Partyflock

Speuren in Tiel: Spoorloos

Speuren in Tiel: Spoorloos

door , gepubliceerd op
Ergens in het midden van Nederland, verstopt tussen de rivieren, ligt het kleine stadje Tiel. Berucht vanwege de aardbeienjams van Flipje, de kersen en de fruitbomen. En verder eigenlijk helemaal niks. Ja, het Fruitcorso (daar heb je hét fruit weer) en Appelpop (weer fruit).

Maar de Betuwefabriek is al in 1993 gesloten en het fruit groeit alleen in de nazomermaanden en dat is ook de tijd van het jaar waarin Appelpop en het Fruitcorso plaatsvinden. De resterende maanden is Tiel een teruggetrokken, grijze industriestad met een centrum dat langzaam leegloopt en jeugd die in grote aantallen naar de Randstad trekt. Ergens in die grijze massa, dronk een vriendengroep hun biertje en werden er wilde plannen gesmeed om het nachtleven tussen de fruitbomen nieuw leven in te blazen. Want een donkere industriestad, dit mini-Detroit met een roerig verleden blijkt een prima decor voor een Vuig techno-georiënteerd feest. Ik spreek Isaac Latumahina, creatief brein en wilde ideeënspuier, enkele dagen voor Spoorloos plaatsvindt.

Ik vind het toch wel stoer, een feest in Tiel. Er gebeurt hier maar bar weinig.
Dat vonden wij dus ook. Daarom is het niet bij een wild plan gebleven, maar zijn we gewoon aan de slag gegaan en hebben we gekeken in hoeverre je plannen ook uitvoerbaar zijn. En dan is het wel fijn dat Tiel een klein stadje is, want iedereen kent iedereen en er is altijd wel iemand bereid om je te helpen. Precies. Zo is de locatie vrij makkelijk. Twentietoe is een Cultureel Centrum aan het spoor. Meer bandjes-geöriënteerd, maar doordat de beheerder benaderbaar is en we goede afspraken kunnen maken over het gebruik van Twentietoe, is het zoeken van de locatie nog hetgeen dat het minste moeite kost.

In april vorig jaar vond er ook een editie van Spoorloos plaats.
Klopt, en dat beviel zo goed dat het, toen het weer begon te kriebelen, een voor de hand liggende keuze was om dit keer weer voor Twentietoe te kiezen.

Maar je hebt een uitstapje gemaakt naar Taveerne de Vlaming voor een Spoorloos Afterparty.
Dat ontstond ook spontaan hoor. Na afloop van Appelpop (het grootste gratis muziekfestival van Nederland dat meer dan 150.000 bezoekers trekt) dwaalt iedereen Spoorloos door de binnenstad. Appelpop stopt om twaalf uur 's nachts. De meesten willen dan gewoon nog even door. We vonden dat er dan best nog wat goede techno opgezet kon worden in een kleine kroeg. Zat het stampvol. Dat was echt gaaf.
Hier in deze contreien draait het vooral om samenwerken met anderen. Tiel is niet zo van het uitbundige en investeert weinig in de jeugd. Nieuwe Dingen worden met argusogen bekeken.
Daarom hebben we ook de handen ineengeslagen met o.a. 3 Zusters Lounge. We hebben een DJ-contest gehouden zodat ook zij een stukje bekendheid verwerven en ze mogen de kaarten voor ons in de voorverkoop verkopen. Je moet elkaar hier een beetje helpen en stimuleren.

Is het wel de bedoeling dat Spoorloos een Tiels concept blijft? Alles trekt al weg uit de stad. Nog effe en er lopen hier alleen nog nostalgische bejaarden en ontspoorde jongeren.
Nou ja, iedereen wil natuurlijk het liefst dat zijn concept een, laten we het bescheiden houden, landelijk succes wordt. Maar de bedoeling is wel dat Tiel de thuisbasis blijft. We willen Tiel wel wat bieden op muzikaal gebied en het uitgaansleven wat meer laten bruisen.

Dit keer heb je wel een headliner te pakken, Benny Rodrigues.
Jep, bewuste keuze. Je moet het publiek wel aantrekken en dat lukt niet als je alleen artiesten neerzet die draaien en produceren waar jouw hart ligt. Iedereen moet het naar zijn zin hebben en de dansvloer mag lekker vol. Benny is een goede aanvulling op de line-up met lokale helden en nieuw talent. Met hem willen we een breed publiek trekken, onze naam waar maken en ervoor zorgen dat de mensen ook weer op de volgende editie komen.

Die volgende editie.. We hebben nog een enorme parkeerplaats waar best een stadsstrand zou kunnen komen..
Inderdaad. Buiten, barbecue, zon en loungestoelen. En goede techno. We hebben nog geen wilde plannen, maar waarschijnlijk borrelen die na het weekend weer op. We zijn 5 maanden geleden het idee voor deze editie van Spoorloos gaan pitchen, na 31 januari gaat het vast wel kriebelen voor een zomers feestje.
Spoorloos met Benny Rodrigues
Het aftellen is begonnen: op 31 januari 2015 ontmoeten we elkaar weer op Spoorloos in de Twentietoe Tiel. Voor de 3e editie pakken we flink uit met een dikke line-up om iedereen uit zijn winterslaap te halen. Naast de residents Sander Ellerman, JLM, Isaac Latu en Kelvin Celcius (winnaar van de DJ-contest), zal ook Neal Evans weer terugkeren naar het oude nest. Maar dat is nog niet alles... De line-up zal worden aangevuld met een internationale act uit Berlijn Christine Lau Duitsland. En als dat nog niet genoeg is, zal onze headliner niemand minder dan Benny Rodrigues er voor zorgen dat alle voetjes van de vloer gaan!
David Tromp (Amita) zal jullie host van de avond zijn en de visuals worden verzorgd door Redcane Visual Solutions. Kortom een avondje om naar uit te kijken.

Je kunt kaartjes kopen bij 3 Zussen Tiel Lounge Drinks Bites. De kaarten in de voorverkoop zijn €8 en aan de deur €10.

1 opmerking