Partyflock

Frequencerz: hèt raw duo van 2013

Frequencerz: hèt raw duo van 2013

door , gepubliceerd op
Frequencerz: hèt raw duo van 2013 (afbeelding)
ArtiestFrequencerz Site
Niels Koster en Pepijn Hol vormen samen het rauwe duo Frequencerz. In 2005 ontstaan en nu de beste maatjes. En een populair duo dat op menig feest al hun sound heeft laten horen. Ik tref beide heren in de studio van Fusion Records en onderwierp ze aan het vragenvuur.

Een DJ Duo, genaamd Frequencerz, vertel eens meer over het ontstaan van dit alles...
Pepijn is eigenlijk de oprichter van Frequencerz. Voordat wij elkaar kenden, was Pepijn al druk bezig met het producen van muziek onder die alias. Niels was degene die bij Fear.FM als dj werkte. Pepijn vroeg destijds aan Niels om een keer een nummer te draaien en zo zijn we in gesprek gekomen. In die dagen hebben we veel contact gehad over MSN en het klikte eigenlijk wel tussen ons. Vanuit hier is de samenwerking ontstaan om de combinatie van draaien en produceren samen te voegen tot een groot leermoment. En vanaf het begin staan de neuzen al dezelfde kant op: Melodieuze hardstyle met een energieke tint eraan. Dat is onze handtekening die wij er nu nog steeds aan geven.

De naam Frequencerz is ontstaan uit frequenties met een artistieke Z. achteraf een erg lastige naam om te spellen hebben wij ervaren. De naam is nu meer dan alleen een naam. Het is een merk geworden, een merk dat gehanteerd wordt op social media en merchandise. En een herkenbare naam die bij mensen de gedachte van onze knallende muziek aangeeft.

Dus jullie waren vanaf het begin al dikke maatjes, niet alleen met de muziek?
Jazeker. De keuze voor de muziek is eigenlijk vanuit de hobby gegroeid. En we zijn eigenlijk alleen maar betere vrienden geworden met elkaar. Er zat dus meer in alleen 'de muziek'. De voorliefde voor de muziek is altijd aanwezig geweest. Oude trance zoals Rank 1 waarderen we ook zeker.

Recent zijn de Noisecontrollers opgesplitst. Een grote naam binnen de hardstyle scene. Hoe kwam dit bij jullie aan?
Binnen de DJ-wereld weet je het een en ander van elkaar, maar toch vinden wij het jammer. Noisecontrollers hebben toch wel de heldenstatus. Zij hebben een groot aandeel gehad in de evolutie van de hardstyle. Veel hits van hun hand biedt ook veel draaimogelijkheden. Maar goed, om het over ons te houden: "Wees maar niet bang, tussen ons gaat het super goed!".

Noisecontrollers zaten vroeger bij Fusion Records, nu zitten jullie hier. Hoe is dat gekomen?
Raoul was geen onbekende voor ons. Vroeger ging Niels wel eens mee naar een boeking of voor de gezelligheid een biertje met Raoul drinken. Hij wist dat wij met muziek bezig waren en sprak ons in begin 2009 aan. Na veel aandringen vanuit zijn kant hebben we toch wat tracks opgestuurd. Deze werden bijzonder goed ontvangen en mochten op gesprek komen. Na het laten luisteren van nog wat meer tracks zijn we toegevoegd aan de Fusion Familie. Iets wat hartstikke gaaf was voor ons aangezien we beide al aardige Fusion fans waren vanuit vroeger vanwege de sound.

Zany maakte in die dagen de sound van Fusion. Is hij hierdoor ook jullie idool?
Wij hebben eigenlijk geen idool binnen het genre. Wel heel veel respect natuurlijk. Vooral voor Raoul, hij heeft heel veel betekend voor het genre samen met nog wat anderen van de oude garde zoals Technoboy en The Prophet. Maar we hebben gewoon respect voor iedereen, want je bent toch bezig met het creëren van iets unieks.

