Partyflock
 

DJ Luna en zijn liefde voor techno

door , gepubliceerd op
afbeelding DJ Luna en zijn liefde voor techno
ArtiestLuna Site
Luna en techno, de combinatie is misschien nog wat onwennig maar sterk is hij zeker. Dat de sympathieke Hagenees prima uit de voeten kan met drie draaitafels en een bende technoplaten is allang geen geheim meer. Met zijn mixtechnieken en zijn voorliefde voor de ‘drive’ in een set krijgt hij alle voetjes van de vloer. Nou ja, bijna alle, want er zullen altijd wat in hun hokjes vastgeroeste figuren langs de kant staan. Daar heeft Luna maling aan en terecht. “Er zullen best mensen zijn die vinden dat ik niet op een technofeest thuis hoor maar dat hou je toch altijd wel.” Nu Luna plannen heeft om een eigen technolabel te beginnen en hij vaker te zien is op (hard)techno feesten is het een mooi moment om hem eens aan een vragenvuur te onderwerpen.

Luna, allereerst: waarom techno, wat heb je er precies mee?
“Ik draai veel verschillende stijlen en doe dat allemaal met net zoveel plezier, maar techno is voor een DJ toch wel de ultieme stijl om te mixen. Je kunt veel experimenteren en je mengpaneel echt als instrument gebruiken omdat de platen vaak lange stukken zonder breaks bevatten. Bij hardstyle ben je daarin toch wat meer beperkt omdat er veel breaks in de platen zitten. Bovendien kan je een mooie opbouw maken in een technoset waarbij je echt naar een climax toewerkt met meerdere platen. Bij hardstyle zit de climax meestal in elke plaat afzonderlijk. In techno zit een bepaalde aanstekelijke drive, je blijft maar gaan! Eind jaren negentig ontdekte ik techno. De hardcore zat op een dieptepunt en ik was zoekende naar nieuwe uitdagingen. De oude Detroit platen vond ik nog wat kaal en leeg. Techno heeft zich echt heel goed ontwikkeld. De producties van nu klinken heel erg vol.

Welke platen vind je goed?
“Ik vind dat heel lastig om te zeggen. Er is niet een speciaal label waar ik blind alles van koop of een bepaalde producer die er voor mij uitspringt, ik heb heel veel platen die ik super vind. Maar als ik toch iets moet noemen vind ik een label als Intec vaak goede platen uitbrengen. Producties van bijvoorbeeld Lars Klein en Speedy J vind ik meestal ook wel goed.”

In 2003 draaide je op Shockers tussen Speedy J en Rush in, dat was eigenlijk een moment waarna je toch vaker techno had kunnen draaien want de reacties waren erg positief. Waarom is dat sindsdien zo weinig gebeurd denk je?
“Aan die set heb ik hele mooie herinneringen. Zo’n enorme hal vol mensen, primetime en vooraf was er al veel om te doen geweest. Mijn optreden zou de doodsteek voor techno zijn en meer van dat soort onzin. Achteraf bleken veel mensen het prima naar hun zin gehad te hebben en wie het niet trok kon altijd nog naar de ICT waar ze puur techno draaiden. Ik heb daarna regelmatig geprobeerd om techno in m’n hardstyle sets te combineren maar dat sloeg niet altijd aan. Op feesten waar een opbouw in de avond zit met verschillende stijlen, zoals Shockers vinden mensen het leuk, maar op een puur hardstyle feest blijft het toch moeilijk. Ik heb daarna ook niet echt de tijd ervoor genomen om me meer op techno te richten. Ik had het erg druk met andere stijlen en wilde eerst de geheimen van de studio leren. Nu is de tijd gekomen om me ook op het produceren van techno te gaan richten.”

Je gaat dus zelf technoplaten uitbrengen. Wat maakt voor jou een technoplaat goed?
“Na de zomermaanden die altijd enorm druk zijn ga ik een nieuw technolabel starten waarbij ook mijn vrienden en tevens technoliefhebbers Thilo en Evan Forrest betrokken zullen worden. Een goede technoplaat heeft een lekkere drive. Je moet hem ‘voelen’. Mensen zeggen soms tegen me: "Ik vind techno zo eentonig!" Dat ligt er dus maar net aan, er zijn zoveel verschillende soorten techno. Natuurlijk zijn er heel monotone platen die je saai kunt vinden, maar er zal ook wel een publiek voor zijn dat daar voor gaat. Je moet de juiste platen eruit pikken en daar een mooie mix van maken. Is misschien een open deur maar daar zit wel de sleutel tot succes, wanneer draai je wat? Met downtempo heb ik niet zoveel al kan ik sommige minimal platen wel waarderen. Maar het gaat bij mij altijd om de drive in een plaat. Niet alleen in techno hoor! Ook in hardcore, hardstyle, of groove. In mijn sets pak ik toch altijd de platen die het publiek kan waarderen. Het hoeft niet altijd allemaal zo moeilijk en verantwoord, het gaat om het feest. Je moet de mensen vermaken, niet alleen maar je eigen ding staan te doen.”

