Partyflock

Deetox; The queen of the raw sounds

Deetox; The queen of the raw sounds

door , gepubliceerd op
Deetox; The queen of the raw sounds (afbeelding)
ArtiestDeetox Site
Voor september 2010 had niemand nog van Deetox gehoord. Maar sindsdien timmert de Groningse Diana Zwerwer stevig aan de weg als een van de vrouwelijke artiesten in de harder styles. Bij Theracords krijgt ze alle vrijheid om haar sounds te laten horen. Partyflock had recentelijk een interview met deze Queen of Raw.

Wie is Deetox? En hoe ben je op deze naam gekomen?
Mijn echte naam is Diana Zwerwer, maar ik ben vooral bekend als Deetox. Ik ben 27 jaar en woon in Groningen. Een aantal jaren terug ben ik voor de lol gaan draaien met vinyl. Mijn vriend had geregeld dat ik op een van zijn feesten mocht draaien. Ik had alleen nog geen DJ-naam en was dus druk bezig om er een te bedenken. Tijdens de boodschappen zag ik een blikje energydrink staan waarop 'Detox' stond. Deze bleef hangen en ik heb er uiteindelijk D-Tox van gemaakt.

Toen ik een tijdje later echt serieus aan de slag ging met draaien kwam ik er achter dat op D-Tox al rechten stond. Daardoor heb ik gekozen om verder te gaan als Deetox. De naam heeft geen diepe betekenis maar het is kort en krachtig en vooral pakkend. En dat laatste is voor mij belangrijk in een naam.

Over het algemeen zijn er maar weinig vrouwen die DJ zijn. Al snel komen namen als Amada, DaY-már, Korsakoff en Dana als voorbeeld. Is het echt 'a man's world' dat hele gebeuren?
Die vraag is en blijft lastig! Voor mij persoonlijk is het niet zo, omdat ik mijzelf niet in het 'female DJ'-hokje plaats. Ik heb fulltime voor de muziek gekozen en zie mijzelf daarom ook als DJ/Producer. Dat female gedeelte mag er wat mij betreft afgelaten worden. Ja, natuurlijk val je wel meer op omdat je een vrouw bent en al helemaal omdat ik zelf produceer. Maar uiteindelijk werk ik net zo hard als de mannen om alles te bereiken.

Over het algemeen is het wel terecht dat het als 'a man's world' wordt gezien. Ik denk dat het vooral komt doordat een man het makkelijker op kan brengen om een hele dag in de studio achter een computer te zitten. Zelf was ik alles behalve een computerfreak, maar ik was dusdanig gemotiveerd dat ik het op kon brengen om constant achter de PC te zitten. Inmiddels vind ik het fijn om een hele dag in de studio te zitten. Maar ik denk dat daar wel het probleem ligt bij veel vrouwen en dan met name gericht op geduld en motivatie.

Wat was je eerste boeking als Deetox? En wat was je vetste gig dusver?
Mijn allereerste boeking was de Indicator dj contest in 2010. Door het winnen van deze contest mocht ik draaien op Indicator in Huize maas voor een groot publiek.

In de tussentijd heb ik al vele geweldige optredens gehad, maar Decibel 2013 springt er toch bovenuit. Samen met vrienden een weekend feesten op één van de vetste festivals in de wereld en dan nog de boel mogen slopen in een huge Loudness tent. De tent stond bomvol en het publiek ging heerlijk los. Beter kun je toch niet wensen eigenlijk?


Heb je ook nog doelen voor jezelf waar je nog wilt optreden?
Jazeker, ondanks dat er al vele dromen van me zijn uitgekomen en het haast niet beter kan, heb ik toch wel wat doelen voor ogen. Defqon.1 Blue, Q-Base Hangar, Hard Bass, Knock Out en Loudness mainstage zijn toch de boekingen die ik wil bereiken. Ik heb inmiddels geleerd dat alles mogelijk is als je er maar hard voor werkt, dus ik hoop ook deze doelen ooit waar te mogen maken!

