen mogen ontmoeten! Ik hoop dat mijn verhaal een motivatie kan zijn voor mensen die ook willen beginnen met muziek, vooral meiden! Houd je niet in. Je moet ergens beginnen en als je echt gepassioneerd bent zullen mensen dat zeker zien."

"Riot In Us is meer dan een track."
Op dit moment is DJ HYSTA bezig met een speciaal project met een boodschap, genaamd 'Riot In Us'. "Misschien hebben jullie gehoord dat er de laatste tijd steeds meer ravers worden opgepakt. Maar dit is het topje van de ijsberg. Vanaf het moment dat ik begon met het mixen op raves, heb ik met eigen ogen gezien hoe de overheid deze mensen behandeld. En ik kan er niet meer tegen. 'Riot In Us' is meer dan een track, het is mijn manier van het supporten van de rave community en de elektronische muziek scene in het algemeen. De tekst van de track en de videoclip draaien om de oneerlijke behandelingen. It's time to let speak the riot in us."
Ook zijn er nog andere artiesten te horen op DJ HYSTA's EP. "Een tijdje terug heb ik een remix contest georganiseerd omdat ik beginners een kans wil geven. Ik weet tenslotte zelf hoe moeilijk het kan zijn. Iedereen heeft het geweldig gedaan en het was erg lastig om te kiezen. Daarom heb ik twee winnaars gekozen in plaats van eentje."
Ook was dit een kans voor de jonge producer om samen te werken met artiesten waar ze tegenop kijkt. "Daarom wilde ik ook mijn label maatjes van Karnage Records includeren, zoals The Clamps, Industrial Twins en Ojuun. Ook wilde ik graag werken met Czech producers. Zij geven mijn EP een persoonlijke en frisse touch."
Er zijn nog meerdere verrassingen onderweg, maar Thais wil niet meteen alles verklappen. "Ik laat het jullie zelf ontdekken. Maar ik weet zeker dat jullie het tof vinden dus stay tuned!"

"Ook al zijn livestreams een goed compromis, ze zijn niet te vergelijken met de magische sfeer die we on stage met zijn allen creëren."
Thais is heel dankbaar voor het feit dat ze in het begin van de pandemie nog door kon gaan met optreden in de landen die dat toe lieten. Helaas kon dit niet zo doorgaan dus ging ze over op livestreams, "ik had nooit durven dromen dat er zoveel response zou komen!"
Op dit moment is ze bezig met het maken van nog meer muziek, "ik denk zeker dat er mogelijkheden zijn om het positieve uit deze vervelende situatie te halen. Maar ik mis de feestjes en het zijn met de mensen. Ook al zijn livestreams een goed compromis, ze zijn niet te vergelijken met de magische sfeer die we on stage met zijn allen creëren."
Aangezien er nog geen echte perspectieven voor de toekomst in zicht zijn, hoopt DJ HYSTA dat de clubs snel weer open mogen en dat events weer georganiseerd mogen worden. "In de tussentijd plan ik grote solo projecten, samenwerkingen, meer video's en livestream content. Ik probeer actief te blijven en wil iedereen bedanken voor de support. Maar ik geef toe dat het niet iedere dag makkelijk gaat. Laten we hopen dat we elkaar snel weer zien. Much love!"