Cliché vraagje maar we zouden toch graag een antwoord willen. Welke techno DJ’s kan jij waarderen? Voor wie heb je bewondering en waarom?
“Ik heb geen namen voor je. Maar ik heb sowieso veel waardering voor DJ's die voor de volle 100% met hun muziek bezig zijn. Zowel in de studio als op een feest. Ik vind het fascinerend om te zien hoe een DJ in z'n set kan zitten tijdens het draaien. In de techno vind je veel van die DJ’s die echt volledig met de muziek bezig zijn en minder met de show.”

Waarom zal techno nooit zo groot worden als hardstyle of hardcore denk je?
“Techno heeft een wat meer underground imago. Het lijkt wel alsof mensen techno op latere leeftijd steeds meer gaan waarderen. En als je wat ouder bent, ga je over het algemeen niet zo vaak meer naar de massale raves, je voelt je lekkerder in de clubs.”

Toen je in januari een harde technoset draaide op The Chaos Theory waren veel mensen die aanvankelijk sceptisch waren na je set bijna allemaal enthousiast.
“Dat was voor mij een groot compliment en daar doe ik het ook voor. Veel mensen vonden het toch tof en lieten dat ook weten achteraf op de forums. Die feedback vind ik onwijs leuk om te krijgen. Ik hoop dat al die mensen de komende editie weer aanwezig zullen zijn.”

Hoe zie jij de toekomst van techno en je eigen rol daarin?
“Techno bestaat al zolang en na al die tijd ontwikkelt het zich alleen maar verder. Ik probeer daarin m'n eigen ding te doen. Ik weet ook wel dat ik naam heb gemaakt in een ander genre maar ik vind het helemaal niet erg om me te bewijzen. DJ’s als Speedy J of Michel de Hey draaiden vroeger ook andere stijlen. Het is juist een uitdaging. Daarbij vind ik het gewoon heerlijk om te draaien. En ik hoef helemaal niet de nummer 1 te worden in de techno, dat boeit me totaal niet, ik vind het gewoon leuk om voor een publiek te staan en er een goede set van te maken.”

Zou je tot slot commentaar willen geven op de volgende stellingen?

Als je op TeQnology of Awakenings had gestaan was je nu veel verder geweest op technogebied.
“Dat had misschien gekund, maar ik ben van mening dat als je echt iets wil, het uiteindelijk gaat lukken als je maar volhoudt. Ik heb twee jaar geleden een aanvraag voor het Awakenings festival moeten afzeggen omdat ik een week later op een ander groot feest stond. Ik vind dat nog steeds heel jammer, maar ik ga daar niet eeuwig over zitten treuren. Als ik mijn eigen technoplaten uitbreng en deze goed ontvangen worden komen de grote boekingen vanzelf wel.”

Het is moeilijk om geaccepteerd te worden in de technoscene als je bekendheid hebt gekregen door andere stijlen te draaien.
“Dat is absoluut waar, maar het is niet onmogelijk. Ik vind het gewoon leuk om me met meerdere stijlen bezig te houden. En er zullen best mensen zijn die vinden dat ik niet op een technofeest thuis hoor maar dat hou je toch altijd wel. Ik heb daar verder niet zo’n boodschap aan als ik een volle zaal voor me zie springen.”

Benieuwd naar een DJ-set van Luna? Hier (Right Click – Save As!) is alvast een voorproefje van Luna op de technotour!

426 opmerkingen

Uitspraak van Sylvester op dinsdag 20 juni 2006 om 02:09:
zkrs goed uit me plaat gegaan daar
thilo en evan forrest waren toen later in die basement goed bezig.­ en warempel, ze beginne een technolabel met luna!
petje af mannen

thanx voor het compliment! we hadden de plannen al een hele lange tijd en nu gaan we het ook echt doen en we hebben al aardig wat releases klaar liggen waar de reacties van een aantal techno dj's zeer positief op waren!!!
komt helemaal goed!!!!
"­Waarom zal techno nooit zo groot worden als hardstyle of hardcore denk je? "­

Ik denk dat Techno wel 10x groter is dan Hardstyle en Hardcore bij elkaar, in ieder geval op internationaal gebied, maargoed..­
Uitspraak van Hubert op zondag 25 juni 2006 om 16:09:
Waar slaat deze opmerking nou weer op?