Wat is je voorbereiding voor een optreden?
Ik maak thuis al vaak een selectie van tracks die ik zou willen draaien tijdens mijn set. Maar echt compleet voorbereiden doe ik niet. Vaak kijk ik op het feest zelf wat er zoal gedraaid wordt en probeer ik in te schatten wat het publiek graag wil horen. Het heeft ook vaak te maken met de tijd waarop je staat. Ik heb geen speciale rituelen voor een optreden, maar stiekem vind ik een borreltje voor het draaien wel lekker.

Theracords is tegenwoordig je thuisbasis. Vrijwel direct na het starten van je carrière ben je ook daar beland. Hoe is dat gekomen?
Zoals ik net al zei, draaide ik op Indicator in Huize maas na het winnen van Indicator dj contest. Ik kwam hier in contact met Titan. Het eerste wat hij zei, was dat ik moest leren produceren als ik verder wilde komen dan dit. Ik heb dat advies ook opgevolgd door een producer-opleiding te volgen bij Pyntago.

Tijdens het Hard Dance Event kwam ik in contact met Pieter, beter bekend als Thera. Ik kwam er erachter dat hij ook les gaf in het produceren van hardstyle. Ik was ook al niet meer de jongste en wilde het produceren toch zo snel mogelijk leren dus ben naast de opleiding ook gaan lessen bij Pieter. Eigenlijk was er vanaf dat moment een klik tussen mij en Theracords. En die band is nu nog steeds super. Theracords zijn meer vrienden dan bazen, maar waar er zakelijk gehandeld moet worden, gebeurt dat ook. Bij veel labels moet je al heel wat kunnen om er bij in te stappen, maar Theracords heeft mij de kans gegeven terwijl ik nog een 'rookie' was. Achteraf heeft dit heel positief uitgepakt, want het werkt erg motiverend als je weet dat je steunt krijgt van mensen die weten waarover ze praten.

Je geeft zelf aan dat Theracords meer vrienden zijn dan bazen. Heb je ook een speciale band met iemand binnen het label?
Ik kan niet zeggen dat ik echt een 'speciale' band met iemand heb. Ik kan het over het algemeen goed vinden met iedereen binnen het label. Delete (Ryan) heeft een tijdje bij ons gewoond om te kunnen wennen in Nederland. Hierdoor is er wel een vriendschap ontstaan waardoor ik met hem wel een ander soort band heb dan met andere leden van Theracords.

De hardstyle kent vele namen; Wie is een voorbeeld voor je?
Er zijn veel artiesten waar ik tegenop kijk. Ik kan dus ook niet echt een naam noemen die echt een voorbeeld is. Ik waardeer een artiest al gauw wanneer ze hard werken om een doel te bereiken. Wel luister ik veel tracks van bijvoorbeeld E-Force om zelf van te leren. Je kan dus ergens wel zeggen dat ik tegen hem opkijk.

Is hij daardoor ook iemand waarmee je een collab wil maken? En op welke samenwerking tot nu toe ben je het meest trots?
Er zijn nog zoveel namen waarmee ik een collab wil maken, maar als ik een naam moet noemen is het wel E-Force. Hij is voor mij, zoals ik eerder al meldde, een groot voorbeeld.

Ehm ja, ik vind het lastig om te zeggen welke collab ik het meest trots ben. Mijn laatste drie collabs, 'Erratic' met Warface, 'Contact' met Phrantic en 'Android' met Delete zijn alle drie verschillend van elkaar en hebben zo ook alle drie iets bijzonders. Als ik dan echt de knoop door moet hakken dan wordt het toch 'Erratic' met Warface. Deze track doet het live erg goed. Dat is voor mij ook de reden geweest om terug te studio in te gaan met Warface voor een tweede track. Ook met Delete ga ik binnenkort weer de studio in om voor Defqon.1 een nieuwe collab af te krijgen. Maar dit is ook omdat wij daar voor het eerst samen zullen draaien.