Uniek zijn is dus belangrijk. Hoe onderscheiden jullie je hierin?
In het begin hebben we heel erg de pet van Fusion opgehad. Al snel braken we hiervan los omdat we vanuit Fruity Loops overstapten naar Cubase, iets wat menig producent nu gebruikt. 'Phaser' en 'Driver' kenmerkten onze energieke stijl toen al. Door Cubase ging deze kwaliteit alleen maar omhoog en we investeerden ook nog eens in een studio. Vanuit hier kwamen 'Attention' en 'Revolution' en daarna 'Bitch'. 'Attention' is toch wel het nummer wat ons profileert qua drive en energie. Die plaat brengt toch altijd heel veel energie los bij ons maar ook zeker het publiek. Daarbij vormen wij ook een prima overgang van euforisch naar raw op een groot festival of zelfs een afsluiter op een kleiner feest past bij ons.

Wat is voor jullie nog een artiest waar je echt mee samen wil werken?
We willen nog graag een keer met de Noisecontrollers een collab maken. Zoals eerder gezegd hebben zij erg veel voor de scene betekend. Daarnaast zijn er plannen om met Adaro en Ran-D nog wat te maken, maar dat is iets voor in de toekomst. In het verleden hebben we al samengewerkt met Endymion, een leuk crossover project met de samenwerking van DV8. Resultaat is een leuke track geworden genaamd 'Caught In The Fire'.


Dat brengt mij bij de andere vraag: De verbanden tussen hardcore en hardstyle zijn steeds nauwer geworden. Hoe zien jullie dit en was dit te verwachten?
Die verandering kwam heel snel en was zeker te verwachten. Als je kijkt naar Loudness dan merk je daar al dat de hardstyle een enorme sprong voorwaarts heeft gemaakt qua hardheid. Commerciële hardcore is softer dan de hardcore van vroeger. En ja, de hardstyle was hard en wordt alleen nog maar harder.

Wat was eigenlijk jullie eerste grote optreden? Wat voor impact had dat op jullie?
Defqon.1 2010 was ons eerste grote optreden. Eigenlijk een droom die uitkwam, want het was een grote stempel die gedrukt werd op onze vooruitgang. Positief voor de toekomst. Wij waren stikzenuwachtig van de spanning en vooral toen we zagen dat de tent steeds voller liep. Kippenvel moment, zelfs nu ik er aan terug denk. En ja die droom, die is eigenlijk gaan groeien sinds Luna & Deepack met ons nummer 'Tomorrow and Beyond' in hun set Defqon.1 2008 afsloot. Sindsdien is onze fanbase ook flink gegroeid.

Fans zijn dus iets waar jullie veel waarde aan hechten. Of hoe zien jullie dit?
Onze fans maken ons tot wie wij nou zijn. We staan niet voor niks op plek 105 in de DJMag100. We dachten dat we ergens op plek 140 kwamen. Tot onze verbazing ramde wij bijna die top 100 in. Wij waarderen dus heel erg dat onze fans zo fanatiek voor ons zijn. En wij proberen ook zoveel mogelijk terug te doen naar hun toe.
Daarom ook 'Where The Freq Are We'. Wij vinden dat status er niet toe doet. Wij zijn ook mensen, maar zijn goed in iets. Vanuit daar heeft Niels dit idee geopperd. Het is een tegemoetkoming naar de fans toe. Je kan altijd alles willen betalen aan merchandise of tickets om ze te zien, maar het leek ons gaver om hun een keer mee te nemen met 'hun helden'. Op ludieke wijze een spelvorm neerzetten die je dichterbij brengt bij de fans heeft ook zeker goed gewerkt. Er werd vooral positief op gereageerd. Vooral door de diehard fans die toch speciaal naar je komen kijken op kleinere feesten.

Wordt er ooit negatief gereageerd op jullie dan?
Ja, helaas wel. Kritiek raakt je toch in de ziel, aangezien je je ziel stopt in een nummer. Veelal is de kritiek rechttoe rechtaan, niet onderbouwd. Dat doet gewoon pijn. Een onderbouwing verduidelijkt waarom iets niet goed is. En soms is het jezelf in bescherming nemen ook erg pijnlijk achteraf.
Zo ook Thrillogy 2013. We stonden in de raw area en het was bloedheet daar. Na het optreden hadden we het warm en voelden ons niet lekker. We waren dood en doodop en dan zijn fans die toch op de foto willen. We hebben ze dan teleur moeten stellen en dat vinden we jammer, vooral als je achteraf op internet leest dat ze ons daarop afkeuren. Ik bedoel: we zijn altijd in voor een praatje of foto op de juiste momenten. Maar soms is dat beetje afstand belangrijk. En Thrillogy was zo'n momentje.

Thrillogy kent al enkele jaren een raw-area. Wat vroeger de classics was. Tegenwoordig hoor je mensen over hokjes. Wat was jullie reactie toen jullie in aanraking kwamen met die 'hokjes'?
Hokjes, hokjes en nog eens hokjes. Wij dachten 'shit!', dit geeft ons minder mogelijkheden. Maar achteraf gezien is het een positieve ontwikkeling geweest in de muziek. Er zijn veel meer feesten op het genre raw hardstyle bij gekomen en we hebben dus ook veel meer boekingen gehad. Die vele boekingen hebben er voor gezorgd dat wij veel nieuwe platen hebben gemaakt. Want veel variatie in je sets vinden wij belangrijk. Wij willen onze fans niet tweemaal dezelfde set laten horen in het jaar. Terugkomend op die fans, die hebben zowel Loudness als ons tot een succes gemaakt. Wij zijn gevormd door hen!

Hoe bereiden jullie je voor op een optreden?
We maken altijd mapjes aan in recordbox en laden onze USB vol met goede tracks. Meestal gaan we samen ergens een hapje eten en dan naar het feest toe. We zorgen dat we op tijd zijn om te zien wat de artiest voor ons draait. Vanuit daar bepalen we ongeveer de trackkeuze. De eerste track is altijd een Frequencerz plaat. Aangezien de intro's het meest gefilmd worden van allemaal. De eerste track mag van ons part altijd al knallen. Zo krijgen wij energie en het publiek ook. En dan gaat zoals op menig feest al snel het dak eraf.

Welke artiest(en) zijn volgens jullie upcoming?
Outbreak en Tartaros zijn zeker jongens die op korte termijn door gaan breken. Ze hebben beide een geweldige stijl en die zal ook zeker aanslaan bij het publiek. Outbreak's naamverandering vanuit NitrouZ is trouwens een goede ontwikkeling. Hij begint met een schone lei en kan al vanaf moment één 100% laten zien waarvoor hij staat vanwege zijn eerdere carrière.

Wat wil je nog kwijt aan de lezers?
In 2013 hebben we een superjaar beleefd. Veel optredens en dus ook mooie momenten. Maar 2014 wordt nog veel dikker. Mooiere kansen vooral muzikaal gezien. We gaan proberen om een andere sound te creëren en nog harder de tent te slopen!

15 opmerkingen

Leuk interview! effe aan de schrijver/schrijfster: misschien handig om erbij te zetten wie wat zegt ;)
Fijn weg te lezen interview, Frequencerz zijn dan ook toffe gasten :-D
Jongens waarom toch die top 100 geilheid. Wat maak dat nu uit als je lekker bezig bent? ;)
Leuk interview. beloofd wat in 2014 :respect:
Dankjewel voor alle goede reacties....­ =­)
Een erg fleurig interview!
:respect: Frequencerz :respect: respect voor jullie sound en gruwelijke setjes (Y)
Volgende week draaien ze in Epic, kan niet wachten :D
Frequencerz, ik hou van hun humor en daarnaast lekker Raw. Als zij komen op een feest vermaak ik me altijd :)
Uitspraak van Mandyvg op maandag 23 december 2013 om 16:41:
Frequencerz, ik hou van hun humor en daarnaast lekker Raw. Als zij komen op een feest vermaak ik me altijd :)

:respect:
Leuk interview. Frequencerz, altijd top :)