Zijn ex-vriendinnetje werkte bij mij en zij was erg jong dat ze met m kreeg.. plus een groot leeftijdsverschil.. dus ja ben je wel een pedo naar mijn mening!

Informatie uit zeer goede bron dus :p
qk;­DUBVGqo"­djSBVAL'DÁLS­DKNBV'LJKABD­VO'JBAANDBXJ­KLBVOLJJJJJJ­JJJJJJJJJJJJ­JJDJALJDVNAD­SDOGHADGJPAD­GJVPADOJGASD­KOG[P
Uitspraak van Are you awake? op maandag 26 juni 2006 om 13:22:
dus ja ben je wel een pedo naar mijn mening!

En dan vraag ik me weer af.........who gives a fuck about jouw mening?
En meer nog.......wat heeft dit is vredesnaam met dit onderwerp te maken, of met techno, of met zijn draaikunsten?

Of ben je gewoon zo'n "moddergooi typetje" die het leuk vindt om over andere mensen te roddelen en mensen zwart te praten.......

Ik zou zeggen:

­
laatste aanpassing
Haha niveau daalt weer :P
Uitspraak van Are you awake? op maandag 26 juni 2006 om 13:22:
dus ja ben je wel een pedo naar mijn mening!

Bij deze het levende bewijs dat er binnen het technopubliek ook genoeg mensen zitten met het IQ van een stoeptegel...

Beter hou je je weer bezig met de leesmap... :z
Uitspraak van Dee.D. op dinsdag 27 juni 2006 om 01:09:
who gives a fuck about jouw mening?

het interesseert me niks wat anderen van mijn mening vinden, maar als opmerking mag je hier wel je eigen mening geven :/

Uitspraak van Dee.D. op dinsdag 27 juni 2006 om 01:09:
wat heeft dit is vredesnaam met dit onderwerp te maken

En wat heeft jouw antwoord te maken met het zogenaamde onderwerp. Jij gaat hier toch kansloze plaatjes neerzetten?? Stop je energie maar in je carriere, zal je nodig hebben (Y)


Uitspraak van Tjeerdo op dinsdag 27 juni 2006 om 12:03:
Bij deze het levende bewijs dat er binnen het technopubliek ook genoeg mensen zitten met het IQ van een stoeptegel...­

Beter hou je je weer bezig met de leesmap...­

Haha ik neem aan dat je jezelf bedoeld? Sulletje b)
 
set op shockers 2003 was echt masterlijk (het eerste uur dan he)
 
Luna mijn zege heb je!

(y)
set op chaos theory was lekker
 
Uitspraak van Illgorhythm op maandag 5 juni 2006 om 19:59:
Eens Hardstyler, altijd Hardstyler...­


eens een kleinkind altijd een kleinkind...


eeenss een Looosseerr altijd een Looosseerrr

laat die kerel lekker in ze waarden sjeg.. dudee
Uitspraak van Are you awake? op maandag 26 juni 2006 om 13:22:
Zijn ex-vriendinnetje werkte bij mij en zij was erg jong dat ze met m kreeg.. plus een groot leeftijdsverschil.. dus ja ben je wel een pedo naar mijn mening!

Informatie uit zeer goede bron dus :p

Nouja vanaf 16 is alles legaal zeggen ze in de wetgeving :P

Maar goed, na zijn set uit 2003!! geluisterd te hebben van de dutch dj awards, weet ik wel zeker dat richard gewoon goed techno kan draaien, helaas hebben veel personen een mening al snel klaar liggen.
Bedoel eens Hardstyler altijd hardstyler.. hmm hallo.. techno set uit 2003?? en hardcore kan die ook draaien.

maar goed. ieder zijn mening zullen we maar zeggen. :)
laatste aanpassing
Uitspraak van Hubert op woensdag 28 juni 2006 om 12:57:
Nouja vanaf 16 is alles legaal zeggen ze in de wetgeving

niet alles is dan legaal hoor :p

maar ze was toen geen 16 :nocheer:
 
Uitspraak van Tjeerdo op dinsdag 27 juni 2006 om 12:03:
Bij deze het levende bewijs dat er binnen het technopubliek ook genoeg mensen zitten met het IQ van een stoeptegel...­

jep daar heb je gelijk in jammer is dat...
:nocheer:
techno is idd nicee merk ik nu.. k heb dat setje van luna ff gedownload en luister m nu elke dag (l)
Uitspraak van Are you awake? op dinsdag 27 juni 2006 om 14:58:
Haha ik neem aan dat je jezelf bedoeld? Sulletje

Ik niet, ik ben slim genoeg om een definitie van techno te bedenken die jij in je profiel opneemt... O:)

Nee, ik bedoel jou met je zielige gedoe...