Wat kenmerkt nou jouw stijl het beste? En waar haal je je inspiratie vandaan?
Ik produceer nog niet heel lang en zit dus nog vooral in een leerproces. Ik leer steeds meer nieuwe dingen en deze probeer ik dan weer in nieuwe tracks uit te voeren. Dus een eigen sound heb ik nog niet echt. Wat ik wel probeer te creëren in mijn tracks is vooral een drive met stevige kicks en zo min mogelijk breaks.

Inspiratie komt bij mij vaak nadat ik al met een track ben begonnen. Ik begin meestal met een paar dagen in de studio gewoon willekeurige sounds te maken zonder er echt een doel mee te hebben, dan komt de inspiratie vaak vanzelf.

Hoe kijk je tegen de kritiek aan die je op je tracks krijgt? Doe je hier iets mee?
Kritiek hoort er nou eenmaal bij en je kunt er zelfs van leren zolang er maar een goede onderbouwing bij zit. Soms klinkt het heel logisch en soms moet je het doen met 'Klinkt nergens naar'. Tegenwoordig let ik er niet zo op om eerlijk te zijn. Ik maak wat ik vet vind en dat heeft me tot nu toe al ver gebracht. 'Take it or Leave it', zoals ze dat zo mooi zeggen.

Waar kritiek is, zijn ook vaak fans te vinden? Hoe ga je met hen om?
Ik kom natuurlijk nog maar net kijken, maar qua fanbase heb ik al behoorlijk wat opgebouwd. Wanneer ik op een feest loop wordt ik al snel herkend en gevraagd voor een foto of maak ik een praatje. Ik vind dat natuurlijk hartstikke leuk. Ik ben wel het type dat zich tussen het publiek mengt om zelf ook van het feest te genieten. Echter, soms kan het ook voor mij even teveel zijn, bijvoorbeeld voordat ik moet draaien. Dan trek ik mij liever even terug om even wat rust te creëren voor mijzelf. Maar mijn fans zijn zeker heel belangrijk voor me! Ik vind het fijn dat mensen waarderen wat je doet en natuurlijk is het ook mijn doel om het publiek zo goed mogelijk te vermaken tijdens mijn sets!

Wel grappig om te benoemen is dat ik het de eerste keer herkend worden wel heel apart vond. Ik besefte zelf op dat moment nog niet dat mensen wisten wie ik was. Tegenwoordig is het zo erg dat ik tijdens het winkelen wordt aangesproken of zoals kort geleden tijdens het pinnen even op de foto moest. Ook handtekeningen uitdelen na een set hoort er tegenwoordig bij. Elke keer weer sta ik daar toch van te kijken.

Druk met collabs, veel tijd vrijmakend voor je fans. Je hebt het maar druk zo te horen. Wat doe je in je vrije tijd?
Op dit moment heb ik niet heel veel vrije tijd. Door mijn eigen boekingen heb ik zelf weinig tijd om naar feesten te gaan bijvoorbeeld. Maar wanneer ik dan toch een zaterdag vrij ben, vind ik het ook wel fijn om even helemaal niks te doen. Of dan ga ik toch in de studie zitten. Het is niet zo dat ik helemaal niet meer naar feestjes ga, maar niet veel meer in ieder geval. Ik ga nu vaak vroeger naar een feest toe waar ik zelf draai. Zo krijg ik toch nog wat van het feest zelf mee.

Verder luister ik ook veel muziek. Vroeger was dat vooral hiphop en dan met name de underground hiphop. Tegenwoordig is het eigenlijk vooral hardstyle wat ik luister, maar ik kan ook de subground wat op Qult gedraaid wordt erg waarderen. Ik heb zelf nog niet de kans gehad om een Qultfeest te bezoeken, maar ik ben zeer van plan dit gauw een keer te gaan doen!

