Partyflock

Sekuioa: nieuwe pionier

Sekuioa: nieuwe pionier

door Dirk Baart, gepubliceerd op
Sekuioa: nieuwe pionier (afbeelding)
ArtiestSekuoia
Eén van de nieuwe pioniers is de Deen Patrick Alexander Bech-Madsen, beter bekend als Sekuoia. Wij spraken de jongeling, die dit jaar te gast is op Eurosonic Noorderslag en het Where The Wild Thing Are festival, op nieuwjaarsdag.

Gelukkig nieuwjaar! Hoe staat het leven?
Jij ook! Ik heb op dit moment last van een kleine kater, maar verder prima, haha.

We kijken voor de allerlaatste keer terug op 2014. Hoe was het afgelopen jaar voor jou?
Het was een jaar van ontwikkeling, dat zeker. Voornamelijk van het live-deel van Sekuoia. Ik heb in 2014 meer shows gespeeld dan ik ooit in een jaar heb gespeeld, mijn soloproject is meer een band geworden. Dat is een mooie uitdaging om aan te werken. Het zorgt ervoor dat ik sommige nieuwe muziek op een andere manier maak, maar ook dat het soms moeilijk is om muziek af te maken, vanwege het drukke tourschema.

Heb je al een idee wat mensen dit jaar van je kunnen verwachten?
Ik heb afgelopen december een EP met vier tracks afgemaakt, die uitkomt in maart. Verder wil ik tussen het touren zorgen dat het eerste album in 2015 af gemaakt wordt, zodat het aan het begin van 2016 uitgebracht kan worden.

Je speelt over een paar weken op het Nederlandse showcasefestival Eurosonic Noorderslag. Voel je druk om je aan de muziekwereld te presenteren op zulke evenementen?
Absoluut. Het is een gig die mijn boeker al een tijdje geleden hoog op ons gezamenlijke verlanglijstje had gezet. Het is één van de meest belangrijke showcases die ik ooit gespeeld heb, al heb ik al best wat anderen gedaan. Ik probeer niet te denken aan wie er kijken en gewoon op te treden zoals ik dat altijd doe. Als je te veel gaat nadenken, onttrekt dat de focus aan de muziek.

Is er een verschil tussen Sekuoia in de studio en Sekuoia on stage?
Ik denk van wel. Zoals ik zei is er het afgelopen jaar veel veranderd wat betreft het live-aspect van Sekuoia. De nummers klinken niet meer zo als de opnames. Ik tour nu met een drummer en een gitarist bij me, die de nummers wat extra dimensies geven. Je hoort nu ook instrumenten die je op de oorspronkelijke opnames niet hoorde.

Waarom heb je ervoor gekozen muziek uit te brengen onder een andere naam?
Het is soms best fijn om een soort schuilnaam te hebben. Het is voor mensen makkelijker om zich te binden aan Sekuoia dan om zich te binden aan Patrick Alexander Bech-Madsen. Ik denk ook dat de naam Sekuoia een goede afspiegeling is van de muziek die ik maak. Het is gewoon cool om een bandnaam te hebben, haha.

Kun je iets vertellen over het creatieve proces achter de songs van Sekuoia?
Het is in mijn geval echt een proces, meer dan slechts het schrijven van een song. Het begint met een muzikale schets, die wordt gemixt en geproduceerd. De posities van bepaalde delen van de track moeten op de goede plaats vallen, als puzzelstukjes. Het is veel werk, maar het geeft ook veel vrijheid. Nummers voelen voor mij als een persoonlijk product, omdat ik van begin tot einde bij de tracks betrokken ben.

Door middel van technologie kan ik maken wat ik wil maken. Alles kan klinken zoals ik wil dat het klinkt. Ik schrijf tracks terwijl ik ze speel. Ik werk toe naar een eindproduct terwijl ik dat product al aan het opnemen ben. Folk- en rockmuzikanten maken eerst een eindproduct en gaan dat dan opnemen. Bij mij is het een spel van try anD Error.

Scandinavië staat bekend om melancholische folkmuziek. Wat heeft jou ertoe gebracht om elektronische muziek te gaan maken?
Er zijn in Denemarken een heleboel jonge mensen die elektronische muziek maken, zij vormen gezamenlijk een inspiratiebron voor mij. Ik ben geďntrigeerd door de combinatie van percussie en productie. Elektronische muziek geeft me de vrijheid om zelf te werken aan een geluid waarvan ik voel dat het bij mij past. Ik ben ook geďnspireerd door de Scandinavische sound. Ik houd van donkere emo-songs.

Elk jaar breken een paar elektronische acts door, met grote hits tot gevolg. Is dat een pad dat je ook zou willen bewandelen of prefereer je de underground?
Ik ben ambitieus: ik wil dat mijn muziek de wereld in komt, ik wil grotere shows spelen. Het lijkt me fascinerend om te zien hoe ver een song van mijn hand kan komen. De balans tussen je eigen voorkeuren en wat werkt in de mainstream is interessant. Ik ben niet bezig met het maken van hits, maar ben net zo min bezig met het maken van tracks die het goed zouden doen in de undeground-scene.
Sekuoia volgen: Partyflock facebookpage Facebookpage twitter Twitter soundcloud Soundcloud


Foto: Christian Sigurd Retoft