Is Hummie vd Tonnekreek soms je moeder? :s
laatste aanpassing
 
Lunaaa... :respect::lief:
DJ Hardixx
Werkzaam bij Living Events
Artiest Hardixx
Luna jongen wat zonde zonde zeg! techno? :nee: :vaag: Remember the good old times:
Deepack vs. Luna - Kick This Mutha :bounce:
Luna meets Trilok & Chiren - We Control The Sound
Luna meets Trilok & Chiren - DHHD / So Many More

Jammer hoor, maar helaas.
laatste aanpassing
 
Noem me bekrompen, noem me niet open minded...ik wilde hem nog wel een kans geven door dit intervieuw te lezen, maar na deze zin vond ik het wel welletjes en werd mijn vooroordeel helaas bevestigd:
'De oude Detroit platen vond ik nog wat kaal en leeg. Techno heeft zich echt heel goed ontwikkeld. De producties van nu klinken heel erg vol'.....de oude detroit is juist de meest sfeervolle techno die er bestaat(lees atkins, hood en ja ook de obscure gedeelte wat meneer luna bedoeld)...maarja wat wil je ook als iemand zegt dat techno nu vol is en zich heeft ontwikkeld:S...ja als je het zo bekijkt heeft het zich heel erg ontwikkeld ja...en wat wil je ook als iemand alleen maar percussie techno draait om telkens voorspelbare climaxjes op te bouwen..:S
Uitspraak van Are you awake? op dinsdag 27 juni 2006 om 14:58:
Stop je energie maar in je carriere, zal je nodig hebben

Auw.....je hebt me keihard geraakt met deze wrede opmerking. Wat een kracht zit daar in die ene zin, wat een vernietigende power…..
Ik ben in eens helemaal onzeker geworden….
Ben ik echt op de goede weg…..kan ik het nog wel…..wat moet ik verder met mijn carrière als zelfs Ramona uit Hoorn al niet meer in mij gelooft………:gaap:

Maar volwassen en verstandig,
….een klein citaatje uit een van je gedichten…….volgens mij gaat dat nog niet over jou!
laatste aanpassing
Uitspraak van verwijderd op donderdag 29 juni 2006 om 23:54:
detroit is juist de meest sfeervolle techno


Ehhm... eind jaren negentig (de periode waar we het nu over hebben) kwam er maar weinig sfeervols uit Detroit hoor... :s

Afgezien van Rolando - Jaguar waren het voornamelijk kale lege producties. Ik heb zelf in die tijd een dubbelalbum van Steve Stoll 'Innuendo' gekocht en een paar platen van Jay Denham 'Vice' en 'Let's get high' maar daarmee hield het wel op...
jongens..laten we het gezellig houden hier --> deze discussie wordt al tevaak gevoerd op pf

style verbreden is altijd goed, maar of het aanslaat is een 2de

(ik moet wel zeggen dat in die technoset van luna wel een paar foutjes zitten 8))

(K)
Uitspraak van tabeee op donderdag 6 juli 2006 om 22:32:
(ik moet wel zeggen dat in die technoset van luna wel een paar foutjes zitten )

ja maar niet storend, hij doet z'n ding goed imo

en om dit even op de laatste pagina te hebben staan: O:)

Luna live @­ Clubbin' (Slam FM) 03-05-2005

DJ Luna live @­ Dutch DJ Awards (29-10-'03)
 
top hoor (y)
waar ben ij sterk dan in,,ooo muziek er staat links wat,,er is ook un keizer in de muziek,dj tony muzikant producer,,en deze is ook sterk
aleen juli orgenesasie niet en de platen maatschapei's,,discusie voeren over termen van,muziek,,staan julie in 1 ne muur en muur vast
wat is dat toch,,ik dacht dat julie profs waren ?
laatste aanpassing
 
ik vind het echt een hele vette set!van mij mag ie techno draaien
wat ik nu niet weer opvallend vind...­ er word hier totaal niet gesproken over HET grootste techno event van Europa, namelijk I love Techno

Is daar een bepaalde reden voor?
ja, te commercieel maar wel beter dit!
Luna aan de techno?
Dat kan niet beter!:D