De hardstyle die jij luistert is tegenwoordig al snel in twee hokjes te vinden: raw en euforisch. Hoe kijk je als artiest zijnde hier tegenaan?
Het plaatsen in een hokje hoeft wat mij betreft niet, maar ik denk wel dat het een feit is dat hardstyle twee kanten is opgegaan. Erg vind ik het niet, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat wel naar de hardere kant. Wanneer ik op een festival loop en het zonnetje brandt, kun je mij ook heel gelukkig krijgen met een goede melodie. Ik ziet het eigenlijk alleen maar als iets positiefs. Op deze manier groeit hardstyle en daar heeft uiteindelijk iedereen profijt van en voor mij blijft het allemaal hardstyle. Uiteindelijk vragen de mensen om diversiteit, dus dan moet er ook geëxperimenteerd kunnen worden, toch?

Wel blijft het zo dat liefhebbers naar de feesten in hun favoriete stijl blijven gaan. Loudness is zo'n feest en daar zie je dat stapje extra erg goed terug. De sfeer, de locatie en het geluid zijn altijd geweldig. En van de artiesten kun je vaak ook verrassende dingen verwachten. Vooral op een feest zoals Loudness.

Zoals je al paar keer aangaf ben je zelf nog redelijk nieuw. Heb je al wel een idee wie er op korte termijn door zal breken?
Phrantic loopt al een tijdje mee, maar ik denk wel dat hij vanaf nu hele grote stappen gaat maken. Hij heeft in ieder geval heel veel talent als producer. Exit Mind en Thyron zijn ook onwijs goed bezig en hebben me erg verrast met de kwaliteit die ze op zo'n jonge leeftijd al uitbrengen.

En wat zijn de plannen omtrent Deetox in 2014?
Sowieso heb ik begin dit jaar ervoor gekozen om mijzelf fulltime op de muziek te focussen. Ik hoop dat ik aan het eind van het jaar positief terug kan kijken op deze grote stap in mijn leven. Daarnaast heb ik dit jaar in samenwerking met Theracords een nieuw concept gelanceerd genaamd 'Deetoxicated'. Op Festivaart zal ik mijn eigen stage hosten en momenteel maken we plannen om dit concept verder door te trekken. Hier ga en kan ik nog niet teveel over los laten, dus stay tuned!

Tot slot nog iets te melden tegenover de lezer?
Voor mijn gevoel ben ik pas net begonnen en er staan nog veel mooie dingen op de planning. Jullie kunnen nog heel wat van mij verwachten! En bij deze wil ik ook graag iedereen bedanken voor alle liefde en support die ik krijg. Dit is een van de redenen die mij erg gemotiveerd houden om hele dagen door te brengen in de studio!

Wil je op de hoogte blijven over Deetox, dan kun je haar volgen via deze kanalen

facebookpage twitter soundcloud youtube itunes

10 opmerkingen

Leuk interview! Ook super gedraaid paar weken terug @­ rawdefinition samen met Thera.­
PieterH
Werkzaam bij Theracords
Artiest Thera, Theracords
Diana _O_ Hard werken, motivatie, passie en talent komt allemaal samen bij jou! Superveel respect! x
Super tof interview Diana, vanaf begin al fan en zal je altijd blijven supporten! Show them what you got
Leuk interview! Deetox blijft toch één van mijn favoriete acts live :) Altijd lekker gevarieerde tracklists!
Deetox heeft mij nog nooit teleurgesteld altijd goede sets! Ga in de toekomst ook zeker genieten van haar sets!!!
wat heb ik staan genieten op loudness :D
verder (Y) prima interview
Deetox (y) Ze heeft echt altijd lekkere setjes!
Meerdere keren al mogen genieten van jouw sets, FANTASTISCH!
De muziek vind ik matig, maar ze is naar mijn idee wel leuke persoonlijkheid.­
Heldin :respect: